liveblog
NOS NieuwsAangepast

De Oscars van minuut tot minuut

Vannacht werden in Los Angeles voor de negentigste keer de Oscars uitgereikt.

  • The shape of water weet slechts vier van zijn dertien nominaties te verzilveren, maar wint wel Beste Regie en Beste Film.
  • Frances McDormand wint als actrice, Gary Oldman in de categorie Beste Acteur.
  • Twee Nederlanders waren genomineerd, maar Hoyte van Hoytema (Dunkirk) en Arjen Tuiten (Wonder) legden het af tegen Blade Runner 2049 en Darkest hour. Daarnaast ondersteunde het Van Gogh Museum de film Loving Vincent, maar die verloor van Coco.
  • In totaal werden er prijzen uitgereikt in 24 categorieën.

Hieronder kun je teruglezen hoe de avond verliep.

liveblog gesloten

'Zo hoort het'

Jimmy Kimmel sluit af met de vaststelling dat de show dit keer tot een goed einde is gebracht. "Zo hoort het te gaan."

Winnaar van de jetski, voor de gelauwerde met het kortste dankwoord, is kostuumontwerper Mark Bridge, die won met Phantom Thread.

Daarmee sluiten we ook dit liveblog af.

The shape of water wint Beste Film

Van de dertien nominaties verzilvert The shape of water er maar vier, maar wel enkele belangrijke, regie en nu Beste Film. Regisseur Del Toro controleert lachend of de naam van zijn film inderdaad uit de envelop van Beatty kwam dit keer.

Hij vertelt over zijn liefde voor buitenlandse films als kind in Mexico. "Ik was verliefd op films als kind. Ik had nooit gedacht dat zoiets zou kunnen gebeuren. Maar het kan wel."

Hij zegt dat de prijs voor zijn fantasyfilm, over een waterwezen uit een overheidsland dat verliefd wordt een vrouw die niet kan spreken, het bewijs voor jonge filmmakers is dat excentrieke films toch gemaakt kunnen worden. "Het is een parabel, een fantasieverhaal over de echte wereld. Dit is een deur, trap hem open en kom binnen."

Herkansing

"Laatste loodjes, vanaf hier kan er niks meer fout gaan:, grapt Kimmel. Hij kondigt net als vorig jaar Warren Beatty en Faye Dunaway aan, "nu voor de 51ste verjaardag van Bonny and Clyde. "Leuk om jullie weer te zien", merkt Beatty op. "De tweede keer is het leuker", meent Dunaway.

Beste Actrice

Frances McDormand weet haar favorietenrol waar te maken en neemt het beeldje mee voor Three billboards.

"Ik hyperventileer, maar ik heb wat te zeggen", zegt ze buiten zinnen, maar plots ook vastbesloten. Na haar regisseur, man en zoon te hebben bedankt ("Ik weet dat jullie trots zijn en dat vervult me met eeuwig geluk"), zegt ze dat het "tijd is voor wat perspectief". Ze zet haar Oscar neer en doet een oproep.

"Ik wil dat alle genomineerde vrouwen opstaan. Kom op Meryl, als jij het doet doet iedereen het", zegt ze, terwijl de gasten opstaan. Over het luide applaus zegt ze: "Kijk om je heen, we hebben allemaal verhalen te vertellen en mensen nodig om dat te financieren. Praat met ons erover, niet vanavond, maar nodig ons uit op kantoor over een paar dagen."

Frances McDormand wint Beste actrice

Beste Acteur

Jane Fonda en Helen Mirren presenteren samen Beste Acteur. Zoals verwacht wint Gary Oldman de prijs voor zijn vertolking van Winston Churchill in Darkest hour.

"Wat een glorieuze prijs", zegt hij als hij bewonderend naar het gouden beeldje in zijn hand kijkt. Hij zegt dankbaar te zijn voor wat de VS hem geschonken heeft, "mijn thuis, mijn werk, mijn gezien en nu Oscar".

"Het was het lange wachten waard", verzucht de acteur, terwijl hij aan een uitvoerig dankwoord begint. "Die jetski ga ik overduidelijk niet winnen."

Hij sluit af met een woord voor zijn moeder. "Ze is ouder dan de Oscars, 99 jaar bij haar volgende verjaardag. Ze kijkt nu vanaf de bank. Bedankt voor je liefde en steun. Zet de ketel maar op, ik neem Oscar mee."

Gary Oldman wint beste acteur

Regie

Guillermo del Toro wint Beste Regie voor The shape of water. Hij is de laatste van de Three Amigo's die de prijs wint, de Mexicaanse regisseurs Alfonso Cuarón, Alejandro González Iñárritu en hijzelf. Hij haalt zijn collega's aan in zijn dankwoord. "Ik ben een immigrant, net als Alfonso, Alejandro, Gael, Salma en zovelen van jullie. Ik leef in een eigen land: hier, in Europa, overal."

"Het mooiste van onze kunst is dat die lijnen in het zand uitwist. Laten we dat blijven doen, ook als de wereld zegt dat ze dieper moeten worden."

De prijs wordt uitgereikt door Emma Stone. Dat is opvallend, omdat de winnares Beste Actrice van vorig jaar meestal Beste Acteur bekendmaakt het volgende jaar. Dit is omdat Casey Affleck zich terugtrok na verwikkeld te zijn geraakt in de MeToo-discussie. Ze kondigt tot genoegen van het publiek de regisseurs aan als "deze vier mannen en Greta Gerwig".

Del Toro wint voor Regie

Muziek

The shape of water krijgt de prijs voor filmmuziek. Fransman Alexandre Desplat vertelt dat zijn moeder even oud is als de Oscars: 90 jaar. "Ze zal dus heel blij zijn vanavond." Hij spreekt over "de melancholie der liefde" als hij regisseur Del Toro bedankt. "Bedankt dat je de muziek de stem van je karakters hebt gemaakt", zegt hij over de film met een vrouw die niet kan praten.

Coco wint met Remember me. Het is de tweede keer dat het koppel Lopez wint, na hun winst voor Let it go met Frozen. Ze bedanken hun dochters die in de zaal zitten.

Niks voor Hoyte van Hoytema

De Nederlandse Hoyte van Hoyteman grijpt naast een prijs, omdat Roger Deakins na veertien nominaties eindelijk een prijs krijgt voor Beste Cinematografie voor Blade Runner 2049. "Ik moet maar wat zeggen, want ik zie mezelf niet op een jetski", grapt Deakins. "Ik ben hier al een tijdje mee bezig", zegt hij, terwijl hij door zijn grijze haar strijkt.

Scripts

James Ivory wint voor Call me by your name Beste Aangepast Script, over een jonge jongen die verliefd wordt op een iets oudere kennis. De 89-jarige is de oudste Oscar-winnaar ooit. Ivory draagt een overhemd met de beeltenis van hoofdrolspeler Timothée Chalamet.

"Ik zal het zo snel mogelijk doen", zegt hij als hij wat nerveus het papiertje met zijn dankwoord ontvouwt. "Mijn belangrijkste regel als je wint met een script op basis van een roman, is de auteur te bedanken. Bij deze, André Aciman."

Daarna merkt hij op dat hoewel de film over een homoseksuele relatie gaat, het thema iedereen kan aanspreken. "We hebben allemaal eerste liefde meegemaakt en dat min of meer intact doorstaan, al zij het misschien niet met gevoelige ouders zoals die van Elio."

Beste Originele Script gaat naar Jordan Peele voor Get Out, een satirische horrorfilm over de rassenverhoudingen in de VS. Hij krijgt een hartelijk applaus. "Zo win ik nooit die jetski."

"Ik ben twintig keer gestopt met schrijven omdat ik dacht dat deze film onmogelijk gemaakt kon worden en niemand deze film wilde maken. Maar ik bleef bezig, want ik wist dat als ik de film zou maken, iemand het zou zien. Dank daarom aan iedereen die mee daarbij heeft geholpen."

MeToo, OscarsSoWhite

Ashley Judd, Annabell Sciorra en Salma Hayek komen op om te spreken over de MeToo-discussie en OscarsSoWhite. Ze kondigen een filmpje aan waarin filmmakers met een diverse achtergrond spreken over de ontwikkelingen. Onder meer Mudbound, Get out, Wonder woman en Black panther komen aan bod.

