ANP
NOS NieuwsAangepast

Eerste treinen rijden vandaag in veel gevallen pas om 07.30 uur, soms zelfs nog later

De NS heeft besloten de hele dienstregeling van vandaag te verschuiven tot na de korte staking in de vroege ochtend. Van 06.00 tot 07.06 uur rijden er vanwege een pensioenstaking geen treinen. Normaal komt er vanaf ongeveer 05.00 uur al wat treinverkeer op gang, maar dat is er vanochtend dus niet bij. Ook na afloop van de staking kan het wel een half tot anderhalf uur duren voordat de eerste trein vertrekt.

De omvang van de staking is zo groot, dat het voor het opstarten van de dienstregeling beter is te wachten tot de actie is afgelopen, zegt woordvoerder Erik Kroeze van NS. "We kunnen het dan gecontroleerd en beheersbaar doen en het is ook duidelijker voor de reiziger. We verwachten over de hele dag nog wel hinder, maar het is van wezenlijk belang dat we de treinen goed opstarten. En dat kan soms wel even duren."

Kroeze benadrukt dat nergens onmiddellijk om 07.07 uur treinen zullen vertrekken. Eerst moet worden geregeld dat zowel personeel als materieel overal op het punt van vertrek komt. Zo zullen er bij het opstarten van de dienstregeling treinen van rangeerterreinen of onderhoudslocaties moeten komen.

Veel vertraging

Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat de eerste trein van Utrecht naar Amsterdam pas om 07.48 uur vertrekt en van Deventer naar Hilversum pas om 08.33 uur. Die van Maastricht naar Utrecht gaat om 07.31 uur. Kroeze: "Voor half acht zullen er inderdaad nog maar erg weinig treinen rijden. En het zal nog uren duren voordat de treinenloop enigszins normaal is. De overlast van de actie voor reizigers is enorm."

Niet overal wordt vandaag overigens gestaakt. Arriva meldt dat hun treinen gewoon rijden volgens dienstregeling, behalve in Limburg. Daar wordt wel gestaakt. De treinen van Breng (Arnhem-Doetinchem), Blauwnet (in Overijssel) en Connexxion (Ede-Amersfoort) rijden ook gewoon volgens de dienstregeling.

Mensen die vanochtend de trein willen nemen, krijgen het advies voor vertrek de NS-app of de reisplanner te raadplegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl