NOS Nieuws Tech Aangepast

Verhoor Zuckerberg over hoogtepunt heen, lees alles van minuut tot minuut terug

Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  Naarmate meer senatoren het woord voeren, krijgt Zuckerberg ook vaker dezelfde vragen. We beëindigen nu het liveblog. Het resterende deel van Zuckerbergs verhoor is te volgen in de livestream op NOS.nl en op de NOS-Facebookpagina.

  Samenvattend, na ruim 3,5 uur:

  • Facebook weet niet of nog meer bedrijven dan Cambridge Analytica via apps zonder toestemming data van gebruikers hebben verzameld
  • Mark Zuckerberg heeft opnieuw spijt betuigd en beterschap beloofd. Zijn bedrijf is er alles aan geleden om de privacy van gebruikers te beschermen, zei hij
  • De Facebook-topman kreeg geregeld kritische vragen, maar die brachten hem niet in de problemen. Ook viel op dat senatoren soms niet goed waren ingevoerd, waardoor Zuckerberg makkelijk antwoord kon geven

  Vannacht en morgenochtend lees je bij de NOS het laatste nieuws en een analyse van Zuckerbergs optreden. Bedankt voor het volgen, goede nacht!

 • Senator test Zuckerberg

  Een senator wil van Zuckerberg weten in welk hotel hij heeft geslapen. Die geeft geen antwoord. "Daar gaat dit om", antwoordt de senator. "Je recht op privacy."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Wilt u met ons delen in welk hotel u afgelopen nacht heeft geslapen?'
 • Bijna weer pauze

  Het verhoor gaat nog een poosje door, wordt nu duidelijk. Er komt straks opnieuw een pauze, daarna kunnen de laatste senatoren hun vragen stellen. We beëindigen het liveblog bij de volgende pauze; de livestream op NOS.nl en de NOS-Facebookpagina loopt daarna gewoon door.

 • Zuckerberg herhaalt: dit heeft topprioriteit

  Zuckerberg herhaalt in antwoord op een vraag van senator Tom Udall dat het de hoogste prioriteit heeft om misbruik van Facebook-data te voorkomen. "Maar zo lang er in Rusland mensen aan het werk zijn die worden betaald om verkiezingen te beïnvloeden, blijft dit een strijd."

 • Tech- of mediabedrijf?

  Senator Sullivan wil van Zuckerberg weten hoe hij zijn eigen bedrijf eigenlijk ziet: is Facebook een techbedrijf, of veel meer een uitgever of een mediabedrijf? "Dat is een belangrijke vraag", erkent Zuckerberg. "Ik zie ons als techbedrijf. We zijn verantwoordelijk voor de content (op Facebook, red.), maar we produceren die niet."

 • Haatzaaiende content

  Zuckerberg krijgt een vraag over Facebooks problemen in Myanmar, waar veel sprake is van haatzaaiende content. Hij antwoordde dat hij bij de bestrijding daarvan vooral toekomst ziet in het gebruik van kunstmatige intelligentie: computers die zelfstandig berichten kunnen signaleren die tegen de regels ingaan. De moderatoren kunnen lang niet alles zien, betoogt hij. Daar is het platform simpelweg te groot voor.

 • 'Wij snappen het ook niet!'

  Er is dan wel kritiek op het kennisniveau van sommige senatoren, maar voor veel gewone burgers blijft het ook lastige kost. Deze New York Times-journalist vat het zo samen:

 • Nog steeds kritiek op de senatoren

  Techjournalisten klagen op Twitter over de kennis van de senatoren. "In sommige gevallen weet Zuckerberg wel wat er wordt gevraagd, maar dankzij de slechte vraagstelling van de senatoren, kan hij duiken", schrijft Tony Romm van The Washington Post.

  Senator Schatz had het over e-mailen via WhatsApp (een dochterbedrijf van Facebook):

 • Joost Schellevis: 'Gebruikers kunnen het gevoel hebben dat ze controle verliezen'

  NOS-techredacteur Joost Schellevis en Corné van Zeijl, beursanalist, duiden het optreden van Facebook-topman Zuckerberg in de Amerikaanse Senaat.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Joost Schellevis over het verhoor van Mark Zuckerberg
 • Facebookbaas wordt rijker door verhoor

  Dankzij de koersstijging van het aandeel Facebook heeft Zuckerberg vandaag 2,7 miljard dollar verdiend. Het aandeel werd 4,5 procent meer waard, de hoogste stijging in een jaar.

 • Zuckerberg herstelt een fout

  De Facebookbaas neemt na de pauze het woord om een fout te herstellen. "Eerder zei ik dat we Cambridge Analystica niet konden verwijderen in 2015, maar in theorie was dat wel mogelijk geweest. Het was een fout dat we dat niet hebben gedaan."

 • Een ontspannen Zuckerberg

  Techredacteur Nando Kasteleijn: "Aan het begin van de hoorzitting oogde Zuckerberg erg gespannen. Maar daar is inmiddels niks meer van te merken. Dat komt deels doordat niet alle senatoren even scherp zijn of volledig begrijpen hoe het platform werkt. Zuckerberg lijkt goed te zijn voorbereid door zijn team, in tegenstelling tot sommige senatoren."

 • Nu toch 5 minuten pauze...

  Zuckerberg gaat nu wel akkoord met een korte pauze. Over 5 minuten gaat het verhoor verder.

 • Blumenthal aan de beurt

  Senator Blumenthal is nu aan het woord. Hij wordt gezien als een belangrijke criticaster van Zuckerberg. Hij zegt dat Zuckerberg "vage beloftes" doet en dat Facebook "liever de winst maximaliseert dan privacy van gebruikers waarborgt".

 • Geen pauze

  Senator Whitehouse stelt een korte pauze voor, maar dat hoeft niet van Zuckerberg. "Ik kan nog wel een paar vragen aan", zegt hij lachend. "Nog 15 minuten ofzo?" De Facebooktopman zit er duidelijk meer ontspannen bij dan in het begin van het verhoor.