liveblog
NOS WielrennenAangepast

Stybar wint Omloop bij mannen; Blaak wint bij vrouwen

liveblog gesloten

De samenvatting

Blaak wint Omloop bij vrouwen, Stybar bij mannen

Blessure Van Baarle: 'Pink staat niet zoals hij hoort te staan'

De reactie van Dylan van Baarle na de Omloop Het Nieuwsblad, waar hij een blessure aan zijn hand opliep. "Mijn vinger raakte uit de kom bij een valpartij. Dat is wel balen, want ik had een goede dag. Ik kon daardoor niet meer echt aan mijn stuur trekken."

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen voor Van Baarle zijn. "Mijn pink staat niet zoals hij hoort te staan. We gaan er nog naar kijken."

Blessure Van Baarle: 'Pink staat niet zoals hij hoort te staan'

'Geen topuitslag, wel lekker gereden'

De reactie van Niki Terpstra na de Omloop Het Nieuwsblad, waarin hij in de achtervolgende groep eindigde. "Die vijf reden weg en we zijn er niet meer bijgekomen. Op het einde hebben ze goed doorgereden", analyseert Terpstra.

Zelf was hij wel tevreden over zijn koers: "Geen topuitslag, maar ik heb een lekkere koers gereden."

Terpstra: 'Geen topuitslag, wel lekker gereden'

De toptien

Finish!

En de winnaar is: Zdenek Stybar! Na een demarrage in de laatste anderhalve kilometer komt de renner van Deceuninck-QuickStep alleen over de finish.

Greg Van Avermaet wordt tweede, Tim Wellens komt als derde over de streep.

Zdenek Stybar komt als eerste over de finish

1 km - Stybar!

Stybar pakt een gaatje van 10 seconden, de andere vier lijken niet meer in actie te kunnen komen..

Blaak: 'Ik kon nog maar één ding doen: doorrammen'

Chantal Blaak won eerder op de dag de Omloop bij de vrouwen. Hier is haar eerste reactie.

Blaak: 'Ik kon nog maar één ding doen: doorrammen'

3 km - Wie van de vijf?

De winnaar van de Omloop lijkt te komen uit de groep met Van Avermaet, Wellens, Teuns, Loetsenko en Stybar. Wellens deed zojuist een ontsnappingspoging, maar Van Avermaet greep in. Het is spannend.

8' Finale nadert

De finale nadert. Van Avermaet heeft al een paar vergeefse pogingen gedaan om zijn vluchtgenoten Wellens, Teuns, Loetsenko en Stybar te verlaten. Ruim een halve minuut is de voorsprong van de vijf op een grote groep achtervolgers.

De val van Van Schip

We zeiden het eerder al: Jan-Willem van Schip kwam tijdens de temporace van het omnium bij de WK baanwielrennen lelijk ten val. En stond vervolgens weer op, pakte nog een paar puntjes en werd zesde.

De beelden:

17 km - Over de Muur

De vijf koplopers rijden de Muur van Geraardsbergen op. Op een kleine afstand van Van Avermaet, Wellens, Teuns, Loetsenko en Stybar volgt een grote groep met o.a. Terpstra.

20 km - Zes man aan kop

Na een nieuwe schifting zijn er nu zes man aan kop: Van Avermaet, Wellens, Teuns, Loetsenko, Oss en Stybar.

Op een kleine 20 seconden achterstand rijdt een groep met o.a. Danny van Poppel.

Omloop het Nieuwsblad 2019

30 km - Kopgroep met Van Poppel

Danny van Poppel vertegenwoordigt Nederland in de kopgroep, die verder bestaat uit Wellens, Benoot, Lampaert, Stybar, Van Aert, Stannard, Naesen, Dillier, Ballerini, Loetsenko, Teuns, Colbrelli, Drucker, Oss, Van Avermaet, Trentin en Planckaert.

Dit gezegd hebbende is er een valpartij in de kopgroep, waarvan Benoot het voornaamste slachtoffer is. Hij blijft verdrietig langs de kant staan.

40 km - Onrustig

Het is buitengewoon onrustig in de koers, met aanvalletjes hier, een valpartijtje daar en afhakende renners achteraan.

Bij de beklimming van de Molenberg rijdt een groep vooraan met veelal grote namen. Topfavoriet Greg Van Avermaet is van de partij, Danny van Poppel is de enige Nederlander.

Zege voor Blaak!

Een schitterende overwinning van Chantal Blaak bij de Omloop Het Nieuwsblad voor de vrouwen. De Nederlands kampioene komt alleen over de finish.

Op gepaste afstand wordt de Italiaanse Marta Bastianelli tweede, de Nederlandse Jip van den Bos eindigt als derde. Ook in de toptien: Annemiek van Vleuten (4) en Floortje Mackaij (10).

Chantal Blaak komt solo over de finish bij de Omloop voor de vrouwen

Ophef over affiche E3 Harelbeke

Er is een rel ontstaan rond het affiche van de wielerkoers E3 BinckBank Classic. De Internationale Wielerunie UCI heeft bezwaar gemaakt en heeft de organisatie opgedragen het affiche in te trekken.

Het affiche bestaat uit twee gebodypainte vrouwen, die samen een kikker vormen. De filosofie erachter is dat de twee vrouwen op de dag van de wedstrijd de kikker tot prins, oftewel de winnaar, kussen.

"De UCI strijdt via verscheidene campagnes al jaren voor een gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen", meldt de wielerbond. "Daarom vraagt de UCI aan de E3-organisator om de campagne te verwijderen."

Het is niet voor het eerst dat de E3 voor ophef zorgt met zijn promotiecampagne. Zo was er in 2015 een poster met een opwaaiende zomerjurk en de tekst: 'Wie knijpt ze in Harelbeke?' De poster verdween na twee dagen.

E3 Harelbeke 2019

58 km - Hergroepering

Terwijl bij de vrouwen Chantal Blaak afkoerst op de overwinning, is bij de mannen het peloton weer compleet. Het leidende viertal is opgeslokt door de grote groep.

Omloop het Nieuwsblad 2019

Ondertussen in Polen

Bij de WK baanwielrennen in Pruszków zijn Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen probleemloos doorgedrongen tot de achtste finales van de sprint. Matthijs Büchli strandde in de eerste ronde.

Hoogland en Lavreysen brachten in de kwalificatie de snelste twee tijden op de klokken en plaatsten zich zo direct voor de achtste finales. Büchli reed de vijftiende tijd en moest in de eerste ronde zijn meerdere erkennen in de Nieuw-Zeelander Sam Webster.

Blaak aan kop bij de vrouwen

In de vrouweneditie van de Omloop wordt al de hele dag hard gekoerst. Met nog een kleine 13 kilometer te gaan is Chantal Blaak ervandoor, met een klein gaatje op een groep achtervolgers.

69 km - Spannend

Het einde van het leidende kwartet (Howes, Devriendt, Jans en Wirtgen) is nabij. Een groep met zo'n 15 achtervolgers is de vier tot op een kleine 2 minuten genaderd, met vlak daarna het peloton.

De kopgroep: Alex Howes (VS, Education First), Tom Devriendt (BEL, Wanty), Roy Jans (BEL, Corendon), Tom Wirtgen (LUX, Wallonie-Bruxelles).

Dumoulin viel, maar kijkt tevreden terug op de UAE Tour

Tom Dumoulin was actief in de zojuist beëindigde Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. In de zesde rit kwam hij ten val en leek het er even op dat hij de koers moest verlaten.

Dumoulin kijkt terug op zijn wielerweek.

Dumoulin viel, maar kijkt tevreden terug op de UAE Tour

85 km - Groepje weg

Tijdens de beklimming van de Leberg heeft zich een klein groepje losgemaakt van het peloton, onder wie Boy van Poppel. Achterin het peloton was er even oponthoud doordat enkele renners onvrijwillig de berm opzochten.

De voorsprong van de koplopers Howes, Devriendt, Jans en Wirtgen loopt verder terug: nog maar 4,5 minuut.

De kopgroep: Alex Howes (VS, Education First), Tom Devriendt (BEL, Wanty), Roy Jans (BEL, Corendon), Tom Wirtgen (LUX, Wallonie-Bruxelles).

Omloop het Nieuwsblad 2019

Ondertussen in de Emiraten

Primoz Roglic heeft het eindklassement in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten gewonnen. De kopman van het Nederlandse Jumbo-Visma mocht het podium betreden met wereldkampioen Alejandro Valverde (Movistar) en het Franse talent David Gaudu (Groupama).

In de zevende en laatste rit kwam zijn leiderstrui niet meer in gevaar. De Ier Sam Bennett won.

Roglic wint de UAE Tour

100 km - Kleine acht

Langzaam maar zeker loopt de voorsprong van het leidende kwartet af. Een kleine 8 minuten is het verschil nog tussen het peloton en de groep met Howes, Devriendt, Jans en Wirtgen.

De kopgroep: Alex Howes (VS, Education First), Tom Devriendt (BEL, Wanty), Roy Jans (BEL, Corendon), Tom Wirtgen (LUX, Wallonie-Bruxelles).

Terpstra: 'Eerste klassieker geeft altijd hetzelfde gevoel'

Niki Terpstra rijdt dit seizoen voor een nieuwe ploeg, Direct Énergie. Voelt dat anders? "Tuurlijk. Maar de eerste klassieker van het seizoen geeft toch ook altijd hetzelfde gevoel. Een zenuwachtig gevoel, maar ik heb er zin in."

"Of je de kopman bent van een kleine ploeg, of een van de kopmannen van een grote ploeg: de druk is altijd groot", aldus Terpstra.

Terpstra: 'Eerste klassieker geeft altijd hetzelfde gevoel'

120 km - Tweede klim

De kopgroep en het peloton hebben de tweede klim van de dag achter de rug: Den Ast, 450 meter à 5,5 procent. De voorsprong van Howes, Devriendt, Jans en Wirtgen ligt nog altijd iets boven de 10 minuten.

Omloop het Nieuwsblad 2019

Ondertussen in Polen

Jan-Willem van Schip is het omnium bij de WK baanwielrennen in Pruszków begonnen met de zesde plaats op het onderdeel scratch. De Nederlander, die vrijdag nog goud veroverde op de puntenkoers, ging tijdens de race over 10 kilometer bijna onderuit en dat scheelde een paar plekken.

De winst ging naar de Spanjaard Albert Torres, die in de sprint de Australiër Samuel Welsford en de Nieuw-Zeelander Campbell Stewart achter zich liet.

Lees meer over het omnium.

131 km - Tien minuten

Terwijl de vrouwen hun Omloop weer hebben hervat, gebeurt er bij de mannen nog altijd niet zoveel. De voorsprong van het leidende viertal Howes, Devriendt, Jans en Wirtgen ligt iets boven de 10 minuten.

De kopgroep: Alex Howes (VS, Education First), Tom Devriendt (BEL, Wanty), Roy Jans (BEL, Corendon), Tom Wirtgen (LUX, Wallonie-Bruxelles).

Omloop het Nieuwsblad 2019

De vrouwen rijden weer

Na een noodgedwongen pauze hebben de vrouwen hun Omloop Het Nieuwsblad hervat. Voor de onderbreking reed Nicole Hanselmann aan de leiding en zij mocht ook eerder vertrekken. Maar als vrij snel wordt de Zwitserse bijgehaald door het peloton.

De vrouwenkoers werd stilgelegd omdat de vrouwen sneller reden dan verwacht en de mannenkoers dreigden in te halen. Dat gevaar is nu - voorlopig - geweken, ook doordat bij de mannen Deceuninck-QuickStep het tempo in het peloton heeft opgevoerd.

De vrouwenkoers van de Omloop werd stilgelegd omdat de vrouwen de mannen dreigden in te halen

Teunissen: 'We vliegen erin en kijken waar het schip strandt'

Gaat het wielerseizoen vandaag inderdaad echt beginnen? "Daar zijn de meningen over verdeeld", stelt Jumbo-Visma-renner Mike Teunissen. "Maar als je hier zo komt, is het wel weer een andere sfeer en dimensie. Je kunt in principe wel zeggen dat het nu écht gaat beginnen."

Teunissen heeft in ieder geval zin in het nieuwe seizoen en de Omloop: "We hebben een jonge ploeg, die mooie dingen heeft laten zien waar we nu een vervolg aan willen geven. Ik verwacht een nerveuze koers. We vliegen erin en kijken wel waar het schip strandt."

Teunissen: 'We vliegen erin en kijken waar het schip strandt'

150 km - 14 minuten

Een kleine 14 minuten is inmiddels de voorsprong van het leidende viertal Howes, Devriendt, Jans en Wirtgen. Het peloton lijkt dit wel genoeg te vinden en het tempo op te schroeven.

De kopgroep: Alex Howes (VS, Education First), Tom Devriendt (BEL, Wanty), Roy Jans (BEL, Corendon), Tom Wirtgen (LUX, Wallonie-Bruxelles).

