liveblog
NOS VoetbalAangepast

'Barcelona sprak donderdag met Frenkie de Jong in Amsterdam'

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog en tot morgen!

"Barcelona sprak donderdag met Frenkie de Jong"

Volgens de Catalaanse sportkrant El Mundo Deportivo heeft Frenkie de Jong donderdagavond bezoek gehad van een zware delegatie van FC Barcelona. Naast technisch directeur Eric Abidal was onder anderen president Josep Maria Bartomeu naar Amsterdam gevlogen voor een gesprek met de Ajax-middenvelder.

De krant schrijft dat De Jong teleurgesteld zou zijn over een eerder aanbod van de Spaanse landskampioen en dat deze meeting de Oranje-international moet overtuigen om komende zomer alsnog voor Barcelona te kiezen.

De Jong werd eind vorig jaar in een Amsterdams restaurant gesignaleerd met een delegatie van Paris-Saint Germain.

Frenkie de Jong

Excelsior-trainer Poldervaart woedend op VAR Kooij

Adrie Poldervaart

Na afloop van Vitesse-Excelsior (3-2) ging het vooral over de afgekeurde goal van Juren Mattheij waardoor Excelsior niet op 1-1 kwam. Joey Kooij, de videoscheidsrechter in Zeist, oordeelde dat Ryan Koolwijk een overtreding maakte nadat hij buitenspel had gestaan. Excelsior-coach Adrie Poldervaart was na afloop woedend.

Bayern begint 2019 met zege op Hoffenheim

Feest bij FC Twente na de 1-0 tegen Jong Utrecht

Bayern München is de tweede helft van het seizoen begonnen met een 3-1 zege bij Hoffenheim. Bayern boekte zijn zesde competitiezege op rij. Hoffenheim leed zijn eerste nederlaag in elf duels.

Titelkandidaten Den Bosch en Twente maken geen fout

Stefano Beltrame

FC Den Bosch behoudt de leiding in de eerste divisie. Thuis werd in een Brabants onderonsje met 3-0 afgerekend met TOP Oss. Ook achtervolger FC Twente maakte geen misstap. De Tukkers wonnen thuis met 1-0 van Jong Utrecht en blijven op twee punten van de koploper.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie

Thuis Uit Tijd
Go Ahead Eagles Almere City FC 2-1
NEC Telstar 1-1
RKC Waalwijk Jong Ajax 4-1
Sparta Rotterdam Roda JC 2-2
FC Twente Jong FC Utrecht 1-0
FC Volendam FC Eindhoven 1-3
FC Den Bosch TOP Oss 3-0
Helmond Sport SC Cambuur 0-1
Jong AZ FC Dordrecht 0-1
Jong PSV MVV Maastricht Maandag, 20.00 uur

Wedstrijdverslag: Vitesse verslaat Excelsior met hulp van de VAR

De doelpuntenmakers Navarone Foor en Bryan Linssen

Zonder sprankelend te spelen heeft Vitesse met 3-2 gewonnen van Excelsior. De Arnhemmers profiteerden optimaal van de defensieve zwakte van de Rotterdammers, die door de nederlaag in groot degradatiegevaar blijven.

Afgelopen in Arnhem

Vitesse houdt stand en wint in eigen huis met 3-2 van Excelsior. Door de zege klimt de ploeg naar plek vier in de eredivisie, Excelsior blijft veertiende.

69' DOELPUNT EXCELSIOR!

En de marge is weer teruggebracht naar één doelpunt. Jerdy Schouten knalt van ver de bal in de hoek.

Jerdy Schouten

67' DOELPUNT VITESSE!

Op het moment dat iedereen wacht op de gelijkmaker van Excelsior, komt Vitesse op 3-1. Een vrije trap van Martin Ødegaard komt op het hoofd van Maikel van der Werff die geheel vrij de bal binnenkopt.

Maikel van der Werff

Vitesse wankelt

Excelsior heeft sinds de aansluitingstreffer duidelijk de wedstrijd in handen. Heel veel grote kansen levert dit nog niet op, maar Vitesse wankelt wel.

Ondertussen in Hoffenheim...

Jerome Boateng dik ingepakt op de reservebank

...neemt Bayern München het zonder de geblesseerde Arjen Robben op tegen de plaatselijke voetbalclub. In de kou heeft Leon Goretzka Bayern zojuist op 1-0 geschoten.

51' DOELPUNT EXCELSIOR!

Marcus Edwards brengt hoop in de Excelsior-harten. Vlak na rust knalt de Spurs-huurling vanaf de rand van het strafschopgebied de 2-1 binnen.

Marcus Edwards

Tweede helft onderweg

In Arnhem is de tweede helft begonnen. 1 wijziging op het veld, bij Vitesse is Max Clark in de ploeg gekomen voor Bryan Linssen.

Rust

Tussenstanden Keuken Kampioen Divisie

Thuis Uit Tijd
Go Ahead Eagles Almere City FC 1-1
NEC Telstar 1-1
RKC Waalwijk Jong Ajax 4-0
Sparta Rotterdam Roda JC 2-1
FC Twente Jong FC Utrecht 1-0
FC Volendam FC Eindhoven 1-0
FC Den Bosch TOP Oss 0-0
Helmond Sport SC Cambuur 0-0
Jong AZ FC Dordrecht 0-0
Jong PSV MVV Maastricht Maandag, 20.00 uur

Rust in Arnhem

Er gebeurde genoeg in de eerste helft. Vitesse en Excelsior gaan rusten met een 2-0 stand.

36' DOELPUNT VITESSE!

Vlak na het afgekeurde doelpunt van Excelsior, komt Vitesse op 2-0. Linssen kan geheel vrij inkoppen.

Het doelpunt van Excelsior blijkt afgekeurd te zijn omdat Ryan Koolwijk een illegaal blok zette voordat Mattheij de bal binnen kopte.

Vitesse viert de 2-0

Doelpunt Excelsior afgekeurd

Jurgen Mattheij lijkt Excelsior op gelijke hoogte te brengen door de bal binnen te koppen. Zijn doelpunt wordt echter afgekeurd.

6' DOELPUNT VITESSE!

Dat gaat al snel! Na een knap een-tweetje komt Navarone Foor alleen voor keeper Alessandro Damen en schiet hij simpel binnen. Vitesse op voorsprong tegen Excelsior.

Navarone Foor

We zijn begonnen!

Ryan Koolwijk en Maikel van der Werff

9 duels in de Keuken Kampioen Divisie

Programma Keuken Kampioen Divisie

Thuis Uit Tijd
Go Ahead Eagles Almere City FC 20.00 uur
NEC Telstar 20.00 uur
RKC Waalwijk Jong Ajax 20.00 uur
Sparta Rotterdam Roda JC 20.00 uur
FC Twente Jong FC Utrecht 20.00 uur
FC Volendam FC Eindhoven 20.00 uur
FC Den Bosch TOP Oss 20.00 uur
Helmond Sport SC Cambuur 20.00 uur
Jong AZ FC Dordrecht 20.00 uur
Jong PSV MVV Maastricht Maandag, 20.00 uur

Opstellingen

Opstellingen Vitesse en Excelsior

Vitesse-Excelsior: wat feitjes op een rij

- De balans in de vorige elf onderlinge eredivisieduels is in evenwicht: beide clubs wonnen vier keer in Arnhem. Excelsior sloeg vorig seizoen met 2-1 toe, met Mike van Duinen als matchwinner.

- Eerder dit seizoen werd het in Rotterdam 2-0 voor Excelsior. In de extra tijd kreeg doelman Sonny Stevens nog rood, zijn vervanger Alessandro Damen stopte daarop de strafschop van Oussama Darfalou.

- Damen nam het vlak voor de winterstop nogmaals over van Stevens, die kampte met een blessure. Excelsior-trainer Adrie Poldervaart heeft besloten Damen in de tweede seizoenshelft te laten staan.

- Vitesse zag in de winterstop Thomas Bruns naar FC Groningen en Khalid Karami naar NAC vertrekken.

Oranjevrouwen in Zuid-Afrika begonnen aan WK-voorbereiding

Oranjevrouwen op trainingskamp in Zuid-Afrika

De Oranjevrouwen zijn begonnen aan de voorbereiding op het wereldkampioenschap komende zomer in Frankrijk. De voetbalsters van bondscoach Sarina Wiegman zijn neergestreken in Zuid-Afrika.

Beelden van de onthulling van het Cruijff-beeld bij de Arena

Johan Cruijff vereeuwigd in de Arena

Advocaat: 'Spelers gaan snel over tot de orde van de dag'

Verslaggever Thierry Boon sprak in Utrecht met Urby Emanuelson en Dick Advocaat over het vertrek van de Hagenaar. Advocaat verlaat FC Utrecht na dit seizoen en de 71-jarige coach verwacht niet dat de spelersgroep daar veel hinder van zal ondervinden.

"Spelers gaan eigenlijk vrij snel over tot de orde van de dag, echt waar. Praten ze nog over Ten Hag? Praten ze nog over De Jong? Praten ze over een halfjaar nog over Advocaat? Klein beetje misschien..."

Speler Urby Emanuelson was enigszins verbaasd dat Advocaat het na dit seizoen voor gezien houdt. "We wisten dat hij het maar voor één jaar zou doen, maar het begon te lopen de laatste weken. Dat is dan wel zonde."

Bij de bekendmaking van zijn vertrek was Advocaat, zij het met een knipoog, direct duidelijk naar de spelersgroep, merkt Emanuelson op. "Hij zei: 'Ik ga nu toch weg, ik heb geen belangen meer voor volgend seizoen. Dus wie er slecht speelt, flikker ik er zo uit.' Daar werd wel om gelachen."

Utrecht hervat morgenavond de competitie met een uitwedstrijd bij AZ.

Protest Levante afgewezen

FC Barcelona hoeft niet langer te vrezen voor diskwalificatie in het toernooi om de nationale beker (Copa del Rey). De Spaanse voetbalbond (RFEF) heeft een protest van Levante, dat donderdag in de achtste finales door de bekerhouder werd uitgeschakeld, afgewezen. Barcelona won de return in Camp Nou met 3-0, na een verrassende nederlaag vorige week in de uitwedstrijd (2-1).

In de eerste wedstrijd deed Juan 'Chumi' Brandariz bij Barça mee. Hij bleek achteraf echter niet speelgerechtigd wegens een schorsing die hij nog had uitstaan. Levante had binnen 48 uur beroep moeten aantekenen tegen de deelname van Brandariz, maar liet die termijn ruimschoots verstrijken. Daarop besloot de RFEF het protest niet in behandeling te nemen.

Ook debuut Rutten

Fred Rutten debuteert zondag als coach van Anderlecht in de Belgische competitie met de uitwedstrijd tegen AA Gent. In zijn voorbeschouwing liet hij weten dat goed voetbal op dit moment niet het belangrijkste is. "Na alle tegenslagen staat het resultaat nu voorop. Ik wil graag leuke dingen op het veld zien, maar daar gaat het nu even niet om. Ons doel is de play-offs halen. Dat is het enige dat telt."

"Met één zege is de competitie nog niet gered, met één nederlaag is nog niet alles verloren. Verliezen is voor Anderlecht nooit een optie en we gaan met een positief gevoel de wedstrijd in. We hebben er de kwaliteit voor om nog wat van het seizoen te maken, maar het wordt wel een gevecht."

Fred Rutten

Bosz heeft er zin in...

Peter Bosz maakt zaterdag, 406 dagen na zijn ontslag bij Borussia Dortmund, zijn rentree als coach in de Bundesliga. "Het doet me heel goed hier te zijn en ik ben blij dat de competitie weer van start gaat", keek de nieuwe trainer van Bayer Leverkusen vooruit op het duel met Borussia Mönchengladbach. "Wedstrijden spelen is toch het mooiste dat er is."

Leverkusen begint de tweede seizoenshelft als de nummer negen van de Bundesliga. "Bayer wil aanvallend en attractief spelen. Daarom hebben ze mij gevraagd of ik hier trainer wilde worden", zei Bosz, die achttien maanden geleden al eens was benaderd door de club uit Leverkusen. "Ik had toen al een heel positief beeld van Bayer."

Peter Bosz

Haps terug bij Feyenoord

Ridgeciano Haps

Ridgeciano Haps maakt zaterdag voor het eerst dit seizoen in een competitiewedstrijd deel uit van de selectie van Feyenoord. Trainer Giovanni van Bronckhorst neemt de linkervleugelverdediger mee voor de confrontatie met PEC Zwolle.

Haps kwam in de zomer van 2017 over van AZ en speelde in zijn eerste seizoen 32 wedstrijden voor Feyenoord. Door een scheenbeenblessure maakte hij dit seizoen nog geen speelminuten.

Bart Nieuwkoop ontbreekt in Zwolle wegens een schorsing. Tyrell Malacia en Lutsharel Geertruida ontbreken in de selectie wegens blessures.

Proefballon Infantino: 'In 2022 al 48 teams op WK'

In 2026 zullen er 48 landen deelnemen aan het WK voetbal in Amerika, Canada en Mexico. FIFA-voorzitter Gianni Infantino vindt dat zo'n goed idee, dat hij het liefst vier jaar eerder al wil uitbreiden.

Maar kan het kleine Qatar wel 16 extra duels aan? Infantino: "Daarom is het idee geopperd om een aantal wedstrijden buiten Qatar, in omringende landen te laten plaatsvinden."

Infantino: 'Misschien ook WK-duels buiten Qatar in 2022'

Over toptrainers gesproken...

José Mourinho gaat nog lang niet met pensioen. Al hoeft FC Emmen voorlopig niet aan te kloppen bij de trotse Portugees...

Mourinho gaat door als trainer: 'Ik hoor thuis in het topvoetbal'

Van Bommel lacht om Bielsa's spionnen

Van Bommel: 'Wij hebben geen spionnen nodig'

Van Bommel kent zijn klassiekers

Van Bommel verloor ooit in Emmen: 'Maand later werden we wel kampioen'

Blijft-ie of blijft-ie niet?

Feyenoord hervat de competitie zaterdag met een uitduel bij PEC Zwolle. Belangrijk, natuurlijk. Maar de grote vraag boven Rotterdam-Zuid is toch echt: blijft Giovanni van Bronckhorst of blijft hij niet?

NOS-verslaggevers Arman Avsaroglu en Ragnar Niemeijer volgden de recente verwikkelingen op de voet.

Heerenveen zonder Rojas

Marco Rojas reist niet mee met sc Heerenveen naar Amsterdam voor het duel met Ajax. De Australiër met Chileense roots onderhandelt over een overstap naar Denemarken. Rojas moest het dit seizoen doen met slechts drie invalbeurten in Friesland.

Deze winter keerde verdediger Nicolai Naess al terug naar Sarpsborg in zijn geboorteland Noorwegen. Een andere Noor, Morten Thorsby, stopt in de zomer over naar Sampdoria en werd deze week om disciplinaire redenen teruggezet naar de tweede selectie.

De littekens van Ajacied Bandé zijn bijna weg

Het litteken van de operatie op de linkerenkel van Hassane Bandé

Ook Hassane Bandé zal zondag nog niet op de grasmat van de Johan Cruijff Arena te bewonderen zijn. Maar de Burkinees, die in de voorbereiding op het seizoen zijn linkerkuitbeen brak en de binnenband van zijn enkel scheurde, is wel op de weg terug.

Met een beetje hulp van boven.

Ten Hag: 'Tagliafico nog niet hersteld, Onana heeft hoofdpijn'

Ten Hag: 'Tagliafico speelt niet tegen Heerenveen, Onana heeft beetje hoofdpijn'

Ajax-trainer Erik ten Hag maakt zich vooralsnog geen grote zorgen over zijn zieke doelman André Onana. Wel vertelde Ten Hag dat Nicólas Tagliafico tegen sc Heerenveen niet zal kunnen spelen.

Tagliafico miste de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen FC Utrecht vanwege een blessure die hij opliep tegen De Graafschap. De Argentijn is nog niet voldoende hersteld van die kwetsuur. Daley Blind, Daley Sinkgraven of Noussair Mazraoui - de rechtsback, die tijdens het trainingskamp in Florida Tagliafico verving als linksback - zal zijn de opties om Tagliafico te vervangen.

'Onana heeft een beetje hoofdpijn'

Ten Hag verwacht wel dat doelman Onana zondag zal kunnen spelen. "Onana heeft hoofdpijn en voelde zich niet in staat om te trainen. Maar we hebben nog twee dagen, dus hij heeft alle kans om te herstellen."

Ajax ontvangt sc Heerenveen deze week twee keer (in de eredivisie en het KNVB-bekertoernooi). Volgend weekend staat De Klassieker tegen Feyenoord op het programma. "Ik hoop dat Tagliafico donderdag weer beschikbaar is", aldus Ten Hag, die niets wil weten van het sparen van belangrijke spelers. "Wij spelen altijd op volle oorlogssterkte."

Nicólas Tagliafico raakt op 16 december geblesseerd in het thuisduel met De Graafschap

Damen in het doel bij Excelsior

Alessandro Damen stopt een strafschop van Vitesse-spits Oussama Darfalou

De als tweede doelman aan het seizoen begonnen Alessandro Damen krijgt van Excelsior-trainer Adrie Poldervaart de voorkeur boven Sonny Stevens.

Damen stopte eerder dit seizoen in blessuretijd een strafschop van Vitesse-spits Oussama Darfalou. Destijds was dat zijn eerste balcontact, nadat Stevens de rode kaart had ontvangen voor zijn rol in de aanleiding voor de strafschop.

Over de wintertransfers van Excelsior kunnen we verder kort zijn...er is niets veranderd in de selectie van trainer Adrie Poldervaart.

Sloetski wil nog een aanvaller

Vitesse hield zich tot nu toe rustig op de transfermarkt. De club verhuurde middenvelder Thomas Bruns en rechtsback Khalid Karami. Trainer Leonid Sloetski zou graag nog ten minste een aanvaller aan zijn selectie willen toevoegen.

Een meevaller voor Sloetski: Alexander Büttner blijft voorlopig. De linksback stond in de belangstelling van Fortuna Düsseldorf, maar die club heeft inmiddels gekozen voor Markus Suttner van Brighton & Hove Albion.

Suttner, Büttner...dat lijkt wel een beetje op elkaar.

Sadilek verhuist naar kleedkamer 1

Voorafgaand aan de training mocht Michal Sadilek trouwens voor het eerst zijn kastje inruimen in de kleedkamer van PSV 1 op De Herdgang.

De 19-jarige Tsjech trainde natuurlijk al langer mee met het eerste, speelde al in de Champions League tegen Internazionale en maakte in de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen AZ ook zijn eerste eredivisietreffer. Toch een mooi moment. Gefeliciteerd!

Griep slaat toe bij Onana en El Khayati

Andre Onana op de training in Amsterdam

Het is de vraag of Ajax-trainer Erik ten Hag zondag tegen sc Heerenveen kan beschikken over André Onana. De Kameroense goalie is ziek en moest de training van vrijdag aan zich voorbij laten gaan.

Ook ADO Den Haag-uitblinker Nasser El Khayati kampt met griepverschijnselen in aanloop naar het thuisduel met VVV-Venlo van zaterdag.

Opvallende statistiek

Leonid Sloetski ziet zijn Vitesse verliezen van Excelsior

We beginnen vanavond in Arnhem waar Vitesse (5de) en Excelsior (14de) de eredivisie weer op gang schieten.

Het verschil tussen beide ploegen na 17 duels bedraagt precies 10 punten, maar toch zal trainer Leonid Sloetski niet gerust zijn op de goede afloop. In Kralingen verloor Vitesse dit seizoen namelijk met 2-0.

In Gelredome is het onderling resultaat zelfs in het voordeel van de Rotterdammers. Liefst vier keer wist Excelsior te winnen in Arnhem, tegen drie nederlagen en twee remises. Vorig seizoen werd het 2-1 voor Excelsior.

Moet Barça vrezen voor uitsluiting?

In Barcelona ligt de gevoelstemperatuur een stukje hoger. Al kan daar weleens verandering in komen als het protest van Levante tegen de uitschakeling in de Copa del Rey donderdag wordt toegewezen.

In het met 2-1 verloren heenduel in Levante had Barcelona namelijk Juan 'Chumi' Brandáriz binnen de lijnen lopen. De verdediger zou niet speelgerechtigd zijn geweest vanwege een schorsing die hij opliep bij het tweede elftal van Barcelona.

Als het protest wordt toegewezen, dan zou dat een fikse tegenvaller zijn voor Barça en doelman Jasper Cillessen in het bijzonder. In het bekertoernooi krijgt de Nederlandse doelman steevast de voorkeur boven eerste doelman Marc-André ter Stegen.

In de finale van vorig jaar tegen Sevilla stond Cillessen met een prachtige pass nog aan de basis van de bekertriomf.

Programma

Hoe was het ook alweer?

Welkom!

De trainingskampen zitten erop, de oefenduels in zonnige oorden zijn gespeeld en verschillende clubs hebben de transferperiode aangegrepen om spelers te halen of juist te laten gaan.

Vanavond wordt de eredivisie hervat met Vitesse-Excelsior als eerste wedstrijd van de 18de speelronde. Zaterdag maakt Jaap Stam zijn rentree zijn rentree bij PEC Zwolle met een wedstrijd tegen Feyenoord en is er het subtopduel tussen AZ en FC Utrecht.

De titelrace wordt zondag pas hervat als koploper PSV afreist naar FC Emmen en Ajax het in eigen huis opneemt tegen sc Heerenveen. Welkom bij de warming-up, het liveblog met alle wetenswaardigheden over het komende voetbalweekend.