Guus Til, aanvoerder van AZ Pro Shots

Het is AZ niet gelukt om het seizoen te beginnen met winst. In de tweede voorronde van de Europa League kwamen de Alkmaarders in eigen huis niet tot scoren tegen BK Häcken: 0-0. Volgende week donderdag is de return in Zweden.

In de saaie eerste helft was het aantal kansen op één hand te tellen. Ahmed Yasin trof namens de Zweedse bekerwinnaar de lat en AZ'er Teun Koopmeiners schoot een vrije trap in kansrijke positie hard in de muur.

Nieuwbakken AZ-hoofdcoach Arne Slot geeft aanwijzingen langs de lijn VI Images

Na de rust zette AZ de stugge Zweden wat meer onder druk. Koopmeiners raakte na een mooie kapbeweging de paal, Calvin Stengs zag zijn schot gekraakt en een knal van Owen Wijndal hobbelde voorlangs.

Häcken, dat halverwege de Zweedse competitie op de vierde plaats staat, hield slechts tegen maar wist daarmee wel een winnend debuut voor AZ-trainer Arne Slot te voorkomen.

AZ-trainer Slot: '0-0 is niet heel verkeerd'

"We wilden ze veel laten lopen, maar dat is niet helemaal gelukt", sprak Slot, die kon leven met 0-0 als uitgangspositie. "Dat is niet heel verkeerd. Ik verwacht dat we volgende week meer kunnen brengen."

Tegen het eind van de wedstrijd begon het Alkmaarse publiek wat te fluiten richting de eigen spelers. Dat merkte ook Stengs. "Ach, dat zal nog wel vaker gebeuren in mijn carrière. Haters maken je sterker, zeggen ze dan."

De sierlijke aanvaller kreeg advies op maat van de 34-jarige Ron Vlaar. "Hij kwam naar me toe en zei dat ik me over fluitconcerten niet druk moest maken."

Stengs over fluitconcerten: 'Haters maken je sterker, zeggen ze dan'

Mocht AZ de volgende ronde halen, dan is daarin FC Mariupol uit Oekraïne de tegenstander. Daarna wacht nog een play-off, voordat de groepsfase van de Europa League is bereikt.

Statistieken AZ-BK Häcken

STER reclame