liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kabinetscrisis in België om VN-migratiepact, premier wil mening parlement

  • In België is een kabinetscrisis uitgebroken. Aanleiding is steun voor het VN-migratiepact, ook wel bekend als het pact van Marrakesh
  • De N-VA is fel tegen steun voor het pact, andere coalitiepartijen zijn voor
  • Premier Michel geeft niet op: hij wil nu een votum van het parlement
  • In Nederland debatteert de Tweede Kamer op dit moment over het pact, dat wordt gesteund door het kabinet-Rutte
liveblog gesloten

N-VA reageert vanavond niet

De N-VA gaat vanavond niet reageren op het besluit van premier Michel om het parlement te raadplegen en naar Marrakesh te gaan, meldt de VRT. De top van de partij was in crisisoverleg bijeen, maar komt dus waarschijnlijk morgen pas met een reactie.

De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie en N-VA-lid Theo Francken zegt tegen de omroep nog steeds staatssecretaris te zijn en verder geen commentaar te geven.

Daarmee sluiten we dit liveblog af.

Zo verliep de Belgische kabinetscrisis vandaag

Crisis in Belgisch kabinet om 'Marrakesh'

Coalitiepartners hopen dat N-VA inbindt

In afwachting van het standpunt van de N-VA, roepen coalitiepartners de partij op de goedkeuring te geven aan het besluit. "Ik zou de val van de regering onverstandig vinden", zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke bij de VRT. "Elke partij zal morgen de kaarten op tafel moeten leggen." De vicepremier van zijn partij, Kris Peeters, zegt samenwerking met de oppositie niet uit te sluiten. "Maar ik hoop dat N-VA nog een standpunt inneemt deze avond of nacht."

Gwendolyn Rutten, voorzitter van coalitiepartner Open VLD, roept de N-VA op de "parlementaire lijn" te volgen. "We zien een campagne waar Filip De Winter van zegt dat hij ze gemaakt kan hebben. Daar kun je toch niet trots op zijn."

'Beide scenario's zijn mogelijk'

"Michel was duidelijk bij de persconferentie", zegt Bert van Slooten, redacteur in Brussel. "Hij zei meerdere keren dat de mening van het parlement voor hem een groot goed is. Hij wil per se met het standpunt van het parlement afreizen naar Marrakesh." Michel zei te hechten aan de geloofwaardigheid van zijn land en de internationale afspraken die zijn gemaakt. "Een woord is een woord", zei hij.

"Beide scenario's, de val van het kabinet of het bezweren van de crisis, zijn nog mogelijk", legt Van Slooten uit. "De komende 24 uur zullen de partijleiders aan het woord komen en zal duidelijk worden wat hun standpunten zijn."

Belangrijk is natuurlijk hoe de N-VA, dat momenteel in crisisberaad bijeen is, zich opstelt. "Jambon zei tegen het pact van Marrakesh te zijn, maar niet uit te zijn op de val van het kabinet", zegt Van Slooten. "Dat zei hij nadat hij door Michel op de hoogte was gesteld van het besluit over het parlement."

N-VA waarschuwde al voor parlement-scenario

De premier lijkt daarmee voor even de crisis te hebben bezworen: in het parlement is een meerderheid voor de oplossing die Michel voorstelt. De overige regeringspartijen zijn voor en oppositiepartijen Groen, SP.A en de PS spraken eerder al hun steun uit voor het pact.

Toch is de kou voorlopig nog niet uit de lucht. N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover zei vorige week al dat dit scenario betekent dat de N-VA "uit de regering wordt geduwd".

Gisteren herhaalde N-VA-voorzitter De Wever nog eens dat het migratiepact onverteerbaar is voor zijn partij. "Een regering die naar Marrakesh gaat, is een regering die wij niet steunen", tekenden Belgische media op.

Michel: parlement kwestie voorleggen

Premier Michel is niet van plan de koning het ontslag van het kabinet aan te bieden. Dat zei hij zojuist in een verklaring. In plaats daarvan wil hij het parlement vragen zich over de kwestie te buigen. Met het standpunt van het parlement wil hij vervolgens afreizen naar Marrakesh. Daarmee dwingt hij de N-VA tot het maken van een keuze: vasthouden aan het standpunt en de kabinetscrisis, of inbinden, twittert correspondent Sander van Hoorn.

Michel noemde de campagne van de N-VA in dezelfde verklaring "schandalig, onaanvaardbaar en onwaardig".

Baudet zegt vertrouwen op in kabinet

In Nederland heeft Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet het vertrouwen opgezegd in het kabinet, vanwege de steun voor het migratiepact. Hij diende aan het begin van het debat over het pact een motie in. Die werd gesteund door achttien Kamerleden, 117 Kamerleden stemden tegen.

Baudet zette vraagtekens bij enkele Engelse termen uit het pact, zoals het woord implement. "De kern is het bevorderen van migratie", zei hij.

Het debat in de Tweede Kamer is nog de hele avond live te volgen bij de NOS.

Jambon: regering valt niet vanavond

Premier Michel spreekt vanavond onder vier ogen met alle vicepremiers, onder wie Jan Jambon van de N-VA. Ook Jambon excuseerde zich voor de campagne van zijn partij. "De regering gaat vanavond niet vallen", sprak hij. Volgens De Standaard hebben de excuses van De Wever en Jambon de opgelopen spanningen wat gekalmeerd.

Toch zit de campagne de andere coalitiepartijen dwars. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) sprak van een "schandalige campagne". Na zijn gesprek met Michel noemde hij de situatie "zeer ernstig". Alexander De Croo van de Open VDL zei nog altijd te hopen dat er een oplossing komt zoals in Nederland, waar een extra verklaring de oplossing bracht.

Vlaams Belang neemt tegen-campagne over

Terwijl de regeringspartij N-VA de campagne tegen het migratiepact heeft stopgezet, neemt de uiterst rechtse oppositiepartij Vlaams Belang van Filip Dewinter de campagne enthousiast over. Dit zei Dewinter erover bij een debat, vanmiddag:

Filip Dewinter: ik had de auteur kunnen zijn van de N-VA-campagne

De Wever: tegen-campagne was fout

In België zorgt het document al weken voor tweespalt in het kabinet. De grootste coalitiepartij, de Vlaams-nationalistische N-VA van Bart De Wever, weigert het te steunen. De partij is het oneens met het Europese migratiebeleid en lanceerde zelfs een campagne tegen het pact.

Daarvan kwam De Wever vandaag terug. Tegen Belgische media gaf hij toe dat de campagne verwarring heeft gezaaid "op een moment dat we dat kunnen missen als kiespijn." Volgens De Wever zijn er verkeerde beelden gekozen bij slogans. "We erkennen dat er een fout is gemaakt."

Internationale verdeeldheid

Het pact leidt internationaal tot verdeeldheid. Zo steunen Australië, Bulgarije, Estland, Hongarije, Israël, Italië, Tsjechië, Oostenrijk, Polen, de Verenigde Staten en Zwitserland het VN-pact (voorlopig) niet. De landen zijn bang dat de bepalingen in het pact bindend zijn en dat hun nationale soevereiniteit wordt ondermijnd.

Wat staat er in de migratieverklaring van Marrakesh?

De originele (Engelse) tekst is hier te lezen. Voor een samenvatting: check ons uitlegverhaal in de link hieronder.

Debat Tweede Kamer

In Nederland debatteert de Tweede Kamer op dit moment over het pact. Het Kamerdebat is de hele avond hier live te volgen.

De coalitie werd het vorige week eens het VN-migratiepact te steunen, met daarbij een extra verklaring om te voorkomen dat migranten er te veel rechten aan kunnen ontlenen.

Wankelende Belgische kabinet verzet bijeenkomst over VN-migratiepact

Vanmiddag zou het Belgische kabinet bij elkaar komen om te praten over het VN-migratiepact, dat volgende week moet worden ondertekend in Marrakesh. Het pact is een heet hangijzer in België: de grootste coalitiepartij, de Vlaams-nationalistische N-VA, weigert het migratiepact te steunen. De bijeenkomst is echter uitgesteld, waardoor de situatie lijkt te escaleren.

Ook een vergadering van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken is vanwege de crisis opgeschort. Belgische media speculeren over de laatste uren van de regering-Michel.