Verhoor Zuckerberg over hoogtepunt heen, lees alles van minuut tot minuut terug
- 44 senatoren ondervroegen Zuckerberg over het privacyschandaal
- Cambridge Analytica verzamelde van maximaal 87 miljoen mensen data via de app 'This Is Your Digital Life'
- Check hier of jouw gegevens ook zijn buitgemaakt
- De hoorzitting is hier live te volgen
Einde liveblog
Naarmate meer senatoren het woord voeren, krijgt Zuckerberg ook vaker dezelfde vragen. We beëindigen nu het liveblog. Het resterende deel van Zuckerbergs verhoor is te volgen in de livestream op NOS.nl en op de NOS-Facebookpagina.
Samenvattend, na ruim 3,5 uur:
- Facebook weet niet of nog meer bedrijven dan Cambridge Analytica via apps zonder toestemming data van gebruikers hebben verzameld
- Mark Zuckerberg heeft opnieuw spijt betuigd en beterschap beloofd. Zijn bedrijf is er alles aan geleden om de privacy van gebruikers te beschermen, zei hij
- De Facebook-topman kreeg geregeld kritische vragen, maar die brachten hem niet in de problemen. Ook viel op dat senatoren soms niet goed waren ingevoerd, waardoor Zuckerberg makkelijk antwoord kon geven
Vannacht en morgenochtend lees je bij de NOS het laatste nieuws en een analyse van Zuckerbergs optreden. Bedankt voor het volgen, goede nacht!
Senator test Zuckerberg
Een senator wil van Zuckerberg weten in welk hotel hij heeft geslapen. Die geeft geen antwoord. "Daar gaat dit om", antwoordt de senator. "Je recht op privacy."
Bijna weer pauze
Het verhoor gaat nog een poosje door, wordt nu duidelijk. Er komt straks opnieuw een pauze, daarna kunnen de laatste senatoren hun vragen stellen. We beëindigen het liveblog bij de volgende pauze; de livestream op NOS.nl en de NOS-Facebookpagina loopt daarna gewoon door.
Zuckerberg herhaalt: dit heeft topprioriteit
Zuckerberg herhaalt in antwoord op een vraag van senator Tom Udall dat het de hoogste prioriteit heeft om misbruik van Facebook-data te voorkomen. "Maar zo lang er in Rusland mensen aan het werk zijn die worden betaald om verkiezingen te beïnvloeden, blijft dit een strijd."
Tech- of mediabedrijf?
Senator Sullivan wil van Zuckerberg weten hoe hij zijn eigen bedrijf eigenlijk ziet: is Facebook een techbedrijf, of veel meer een uitgever of een mediabedrijf? "Dat is een belangrijke vraag", erkent Zuckerberg. "Ik zie ons als techbedrijf. We zijn verantwoordelijk voor de content (op Facebook, red.), maar we produceren die niet."
Haatzaaiende content
Zuckerberg krijgt een vraag over Facebooks problemen in Myanmar, waar veel sprake is van haatzaaiende content. Hij antwoordde dat hij bij de bestrijding daarvan vooral toekomst ziet in het gebruik van kunstmatige intelligentie: computers die zelfstandig berichten kunnen signaleren die tegen de regels ingaan. De moderatoren kunnen lang niet alles zien, betoogt hij. Daar is het platform simpelweg te groot voor.
'Wij snappen het ook niet!'
Er is dan wel kritiek op het kennisniveau van sommige senatoren, maar voor veel gewone burgers blijft het ook lastige kost. Deze New York Times-journalist vat het zo samen:
Nog steeds kritiek op de senatoren
Techjournalisten klagen op Twitter over de kennis van de senatoren. "In sommige gevallen weet Zuckerberg wel wat er wordt gevraagd, maar dankzij de slechte vraagstelling van de senatoren, kan hij duiken", schrijft Tony Romm van The Washington Post.
Senator Schatz had het over e-mailen via WhatsApp (een dochterbedrijf van Facebook):
Joost Schellevis: 'Gebruikers kunnen het gevoel hebben dat ze controle verliezen'
NOS-techredacteur Joost Schellevis en Corné van Zeijl, beursanalist, duiden het optreden van Facebook-topman Zuckerberg in de Amerikaanse Senaat.
Facebookbaas wordt rijker door verhoor
Dankzij de koersstijging van het aandeel Facebook heeft Zuckerberg vandaag 2,7 miljard dollar verdiend. Het aandeel werd 4,5 procent meer waard, de hoogste stijging in een jaar.
Zuckerberg herstelt een fout
De Facebookbaas neemt na de pauze het woord om een fout te herstellen. "Eerder zei ik dat we Cambridge Analystica niet konden verwijderen in 2015, maar in theorie was dat wel mogelijk geweest. Het was een fout dat we dat niet hebben gedaan."
Een ontspannen Zuckerberg
Techredacteur Nando Kasteleijn: "Aan het begin van de hoorzitting oogde Zuckerberg erg gespannen. Maar daar is inmiddels niks meer van te merken. Dat komt deels doordat niet alle senatoren even scherp zijn of volledig begrijpen hoe het platform werkt. Zuckerberg lijkt goed te zijn voorbereid door zijn team, in tegenstelling tot sommige senatoren."
Nu toch 5 minuten pauze...
Zuckerberg gaat nu wel akkoord met een korte pauze. Over 5 minuten gaat het verhoor verder.
Blumenthal aan de beurt
Senator Blumenthal is nu aan het woord. Hij wordt gezien als een belangrijke criticaster van Zuckerberg. Hij zegt dat Zuckerberg "vage beloftes" doet en dat Facebook "liever de winst maximaliseert dan privacy van gebruikers waarborgt".
Geen pauze
Senator Whitehouse stelt een korte pauze voor, maar dat hoeft niet van Zuckerberg. "Ik kan nog wel een paar vragen aan", zegt hij lachend. "Nog 15 minuten ofzo?" De Facebooktopman zit er duidelijk meer ontspannen bij dan in het begin van het verhoor.
Waar slaapt Zuckerberg?
Senator Durbin vraagt of Zuckerberg wil vertellen in welk hotel hij de afgelopen nacht heeft geslapen.
Zuckerberg: "Uh, nee."
Durbin: "Daar gaat dit om: je recht op privacy."
Monopolie of toch niet?
Senator Graham vraagt Zuckerberg of hij denkt dat Facebook een monopolie heeft. De topman antwoordt: "Zo voelt het in ieder geval niet."
Facebook is zeker niet het enige sociale netwerk, maar de laatste tijd is er wel steeds meer discussie over het bedrijf, vanwege de grootte.
Daarnaast slokt Facebook, samen met Google, het leeuwendeel van de online advertentie-inkomsten op. Dat is iets waar uitgevers wereldwijd niet blij mee zijn.
Wie zitten er achter Zuckerberg?
Behalve Zuckerberg zijn er op de live-beelden uit het Capitool nog twee mensen te zien: een man en een vrouw die pal achter de Facebook-topman zijn geplaatst. Het zijn de Facebook-medewerkers Joel Kaplan en Myriah Jordan. Kaplan is verantwoordelijk voor het wereldwijde publieksbeleid van Facebook en werkte eerder voor president George W. Bush. Jordan is Zuckerbergs rechterhand.
EU-regels?
Zuckerberg zegt dat hij best strengere regels wil op het gebied van het delen van gebruikersdata. Maar hij geeft geen antwoord op de vraag of die regels in lijn met de strenge EU-regelgeving moeten zijn. "In verschillende landen zijn verschillende gevoeligheden."
Onderzoek Mueller
Zuckerberg verklaart dat hij niet persoonlijk is geïnterviewd door het team van speciaal aanklager Mueller, dat onderzoek doet naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen. Andere medewerkers zijn wel ondervraagd. Hij wil er verder niet veel over vertellen omdat het onderzoek van Mueller vertrouwelijk is.
Kritiek op de tech-kennis van senatoren
Gratis?
"Niks in dit leven is gratis", zegt senator Hatch, die vraagt hoe Facebook geld verdient aangezien gebruikers niets betalen.
Zuckerberg, met een lach: "Senator, we hebben advertenties." Op de vraag of Facebook altijd gratis zal zijn, antwoordt Zuckerberg: "Er zal altijd een versie van Facebook gratis zijn."
De beurs waardeert Zuckerbergs verklaring
Over nepnieuws rond de presidentsverkiezingen...
Zuckerberg over (Russische) nepaccounts die de verkiezingen probeerden te beïnvloeden: "We letten toen, in 2016, vooral op traditionele aanvallen. We waren niet goed in het identificeren van nieuwe operaties. Daar heb ik spijt van."
"Het is een van mijn topprioriteiten om dit beter te doen in 2018." Zuckerberg vertelt dat Facebook nieuwe tools heeft ontwikkeld om desinformatie tegen te gaan, voor de tussentijdse in de VS, maar ook voor belangrijke verkiezingen in Brazilië, Mexico, Pakistan, Hongarije en India.
Waarom hebben jullie de 87 miljoen slachtoffers niet geïnformeerd?
Senator Nelson: "Waarom hebben jullie de 87 miljoen slachtoffers van het datamisbruik niet direct geïnformeerd?"
Zuckerberg: "Toen we erachter kwamen in 2015 hebben we wel actie ondernomen. We hebben de app verwijderd. En Cambridge Analytica zei dat ze de data niet gingen gebruiken, dat vonden wij afdoende. Maar dat was een fout van ons." Cambridge Analytica maakte de data buit in 2014.
Cambridge Analytica bemoeit zich ermee
Cambridge Analytica, het bedrijf dat data heeft misbruikt, roert zich op Twitter. "We hebben Facebook niet gehackt en ook geen wetten overtreden."
Zijn er andere gevallen bekend?
Senator Grassley vraagt over meer gevallen bekend zijn zoals Cambridge Analystica. Zuckerberg: "Daar hebben we geen informatie over. We doen onderzoek naar andere apps. We gaan tienduizenden apps onderzoeken om te kijken of ze iets doen wat niet mag."
Zuckerberg aan het woord
De Facebooktopman begint zijn openingsverklaring met een excuus. "Het was mijn fout. Het spijt mij. Ik ben Facebook begonnen, ik ben de baas en ik ben verantwoordelijk."
Komen er meer hoorzittingen?
Senator Grassley stelt dat er ook veel data worden verzameld bij de techbedrijven Google, Twitter, Apple en Amazon.
Techredacteur Nando Kasteleijn: "Uit de openingsverklaringen van de verschillende senatoren blijkt onder meer dat het ze niet alleen om Facebook gaat. Het gaat ze om hoe heel Silicon Valley, dus ook bedrijven als Twitter en Google, omgaat met de data van gebruikers. Tegelijkertijd is het duidelijk dat Zuckerberg wel als een soort voorbeeld wordt gesteld (in eerste instantie was het de bedoeling dat Twitter en Google er ook zouden zitten vandaag)."
Senator Nelson zegt ondertussen dat als social media-bedrijven geen orde op zaken stellen "niemand meer privacy heeft". De senatoren zijn bezig met de inleiding van de zitting. Aan Zuckerberg is nog geen vraag gesteld.
'Privacy-nachtmerrie'
"Het is een bijzondere zitting. Bijna de halve Senaat is hier om vragen te stellen aan een baas van een bedrijf", zegt Senator John Thune, die de zitting opent. "Dit is waarschijnlijk geen geïsoleerd incident", zegt de senator over het datamisbruik.
Hij voegt eraan toe dat het verhaal van Zuckerberg de Amerikaanse droom representeert. "Maar u heeft de verantwoordelijkheid om te zorgen dat de droom geen privacy-nachtmerrie wordt."
Zuckerberg is binnen, de zitting begint
Protest in de zaal, het wachten is op Zuckerberg
Wat verwachten onze techredacteuren Nando Kasteleijn en Joost Schellevis?
- Een nieuwtje: een belofte die Zuckerberg de afgelopen weken nog niet heeft gedaan, om de privacy van gebruikers beter te beschermen
- Zijn er meer Cambridge Analytica's, bedrijven die de privacy van gebruikers hebben geschonden? Zondag verwijderde Facebook al een bedrijf dat er vergelijkbare praktijken op na hield. Zuckerberg zal worden gevraagd hoe hij zeker weet dat de volle omvang van het schandaal duidelijk is
- Het kan best gaan knetteren tussen de Senaatsleden en Zuckerberg. De topman is de afgelopen dagen tot in de puntjes voorbereid, maar de senatoren hebben er belang bij om voor vuurwerk te zorgen
Zenuwachtige Zuckerberg
Mark Zuckerberg staat niet bekend om zijn vlotte mediaoptredens. Comedyprogramma Saturday Night Live nam hem afgelopen weekend op de hak in een sketch. "Begin oogcontact. Drie, twee, een en weg..."
Zuckerberg neemt een voorschot
Op Facebook - waar anders? - laat Mark Zuckerberg weten dat hij klaar is voor zijn verhoor. "Over een uur ga ik verklaren hoe Facebook een bredere verantwoordelijkheid moet nemen. Niet alleen om tools te ontwikkelen, maar ook om te zorgen dat ze voor het goede worden gebruikt. Ik zal er alles aan doen om Facebook een plaats te laten zijn waar iedereen contact kan houden met de mensen om wie hij geeft."
Sorry, sorry, sorry
De verwachting is dat de Facebookbaas vandaag zijn excuses aanbiedt voor het privacyschandaal. Dat deed hij de afgelopen weken al vaker, en ook de afgelopen jaren ging Zuckerberg meermaals door het stof. Lees daar meer over in dit artikel van techredacteur Joost Schellevis.
40.000 dollar beloning
Facebook looft 40.000 dollar (ruim 32.000 euro) uit voor degene die de volgende datamisbruikzaak aan het licht brengt. Het gaat om misbruik van gebruikersdata zoals het geval was bij Cambridge Analytica.
Maatregelen tot nu toe
Het is bijna een maand geleden dat het datamisbruik van Cambridge Analytica bekend werd. Sindsdien heeft Facebook al maatregelen getroffen:
- Cambridge Analytica, het databedrijf dat via de ontwikkelaar van de app 'This Is Your Digital Life' aan alle gegevens is gekomen, is sinds half maart geschorst
- Er komt een onderzoek naar andere vergelijkbare apps
- De toegang van apps tot data van Facebook (via de zogeheten Facebook Login, waardoor je niet bij elke app een apart account hoeft aan te maken) is behoorlijk ingeperkt. Zij hebben nu toestemming nodig om toegang te krijgen tot check-ins, likes, foto's, berichten, video's en je vriendenlijst
- Deze apps hebben ook geen toegang meer tot informatie over onder meer jouw religieuze en/of politieke voorkeur, je relatiestatus, zelf aangemaakte vriendenlijsten, je onderwijs- en werkhistorie
- Het was voorheen mogelijk om iemand via een 06-nummer of e-mailadres op te zoeken op Facebook. Het bedrijf vermoedt echter dat hier op zeer grote schaal misbruik van is gemaakt (waarschijnlijk zijn van meer dan 2 miljard mensen de publieke profielen verzameld) en heeft deze optie gesloten
Honderd keer Zuckerberg
Spannende uren voor Zuckerberg
Vanaf 20:15 uur Nederlandse tijd, wordt Facebook-topman Mark Zuckerberg gehoord door leden van de Amerikaanse Senaat. Het beloven spannende uren te worden voor Zuckerberg, die tot nu toe een dergelijke publieke optreden wist te vermijden.
Hij moet verantwoording afleggen over het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Dat databedrijf heeft in 2014 van maximaal 87 miljoen mensen wereldwijd (onder wie maximaal 90.000 Nederlanders) gegevens verzameld. Denk daarbij aan likes, je geboortedatum en woonplaats.
Sinds dit nieuws voor het eerste naar buiten kwam, op 17 maart, heeft Zuckerberg zijn best gedaan om het vertrouwen van zijn gebruikers en politici terug te winnen. Of dat laatste lukt gaan we vanavond merken.
Hoe lang de hoorzitting gaat duren is niet bekend. Zuckerberg kan vragen van 44 senatoren verwachten. Dat gaat waarschijnlijk niet alleen over Cambridge Analytica en de nasleep daarvan, maar ook over de andere problemen waar Facebook mee te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen in 2016 en de verspreiding van nepnieuws.
NOS op 3 maakt eerder een video wat Cambridge Analytica heeft gedaan in 2014: