NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Ov-staking: zoals verwacht drukker op de weg, lengte files valt mee

 • Bijna het hele openbaar vervoer ligt vandaag plat, dat betekent amper bussen, metro's, treinen en trams in het hele land.
 • Aan de oproep om niet naar stations te komen is gehoor gegeven: die zijn veelal leeg.
 • Er wordt gestaakt voor betere pensioenen. Lees hier meer over het waarom van de staking.
Liveblog gesloten
 • Spits in volle gang, geen extreme drukte

  De avondspits is nu in volle gang, maar nog altijd is er geen sprake van extreme drukte op de weg, zegt Rijkswaterstaat. "Het totaal aantal kilometers file is al boven de 200 kilometer gestegen, maar dat is nog steeds geen extreme drukte."

  Bovendien is de drukte niet alleen het gevolg van de ov-staking. "Vooral rondom Amsterdam is het drukker dan normaal, maar hier zijn ook meerdere incidenten gebeurd."

 • 'Op de fiets door de IJtunnel, once in a lifetime'

  Kinderen in Amsterdam die vandaag naar school gingen, mochten voor een keertje op de fiets door de IJtunnel. Dat ze daardoor langer onderweg waren, vonden ze over het algemeen niet zo erg.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Op de fiets door de IJtunnel, once in a lifetime'
 • Files niet langer dan gebruikelijk

 • 40 kilometer fietsen, 2,5 uur werken

 • NS-topman zegt sorry

  President-directeur van de NS Roger van Boxtel heeft zijn excuses aangeboden aan reizigers voor het treinverkeer dat plat ligt. "Vanuit de NS zeg ik altijd sorry naar de reiziger. Ik begrijp dat mensen soms willen staken, maar het is jammer dat het af en toe het openbaar vervoer treft." Van Boxtel zei dat op het centraal station in Amsterdam, waar hij een bezoek bracht aan medewerkers die wel aan het werk zijn.

  Veel mensen gaven gehoor aan de oproep van vakbonden om te gaan staken. "Dan geldt het adagium, niet klagen maar dragen. Morgen is de politiek aan zet, die moet het pensioenconflict oplossen."

  Van Boxtel op Amsterdam Centraal ANP
 • ANWB: drukte valt mee door goed weer

  De avondspits is vroeger op gang gekomen dan normaal, maar het valt vooralsnog mee met de drukte. "Het is iets drukker dan normaal. Maar het is een stuk beter dan vanochtend. Toen speelde de regen ook een rol. Het is nu prima weer", zegt een ANWB-woordvoerder tegen het ANP.

  Rond 16.00 stond er ongeveer 225 kilometer file. De meeste files zijn nog niet heel lang.

 • Elektrische deelauto's populair

  De ov-staking leidt ertoe dat veel mensen een elektrische deelauto nemen. Car2go meldt zelfs dat nooit eerder zoveel elektrische auto's van het bedrijf rondreden in Amsterdam. Ritjes naar Schiphol zijn ook populair. "Wij begrijpen dat het voor mensen lastig wordt om vandaag van A naar B te reizen. Autodelen is in het dagelijks leven een goede aanvulling op stedelijk openbaar vervoer, maar tijdens de ov-staking is het vooral een handig alternatief", zegt locatiemanager in Amsterdam Robert Bosman.

 • Langs het spoor lopen? 'Absoluut niet!'

  Voor de mensen die zich afvragen of ze langs de trein- en metrosporen mogen lopen, nu er weinig openbaar vervoer rijdt, heeft de NS een duidelijke boodschap:

 • Bijna geen nachttreinen, morgenochtend mogelijk hinder

  Omdat er tot 04.00 uur gestaakt zal worden, rijden er niet of nauwelijks nachttreinen, meldt de NS. Dat kan mogelijk ook morgenochtend tot problemen leiden. "Woensdag 29 mei staan onze treinen misschien op andere plekken dan gepland, het treinverkeer kan mogelijk ook dan nog hinder ondervinden van de landelijke pensioenactie."

 • Landelijk 9 procent minder verplaatsingen

  Doordat meer mensen vanwege de aangekondigde staking besloten thuis te blijven, nam het aantal verplaatsingen in Nederland vanochtend met 9 procent af. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Verplaatsingspanel. In de Randstad was dat zelfs 22 procent.

  Naast thuiswerken pakken meer mensen de auto. Het aantal autoverplaatsingen nam met 9 procent toe. Fietsen blijkt geen goed alternatief: het aantal fiets- of voetgangersverplaatsingen nam met 17 procent af, vermoedelijk door het slechte weer.

 • Eerste files avondspits dienen zich aan

  Zoals verwacht zijn de eerste files eerder ontstaan dan normaal, meldt Rijkswaterstaat. Zo staat er op de A10 bij Amsterdam een file bij Amstel en de Coentunnel. Op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag is er langzaam rijdend verkeer tussen knooppunt Burgerveen en Hoogmade.

 • Meer dan helft verwachte reizigers weg

  Om 15.00 uur waren op Schiphol 37.183 reizigers vertrokken en 32.861 aangekomen. Dat is meer dan de helft van het totale aantal dat de luchthaven vandaag verwacht.

  Het zal voorlopig druk blijven op de weg naar Schiphol, maar er zijn nog geen grote problemen ontstaan. "Dat luchtvaartmaatschappijen en reizigers in de aanloop naar vandaag circa 10 procent van de tickets hebben omgeboekt, zorgt voor de nodige verlichting op de toegangswegen", schrijft Schiphol.

 • Autoverkeer Schiphol flinke operatie

  Het is een hele operatie om het autoverkeer op Schiphol in goede banen te leiden. Door de landelijke ov-staking komen er drie tot vier keer meer auto's naar de luchthaven dan normaal.

  Een team van 31 handhavers en achttien verkeersregelaars moet zorgen voor een goede doorstroming. Vooralsnog lijkt dat aardig te lukken, constateert Henk van der Meer, de manager van de afdeling die gaat over het toezicht en handhaving op Schiphol.

  Voor de gelegenheid is er op de zesde verdieping van de terminal een actiecentrum ingericht, vanwaar er een goed overzicht is op de drukte.

  De speciale aanpak moet voorkomen dat het verkeer vastloopt en mensen zoals vorig jaar bij de grote stroomstoring op de snelweg uit de auto stappen om hun vlucht te halen. De vertraging is rond het middaguur vanaf de A4 tussen de drie en vijf minuten, zegt Van der Meer.

  1/5 Drukte bij de taxi standplaats op Schiphol ANP
  2/5 Drukte op kiss & ride op Schiphol ANP
  3/5 Medewerkers van Schiphol delen flyers uit met informatie over de staking ANP
  4/5 Reizigers zoeken hun weg op station Schiphol ANP
  5/5 Drukte op aanrijroute naar Schiphol ANP
 • Geen problemen met thuiswerken

  Door de ov-staking van vandaag hebben sommige werknemers ervoor gekozen om thuis te werken. Veel mensen vinden het niet erg om zo nu en dan niet te hoeven pendelen:

 • 'Niet knippen, maar vegen'

  In Velsen-Noord heeft kapper Jan Waagmeester ook last van de staking. De pont bij Velsen vaart vandaag namelijk niet. Daarom kunnen voetgangers en fietsers het Noordzeekanaal niet oversteken. De alternatieve route over de sluis is ook nog een afgesloten. Een aantal afspraken zijn daarom verzet. "Het wordt dus niet knippen, maar vegen vandaag", zegt Waagmeester tegen NH Nieuws. Hij maakt er vandaag het beste van. "Nee, ik maak me niet meer zo druk hoor. Dan maak ik het hier netjes met de bezem, lees ik mijn krantje, en loop ik morgen een stapje harder."