NOS Wielrennen

Ewan grist ritzege voor neus Viviani en Groenewegen weg

Zestiende etappe van de Tour: bekijk hier de samenvatting

Wielrenner Caleb Ewan heeft op een tropische dinsdag de voorlaatste sprintetappe in de Tour de France gewonnen. De renner van Lotto-Soudal, die eerder al de elfde rit op zijn naam had geschreven, bleef in de massasprint in het Zuid-Franse Nîmes Elia Viviani en Dylan Groenewegen voor.

Groenewegen was, precies twee jaar nadat hij op de Champs-Élysées zijn eerste ritzege in de Tour had geboekt, op jacht naar zijn tweede overwinning deze Ronde van Frankrijk, maar de Nederlander had in de slotfase te weinig ruimte.

Ewans 'extra motivatie'

Ewan profiteerde en voor de Australiër had zijn etappezege een speciaal randje. Een maand geleden werd hij vader van zijn eerste kind, gisteren zag hij dochter Lily voor het eerst buiten het ziekenhuis en vandaag was zij in Nîmes aanwezig. Het gaf Ewan extra kracht.

"Ik voelde me vandaag zó slecht, de hitte had vat op me. Ik stond op het punt om Maxime (Monfort, red.) te zeggen om te stoppen met rijden. Maar ik had extra motivatie vandaag, mijn dochter en vrouw zijn hier. Ik ben zó blij dat ik voor hun ogen kon winnen."

Ewan: 'Ik had extra motivatie vandaag, mijn vrouw en dochter zijn hier'

De gele trui blijft om de schouders van Julian Alaphilippe, die in de groep met favorieten finishte, evenals Steven Kruijswijk. De kopman van Jumbo-Visma behield zijn derde plaats in het algemeen klassement, waar in de top geen verschuivingen waren. Nummer negen Jakob Fuglsang kwam ten val en moest de Tour verlaten.

H-woord

Hoewel de spanning in de top van het algemeen klassement de Ronde van Frankrijk al dagen bezighield, werd er vandaag vooral gesproken over de hitte. In de nagenoeg vlakke rit van en naar Nîmes oversteeg de temperatuur de 30 graden ruim, waardoor coureurs zich voortdurend koelden met bidons en panty's vol ijs.

Team Ineos-renners Wout Poels en Luke Rowe gebruikten de bidons om een geintje uit te halen.

Poels en Rowe halen geintje uit met bidon

Bij de start in Nîmes zochten vijf renners de aanval: Alexis Gougeard (AG2R), Stéphane Rossetto (Cofidis), Lukasz Wisniowski (CCC), Lars Bak (Dimension Data) en Paul Ourselin (Total Direct-Energie).

Het door Jumbo-Visma en Lotto-Soudal gecontroleerde peloton zag er geen bedreiging in en gunde het kwintet een voorsprong van één à twee minuten. De klassementsrenners hielden zich met het oog op de loodzware Alpenritten later deze week rustig.

Een van de zeldzame opvallende gebeurtenissen in de zestiende etappe was een valpartij van de nummer twee van het klassement, Geraint Thomas. De regerend Tourwinnaar ging met 130 kilometer te gaan ongelukkig onderuit.

Bekijk in onderstaande video de val van Thomas.

Regerend Tourwinnaar Thomas valt ongelukkig in etappe 16

De Welshman kon, hoewel gebutst, gemakkelijk aansluiten bij het peloton. Zo'n honderd kilometer later was er opnieuw een valpartij, waarbij naast Sunweb-troef voor de sprint Cees Bol ook Astana-kopman Fuglsang betrokken was.

De Deense nummer negen van het klassement, die een sterk voorjaar kende waarin hij Luik-Bastenaken-Luik en het Critérium du Dauphiné had gewonnen, kon niet meer opstappen en moest de Ronde van Frankrijk verlaten.

Massasprint

Het peloton rekende de vijf aanvallers twee kilometer voor de meet in, waarna een massasprint onvermijdelijk was. Groenwegen zocht het wiel van Peter Sagan, maar kwam vast te zitten en zag Ewan net voor hem winnen.

Bekijk in de carrousel hieronder de reacties van Dylan Groenewegen, Steven Kruijswijk en Mike Teunissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl