NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Rouw in Sri Lanka, 'Moslimextremisten achter aanslagen'

 • Volgens de Sri Lankaanse regering waren alle zeven daders Sri Lankanen en lid van de extremistische National Thowheeth Jama'ath. Ze zouden hulp uit het buitenland hebben gekregen.
 • Het dodental van de reeks aanslagen in Sri Lanka is opgelopen tot 290, onder wie een Nederlandse vrouw. Er zijn zo'n 500 gewonden.
 • Vanaf vannacht geldt de noodtoestand in het land, morgen is een dag van nationale rouw.
Liveblog gesloten
 • Wat weten we over de daders?

  Zeven zelfmoordterroristen pleegden gisteren aanslagen. De extremistische moslim-organisatie waar ze toe behoren heet National Thowheeth Jama'ath (NTJ), meldde de minister van Volksgezondheid Senaratne vandaag tijdens een persconferentie.

  "Het is een lokale organisatie", zei de regeringswoordvoerder. Maar hij zei ook dat ze waarschijnlijk hulp hadden gekregen. "Er is een internationaal netwerk aan te pas gekomen. Zonder dat netwerk hadden deze aanslagen niet gepleegd kunnen worden."

  Tot vandaag was National Thowheeth Jama'ath, dat zoveel betekent als 'Groepering van Gods eenheid', vooral bekend van het vernielen van Boeddhabeelden vorig jaar.

  Facebook, WhatsApp en Instagram

  Al met al werden gisteren negen aanslagen gepleegd op hotels en kerken, de meeste in de hoofdstad Colombo. Het onderzoek is nog in volle gang: er zijn 24 mensen opgepakt die worden ondervraagd. Sociale media als Facebook, WhatsApp en Instagram zijn geblokkeerd om de verspreiding van nepnieuws te voorkomen.

  Vanaf middernacht lokale tijd is in het hele land de noodtoestand van kracht. Politie en militairen krijgen daardoor vergaande bevoegdheden om mensen op te pakken en te ondervragen. Morgen is er een dag van nationale rouw in Sri Lanka.

  Hiermee beëindigen we het liveblog

 • Stuk land vrijgemaakt om doden te begraven

 • Rouwen om Shaini

  De 13-jarige Shaini kwam gisteren om bij een van de explosies, in Negombo. Vandaag was er een wake voor haar.

  1/6 Reuters
  2/6 Reuters
  3/6 Reuters
  4/6 Reuters
  5/6 Reuters
  6/6 Reuters
 • Een overzicht van de gebeurtenissen in video

  Wat gebeurde er in Sri Lanka? We maakten gisteren een overzicht:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wat gebeurde er in Sri Lanka? Een overzicht
 • Partijmedewerkers uit India

  Onder de slachtoffers zijn zeker vijf medewerkers van een Indiase politieke partij. In totaal waren zeven leden van Janata Dal Secular (JDS) in Sri Lanka op vakantie.

  Ze hadden de afgelopen tijd veel gewerkt vanwege de verkiezingen in India. De twee anderen worden nog vermist.

  De Indiërs waren net aangekomen in hun hotel in Colombo toen er een bom afging in de ontbijtzaal.

 • Reisbureaus: Nederlanders keren niet eerder terug uit Sri Lanka

  De honderden Nederlanders die via reisbureaus in Sri Lanka zijn, breken hun vakanties niet eerder af naar aanleiding van de aanslagen. Ook zijn er voor zover bekend nauwelijks Nederlanders die hebben besloten van hun al geboekte reizen af te zien, zeggen reisbureaus.

  Gisteravond is nog een groep van Stip Reizen naar het Aziatische land vertrokken. Er waren geen afzeggingen voor de reis. Reizen worden wel aangepast. Zo wordt voor reizen die in Colombo zouden beginnen een andere startlocatie gezocht.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert vanwege de aanslagen alert te zijn en aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen. Het reisadvies voor Sri Lanka is niet aangepast.

 • 'Ook onze strijd'

  De strijd van Sri Lanka tegen islamitisch extremisme is ook de strijd van de VS. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo in een boodschap aan het getroffen land. "Wij bieden alle mogelijke hulp aan Amerikanen daar en aan de Sri Lankaanse overheid."

  Bij de aanslagen gisteren kwamen zeker vier Amerikanen om het leven.

 • Ontstekers

  De Sri Lankaanse autoriteiten hebben tientallen ontstekers voor explosieven gevonden in Colombo op een busstation. Twaalf lagen op de grond, 75 andere tussen het afval.

 • Ongeruste familieleden bij ziekenhuizen

  Veel mensen zitten na de aanslagen van gisteren nog in onzekerheid, omdat hun familieleden worden vermist.

  Bij de ziekenhuizen hopen ze meer informatie te krijgen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Mijn dochter ging gisteren naar de kerk...'
 • Wie zijn de slachtoffers?

  Er wordt steeds meer bekend over wie de slachtoffers zijn van de aanslagen. Onder hen zijn een Britse moeder en haar zoontje, een Indiase zakenman, een Sri Lankaanse tv-kok en twee Turkse ingenieurs.

  Lees in het onderstaande artikel meer:

 • Dader

  Sri Lankaanse media schrijven dat de identiteit van een van de daders bekend is. Een fabriekseigenaar uit Colombo zou een van de twee zelfmoordterroristen zijn die zich opbliezen bij het Shangri-La Hotel. De man zou banden hebben gehad met de andere daders. Negen werknemers van zijn fabriek zijn opgepakt.

 • Explosie in de buurt van kerk

  In de buurt van de Sint-Antoniuskerk in Colombo is een nieuwe explosie geweest. Kort van tevoren werd de omgeving overhaast ontruimd door de politie en de straat afgezet. Volgens ooggetuigen explodeerde een bom die de explosievenopruimingsdienst wilde ontmantelen. Persbureau AP meldt dat er drie bommen in de bus zaten, die afgingen toen de EOD aan het werk was.

  Cameramensen ter plekke konden de explosie vastleggen op beeld. Bij de ontploffing raakte niemand gewond.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nieuwe explosie in Colombo
 • Noodtoestand afgekondigd

  President Sirisena heeft vanaf vanavond middernacht de noodtoestand afgekondigd in het land, zegt zijn kantoor. Daardoor krijgen politie en leger meer bevoegdheden om onderzoek te doen naar de aanslagen en personen aan te houden en verhoren.

 • Onbekende groep

  De National Thowheeth Jama'ath (NTJ) die nu verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen is ook voor Sri Lanka-experts een grotendeels onbekende partij. Onder deze naam vernielden radicale moslims Boeddha-beelden, maar een grote aanslag als deze was ongekend op Sri Lanka. De naam verwijst naar de eenheid van Allah (Tawhied) en de gemeenschap van moslims (Jmaat).

  De burgeroorlog die het land jarenlang teisterde werd uitgevochten tussen de hindoeïstische Tamil-minderheid en de boeddhistische meerderheid in het land. De militante islam speelde daarbij geen rol, hoewel onder de Tamil ook christenen en moslims zijn.

  Deze aanslagen lijken eerder op het gecoördineerde geweld van al-Qaida-terroristen of Islamitische Staat: gelijktijdige, verwoestende aanvallen op burgers. De Sri Lankaanse regering zegt daarom ervan uit te gaan dat de NTJ steun heeft gekregen van buitenlandse radicalen.

 • Moslimextremisten

  Volgens de Sri Lankaanse regering waren moslimextremisten van de radicale National Thowheeth Jama'ath (NTJ) verantwoordelijk voor de aanslagen van gisteren. Op een persconferentie maakte de minister van Volksgezondheid bekend dat alle zeven daders Sri Lankanen waren, die volgens hem hulp kregen van een internationaal netwerk.

  "We denken niet dat deze aanslagen alleen door mensen in dit land zijn uitgevoerd. Zonder een internationaal netwerk waren deze aanslagen niet geslaagd." De regering roept daarom de hulp in van buitenlandse veiligheidsdiensten om onderzoek te doen naar NTJ.

  De aanslagen zijn tot nu toe niet opgeëist. Er was eerder al een waarschuwing binnengekomen van een buitenlandse inlichtingendienst dat de NTJ van plan was aanslagen te plegen. Het is onduidelijk of die informatie tot maatregelen heeft geleid.