liveblog
NOS SportAangepast

Vettel wint in België, Verstappen van P7 naar podium

liveblog gesloten

Wedstrijdverslag

Helemaal naar beneden scrollen mag natuurlijk ook, maar voor een coherent wedstrijdverslag kan je wellicht beter hier klikken.

WK-stand

Vettel loopt iets in op leider Hamilton. De Brit heeft 231 punten, Vettel volgt met 214 punten. Verstappen is teamgenoot Ricciardo voorbij. Hij staat met 120 punten op de vijfde plaats.

Verstappen 'heel blij'

Onder een luid gejuich geeft Max Verstappen zijn eerste reactie. "Ik ben natuurlijk heel blij", zegt de Nederlander. "De start was chaotisch, daarna werd het heel overzichtelijk."

Finish

Sebastian Vettel wint de GP van België. Lewis Hamilton finisht als tweede. Max Verstappen wordt derde. Hij treedt in de voetsporen van vader Jos, die in 1994 derde werd in Spa.

Bottas naar P4

Nu is de achterin het veld gestarte Fin er wel langs. Daar zal het bij blijven voor Bottas, want Verstappen op P3 rijdt een halve minuut voor hem.

Nog 5 rondes

Het lijkt alleen nog spannend te worden in de strijd om de vierde plaats. Perez verdedigt op Bottas. Maar houdt hij dat nog tot de finish vol?

Geen speelkwartier

Verstappen vraagt over de boordradio of er regen in aantocht is, maar helaas voor hem was het antwoord 'nee'. Hij zal dus ook de laatste tien rondes moeten rijden zonder collega's in zijn buurt. Het gat naar voren (Hamilton) en achteren (Perez) ligt zo rond de halve minuut.

Exit Ricciardo

Hij heeft nog 30 rondjes voor spek en bonen meegereden, maar voor Ricciardo zit de race er nu toch echt op. Hij liep al bij die chaotische start schade aan zijn auto op.

Stand van zaken

Als ook Valtteri Bottas een pitstop heeft gemaakt, zijn alle coureurs uit de toptien binnen geweest. Dat levert de volgende tussenstand op:

Stand na 30 van de 44 ronden

Verstappen naar softs

En hij levert geen positie in bij die bandenwissel. Nog steeds in niemandsland op P3 dus.

Vettel ook naar binnen

Ook hij gaat naar softs en komt precies voor Verstappen en Hamilton weer de baan op.

Een bocht later heeft Hamilton Verstappen al te pakken.

Pitstop Hamilton

De Brit had ook niet veel langer moeten wachten, want zijn banden zaten er bijna doorheen. Hij rijdt nu op softs. Verstappen rijdt nu dus even op P2. Maar Hamilton zit al in zijn spiegels.

Bottas op dreef

De Fin moest vanwege een gridstraf achterin het veld van start, maar hij is al van P17 opgeschoven naar de achtste plek. Wie weet wat er nog meer mogelijk is voor de Mercedes-coureur.

Leeg stuk asfalt

Het verschil naar Lewis Hamilton is een stuk groter: ruim 10 seconden. Het lijkt erop dat er dus niet meer inzit dan de derde plaats voor Verstappen. Tenzij er gekke dingen gebeuren uiteraard.

De Brit heeft Vettel overigens nog wel in het vizier.

Stand na 12 ronden

Nu al naar P3

Het gaat heel vlot. Perez is, ook in de DRS-zone, de volgende die eraan moet geloven als Verstappen zich meldt.

Next up: Perez

Het verschil met nummer 3 Sergio Perez neemt zienderogen af. Minder dan een seconde nog heeft de Mexicaan.

Verstappen langs Ocon

Geef hem een klein kansje en Verstappen pakt hem. Als Esteban Ocon dat nog niet wist, dan weet-ie het nu wel. Verstappen rijdt nu dus op P4.

Als de rookwolken zijn opgetrokken

Stand na 4 ronden

Safety car in

In ronde 4 mogen de coureurs weer vol op het gas. Hamilton voert de druk flink op bij Vettel, maar de Duitser geeft geen krimp.

Verstappen consolideert P5. Zijn teamgenoot rijdt ook weer rond, maar wel helemaal achteraan.

Problemen Ricciardo

Is er al een vierde uitvaller? Daniel Ricciardo staat in de pitbox. Er wordt flink gesleuteld aan de auto van de Australiër. Heeft dat nog zin?

Hulkenberg de fout in

De Duitser verremt zich bij de start. Hij crasht vol op Alonso en Leclerc, die ook de strijd moet staken.

Ondertussen is er een safety car op de baan. Maar niet voordat Verstappen is opgeschoven naar P5. Hij is Grosjean en Räikkönen voorbij. De Fin valt ver terug vanwege een lekke band.

Vettel pakt kop

Vier coureurs duiken gelijktijdig een van de eersten bochten in. Vettel komt er als eerste uit en neemt dus de kop over van Hamilton.

...af!

Achterin het veld een flinke crash. Alonso en Hulkenberg zijn de slachtoffers.

Klaar voor de start...

Er doen zich geen (zichtbare) problemen voor tijdens de opwarmronde. Er staan dus twintig bolides klaar voor vertrek. De lichten kunnen elk moment uit gaan voor de start van de GP van België.

Supersofts

De volledige toptien van het startveld staat op dezelfde banden. Allen hebben ze de supersofts onder de auto liggen.

Lewis Hamilton (Mercedes), Sebastian Vettel (Ferrari) en Esteban Ocon (Racing Point Force India) bezetten P1 tot en met 3.

Grid gevuld

Het is nog flink druk op de startgrid. Maar over enkele minuten staan daar alleen nog de twintig bolides van de coureurs, die zich op dit moment voorbereiden voor hun opwarmronde. Het is bijna zover.

What's in a name?

Dankzij een geweldige kwalificatie staan ze op de derde en vierde plaats op de startgrid, Esteban Ocon en Sergio Perez. Maar dat doen ze niet meer voor Force India.

Dat team gaat sinds dit weekend namelijk door het leven als Racing Point Force India. Financiële problemen en een doorstart liggen daaraan ten grondslag. Maar het doet de prestaties kennelijk geen kwaad.

Prost snapt keuze Ricciardo

Prost snapt waarom Ricciardo voor Renault heeft gekozen

Bijrol Verstappen, tenzij...

"Normaal gesproken delen Ferrari en Mercedes hier de lakens uit", weet Red Bull-teambaas Christian Horner. "Maar je weet het in de Ardennen nooit."

De Vries

Nyck de Vries heeft dit weekend al voor het eerste Nederlandse succes gezorgd in Spa-Francorchamps. Hij heeft zijn tweede zege op rij geboekt in de Formule 2.

De Vries ging van pole van start en heeft zijn leidende positie geen moment afgestaan.

Roemruchte historie

De roemruchte geschiedenis van het circuit Spa-Francorchamps.

Gridstraffen

Carlos Sainz (Renault) en Stoffel Vandoorne (McLaren) gaan van de voorlaatste en laatste plek van start. Beiden hebben ze na de kwalificatie hun motor vervangen, terwijl ze dit seizoen al aan het maximum van drie motoren zaten.

Door de daaropvolgende gridstraf starten de Spanjaard en de Belg achteraan het veld. Het betekent dat de al eerder gestrafte Valtteri Bottas (Mercedes) opschuift naar P17.

Startopstelling

Startopstelling Spa

Kwalificatie viel in het water

De zevende startplaats is te wijten aan de teleurstellend verlopen kwalificatie. Regen en een benzinetekort versjteerden de plannen van Red Bull Racing.

"Er was een kans op pole, dus pech gehad", aldus Verstappen na afloop. Maar hij was ook strijdbaar en optimistisch over de kansen tijdens de race: "Drie auto's voor me (Perez, Grosjean en Ocon) moet ik makkelijk voorbij kunnen."

GP van België

Om 15.10 uur gaat de Grand Prix van België van start. Max Verstappen begint zijn thuisrace van de zevende plaats, maar zal ongetwijfeld niet lang willen wachten om daar verandering in te brengen.