Vrouwenkoers geneutraliseerd

Een opvallend moment in de Omloop voor de vrouwen: de koers is stilgelegd omdat de vrouwen de mannen dreigen in te halen. De vrouwen rijden sneller dan het snelste schema, terwijl de mannen nog niet zo snel vooruitgaan.

De vrouwen staan nu stil bij een spoorwegovergang in Sint-Denijs-Boekel. Straks gaan ze weer verder.

Ondertussen in Polen

Bij de WK baanwielrennen heeft Kyra Lamberink zich geplaatst voor de finale van de 500 meter tijdrit. Ze reed tijdens de kwalificaties met 33,798 de vijfde tijd.

Hetty van de Wouw redde het niet: ze werd zeventiende, terwijl de eerste acht zich voor de eindstrijd plaatsen. De finale is om 17.00 uur.

168 km - Ruim 8 minuten

We zitten voorlopig nog wel aan het leidende kwartet vast, want het peloton doet het vooralsnog heel rustig aan. De voorsprong van Howes, Devriendt, Jans en Wirtgen is inmiddels opgelopen tot ruim acht minuten.

De kopgroep: Alex Howes (VS, Education First), Tom Devriendt (BEL, Wanty), Roy Jans (BEL, Corendon), Tom Wirtgen (LUX, Wallonie-Bruxelles).

186 km - Kwartet op kop

Na een kleine 15 kilometer koers hebben we een kopgroep van vier renners: Alex Howes (Education First), Tom Devriendt (Wanty), Roy Jans (Corendon) en Tom Wirtgen (Wallonie-Bruxelles) pakken ruim anderhalve minuut op het vooralsnog kuierende peloton.

Omloop het Nieuwsblad 2019

Ook de vrouwen zijn gestart

Ook de vrouwenkoers van de Omloop is ondertussen van start gegaan, over 123 kilometer van Gent naar Ninove.

Met veel grote Nederlandse namen: Chantal Blaak, Lucinda Brand (winnares in 2017), Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten en wereldkampioene Anna van der Breggen (winnares in 2015).

Minuut stilte

Voor de start is er een minuut stilte voor Jef Braeckevelt, de Belgische oud-ploegleider die afgelopen week op 76-jarige leeftijd overleed.

Vervolgens trekt het peloton zich in beweging voor de 200 kilometer lange tocht van Gent naar Ninove. Het is koers!

Vooruitblik: Omloop het Nieuwsblad: 'Het parcours verdient vijf sterren'

Zaterdag begint het dan echt, het wielerseizoen 2019. Want hoewel de meeste wielrenners al meer dan tien koersdagen achter de rug hebben in Australië, Zuid-Amerika of het Midden-Oosten, begint voor veel wielervolgers het seizoen pas echt met de Omloop Het Nieuwsblad.

Ook onze wielerwatchers zijn uit hun winterslaap ontwaakt en geven weer sterren aan de favorieten. Voor de Omloop is Greg Van Avermaet de grote favoriet, zo is hun oordeel.

Langeveld blikt vooruit: Met Langeveld terug naar 2011: 'Hij wint met twaalf centimeter'

Op 26 februari 2011 is Sebastian Langeveld de sterkste renner in de Omloop Het Nieuwsblad. Hij begint al op 53 kilometer aan een solo en van alle favorieten die dag keert er slechts één terug in zijn achterwiel: Juan Antonio Flecha.

Aan de hand van het televisiecommentaar van Smeets en Maarten Ducrot blikken we acht jaar later met Langeveld terug op zijn eerste en tot nu toe enige grote zege in een voorjaarskoers.

Langeveld wint Omloop van 2011 met 'twaalf centimeter' verschil

200 kilometer

De coureurs hebben 200 kilometer voor de boeg en vooral de kasseienvreters komen flink aan hun trekken vandaag. Ook de finale belooft veel vuurwerk. In het laatste anderhalf uur rijden de renners over acht beklimmingen waarvan de Wolvenberg, de Molenberg, de Muur en de Bosberg de bekendste zijn. De combinatie van Muur-Bosberg zit zelfs in de laatste 16 kilometer.

Omloop het Nieuwsblad 2019

Welkom!

Vandaag begint voor velen dan echt het nieuwe wielerseizoen. Omloop Het Nieuwsblad staat op het programma. Om 11.35 uur gaan de mannen van start in Gent.