Hassane Bandé
NOS Voetbal

Geloof geeft geblesseerde Ajacied Bandé de kracht sterker terug te komen

  • Chiel van Koldenhoven en Marijke van der Groef

  • Chiel van Koldenhoven en Marijke van der Groef

Een groter contrast was haast niet denkbaar: terwijl zijn ploeggenoten bij Ajax zich in de warme Amerikaanse zon voorbereidden op de cruciale tweede seizoenshelft, werkte Hassane Bandé zich in het gure Hollandse weer in het zweet.

Samen met de fysiotherapeut doet de aanvaller uit Burkina Faso er alles aan om zo snel mogelijk weer aan te sluiten bij het eerste team, iets dat hij niet heeft kunnen doen sinds hij op 13 juli vorig jaar in een oefenduel met Anderlecht zijn linkerkuitbeen brak en de binnenband van zijn enkel scheurde.

Die blessure zorgt ervoor dat de man die afgelopen zomer voor zo'n acht miljoen euro overkwam van KV Mechelen nog altijd niet zijn officiële debuut heeft kunnen maken voor de Amsterdammers.

Het litteken van de operatie op de linkerenkel van Hassane Bandé

"Ik heb nog steeds een beetje pijn, het is nog niet helemaal hersteld. In m'n enkel zit nog weinig beweging", vertelt Bandé al wijzend naar zijn linkerenkel in de kantine van trainingscomplex De Toekomst. "Ik doe voorzichtig dingen met de bal, maar kan nog niet voluit schieten. Ik hoop snel weer met de groep mee te mogen doen, maar moet geduld hebben."

Voetballen op blote voeten in Ouagadougou

De zware blessure was een aderlating voor de 20-jarige vleugelaanvaller. De operatie liet een litteken van tien centimeter achter. Als we het erover hebben, vertelt Bandé over de vele andere littekens op zijn lichaam. "Dat kreeg je als je voetbalde op straat in Burkina Faso."

Hij haalt herinneringen op aan vroeger, toen hij dribbelde op de zandveldjes van hoofdstad Ouagadougou. Op zijn blote voeten. Pas op zijn tiende kreeg Bandé voetbalschoenen. "Maar die hadden een heel dunne en slechte zool."

Het ging er fanatiek aan toe. Toen hij een jaar of acht was, schoot Bandé een bal door een ruit. Het glas brak en kwam precies in het midden van zijn voorhoofd. Ook daar zit nu een litteken.

Op zijn vijftiende ging Bandé naar een voetbalinternaat om zijn grote droom, profvoetballer in Europa worden, na te jagen. Drie jaar later kwam die uit, toen het Belgische KV Mechelen het in hem zag zitten. Bandé ging naar België, kreeg Nederlandse les en presteerde goed; hij scoorde negen keer in vijftien wedstrijden.

Het geloof geeft me kracht om sterker terug te komen.

Hassane Bandé

Meerdere topclubs, waaronder PSV, Manchester United en Arsenal hadden hem willen contracteren, maar Bandé koos voor Ajax, dat flink voor hem in de buidel tastte.

Hij heeft het naar zijn zin in Amsterdam, blijkt ook tijdens het gesprek. Hij lacht veel, oogt op z'n gemak en groet spelers en medewerkers alsof het z'n vrienden zijn. "Ik leef mijn droom."

Hassane Bandé in het shirt van KV Mechelen

Een keer heeft de Franssprekende Bandé het moeilijk om zijn woorden te vinden, als het gaat over zijn overleden vader. De voetballer verloor hem toen hij slechts vijf jaar oud was. Veel herinneringen aan zijn vader heeft hij niet. "Ik heb alleen foto's, dat zijn mijn herinneringen."

Zijn moeder en twee oudere broers (een politieagent en een ondernemer) leven nog in Ouagadougou. "We hebben vrijwel iedere dag contact en in de vakanties ga ik daarheen. Deze keer kon dat helaas niet vanwege mijn blessure."

Kerst vierde hij dus alleen, in zijn woonplaats Amstelveen. "Mijn familie is nog nooit langs geweest, zij werken ook gewoon en hebben niet veel vrij. Soms is dat wel eenzaam, maar ik heb ook vrienden hier. We spelen dan FIFA op de spelcomputer en gaan in het weekend naar de wedstrijden."

'Geloof geeft mij kracht'

Het feit dat hij nu geblesseerd is, maakt het ook mentaal zwaar, zegt Bandé. Maar zijn geloof helpt hem zich daar overheen te zetten. "Ik ben moslim en geloof in god. Hij heeft besloten dat ik deze blessure kreeg. Misschien is het achteraf goed en kom ik na mijn blessure sterker terug. Het geloof is altijd belangrijk voor me geweest en nu al helemaal. Het geeft me kracht."

Ajax-coach Erik ten Hag legt Hassane Bandé wat uit op eerste training van het seizoen

Uiteindelijk wil Bandé doorbreken bij Ajax, maar voorlopig focust hij zich op zijn herstel. Hoelang het nog duurt voor hij zijn officiële debuut kan maken, weet hij niet, Aan die voorspelling wil hij zich niet wagen. Zijn de Champions League-wedstrijden tegen Real Madrid (op 13 februari en 5 maart) een mooie stip aan de horizon?

"Ik vrees dat dat moeilijk gaat zijn. Het is waarschijnlijk nog te vroeg. Het zou natuurlijk een droom zijn als ik tegen Real Madrid kan spelen met Ajax. Spelen tegen grote clubs, dat is wat ik wil."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl