NOS NieuwsAangepast

Zijn jouw gegevens verzameld bij Facebook-schandaal? Controleer het hier

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Sinds 17 maart, de dag dat bekend werd dat data van Facebook terecht was gekomen bij Cambridge Analytica, vragen veel Facebook-gebruikers zich af: zaten mijn data daar ook bij? Gebruikers die horen bij de 87 miljoen potentieel getroffen personen (90.000 in Nederland), krijgen een melding.

Daarin legt Facebook uit wat er is gebeurd: dat vrienden van de gebruiker in kwestie de website 'This Is Your Digital Life' hebben gebruikt om in te loggen op het platform. En dat die data mogelijk in handen zijn gekomen van databedrijf Cambridge Analytica. Ook vertelt het bedrijf dat de website inmiddels van Facebook is verbannen.

De melding kan sinds maandagavond 18.00 uur verschijnen, maar het kan een poosje duren voordat iedereen hem heeft. Ook verstuurt Facebook meldingen naar een speciale tool waarmee je kunt checken welke apps en sites toegang hebben tot jouw Facebook-data.

Facebook geeft gebruikers ook de optie om meer te weten te komen over de Cambridge Analytica-zaak. Ten slotte benadrukt het bedrijf - zoals het zo vaak doet deze dagen - dat het meer moet doen om misbruik te voorkomen en jou als gebruiker meer controle te geven over je privacy.

Als jij tot de maximaal 87 miljoen wereldwijd getroffenen behoort, zegt dat niet met 100 procent zekerheid dat jouw data ook daadwerkelijk verzameld zijn. Facebook heeft namelijk zo ruim mogelijk gerekend en het werkelijke aantal kan dus lager liggen. Daarnaast is het bijvoorbeeld de vraag hoe de data zijn verwerkt en of Cambridge Analytica gegevens van niet-Amerikanen toentertijd heeft weggegooid.

Er gaan verschillende getallen rond. The Observer en The New York Times kwamen eerder op de schatting van 50 miljoen en volgens Cambridge Analytica zelf gaat het maximaal om 30 miljoen gebruikers. Het bedrijf stelt bovendien dat het de data niet heeft gebruikt tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

De meldingen die Facebook vanaf vandaag gaat versturen

Naast deze melding, die Facebook dus alleen verstuurt naar de getroffen personen, verstuurt het bedrijf nog een ander bericht. Dat is gericht aan alle ruim 2,2 miljard gebruikers van het platform en bevat een link naar de plek op Facebook waar men kan zien welke apps en websites toegang hebben tot zijn of haar gegevens op Facebook. Ook is daar een overzicht te vinden van eerder verwijderde apps.

De tool komt precies op het juiste moment. Morgen moet topman Mark Zuckerberg ten overstaan van de Amerikaanse Senaat verantwoording afleggen over de wijze waarop het omgaat met de data van gebruikers. Nu kan hij in ieder geval zeggen dat Amerikaanse gebruikers al kunnen controleren of ze erbij zitten. Volgens Facebook gaat het om maximaal 70 miljoen Amerikanen.

Nog een dataverzamelaar

Ondertussen gaat het onderzoek naar vergelijkbare apps zoals die van Cambridge Analytica door. Gisteren meldde zakenzender CNBC het bestaan van een tweede bedrijf dat dezelfde werkwijze hanteert als Cambridge Analytica: CubeYou. Volgens de nieuwssite zei dit bedrijf dat het de gebruikersgegevens alleen verzamelde voor non-profit academisch onderzoek, terwijl het in werkelijkheid de info verkocht.

CNBC stelt dat het erop lijkt dat Facebook weinig zicht heeft op de activiteiten van dit soort apps. "Het feit dat CubeYou in staat was om het doel van de app te verdoezelen - en dat Facebook niks deed tot CNBC erop wees - suggereert dat het platform er weinig controle over heeft."

Facebook bestrijdt die lezing. Volgens het bedrijf kan Facebook dit soort apps niet weren als de maker het werkelijke doel achterhoudt. Het is niet duidelijk hoeveel informatie CubeYou heeft verzameld. Facebook heeft het bedrijf geblokkeerd en gaat de zaak onderzoeken. Een ander bedrijf, AggregateIQ, dat banden heeft met Cambridge Analytica, is ook geschorst door Facebook.

Sheryl Sandberg, COO van Facebook en Zuckerbergs rechterhand zei drie dagen eerder dat ze zoeken naar vergelijkbare zaken als die van Cambridge Analytica, maar dat er op dit moment nog niet een was die ze kon delen. Het is onduidelijk of Facebook en Sandberg toen al van CubeYou afwisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl