Verstappen laat Oranjelegioen juichen in België met podiumplaats

Verstappen naar podium, Vettel wint op Spa

Max Verstappen heeft bij de Grand Prix van België zijn vijfde podiumplaats van dit Formule 1-seizoen in de wacht gesleept. Hij werd op het circuit van Spa-Francorchamps derde achter winnaar Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. Meer zat er niet in.

Verstappen begon als zevende aan de race, overleefde in de eerste bocht een enorme crash van Fernando Alonso en ging daarna met twee mooie inhaalacties van de vijfde naar de derde plaats. Het Oranjelegioen smulde ervan.

Eerder dit seizoen won Verstappen de Grand Prix van Oostenrijk, werd hij tweede in Frankrijk en derde in Spanje en Canada. Hij is Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo voorbij in de WK-stand en staat nu vijfde.

Alonso vliegt door de lucht

De start van de race was chaotisch. Nico Hülkenberg ramde Alonso, die over Charles Leclercs auto vloog. Het trio viel uit. Voor Alonso was het zijn laatste Formule 1-optreden op Spa-Francorchamps: hij stopt na dit seizoen.

Het levert Hülkenberg een straf op. Hij moet volgende week tien plaatsen naar achter in de startopstelling voor de Grand Prix van Italië.

Fernando Alonso schiet door de lucht in België

Kimi Räikkönen (lek), Daniel Ricciardo (achterschade) en Valtteri Bottas (voorvleugel) liepen ook schade op en moesten de pit in. Räikkönen en Ricciardo zouden later opgeven.

Vettel passeerde in zijn Ferrari de Mercedes van Hamilton na de eerste bocht en reed, op het moment dat de safetycar werd ingeroepen, op kop.

Inhaalacties Verstappen

Verstappen lag na de start al vijfde en wist na het vertrekken van de safetycar Esteban Ocon binnendoor uit te remmen. Drie rondjes later nam hij, buitenom deze keer, de tweede RP Force India van Sergio Pérez te grazen en gloorde het podium.

Het leidde tot een enorm gejuich van de vele Nederlandse supporters op de tribunes in België. Het gat met Hamilton en Vettel was, na 10 van 44 ronden, al wel onoverbrugbaar.

Hamilton wisselde na 22 ronden naar de soft-band en kwam net achter Verstappen terug. Vettel antwoordde een ronde later en keerde net voor Verstappen terug. Die moest de beduidend snellere Mercedes al snel weer laten passeren.

Daarmee was de volgorde in de topdrie hersteld. De grootste bedreiging voor Verstappens podium vormde Bottas. Een opmars bracht de Fin nog tot op de vierde plaats, maar meer zat er niet in.

Ook Vettel zag al het oranje

Aan kop reed Vettel verder onbedreigd naar de overwinning. "Wat veel oranje hè, op de tribunes?", zei hij na de race tegen Verstappen. Die reageerde met: "Ja, heel mooi om te zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl