liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kenmerkende torens Notre-Dame gered, Macron wil kerk herbouwen

  • President Macron zegt dat de Notre-Dame zal worden herbouwd.
  • De brand in de kathedraal leek rond middernacht in intensiteit te zijn afgenomen.
  • De twee rechthoekige torens zijn gered, het geraamte waarschijnlijk ook.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Het laatste nieuws kun je lezen in dit artikel.

Houd vannacht en morgenochtend de site en app in de gaten voor de ontwikkelingen in Parijs.

'Notre-Dame helemaal herbouwen'

De Franse president Macron heeft in een korte toespraak gezegd dat de Notre-Dame in Parijs wordt herbouwd. Hij wil een internationale inzamelingsactie beginnen voor het project.

De president noemde de brand in de kathedraal een "verschrikkelijke tragedie". Hij zegt dat het aan de brandweer te danken is dat het slechtst denkbare scenario niet is uitgekomen.

'Waarschijnlijk geen brandstichting'

Het Openbaar Ministerie in Parijs gaat ervan uit dat de brand in de Notre-Dame een ongeluk is. Na een eerste onderzoek is brandstichting uitgesloten, net als eventuele terroristische motieven voor het aansteken van het vuur.

Naar de oorzaak van de brand wordt nog gezocht.

Blussen gaat door

De brandweer in Parijs is een stuk optimistischer over het beperken van de schade aan de Notre-Dame dan eerder op de avond. Brandweercommandant Jean-Claude Gallet zegt dat twee derde van het dak van de kerk is verwoest.

Nog steeds proberen zo'n 400 brandweermensen het vuur in de kathedraal onder controle te krijgen. Zij werken vannacht door om de gloeiende massa verder te blussen.

Bij de Notre-Dame applaudisseerden omstanders voor de brandweermensen:

"Notre-Dame is schatkamer met hele Franse ziel"

Dat zegt de Nederlandse Parijzenaar en Frankrijk-kenner Wilfred de Bruijn.

Dat de Notre-Dame van grote waarde is, blijkt wel uit de belangrijke gebeurtenissen die er hebben plaatsgevonden. In 1804 kroonde Napoleon zich hier onder andere tot keizer van Frankrijk en in 1970 vond de staatsbegrafenis van generaal Charles de Gaulle er plaats.

Lees hier meer over de geschiedenis en het belang van de kathedraal.

Geraamte waarschijnlijk gered

Het geraamte van de kathedraal is naar alle waarschijnlijkheid gered. Dat zegt de Parijse brandweer, die sinds ongeveer 19.00 uur vanavond probeert het vuur te doven. Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken moet het vuur binnen drie tot vier uur onder controle zijn.

Rutte wenst Macron sterkte toe

"Deze vernietigende brand wordt in heel Europa gevoeld", tweet premier Rutte.

Volgens deze Radio France-journalist is dit een dronefoto van de politie

"Vreselijk", "beangstigend", "er gebeurt niets"

'Het mooiste monument van Parijs brandt en er gebeurt niets'

Geen blusvliegtuigen

Honderden brandweerlieden gebruiken allerlei middelen om het vuur onder controle te krijgen, maar geen blusvliegtuigen. Als die worden ingezet, zou de volledige structuur van de kathedraal in kunnen storten, schrijft de burgerbeschermingsdienst. De Sécurité Civile lijkt hiermee te reageren op de tweet van Trump waarin hij schreef dat misschien blusvliegtuigen zouden konden worden gebruikt.

Vaticaan bidt voor brandweerlieden

Het Vaticaan is "geschokt en verdrietig" over de verwoestende brand. "De Heilige Stoel heeft het nieuws over het verschrikkelijke vuur in de kathedraal Notre-Dame, symbool van Christendom in Frankrijk en in de wereld, met schok en verdriet gezien", staat in een verklaring. Het Vaticaan bidt voor de brandweerlieden en "zij die al het mogelijke doen voor deze dramatische situatie".

Ongerust

De komende anderhalf uur zijn bepalend, zei een ongeruste brandweerwoordvoerder. "We weten niet zeker of we de verspreiding bij de noordelijke klokkentoren kunnen tegenhouden. Als die instort, laat ik u voorstellen wat de omvang van de schade is."

Klokken luiden

De Parijse aartsbisschop Michel Aupetit nodigt priesters uit de klokken van hun kerken te laten luiden om mensen uit te nodigen tot gebed.

Vol ongeloof

"De Notre-Dame is een onderdeel van het erfgoed van Europa en de wereld. Als ze lijdt, lijden wij allemaal", schrijft Frans Timmermans, vicepresident van de Europese Commissie.

Lees in dit artikel meer reacties en bekijk foto's van Parijzenaars die vol ongeloof en schok staan toe te kijken.

Schok

Een omstander kijkt geschokt naar de brand in de wereldberoemde kathedraal

Evacuaties

Uit een aantal gebouwen worden mensen geëvacueerd, zegt correspondent Frank Renout. "Er vliegen asresten en brandende deeltjes door de lucht en er staat redelijk veel wind." Het gebied rondom de kathedraal is afgezet met rood-witte linten.

De deels verwoeste kathedraal

Macron praat met hulpdiensten

President Macron is bij de Notre-Dame en overlegt met de hulpdiensten. "Een deel van ons staat in brand", zei hij voorafgaand aan het overleg. Macron zou vanavond een toespraak houden naar aanleiding van de maandenlange gelehesjesprotesten, maar die blies hij af.

Video

President Macron brengt bezoek aan brandweer bij de Notre-Dame

Video: torenspits bezwijkt in de vlammenzee

De toren van de Notre-Dame bezwijkt in de vlammenzee

Nederlander ter plaatse: heel heftig om te zien

Rond de brandende kathedraal ziet het zwart van de mensen, zegt de Nederlander Bob Senden (31) die in Parijs woont. "Mensen huilen, zitten op hun knieën te bidden, zingen. Het is heel heftig om te zien allemaal. De vlammen slaan nog steeds hoog boven de gebouwen uit."

Senden staat in het centrum bij het Ile de la Cité, het eiland waarop de wereldberoemde kerk ligt. Daar heeft zich een enorme mensenmassa verzameld. De brandweer rijdt er af en aan.

De toeschouwers zijn treurig. "Iedereen is komen kijken wat er aan de hand is. Mensen kunnen het nauwelijks geloven, ikzelf eigenlijk ook niet. Dit is diep triest."

Hôtel de Ville

Parijzenaars verzamelen zich voor het stadhuis

Tusk: "Notre-Dame van heel Europa", Trump: "snel handelen!"

Europese Raad-voorzitter Donald Tusk noemt de kathedraal "de Notre-Dame van heel Europa".

De Amerikaanse president Donald Trump raadt de Fransen aan het vuur vanuit de lucht te bestrijden. "Er moet snel gehandeld worden!"

"Indrukwekkend maar verschrikkelijk"

"Het centrum van Parijs is tot stilstand gekomen", tweet een verslaggever van persbureau AFP. "Het is een indrukwekkend maar verschrikkelijk gezicht."

Toeschouwers vanaf de Pont de la Tournelle

Voor zover bekend geen doden

Volgens de politie zijn er voor zover bekend geen doden gevallen bij de brand. Of er mensen gewond zijn geraakt, is nog niet duidelijk.

De politie verzoekt net als burgemeester Hidalgo mensen uit de buurt te blijven en ervoor te zorgen dat hulpdiensten erbij kunnen.

Correspondent: Notre-Dame is het icoon van Parijs

'De Notre Dame is het icoon van Parijs en dat icoon staat nu in brand'

Macron triest

President Macron is "triest om dit deel van ons te zien branden", tweet hij. Zijn gedachten gaan uit naar Katholieken en alle Fransen.

Restauratiewerkzaamheden

De brandweer zegt tegen persbureau AFP dat er mogelijk een link is met de werkzaamheden van de kathedraal.

Bekijk hier de eerste beelden van de brand.