liveblog
NOS NieuwsAangepast

Sommige treinen bomvol, hulpverleners zorgen voor volle snelwegen

  • Hulpverleners rijden sinds 07.00 uur in een slakkengangetje over de A28 en A1 richting het Malieveld in Den Haag
  • Van 12.30 tot 13.36 uur staakt Schipholpersoneel onder meer bij de check-in
  • Op negen plekken in het land komen actievoerders bijeen
liveblog gesloten

Einde liveblog

De ochtendspits is voorbij, en daarmee stopt ook het liveblog.

De vakbonden gaan vandaag verder met hun actiedag. FNV, CNV en VCP komen bijeen in negen grote steden en eisen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren op 66 jaar.

Reizigers kunnen vanmiddag op Schiphol tussen 12.30 en 13.36 uur hinder ondervinden van de staking die daar plaatsvindt. Ook op de weg kan er vertraging optreden door een actie van de hulpdiensten. Gezamenlijk rijden ze in colonne met 66 kilometer per uur richting het Malieveld.

66 kilometer per uur

De hulpdiensten houden een langzaamaanactie op de A28: ze rijden met 66 kilometer per uur richting Den Haag. Het overige verkeer kan er niet langs en loopt dus vertraging op:

De langzaamaanactie van de hulpdiensten op de A28

Bijeenkomsten

Na de stakingen in het openbaar vervoer is de actiedag van de vakbonden nog niet voorbij. In negen steden verzamelen mensen zich om te protesteren tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Hulpverleners zijn onderweg naar Den Haag voor een bijeenkomst op het Malieveld.

Op tijd, maar druk

Zoals verwacht gaat het nog niet vlekkeloos op het spoor. Na de staking van het vakbondspersoneel die tot 07.06 uur duurde rijden er wel veel treinen op tijd, maar zitten die erg vol.

Verhoging van de AOW-leeftijd

In 2012 besloot politiek Den Haag dat de AOW-leeftijd omhoog moet naar 67 jaar. Dat besluit is de bron van de actiedag vandaag. NPO Focus zocht uit wat de verhoging van de pensioenleeftijd oplevert:

Flink meer file

De ANWB meldt dat er nu meer dan 600 kilometer file staat. 400 kilometer zou op dit moment normaal zijn, dus het is een stuk drukker op de weg. Dat komt door de acties in het openbaar vervoer en op de weg. Daarnaast is ook nog eens een aantal ongelukken gebeurd. Het staat onder meer compleet vast op de A9 van Alkmaar naar Amstelveen.

Pensioenactie op de A28

Hulpdiensten houden een langzaamaanactie op de A28: ze rijden met 66 kilometer per uur richting Den Haag. Het overige verkeer kan er niet langs en loopt dus vertraging op. De snelheid van 66 km/u is een verwijzing naar de pensioenleeftijd van 66 jaar die de bonden eisen.

'Een beetje ongemak, maar ik begrijp het wel'

Op Utrecht Centraal was het vanochtend rustig, omdat de meeste mensen van de treinstaking wisten. De reizigers die er wel waren hadden begrip voor de actie:

'Ik ben nu wel heel laat op mijn werk'

Om 07.33 uur vertrok de eerste trein uit Utrecht

Verslaggever Eva Wiessing bij de eerste trein die weer rijdt vanaf Utrecht

Iets drukker op de weg dan normaal

De ANWB meldt dat het rond 07.00 uur iets drukker was dan normaal; er stond 260 kilometer file. Extreme drukte op de weg blijft daarmee vooralsnog uit.

NS-stakingen voorbij

De pensioenacties in het openbaar vervoer zijn nu voorbij, maar dat betekent nog niet dat de treinen meteen rijden. Nu moet worden geregeld dat zowel personeel als materiaal overal op het punt van vertrekt komt.

Waarom NS-medewerkers staken

We vroegen NS-medewerkers waarom ze vandaag staken. Vooral de onregelmatige werktijden blijken een grote reden, want daar wordt het werk dat ze doen een stuk zwaarder door. "Ik begin soms 's ochtends om 04.02 uur en ben andere dagen om 02.00 klaar. Met die werktijden ga ik mijn pensioen niet gezond halen."

NS-medewerkers vertellen waarom ze staken

Rest van de ochtend treinverkeer ontregeld

Verslaggever Eva Wiessing staat vanochtend op Utrecht Centraal. Vanuit een nog vrijwel leeg station zegt ze dat er een enorme actiebereidheid is. "Er wordt massaal meegedaan, en het heeft waarschijnlijk gevolgen voor de rest van de ochtend."

'De actiebereidheid is enorm, er wordt massaal meegedaan'

Ook actie op de snelweg

Ook op de snelweg wordt er actiegevoerd. Medewerkers van onder meer de politie, brandweer, defensie en de ambulance rijden vanuit het hele land naar Den Haag met een snelheid van 66 kilometer per uur. Dat gebeurt vanaf 07.00 uur.

Waarom treinpersoneel van 06.00 tot 07.06 staakt

Het treinpersoneel staakt vandaag precies 66 minuten. Dat is een symbolische periode: de stakers willen een pensioen vanaf 66 jaar.

De vakbonden komen met deze eis nadat eind vorig jaar onderhandelingen met werkgevers en het kabinet over een nieuw pensioenstelsel waren mislukt. Het kabinet besloot daarna om dan maar zelf te beginnen aan een pensioenhervorming, zonder medewerking van de bonden. Daar moet later dit jaar meer duidelijkheid over komen. De vakbonden zijn daar boos over.

Niet bij alle vervoerders gestaakt

Bij de NS rijden er vanochtend geen treinen, maar bij andere vervoerders in veel gevallen wel. Arriva meldt dat hun treinen gewoon rijden volgens dienstregeling, behalve in Limburg. Daar wordt wel gestaakt. De treinen van Breng (Arnhem-Doetinchem), Blauwnet (in Overijssel) en Connexxion (Ede-Amersfoort) rijden ook gewoon volgens de dienstregeling.

Voor half acht nauwelijks treinen

De staking duurt vanochtend tot 07.06, maar een woordvoerder van de NS zei gisteravond al dat er nergens onmiddellijk om 07.07 uur treinen vertrekken. Eerst moet worden geregeld dat zowel personeel als materieel overal op het punt van vertrek komt.

Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat de eerste trein van Utrecht naar Amsterdam pas om 07.48 uur vertrekt en van Deventer naar Hilversum pas om 08.33 uur. Die van Maastricht naar Utrecht gaat om 07.31 uur. "Het zal daarna nog uren duren voordat de treinenloop enigszins normaal is. De overlast van de actie voor reizigers is enorm."

Drukke ochtendspits verwacht

Er wordt ook grote drukte op de weg verwacht, omdat in delen van het land het openbaar vervoer wordt stilgelegd. De ANWB is bang dat forenzen massaal voor de auto kiezen en adviseert de verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

Vooral op de A28 en de A1 worden opstoppingen verwacht. Medewerkers van onder meer de politie, brandweer, defensie en de ambulance rijden daar ook nog eens vanaf 07.00 uur vanuit het hele land naar Den Haag met een snelheid van 66 kilometer per uur.

Rijkswaterstaat heeft de acties op de weg afgekeurd. "Wij staan voor doorstroming en veiligheid en vinden daarom acties op onze snelwegen niet wenselijk", laat de wegbeheerder weten. "Maar omdat dit soort acties vaker plaatsvinden zijn we er wel op voorbereid."

Geen en ontregeld treinverkeer

De NS heeft de hele dienstregeling verschoven tot na de korte staking deze ochtend. Tot 07.06 uur rijden er geen treinen. Normaal komt er vanaf ongeveer 05.00 uur al wat treinverkeer op gang, maar dat is er nu dus niet bij. Daarom kan het zijn dat je trein pas om 08.30 uur daadwerkelijk op komt dagen.

Waarom wordt er gestaakt?

De vakbonden FNV, CNV en VCP houden vandaag een grote pensioenactiedag. Bij allerlei bedrijven en instellingen wordt gestaakt. Ze willen onder meer dat de AOW-leeftijd wordt bevroren op 66 jaar.

Hoe zat het ook alweer met de pensioendiscussie en wat zijn precies de eisen van de vakbonden? Dat lees je in dit artikel.