"Enkele van mijn lievelingsfilms zijn gemaakt door witte mannen. Maar nu kunnen zij ook genieten van films met mensen zoals ik", zegt de Pakistaans-Amerikaanse komiek Kumail Nanjiani. Geena Davis zegt dat ten tijde van Thelma and Louise mensen zeiden dat er een waterscheiding was gekomen, maar dat ze nu gelooft dat het moment echt daar is.

Nieuw ontwerp envelop

Na het debacle van vorig jaar zijn de enveloppen opnieuw vormgegeven om verwarring te voorkomen: er staat nu in grote letters op om welke categorie het gaat. Vorig jaar las Warren Beatty per ongeluk Beste Actrice voor in plaats van Beste Film.

Korte films

Heaven is a traffic jam on the 405 wint de categorie Korte Documentaire. "Mijn kinderen hebben een Oscarfeestje en daar is het nu ineens een stuk luidruchtiger geworden", merkt Frank Steifel op. Zijn film gaat over de getergde kunstenares Mindy Alper.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Gebarentaal

The silent child wint daarna Beste Korte Film. Rachel Shenton zegt dat ze beloofd heeft haar dankwoord in gebarentaal doet voor deze film over een doof kind. "Maar mijn handen trillen zo."

"Dit gaat over een kind in een wereld van stilte", zegt ze. "Dit overkomt miljoenen kinderen wereldwijd. Ze hebben barrières in communicatie, vooral in het onderwijs. Doofheid zie je niet en is niet levensbedreigend. Bedankt daarom dat we dit voor een groot publiek kunnen brengen."

Uitstapje

Kimmel verzamelt sterren uit het publiek om filmkijkers in het theater om de hoek te gaan bedanken dat ze naar films komen kijken. Onder anderen Emily Blunt, Star Wars-ster Mark Hamill en Wonderwoman Gal Gadot vergezellen hem. Ook neemt hij Shape of water-regisseur Guillermo del Toro, hoewel hij toegeeft dat "dit problemen kan geven omdat je in elke categorie genomineerd bent". Een soortgelijke stunt haalde Kimmel vorig jaar uit, toen hij een nietsvermoedend groepje toeristen ineens het podium op loodste.

De sterren krijgen mandjes met snoep in handen gedrukt om uit te delen en een hotdogkanon om broodjes af te vuren. Ze worden met applaus en gejuich binnengehaald door het publiek. "Dit is veel beter dan de Oscars", lacht Gadot.

Visuele Effecten

Sf-film Blade Runner 2049 wint voor Beste Visuele Effecten. Winnaar John Nelson roept 'yes, yes, yes', als hij het beeldje krijgt, zijn collega noemt het surrealistisch.

Matthew McConaughey deelt daarna de prijs voor Beste Montage uit. Dunkirk krijgt zijn derde Oscar van de avond. "Dit is het prachtigste wat een man als mij kan overkomen", zegt editor Lee Smith. "Dunkirk was een prachtfilm."

"Terug naar je kamertje zonder ramen", grapt Kimmel over de editor. "Veel mensen weten dit niet, maar Dunkirk was eerst een romkom met Reese Witherspoon."

Korte Animatie

Enkele spelers uit Star Wars: The Last Jedi presenteren met robot BB-8 Beste Korte Animatie. "Niet La La Land zeggen, niet La La Land zeggen", fluistert Mark Hamill zichzelf toe voordat hij Dear basketball als winnaar noemt.

Basketballer Kobe Bryant neemt de prijs als schrijver in ontvangst. In de film vertelt hij over zijn liefde voor het spel. Regisseur Glen Keane zegt dat met passie en toewijding alles mogelijk is, maar Kobe merkt even wrang op dat hij als basketballer "zijn kop moet houden en dribbelen", zoals een conservatieve commentator recentelijk zei. Daarna bedankt hij enthousiast zijn gezin.

Pixarfilm Coco wint daarna Beste Animatie. Dat betekent dus dat Loving Vincent, waaraan het het Van Gogh Museum meewerkte, naast een prijs grijpt.

De film is geïnspireerd door de Mexicaanse Dag der doden. Producer Darla Anderson noemt de film "het bewijs dat kunst kan verbinden en de wereld kan veranderen".

Regisseur Lee Unkrich bedankt vooral het Mexicaanse volk. "Coco zou niet bestaan zonder jullie oneindig mooie cultuur en tradities. We wilden meewerken aan een wereld waar alle kinderen zich kunnen herkennen in de karakters die ze zien. Gemarginaliseerde mensen verdienen het ook te voelen dat ze ergens thuishoren. Vertegenwoordiging is belangrijk."

Ziggo-kijkers balen

Op Twitter wordt geklaagd over een update van Ziggo. Het bedrijf voert een update uit waardoor kijkers de ceremonie niet kunnen volgen.

Beste Vrouwelijke Bijrol

Allison Janney aanvaardt haar Oscar

Beste Vrouwelijke Bijrol gaat naar Allison Janney als gekrenkte moeder in I, Tonya.

"Ik heb het helemaal zelf gedaan", grapt Janney, om daarna in lachen uit te barsten. Daarna volgt toch nog een lange lijst met mensen die ze bedankt.

Niet-Engelstalige film

Rita Moreno laat zien dat ze nog best een pasje kan dansen op haar 86ste. De actrice draagt de jurk die ze in 1962 aanhad toen ze het beeldje won voor West Side story. Ze presenteert de kanshebbers voor Beste Niet-Engelstalige Film en maakt hardop lachend bekend dat het Chileense Una Mujer Fantástica wint. De film gaat over een transgender vrouw die met discriminatie en vooroordelen te maken krijgt als haar oudere vriend overlijdt. Regisseur Sebastián Lelio bedankt hoofdrolspeelster Daniela Vega op het podium, omdat haar leven de inspiratie vormde voor de film.

De eerst voor Shape of water

Het wordt even politiek, als Lupita Nyong'o en Kumail Nanjiani ("twee namen die je kent, maar niet kunt uitspreken", zegt ze zelf), het hebben over dromen. "Dromen zijn het fundament van de VS. Daarom steunen wij de Dreamers", een verwijzing naar de illegale immigranten die als kind naar de VS kwamen. Zij zijn inzet van het asieldebat in de VS.

De eerste Oscar voor The shape of water krijgt de film voor art direction. De film is met dertien nominaties de grootste kanshebber deze nacht. "Guillermo, blijf dit soort monsters bedenken zodat wij kunnen helpen ze te verwezenlijken", zegt de winnaar over het viswezen met de hoofdrol in de film.

Daarna wordt het tweede nummer opgevoerd, Remember me, uit Coco. Gael García Bernal zingt.

Geluid

Acteur Ansel Elgort mag zijn eigen Baby Driver aankondigen als een van de genomineerden voor Beste Geluidsmontage, maar de prijs gaat naar Dunkirk. "Bedankt dat jullie mij maandenlang hebben laten bazelen over stukasirenes", zegt de winnaar tegen zijn familie, over het geluidseffect van de Duitse WO II-vliegtuigen.

Dunkirk wint daarna ook voor Beste Geluid. Twee van de acht nominaties zijn dus verzilverd voor de film, die gedeeltelijk in Urk werd opgenomen.

Documentaire

"De genomineerde documentaires tonen dat er in het duister altijd nog hoopis", stelt Kimmel. "Behalve in het Witte Huis, daar is Hope woensdag opgestapt."

Icarus, over het Russische dopingschandaal wint de prijs voor Beste Documentaire. "We dragen deze prijs op aan Grigori Rodtsjenkov, onze klokkenluider die nu in levensgevaar verkeert. Ja, deze film gaat over Rusland, maar het gaat ook vooral over het belang van de waarheid, nu meer dan ooit."

"We weten in ieder geval dat Poetin deze verkiezing niet beïnvloed heeft", grapt Kimmel.

Daarna zingt Mary J. Blige Mighty River uit de film Mudbound. Het is voor het eerst dat iemand tegelijkertijd genomineerd is voor zowel beste nummer als bijrol.

Make-up & haar en Kostuums

De prijs voor beste make-up gaat niet naar de Nederlandse grimeur Arjen Tuiten voor Wonder. Zoals verwacht wint de Churchill-make-up van Darkest Hour.

Daarna komt de 93-jarige actrice Eva Mary Saint op met een staande ovatie voor Beste Kostuum. "Ik besef me net dat ik ouder ben dan de Oscars", zegt ze. Ook zegt ze dat ze nu voor het eerst sinds het overlijden van haar man bij de Oscarsceremonie is.

Phantom Thread, over een topdesigner wint de prijs.

Beste Mannelijke Bijrol

De show begint meteen met Beste Mannelijke Bijrol gepresenteerd door de winnaar van vorig jaar, Viola Davis. De prijs gaat naar Sam Rockwell, voor Three billboards outside Ebbing, Missouri.

"Start de tijd, ik wil die jetski winnen", lacht hij aan het begin van zijn dankwoord. "Dank aan de Academy", nooit gedacht dat ik die woorden zou zeggen", begint Rockwell, waarna hij medespelers en de andere genomineerden bedankt.

"Toen ik acht was, werd ik bij het schoolhoofd geroepen. Mijn vader zat er, teneergeslagen. 'Het gaat om je oma.' Toen ik in de auto vroeg wat er met mijn oma was, zei hij: 'Niks, we gaan naar de film'. De liefde voor film van mijn ouders werd de mijne."

De tijd van de speech is 1,21 minuten, maakt Kimmel bekend.

Sam Rockwell houdt zijn dankwoord

De show start

Presentator Jimmy Kimmel duikt meteen in de controverses. Oscar noemt hij een van de meest gerespecteerde mannen van Hollywood. "En je kunt zien waarom: hij houdt zijn handen waar je ze kan zien, zal nooit een grof woord uiten en heeft geen penis. We kunnen meer van zulke mensen gebruiken."

Daarna gaat hij in op de zaak-Weinstein. "Hij werd vorig jaar uit de Academy gezet. Er waren veel goede nominaties, maar hij verdiende het het meeste." Er volgt voorzichtig goedkeurend applaus.

Ook kan hij lachen om de blunder van vorig jaar: "Als je je naam hoort, niet meteen opstaan. Geef ons even een minuutje."

Hij haalt bovendien het succes van Black Panther en Wonder Woman aan. "Ik weet nog dat studio's vroeger dachten dat een vrouw of iemand van een minderheid geen grote film kon dragen. Dat weet ik nog, omdat het vorig jaar maart was."

Daarna introduceert Kimmel een nieuwe methode om de dankwoorden kort te houden: wie het kortst aan het woord blijft, wint een jetski. "De tijd gaat in zodra je de Oscar aanneemt."

Helen Mirren staat er als beursbabe naast. "Maar die krijg je er niet bij", merkt Kimmel op. En voor iedereen die twijfelt of hij of zij nu niet zijn ouders kan bedanken, adviseert hij: "Waarom zou je je moeder bedanken, als je haar de rit van jaar leven kan geven."

In geval van een gelijkspel, gaat het gevaarte naar de 88-jarige Christopher Plummer.

De volgorde van de show

Beste Mannelijke Bijrol
Make-up en Haar
Kostuumontwerp
Lange Documentaire
Geluidsmontage
Geluid
Art Direction
Niet-Engelstalige Film
Beste Vrouwelijke Bijrol
Korte Animatie
Lange Animatie
Visuele Effecten
Montage
Korte Documentaire
Korte Film
Aangepast Script
Originele Script
Cinematografie
Muziek
Nummer
Regie
Acteur
Actrice
Film

Nicole Kidman verrast toeristen

Onderweg

Kumail Nanjiani is genomineerd voor Beste Script voor de Big Sick, gebaseerd op hoe hij zijn vrouw Emily Gordon ontmoette.

Oudste kanshebber

Agnès Varda, op 89-jarige leeftijd de oudst genomineerde ooit, voor haar documentaire

Agnès Varda is een opvallende verschijning op de rode loper. Met haar 89 jaar is de Franse filmmaker de oudste persoon die ooit werd genomineerd voor een Oscar. Ze dingt mee voor haar documentaire Visages Villages.

Oude Hollywoodsterren

Twee oude Hollywoodsterren mogen vannacht een beeldje uitreiken: de 93-jarige Eva Mary Saint (die ooit een Oscar won voor On the waterfront) en de 86-jarige Rita Moreno (Oscarwinnaar voor West Side story). Moreno heeft zelfs de jurk aan die ze in 1962 droeg toen ze haar eigen Oscar ontving.

Foto's

  • AFP
    Gary Oldman, genomineerd als acteur
  • AFP
    Regisseur Jordan Peele
  • EPA
    Olympiër Adam Rippon had een opvallende kledingkeuze
  • AFP
    Mira Sorvino
  • AFP
    Sam Rockwell (genomineerd voor Beste Bijrol)
  • Hollandse Hoogte
    Allison Janney (genomineerd voor Beste Bijrol)
  • Hollandse Hoogte
    Agnès Varda, op 89-jarige leeftijd de oudst genomineerde ooit, voor haar documentaire
  • AFP
    Mary J. Blige, genomineerd voor bijrol en song
  • AFP
    Timothee Chalamet
  • AFP
    Jennifer Lawrence
  • Hollandse Hoogte
    Octavia Spencer en Sally Hawkins
  • Hollandse Hoogte
    Actrice Margot Robbie
  • Hollandse Hoogte
    Emma Stone, winnaar vorig jaar

MeToo op de rode loper

Ook de rode loper ontsnapt niet aan de MeToo-discussie. Presentator Ryan Seacrest werd onlangs door zijn kapster beschuldigd van seksuele intimidatie: hij zou haar zes jaar lang hebben lastiggevallen. Omdat een onderzoek van zender ABC geen bewijs opleverde, werd besloten hem gewoon de interviews op de loper te laten doen, maar het blijft de vraagt of Hollywood-sterren nog met hem in beeld willen verschijnen. "Ik ben erg benieuwd wie er bij hem blijft staan", zegt een publicist in de Amerikaanse media. Entertainment Weekly hield daar zelfs een lijst van bij.

Taraji P. Henson kwam wel bij Seacrest voor de microfoon, maar haar gedrag viel veel twitteraars op.

Michael Stuhlbarg

Acteur Michael Stuhlbarg is zelf niet genomineerd dit jaar, maar speelt wel in drie films die kans maken op Beste Film, The shape of Water, Call me by your name en The Post. Op de rode loper zegt hij dat alle drie de films 'liefde' als centraal thema hadden. "Het was prachtig om te doen. Mooier dan dit wordt het niet." Tegen de verslaggever van People zegt hij dat hij van de andere zes genomineerde films nog wel in Three billboards had willen spelen, omdat hij al eens met Martin McDonagh werkte.

Syrische filmmakers

De Syrische filmmaker Firas Fayyad loopt de rode loper op. Tot enkele dagen geleden was de regisseur van Last men in Aleppo er niet zeker van dat hij zou kunnen komen: Syrië valt onder het reisverbod van president Trump. Desalniettemin kreeg Fayyad een visum, samen met zijn producer en cameraman. Zo kunnen ze er toch bij zijn mocht zijn film over reddingswerkers in de Syrische burgeroorlog winnen voor Beste Documentaire.

De avond van de pins

Veel sterren zullen op de rode loper te zien zijn met speldjes op hun revers. Zo dragen de personen die de MeToo-discussie ondersteunen speldjes met Time's Up erop. In tegenstelling tot de Golden Globes is er dit keer niet afgesproken om in het zwart te komen.

Voorstanders van strengere wapenwetten in de VS dragen oranje tekens, omdat de lobbygroep Everytown for Gun Safety daartoe opriep. De campagne tegen vuurwapengeweld laaide de afgelopen maand weer op na de aanslag op een school in Florida.

Regisseur Jordan Peele heeft een unieke broche: een gouden gewei, met bloedspetters, een verwijzing naar de vele beelden van herten die in zijn film Get Out voorkomen.