liveblog
NOS WielrennenAangepast

Groenewegen redt het niet, Ewan wint, Fuglsang stapt af

liveblog gesloten

Tot morgen!

En dan houden we er maar mee op in Nîmes. Morgen gaan we weer verder. Een fijne avond, we sluiten af met de samenvatting van de etappe van vandaag. A demain!

Zestiende etappe van de Tour: bekijk hier de samenvatting

De dag van morgen

Het Tourpeloton koerst morgen in de zeventiende rit naar de Alpen, maar de zware ritten in het hooggebergte volgen pas op donderdag, vrijdag en zaterdag.

De etappe over 200 kilometer van Pont du Gard naar Gap telt maar twee klimmetjes: een van de vierde categorie en een van de derde. Of het een sprintersbal wordt, is echter de vraag, ook al omdat de laatste klim op 8,5 kilometer van de meet ligt.

Ook de Tourhistorie vermeldt zelden een sprinter als winnaar in Gap. Erik Zabel was in 1996 de laatste. Sindsdien bleven bij zes aankomsten in die stad steeds een of meer vluchters weg. Gap begroette twee keer een Nederlandse winnaar: Wout Wagtmans (1953) en Jelle Nijdam (1989).

Het profiel van de zeventiende Touretappe

'Belangrijk moment om te analyseren wat we gaan doen'

Cees Bol hoeft Parijs niet te halen, aldus Sunweb-ploegleider Aike Visbeek. De kans bestaat dat de Nederlandse sprinter, die ten val kwam in etappe zestien, naar huis gaat.

Visbeek na val Bol: 'Belangrijk moment om te analyseren wat we gaan doen'

Matthews: 'Val van Bol haalde ons plan onderuit'

De reactie van Sunweb-renner Michael Matthews na de zestiende Touretappe, waarin het plan door de valpartij van Cees Bol in de slotfase moest veranderen.

Matthews: 'Val van Bol haalde ons plan onderuit'

Teunissen over hitte: 'Je kan minder diep gaan, geen makkelijk dagje'

De reactie van Jumbo-Visma-renner Mike Teunissen na de snikhete dinsdag waarop de zestiende Touretappe werd verreden en waarop zijn ploegmaat Dylan Groenewegen de sprint net niet won.

Teunissen over hitte: 'Je kan minder diep gaan, geen makkelijk dagje'

'Ik had extra motivatie vandaag, mijn vrouw en dochter zijn hier'

Lotto-Soudal-sprinter Caleb Ewan won zijn tweede etappe in de Tour de France, voor de ogen van zijn vrouw en zijn onlangs te vroeg geboren dochtertje.

Ewan: 'Ik had extra motivatie vandaag, mijn vrouw en dochter zijn hier'

'Met zo weinig sprintkansen moet je je niet laten verrassen'

Dylan Groenewegen moest in de zestiende etappe van de Tour de France genoegen nemen met plek drie. "We gingen net iets te vroeg aan. Dan word je niet echt verrast... Ik zat met Kristoff te bokken, ik kon er daarom niet meer uit. Ik wou eruit, hij wou erin. Dan komt Ewan. Hij doet het voor de tweede keer op rij perfect, jammer.

Groenewegen: 'Met zo weinig sprintkansen moet je je niet laten verrassen'

Kruijswijk kritisch na hete dag: 'Code oranje geldt niet in Tour, apart'

Steven Kruijswijk, de kopman van Jumbo-Visma, vraagt zich af of de start van etappes op een warme dag niet vervroegd moet worden. "Schijnbaar geldt code oranje niet in de Tour, wij gaan gewoon door. Best apart."

Kruijswijk kritisch na hete dag: 'Code oranje geldt niet in Tour, apart'

Bekijk de massasprint nog eens

Ewan grist ritzege voor neus Viviani en Groenewegen weg

Algemeen klassement

De top-10 van het algemeen klassement van de Tour de France na de zestiende etappe. Jakob Fuglsang stond negende maar is er letterlijk en figuurlijk uitgevallen. Voor de rest is er niets veranderd.

Uitslag zestiende etappe

De uitslag van de zestiende etappe van de Tour de France. Caleb Ewan wint, Dylan Groenewegen wordt derde.

Ewan wint!

Caleb Ewan wint de sprint! Groenewegen raakte ingesloten en kreeg niet genoeg ruimte om de sprint aan te gaan.

Na Ewan komt Viviani als tweede over de finish. Groenewegen wordt derde voor Sagan.

Caleb Ewan wint de zestiende rit

1 km - Daar gaan we!

Kristoff, Ewan, Groenewegen, Matthews, Sagan, Viviani: alle bekende namen rijden vooraan. We gaan sprinten!

3 km - Opgeslokt

Het moment dat je wist dat zou komen: de kopgroep is opgeslokt. Nu gaan we ons echt voorbereiden op de massasprint.

5 km - Volhouden

De kopgroep geeft niet op en houdt nog steeds vol. Het verschil blijft 10 seconden. Binnen het peloton lijkt geaarzeld te worden: wie geeft het laatste zetje?

8 km - Bol terug

Cees Bol is, heel knap, weer teruggekeerd in het peloton na zijn valpartij. Er komt een massasprint aan, dat kan niet missen. De kopgroep heeft nog minder dan 10 seconden voorsprong over.

10 km - In zicht

Het peloton heeft de kopgroep in zicht, met nog 15 seconden voorsprong. Alle sprinters van naam melden zich langzamerhand van voren. Dylan Groenewegen was daar al een tijdje te vinden.

16 km - Martin is klaar

Voor Tony Martin zit zijn dienst erop, na een hele dag op kop rijden van het peloton. Zijn ploegmaten van Jumbo-Visma zijn nog altijd goed van voren te vinden.

Voorsprong van de vijf: ruim een halve minuut.

18 km - Bol op achterstand

De finale nadert met nog altijd ruim 40 seconden voorsprong voor de vijf vroege vluchters.

Op zo'n 3 minuten rijdt een groep met gelosten en slachtoffers van de valpartij, met onder anderen Cees Bol.

De kopgroep: Alexis Gougeard (Fra, AG2R), Stéphane Rossetto (Fra, Cofidis), Lukasz Wisniowski (Pol, CCC), Lars Bak (Den, Dimension Data) en Paul Ourselin (Fra, Total).

26 km - Exit Fuglsang

Een valpartij in het peloton levert de nodige slachtoffers op. Onder anderen Jakob Fuglsang en Cees Bol zitten erbij. Fuglsang lijkt niet meer verder te kunnen.

Sterker nog, het is een feit: Fuglsang, vooraf een van de favorieten van de eindzege, stapt af. Hij wordt afgevoerd in een ambulance.

De Deen won dit jaar Luik-Bastenaken-Luik en het Critérium du Dauphiné, maar kon de hoge verwachtingen in de Tour niet waarmaken.

Fuglsang stapt af na valpartij

Leuke feitjes

Mocht Dylan Groenewegen vandaag de etappe winnen, dan..

... zou dat de vijfde etappezege van Jumbo-Visma in deze Tour zijn. De laatste keer dat een Nederlandse ploeg zo succesvol was, was Superconfex in 1988.

... zou dat de vijfde etappezege in een Tour van Groenewegen zijn. Zijn eerste zege boekte hij vandaag precies twee jaar geleden op de Champs-Élysées.

47 km - Rust keert terug

De rust keert weer terug in het nerveuze peloton. En de voorsprong van de kopgroep loopt daardoor ook weer op naar een kleine minuut.

We wachten af wat er verder nog komen gaat.

Het profiel van de nagenoeg vlakke zestiende Tourrit

52 km - Alle hens aan dek

Het tempo in het peloton gaat ineens flink omhoog en er steekt ook een zuidelijk briesje van rechts op. Het is ineens alle hens aan dek in het peloton, waar alle grote namen vooraan rijden.

De voorsprong van de vijf loopt rap terug naar een kleine halve minuut.

De kopgroep: Alexis Gougeard (Fra, AG2R), Stéphane Rossetto (Fra, Cofidis), Lukasz Wisniowski (Pol, CCC), Lars Bak (Den, Dimension Data) en Paul Ourselin (Fra, Total).

Nieuws: Roompot stopt, renners op straat

Wielerploeg Roompot-Charles houdt op te bestaan. Hoofdsponsor Roompot stapt aan het einde van het huidige seizoen uit het wielrennen.

Door de beslissing moeten renners als Lars Boom, Pieter Weening en Boy van Poppel op zoek naar een nieuwe werkgever.

Lars Boom reed dit seizoen voor Roompot-Charles

68 km - Heteluchtoven

De voorsprong van de vijf is inmiddels onder de minuut gezakt. Het kan bijna niet anders of het gaat straks een massasprint worden. Het is momenteel 36 graden in Nîmes. Het lijkt hier wel een heteluchtoven.

75 km - Klimmetje

Het enige klimmetje van de dag, de Côte de Saint-Jean-du-Pin van de vierde categorie, is achter de rug. Het obstakel heeft voor niemand problemen opgeleverd.

Bak was als eerste boven. De vijf koplopers hebben nog steeds een gaatje van een kleine anderhalve minuut. Tony Martin sleurt al de hele dag namens Jumbo-Visma aan de kop van het peloton.

De kopgroep: Alexis Gougeard (Fra, AG2R), Stéphane Rossetto (Fra, Cofidis), Lukasz Wisniowski (Pol, CCC), Lars Bak (Den, Dimension Data) en Paul Ourselin (Fra, Total).

Het profiel van de nagenoeg vlakke zestiende Tourrit

Terug naar 2014

De laatste keer dat de Tour finishte in Nîmes was in 2014. Jack Bauer reed toen met Martin Elmiger bijna de hele rit op kop. Maar na een slotfase die nog spannender was dan de tv-serie 24 werd Bauer alsnog op de streep geklopt door Alexander Kristoff.

Spectaculaire slotfase in Nîmes tijdens Tour 2014: Bauer haalt het nét niet

92 km - Weinig te beleven

Vijf man aan kop met een kleine anderhalve minuut voorsprong: dat is het enige wat er vooralsnog te melden is vanuit de Tour. En dat is al een uur of twee zo.

Ook de tussensprint, een tijdje geleden alweer, zorgde niet voor opwinding. Bak won namens de kopgroep, Viviani namens het peloton, groenetruidrager Sagan zag dat het goed was.

Om de verveling te verdrijven demonstreerde Wout Poels zojuist wat er gebeurt als je een bidon leegspuit in je oor.

Poels en Rowe halen geintje uit met bidon

De kwis die niet te googelen is

Ook in het gezellige Tourcafé is Cindy Pieterse natuurlijk van de partij met haar onvolprezen kwis die niet te googelen is. De vraag van vandaag luidt: wat is het verschil in plekken tussen Steven Kruijswijk en Dylan Groenewegen in de etappe van vandaag?

Stuur je antwoord tot 10 kilometer voor de finish naar kwis@nos.nl. Zet het antwoord in het onderwerp. Naam, adres en shirtmaat graag in de mail.

Uit alle goede inzendingen trekt de negenkoppige jury één winnaar. Deze wordt alleen bekendgemaakt via Radio Tour de France en hij of zij krijgt natuurlijk ook persoonlijk bericht.

Maassen is alert op wind en hitte

Ook Jumbo-Visma-ploegleider Frans Maassen heeft zijn ploeg goed voorbereid op de hitte, zo vertelde hij voor de start aan verslaggever Han Kock. Ook is Maassen alert op de wind, die vanmiddag mogelijk kan opsteken. "Er zijn een paar stukken waar we attent moeten zijn. Waar? Laten we zeggen, net voor de echte finale."

Maassen is alert op wind en hitte

111 km - Weinig nieuws

Alexis Gougeard, Stéphane Rossetto, Lukasz Wisniowski, Lars Bak en Paul Ourselin zijn de vijf mannen in de kopgroep. Hun voorsprong hangt de hele dag al rond de anderhalve minuut.

Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een scenario waarin de vijf vlak voor het einde worden ingehaald, waarna een massasprint volgt.

Het profiel van de nagenoeg vlakke zestiende Tourrit

Visbeek: 'Goed voorbereid op hitte, Bol is de sprinter'

Sunweb-ploegleider Aike Visbeek vertelt voor de start van de zestiende etappe hoe hij zijn ploeg heeft voorbereid op de hitte van vandaag. Ook vertelt hij hoe het met Cees Bol gaat.

Visbeek: 'Goed voorbereid op hitte, Bol is de sprinter'

124 km - Thomas is terug

Thomas is na zijn val teruggekeerd aan de staart van het peloton. De winnaar van vorig jaar heeft wat schaafwonden opgelopen, waaraan hij wordt behandeld.

De kopgroep van vijf heeft ondertussen nog altijd een kleine anderhalve minuut voorsprong.

De kopgroep: Alexis Gougeard (Fra, AG2R), Stéphane Rossetto (Fra, Cofidis), Lukasz Wisniowski (Pol, CCC), Lars Bak (Den, Dimension Data) en Paul Ourselin (Fra, Total).

129 km - Val Thomas

O jee, daar gaat Geraint Thomas ineens tegen de vlakte in een bocht. Een vreemde val. Na een tijdje gepruts aan de fiets gaat de Ineos-renner op een andere fiets verder. Met een minuut achterstand op het peloton.

Regerend Tourwinnaar Thomas valt ongelukkig in etappe 16

136 km - Mooie plaatjes

Het peloton reed een tijdje geleden over de Pont du Gard, een beroemd Romeins aquaduct, en dat leverde mooie plaatjes op.

De situatie is verder hetzelfde: vijf man aan kop met 2 minuten voorsprong op de rest.

De kopgroep: Alexis Gougeard (Fra, AG2R), Stéphane Rossetto (Fra, Cofidis), Lukasz Wisniowski (Pol, CCC), Lars Bak (Den, Dimension Data) en Paul Ourselin (Fra, Total).

Het peloton passeert de Pont du Gard tijdens de zestiende etappe

Kijk of luister live

De uitzending van de zestiende etappe is inmiddels begonnen op NPO 1. Ook te zien via de livestream.

Of luister live naar Radio Tour de France.

155 km - Kopgroep

De komende uren zitten we waarschijnlijk aan de kopgroep van vijf man vast. Het vijftal krijgt een kleine anderhalve minuut voorsprong van het peloton, waar het tempo wordt bepaald door Jumbo-Visma en Lotto-Soudal.

De kopgroep: Alexis Gougeard (Fra, AG2R), Stéphane Rossetto (Fra, Cofidis), Lukasz Wisniowski (Pol, CCC), Lars Bak (Den, Dimension Data) en Paul Ourselin (Fra, Total).

De kopgroep in de zestiende etappe van de Tour de France

Groenewegen over de hitte: 'Gewoon trappen en niet zeiken'

Iedereen heeft het in Nîmes maar over de hitte, maar dat is niet aan Dylan Groenewegen besteed. "Gewoon trappen en niet zeiken", is het heldere commentaar van de Jumbo-Visma-sprinter.

"Je moet toch verder. Of het nu warm of koud is, of het nu regent of droog is, fietsen moet je toch", aldus de Amsterdammer, die vandaag een van de favorieten is.

Groenewegen over de hitte: 'Gewoon trappen en niet zeiken'

167 km - Quintet

De aanvallers zijn samengekomen en vormen nu een quintet aan kop. Gougeard, Rossetto, Wisniowski, Bak en Ourselin hebben een kleine minuut voorsprong.

170 km - Aanvallen

De inleidende beschietingen zijn begonnen. Gougeard en Rossetto zijn in de aanval gegaan en pakken 45 seconden. Wisnowski, Bak en Ourselin zijn in de achtervolging.

Bol wil Tour uitrijden, maar wil Sunweb dat ook?

Cees Bol is vandaag in principe de man die voor Sunweb moet gaan sprinten vandaag. "Maar er zijn meerdere opties mogelijk. Als het een harde koers wordt, kan het alsnog Michael Matthews worden", vertelde de Tour-debutant voor de start.

Het is de droom van Bol om de Tour uit te rijden. "Maar niet ten koste van alles. Of er twijfel is? Niet bij mij, maar er zijn van tevoren afspraken gemaakt. De ploeg neemt me misschien een beetje in bescherming."

Luister naar het interview met Cees Bol voor de start.

START!

Start! Er is met de vlag gewapperd, het peloton is officieel begonnen aan de zestiende etappe.

Het profiel van de nagenoeg vlakke zestiende Tourrit

Geen woord Frans

Straks volgt het hele interview voor de start met Dylan Groenewegen, een van de favorieten voor vandaag.

IJs in de nek

Het is in Nîmes nu al bijna 35 graden, en het kwik kan vanmiddag nog wel een beetje oplopen. Veel renners rijden voor de start daarom rond in coolpacks (ijsjasjes). Bora-Duitser Emanuel Buchmann, de verrassende nummer zes in de het klassement, heeft ook wat extra ijs in de nek gelegd.

Emanuel Buchmann rijdt rond met ijs in de nek

Kanshebber Kruijswijk

Als we Lance Armstrong moeten geloven - die zelf zeven keer op het bovenste plekje van het erepodium in Parijs stond -, wint Steven Kruijswijk de Tour de France.

Armstrong: 'Ik denk dat Kruijswijk de Tour gaat winnen'

Populaire Pinot

Thibaut Pinot maakte in de Pyreneeën een ijzersterke indruk en is in de laatste week zeker een man om in de gaten te houden. Dat geldt ook voor de Franse fans die hem vanochtend opwachtten bij zijn hotel.

Thibaut Pinot wordt voor het hotel opgewacht door fans

Het algemeen klassement

Het was gisteren een rustdag, dus misschien ben je alweer vergeten hoe spannend de Tour de France dit jaar is. Dit is de top-10 van het algemeen klassement.

Het algemeen klassement na de vijftiende etappe

Waarheen leidt de weg?

Na twee zware Pyreneeënetappes en een rustdag krijgt het Tourpeloton vandaag een vlakke rit voorgeschoteld. De etappe over 177 kilometer met start en aankomst in Nîmes bevat één klim van de vierde categorie.

De spurters lijken daarom weer aan zet, al is het de vraag hoe zij de Pyreneeën hebben verteerd. Alle topsprinters zijn nog in koers, dus Dylan Groenewegen, Elia Viviani en Caleb Ewan zijn ook in Nîmes de favorieten. De drie sprinters boekten deze Tour de France elk één etappezege.

Het profiel van de nagenoeg vlakke zestiende Tourrit

Kom naar Radio Tourcafé!

NOS Radio Tour de France komt ook vandaag weer vanuit Beeld en Geluid. De laatste week van de Tour presenteren Robbert Meeder en Gert van 't Hof de ontwikkelingen in 'La Grande Boucle' in de setting van het Radio 1 Tourcafé.

Met alles erop en eraan: het liveverslag uit de koers van Sebastiaan Timmerman op de motor, het finishverslag van Gio Lippens en de interviews aan de meet door Steven Dalebout. En natuurlijk de bekende jingles en tunes, de Tourartiest en de vaste rubrieken.

Wil je een van de uitzendingen meemaken, dan kan dat. Het café is open tot en met zaterdag 27 juli, van 14.00 tot circa 18.30 uur. Aanmelden kan via www.nporadio1.nl/tourcafe

De Tour vandaag bij de NOS

Vanaf 14.20 uur is de zestiende etappe van de Tour de France live te volgen op NPO 1, via de NOS-app en op NOS.nl.

Radio Tour de France komt vanaf 14.00 uur weer vanuit het Tourcafé in Beeld en Geluid in Hilversum. Komt allen! Of luister gewoon naar NPO Radio 1.

In de Avondetappe ontvangt Dione de Graaff vanaf 22.05 uur Stef Clement, Danny Nelissen en hoogleraar farmaceutische genmodulatie Hidde Haisma. Herman van der Zandt spreekt betrokkenen op locatie.

Bienvenue de Nîmes!

Welkom vanuit Nîmes, waar rond 13.30 uur de zestiende etappe van de Tour de France van start gaat: een overwegend vlakke rit over 177 kilometer, helemaal naar... Nîmes! We houden een ijskoffie en een flesje water bij de hand, want de temperatuur gaat vandaag richting de 37 graden.