NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Brexit-blog: forse meerderheid voor brexit-uitstel, Rutte is 'gepruts' beu

 • In het Lagerhuis stemden 412 mensen voor en 202 mensen tegen May's plan om de brexit-datum uit te stellen tot 30 juni.
 • De EU moet eerst nog wel akkoord met het uitstel om de brexit-datum definitief te verschuiven, volgend week is er EU-overleg.
 • Ook werd er vanavond voor het eerst gestemd over een tweede referendum, maar dat amendement werd door een enorme meerderheid weggestemd.
 • Volgende week probeert May voor de derde keer haar brexit-akkoord door het Lagerhuis te loodsen.
Liveblog gesloten
 • 'Dit moet een staartje krijgen'

  Zowel een nieuw brexit-referendum als deelname van het Verenigd Koninkrijk aan de Europese verkiezingen is nog mogelijk. Het hangt allemaal af van wat het Britse Lagerhuis volgende week besluit. Premier May probeert dan voor de derde keer om groen licht te krijgen voor haar brexit-deal met de EU.

  "Als het parlement niet instemt, waarschuwt May, dan is een langer uitstel de enige optie, inclusief deelname aan de Europese verkiezingen in mei", twittert correspondent Sus van Kleef. "Ook valt een tweede referendum dan niet uit te sluiten. Volgens May is de keuze dus: haar deal en kort uitstel, of niet en dan een langer uitstel (en mogelijk afstel)."

  De correspondent sluit af met een opmerkelijk feitje over de stemming van vanavond:

 • Rutte: de schade is niet overzien

  Premier Rutte wil eerst duidelijkheid over de brexit-plannen van de Britten voordat er gepraat kan worden over uitstel. "Wat heeft het voor zin om nog maanden door te blijven jengelen met elkaar, terwijl je nu al twee jaar in dit cirkeltje ronddraait?"

  De politieke en financiële schade in Groot-Brittannië als gevolg van brexit is volgens Rutte niet te overzien. "En dan weten ze nog niet wat ze willen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We kunnen niet nog maanden blijven tollen in dat gepruts'
 • Oppositieleider Corbyn moet stem flink verheffen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Corbyn benadrukt: 'Deal is mogelijk op basis van ons alternatieve plan'
 • Brussel gaat nu over uitstel

  De overgrote meerderheid van het Britse parlement mag dan voor brexit-uitstel zijn, uiteindelijk heeft de EU het laatste woord. Alle 27 lidstaten moeten akkoord gaan voordat een verlaat vertrek van de Britten definitief kan zijn.

  Premier May wil de datum verschuiven van 29 maart tot 30 juni. Maar EU-voorzitter Tusk heeft liever dat er veel meer tijd voor wordt uitgetrokken. Komende week donderdag overleggen de Europese leiders over de volgende stappen in het brexit-dossier.

 • Het moment van de avond

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De uitslag wordt bekendgemaakt
 • Overweldigende meerderheid

 • Voor: 412, tegen: 202

  Het Britse parlement is voor het uitstellen van brexit. Een forse meerderheid in het Lagerhuis stemde zojuist voor het verschuiven van de datum waarop het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat. Die datum stond vooralsnog op 29 maart.

 • Uitstel of niet?

  De leden van het Lagerhuis stemmen nu over uitstel van brexit. De uitslag volgt over enkele momenten.

 • 'We wachten rustig af'

  Ook EU-toponderhandelaar Michel Barnier is erg benieuwd naar de uitkomst van de stemming in het Britse parlement vanavond. "Ik heb geduld, ik blijf kalm. De deal die we hebben onderhandeld is volgens mij nog steeds het beste. We wachten rustig af", zei hij zojuist in een toespraak in Boekarest.

  Wat hij denkt over eventueel uitstel van de brexit-datum? "Daar zeg ik niks over, dat moeten de Europese leiders bepalen."

  AFP
 • 'Order!'

  Het moment dat de optie voor een tweede brexit-referendum wordt weggestemd:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'The no's have it'
 • Stemming over amendementen

  Britse parlementariërs stemmen nu over een aantal amendementen. De stemming over uitstel van brexit volgt daarna.

 • Nieuw referendum verworpen

  Een enorme meerderheid in het Lagerhuis heeft zojuist tegen een tweede brexit-referendum gestemd. Het amendement had 85 stemmen voor en 334 stemmen tegen.

 • Stemming over tweede referendum

  Het debat in het Lagerhuis is afgesloten. Parlementariërs hebben de zaal verlaten om te stemmen voor een nieuwe referendum.

 • Trump 'verbaasd over slechte onderhandelingen'

  De onenigheid in het Verenigd Koninkrijk over brexit "verscheurt het land", heeft de Amerikaanse president vandaag gezegd. Trump is ook verbaasd over "hoe slecht" de onderhandelingen verlopen. Trump had May advies gegeven, maar ze heeft daar volgens de president niet naar geluisterd.

  Trump zei dat tegen journalisten toen hij de Ierse premier ontving in het Witte Huis.

 • 'Geen meerderheid voor nieuw referendum'

  Volgens Britse media zal de meerderheid in het parlement straks tegen een nieuw referendum stemmen. Er zijn minimaal 318 stemmen nodig en momenteel zijn er 'slechts' 219 parlementariërs voor het amendement, meldt persbureau Reuters.

  De woordvoerder van Labour, de grootste oppositiepartij, zegt dat de partij straks sowieso tegen de mogelijkheid van een tweede referendum zal stemmen. Hij stelt dat vandaag daarvoor niet de juiste dag is. Vorige maand liet Labour doorschemeren dat het onder bepaalde voorwaarden wel voor een nieuwe volksraadpleging is.

 • Meer berichten tonen