NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Brexit-blog: reacties in EU voorzichtig positief, volgende horde is Lagerhuis

 • Gisteren hebben de onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk een brexit-akkoord bereikt.
 • Na een lange vergadering schaarde het kabinet zich vanavond uiteindelijk gezamenlijk achter de conceptdeal van May.
 • Er is volop kritiek op het conceptakkoord, en May gaf vanavond aan dat er nog moeilijke dagen staan te wachten
 • Eerder vandaag werd May al door het Lagerhuis stevig aan de tand gevoeld tijdens het het wekelijkse vragenuur.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het liveblog. Nog even de belangrijkste punten op een rij:

  • Het Britse kabinet schaart zich gezamenlijk achter het onderhandelaarsakkoord over de brexit dat de onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk hebben gesloten.
  • In het akkoord dat op tafel ligt blijven de Britten nog jarenlang in een douane-unie met de EU verbonden.
  • Het Britse parlement moet nu nog met het akkoord instemmen; het lijkt erop dat er op dit moment geen meerderheid is. Zo'n dertig tot vijftig Conservatieve voorstanders van een harde brexit vinden het akkoord dat er nu ligt veel te slap.
  • Ook de Noord-Ierse DUP, de regeringspartner van de Conservatieven, is tegen het akkoord zoals dat er nu ligt.
  • Daarnaast meldt de BBC dat leden van de Conservatieve fractie van May af willen. Zij zouden bij de fractievoorzitter om een vertrouwensstemming hebben gevraagd.

  Kortom: het is nog onduidelijk welke kant het nu opgaat. De scenario's lopen uiteen van een rustige scheiding tot een afwijzing van het akkoord, wat vermoedelijk het einde van Mays premierschap zou betekenen.

 • Eerste voorpagina van Britse krant

  De Financial Times heeft alvast de voorpagina van morgen gepubliceerd. En die gaat natuurlijk over de brexit:

 • Toch een minister die vanavond opstapt?

  Hoewel May haar ministers dus achter zich heeft gekregen, kunnen de komende dagen toch nog ministers opstappen omdat ze het niet eens zijn met het conceptakkoord. Volgens een politiek verslaggever van de Britse krant The Guardian kan dat al vrij snel zijn: van een bron heeft ze gehoord dat vanavond nog een belangrijke bewindvoerder van het kabinet ontslag zal nemen. Maar ze houdt ook nog een flinke slag om de arm:

 • Voorzichtig positief geluid vanuit Europa

  Premiers en ministers van Buitenlandse Zaken uit de EU reageren positief, maar met een slag om de arm, op het akkoord. Ze zijn blij dat er een concept op tafel ligt, maar moeten ook nog uitzoeken wat de deal precies voor hen betekent.

 • 'Er kunnen nog ministers opstappen'

  In Nieuwsuur legt correspondent Tim de Wit uit hoe May haar ministers achter zich gekregen heeft. "Ze heeft gezegd dat het niet beter wordt dan dit." Ook zegt De Wit dat het, ondanks de positieve geluiden, best zo kan zijn dat er nog ministers op zullen stappen als gevolg van dit besluit. "Afgelopen zomer duurde het ook een aantal dagen voordat er ministers vertrokken." Toen vertrokken ministers Davis en Johnson, omdat ze het niet eens waren met de onderhandelingsstrategie rond de brexit.

 • Verklaring van Barnier in het kort

  EU-onderhandelaar Barnier zei vanavond tijdens een persconferentie in Brussel dat er "geen kanttekeningen meer zijn". Bekijk zijn verklaring hieronder:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Barnier over conceptakkoord: 'Er zijn geen kanttekeningen meer'
 • Nederlandse ondernemers sceptisch

  Ook nu er een voorlopig akkoord op tafel ligt blijven Nederlandse ondernemers sceptisch. "De kans op en harde brexit is kleiner geworden, maar toch bereid ik me daarop voor", zegt plantenexporteur Michiel van Veen tegen Nieuwsuur. Ook de Rotterdamse haven is sceptisch. "Het is mooi op papier, het is winst, maar we gaan gewoon door met de voorbereidingen. We houden rekening met een zwart scenario: geen deal", zegt woordvoerder Leon Willems.

 • Een flink document

  Nu de tekst van de conceptdeal openbaar is wordt deze overal in Europa en in Groot-Brittannië bestudeerd. Daar zijn ze wel een tijdje mee bezig, want het document telt 585 pagina's.

 • Minister Blok: 'Goede stap'

  Minister Blok van Buitenlandse Zaken noemt het conceptakkoord in een verklaring "een goede stap". "Nederland en de andere EU27 lidstaten zullen nu de concept teksten, inclusief de politieke verklaring, nauwkeurig gaan bestuderen."

  Blok zegt dat er vanuit ons land speciaal gekeken wordt naar het verwerken van afspraken rond de douane-unie. Extra aandacht is er bovendien voor "de afspraken over gelijk speelveld en visserij".

 • Kabinet was verdeeld

  Omdat het kabinetsberaad zo lang duurde was de indruk dat het May niet zou lukken om al haar ministers mee te krijgen. In haar kabinet zitten ook voorstanders van een harde brexit. Die zijn mogelijk van mening dat May en haar onderhandelaars te weinig hebben binnengehaald.

  Volgens verschillende Britse politiek verslaggevers was er ook binnen het kabinet flinke verdeeldheid. Er zouden in ieder geval tien ministers tegen zijn geweest.

 • Wie moeten er nog akkoord gaan?

  Nu het Britse kabinet met het onderhandelaarsakkoord heeft ingestemd moet het Britse parlement groen licht geven. Wanneer het Britse parlement daarvoor bijeenkomt, is nog niet bekend.

  Aan de Europese kant zijn alle ambassadeurs vanavond bijgepraat. Vervolgens is er begin volgende week overleg tussen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en daarna volgt een EU-top. Daar kunnen de regeringsleiders van de EU-lidstaten de deal steunen, of niet.

  Het akkoord moet de steun hebben van een zogenoemde "verzwaarde gekwalificeerde meerderheid" van de stemmen in de Europese Raad: minstens 20 van de 27 EU-lidstaten. Daarmee moet 65 procent van de Europese bevolking zijn vertegenwoordigd. Premier Rutte heeft namens Nederland het mandaat om in te stemmen. In sommige andere landen moeten nationale parlementen dat mandaat nog geven aan de premier. Ook een meerderheid in het Europees Parlement moet akkoord gaan met de deal.

  Daarnaast is er nog een handelsdeal die de komende jaren moet worden gesloten tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Daarin wordt vastgelegd hoe de toekomstige relatie tussen de landen eruitziet. Om die deal te ratificeren, moeten alle parlementen in de EU akkoord gaan.

 • De verklaring van May

  Na een lang overleg met haar ministers gaf Theresa May een korte verklaring af voor de deur van 10 Downing Street. Deze is hieronder terug te kijken:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  May: 'Beslissende stap waardoor we verder kunnen'
 • Michel Barnier in Brussel

  EU-onderhandelaar Michel Barnier houdt nu een persconferentie over de conceptdeal. Hij noemt deze conceptovereenkomst "een cruciale stap" richting een slotakkoord tussen de EU en Groot-Brittannië.

 • Conceptakkoord openbaar

  Na de korte verklaring van May is het conceptakkoord openbaar gemaakt door de Europese Commissie. Het document is hier te lezen.

 • 'Een belangrijk moment'

  Volgens correspondent Tim de Wit heeft Theresa May vanavond een belangrijke horde genomen, maar wordt het nog ingewikkeld om het Britse parlement en de andere EU-lidstaten te overtuigen van het brexit-akkoord. Dit is zijn eerste analyse:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Tim de Wit: 'Een belangrijk moment voor May, maar we zijn er nog niet'