liveblog

Ajax wint, AZ speelt gelijk en Feyenoord verliest

liveblog gesloten

Tot dinsdag!

We krijgen weinig rust, want er is deze week een midweeks programma in de eredivisie. Dinsdag staat alweer PEC Zwolle-sc Heerenveen op het programma.

Woensdag volgen zes wedstrijden, waaronder PSV-Excelsior en Roda JC-Ajax. Donderdag wordt de 22ste speelronde afgesloten met twee duels, waaronder Feyenoord-FC Groningen.

Tot dan!

De nieuwe stand

Met nog dertien wedstrijden te gaan staat PSV fier op kop. Ajax loopt iets uit op AZ, Feyenoord en PEC Zwolle. Hekkensluiter Sparta kruipt iets dichterbij.

Uitslagen 21ste speelronde

Ajax wint moeizaam van NAC, AZ laat het liggen tegen Roda JC, Feyenoord gaat ten onder bij VVV en Sparta wint voor het eerst onder Advocaat.

Afgelopen in Amsterdam

Meteen daarna is het ook afgelopen. Ajax boekt een niet al te sprankelende 3-1 zege op NAC Breda.

90+3 Doelpunt Ajax!

In de laatste seconde maakt Ziyech er toch nog 3-1 van voor Ajax. Hij schiet een vrije trap mooi binnen.

Ziyech maakt vervolgens wat gebaren in de richting van het publiek. Even daarvoor werd de middenvelder door sommige toeschouwers uitgefloten en daar was hij niet blij mee.

Ajax-NAC Breda 3-1

NAC-keeper Mark Birighitti ziet de vrije trap van Hakim Ziyech in zijn doel verdwijnen

90+2 Rode kaart

In blessuretijd is er nog een rode kaart voor NAC-verdediger Meijers. Hij krijgt zijn tweede gele kaart na een harde tackle op Ziyech.

Ajax-NAC Breda 2-1

89' Debutant

Vlak voor tijd komt er nog een debutant in het veld bij Ajax. Noussair Mazraoui vervangt David Neres.

80' Slotfase

De slotfase is begonnen bij Ajax-NAC en gek veel is er eigenlijk niet meer gebeurd. Het tempo is laag. De Ligt leverde nog wel een gevaarlijk afstandsschot af, maar Birighitti bracht redding.

Bij Ajax is Siem de Jong in de ploeg gekomen voor Van de Beek. Voor De Jong is het zijn tweehonderdste eredivisiewedstrijd. Younes, de man die naar Napels ging en terugkeerde, loopt warm.

70' NAC gevaarlijk

Ajax slaagt er maar niet in afstand te nemen van NAC en dat leidt tot enige frustratie bij de Amsterdammer. Ajax krijgt nauwelijks echte kansen en de ploeg uit Breda is al een paar keer gevaarlijk opgedoken voor Onana.

In de 70ste minuut is er wel een prima mogelijkheid voor Ajax: een mooi schot van Kluivert wordt stijlvol uit de hoek getikt door keeper Birighitti.

Bij Ajax is de jarige Wöber in de ploeg gekomen voor Schöne.

55' Kans Huntelaar

Het beeld in de tweede helft is vooralsnog hetzelfde als voor rust. Ajax doet het iets rustiger aan maar is beter en op zoek naar de mogelijk bevrijdende 3-1. Huntelaar was er dichtbij met een mooi lobje, dat langs het NAC-doel gaat.

Toch deelt NAC op zijn tijd ook speldenprikjes uit, dus de wedstrijd is nog niet gespeeld.

De Ligt gaat ondertussen op de bon en is daarmee geschorst voor het uitduel met Roda JC op woensdag.

Tweede helft

De tweede helft van Ajax-NAC is in gang gezet. De Amsterdammers leiden met 2-1.

Eén wissel aan de kant van NAC: Vloet is in het veld gekomen voor Mets.

De reacties na VVV-Feyenoord (1-0)

Rust

Het is rust in Amsterdam. Ajax begon moeizaam en stond al snel achter, maar leidt bij rust alsnog met 2-1 tegen NAC Breda.

39' Doelpunt Ajax!

De druk nam almaar toe en nu is het raak voor Ajax. Neres schiet op fraaie wijze de 2-1 binnen tegen NAC. De Braziliaan werkt zich behendig langs enkele NAC-verdedigers en haalt vervolgens vanaf de rand van het strafschopgebied verwoestend uit.

David Neres loopt blij weg na zijn treffer tegen NAC

35' Ajax belegert

NAC komt er helemaal niet meer uit in Amsterdam. Ajax heeft het strafschopgebied belegerd en het wachten is eigenlijk op een doelpunt. Van de Beek had een behoorlijke kans na een mooie combinatie, maar schoot ver over.

Ajax-NAC Breda 1-1

25' Doelpunt Ajax!

Daar is de gelijkmaker van Ajax: Van de Beek staat helemaal vrij en kopt de 1-1 binnen na een prima voorzet van Kluivert.

Donny van de Beek kopt de 1-1 binnen tegen NAC

20' Amsterdamse druk

NAC zakt na de vroege voorsprong in en laat Ajax komen tot zo'n 25 meter van het strafschopgebied. De druk van de Amsterdammers neemt toe, maar tot grote kansen leidt dat aanvankelijk niet.

In de 23ste minuut noteren we de eerste grote kans voor Ajax: Huntelaar schiet van dichtbij hard op doel, maar NAC-doelman Birighitti redt knap.

Ajax-NAC Breda 0-1

6' Doelpunt NAC!

Ajax begon in een hoog tempo en vol op de aanval, maar NAC komt al snel op voorsprong: Ambrose jaagt de bal hard in het doel van Onana.

Een minuutje eerder was er al een grote kans voor NAC via Korte, maar toen greep de Ajax-keeper goed in.

De knuffels zijn voor Thierry Ambrose na zijn snelle goal in de Arena

Aftrap

De bal rolt in de Amsterdam Arena. Ajax-NAC Breda is begonnen.

Om 16.45 uur: Ajax-NAC

Eerder dit seizoen werd het in Breda liefst 8-0 voor Ajax. NAC zal voor vanmiddag andere plannen hebben.

Feest in Venlo

Het is feest in Venlo: VVV verslaat landskampioen Feyenoord met 1-0.

Klaar op het Kasteel

Het is klaar op Het Kasteel: Sparta pakt zijn eerste punten onder Dick Advocaat. Willem II wordt met 1-0 verslagen.

Klaar in Alkmaar

Sombere gezichten in Alkmaar: AZ speelde sprankelend, vooral in de eerste helft, maar verliest thuis punten tegen Roda JC: 2-2.

87' Doelpunt VVV!

VVV krijgt vlak voor tijd een penalty als Castelen in het strafschopgebied ten val wordt gebracht door Tapia. Leemans schiet de strafschop onberispelijk binnen: het is 1-0 voor VVV tegen Feyenoord!

VVV-Feyenoord 1-0

Clint Leemans schoot VVV vanaf de strafschopstip op voorsprong

87' Niet te missen kans

Dos Santos had de beslissing kunnen brengen voor Sparta: hij gaat alleen op keeper Branderhorst af, heeft alle tijd om een hoek uit te zoeken, maar schiet alsnog recht op de doelman af. Het blijft dus 1-0.

Sparta-Willem II 1-0

81' Mooie wissels

Twee mooie wissels in Venlo: oud-Feyenoorder Romeo Castelen komt in de ploeg bij VVV voor Opoku, Robin van Persie treedt aan bij Feyenoord in plaats van Jørgensen. Het is nog 0-0.

VVV-Feyenoord 0-0

72' Kansen in Venlo

Bijna komt Feyenoord op voorsprong in Venlo. Jørgensen verlengt, maar El Ahmadi slaagt er net niet in de bal bij de tweede paal binnen te glijden. Hij neemt wel VVV-verdediger Janssen lelijk mee.

Een paar minuten later is het bijna raak aan de andere kant. Van Crooy kan schieten vanaf kansrijke positie, maar de bal gaat ver over. En weer even later is er weer een prima mogelijkheid van Crooy. Dit keer brengt keeper Jones redding.

71' Doelpunt Roda JC!

AZ is superieur in Alkmaar, maar Roda JC komt doodleuk op 2-2. Ndenge werkt de bal uit de draai (net) over de doellijn.

De Alkmaarders raakten langzaam gefrustreerd omdat ze er niet in slaagden weg te lopen van Roda, maar nu zijn de rapen helemaal gaar.

AZ-Roda JC 2-2

Tsiy William Ndenge (r) viert zijn 2-2 tegen AZ

60' Kans en opstootje

Na een uur spelen is Sparta heel dicht bij de 2-0. Friday legt in kansrijke positie aan voor een schot, maar zijn inzet gaat ver over. Geen tweede goal voor Friday, tot ergernis van Advocaat.

Bij VVV-Feyenoord hadden we even een opstootje tussen Vilhena en Post. Beide heren krijgen de gele kaart gepresenteerd. Het blijft een rommelige wedstrijd.

In Alkmaar is het wervelende AZ nog altijd de betere ploeg, maar de Alkmaarder moeten oppassen, want Roda komt er af en toe gevaarlijk uit.

AZ-Roda JC 2-1

De tweede helft is begonnen bij AZ-Roda JC (2-1) en Sparta-Willem II (1-0).

Ook bij VVV-Feyenoord is de tweede helft begonnen. Wat gaan de Rotterdammers anders doen dan in de eerste helft? De stand is 0-0.

De reacties na Excelsior-FC Utrecht

Gretige Van de Beek neemt alle twijfels weg bij zichzelf

In november twijfelde Donny van van de Beek nog aan zijn scorend vermogen. Inmiddels gaat het stukken beter met de Ajax-middenvelder. Straks neemt hij met Ajax op tegen NAC Breda.

Hij probeert uit te leggen wat hij aan zijn spel heeft aangepast. "Ik vond dat ik meer bewust moest zijn van écht willen scoren. Daarop focussen. Die gretigheid hebben voor de goal. Dat gevoel probeer ik nu altijd naar boven te halen. Dat is gewoon belangrijk."

'Ik probeer nu altijd gretig te zijn voor de goal'

Rust

Het is rust in Alkmaar, waar AZ op een verdiende 2-1 voorsprong staat tegen Roda JC.

Op het Kasteel zoeken Sparta en Willem II de kleedkamers op. Sparta leidt bij rust met 1-0.

Het is ook rust bij VVV-Feyenoord. De Rotterdammers hebben het niet makkelijk, de ruststand is 0-0. Met name in de slotfase drong VVV aan en werd een overtreding van Malacia in het Rotterdamse strafschopgebied niet bestraft.

37' Feyenoord heeft het lastig

Feyenoord blijft het lastig hebben in Venlo en VVV deelt af en toe brutale speldenprikjes uit. Zo eindigt de bal in de 37ste minuut na een aanval van VVV in het dak van het Feyenoord-doel, nota bene door een afgezwaaid schot van El Ahmadi.

Even later is El Ahmadi er dichtbij met een schot aan de (voor hem) juiste kant van het veld, maar Unnerstall redt knap. Weer even later is er geel voor El Ahmadi als hij de angel uit een Venlose aanval haalt.

36' Doelpunt AZ!

AZ komt op 2-1 tegen Roda JC. Jahanbakhsh mist eerst een uitgelezen mogelijkheid, maar dan volgt er een mooie knal van Midtsjø. AZ leidt.

De knuffels zijn voor Fredrik Midtsjø na zijn doelpunt

24' Hands Van Beek?

Feyenoord heeft de bal in Venlo, maar heeft nog weinig kansen kunnen creëren. VVV geeft achterin weinig ruimte weg en de Rotterdammers hebben moeite om een gaatje te vinden. Het eerste geel van de wedstrijd was voor Berghuis na een onbesuisde sliding.

Feyenoord kwam nog goed weg bij een (aangeschoten?) handsbal van Van Beek in het eigen strafschopgebied, die door scheidsrechter Kamphuis werd genegeerd.

23' Doelpunt Sparta!

Vreugde op Het Kasteel: Friday profiteert van gestuntel in de Willem II-defensie en schiet Sparta verdiend op 1-0.

Fred Friday is de naam van de maker van de 1-0 op Het Kasteel

22' Doelpunt Roda JC!

Verrassend: Roda JC kwam er nog totaal niet aan te pas in Alkmaar, maar ineens is het raak door een goal van Vancamp.

AZ-Willem II 1-1

Jorn Vancamp schiet de verrassende gelijkmaker binnen

14' Doelpunt AZ!

AZ komt op voorsprong tegen Roda JC. Ouwejan staat aan de wieg van de treffer, de Deense verdediger Banggaard werkt de bal ongelukkig in eigen doel. De voorsprong is terecht, want AZ is wervelend aan de wedstrijd begonnen.

AZ-Roda JC 1-0

Patrick Banggaard baalt, AZ is tevreden na het eigen doelpunt van de Deen

5' Eerste kansen

De eerste kans in Alkmaar is voor AZ. En het is een grote: Til speelt op Seuntjens, die in kansrijke positie ver over knalt.

In Venlo was er het eerste gevaar van Feyenoord. Een lage voorzet van Berghuis wordt door iedereen gemist.

Sparta heeft ook zijn eerste mogelijkheid gehad. Een schot van Anhannach ging net naast.

AZ-Roda JC 0-0

Sparta-Willem II 0-0

Aftrap

De bal rolt bij Sparta-Willem II. Dick Advocaat gaat met zijn mannen op zoek naar het eerste punt tegen de halvefinalist in de beker.

Ook AZ-Roda JC is begonnen. De Alkmaarders kunnen bij een zege in punten (in ieder geval eventjes) gelijk komen met Ajax.

En ook in Venlo is afgetrapt. VVV neemt het op tegen landskampioen Feyenoord.

Een feestelijke opkomst bij VVV-Feyenoord

Klaar in Kralingen

Het is klaar in Kralingen. Excelsior-FC Utrecht eindigt in 2-2. Het is het vierde gelijkspel op rij voor de nog altijd ongeslagen Utrecht-trainer De Jong.

90' Laatste minuten

Het is bijna klaar in Kralingen. Ayoub had nog een knap schot in huis (met een dito redding van Zwarthoed), maar we lijken af te stevenen op een gelijkspel.

Excelsior-FC Utrecht 2-2

Ondertussen in Swansea

Swansea City moet het de rest van het seizoen doen zonder Leroy Fer (achillespeesblessure) en Wilfried Bony (voorste kruisband).

77' Doelpunt Excelsior!

En weer een schitterende treffer in Kralingen! Faik schiet uit zijn slof en de bal suist langs keeper Jensen in de kruising. Het is 2-2 bij Excelsior-FC Utrecht.

Hicham Faik leidt de polonaise na zijn gelijkmaker tegen Utrecht

73' Doelpunt FC Utrecht!

FC Utrecht neemt de leiding tegen Excelsior. Labyad krult een vrije trap fraai in de kruising en profiteert van de matige Kralingse muur. Het is zijn achtste goal van het seizoen.

Excelsior-FC Utrecht 1-2

Yassin Ayoub bedankt Zakaria Labyad

66' Utrecht wordt sterker

Excelsior begon brutaler, maar nu wordt Utrecht toch weer iets sterker, zonder dat het grote kansen oplevert. De Kralingers hadden in de 64ste nog wel een aardige mogelijkheid. Een vrije trap van Faik ging rakelings naast het doel van Jensen. Een paar minuten was er een (slappe) kopkans van Messaoud na een foutje van Van der Maarel.

Excelsior-FC Utrecht 1-1

60' Dubbele wissel

Utrecht-trainer De Jong vindt dat er iets moet gebeuren en hij brengt twee wissels in. Van de Streek en Dessers vervangen Klich en Troupée.

57' Excelsior brutaler

Excelsior speelt sinds de rust een stuk brutaler dan in de eerste helft. De Kralingers hebben een paar plaagstootjes uitgedeeld, zonder dat de Utrecht-defensie echt in paniek is geweest. Hoewel: in de 57ste minuut gaat Leeuwin in de fout en ontstaat er een behoorlijke schietkans voor Van Duinen. Hij schiet over

Scheidsrechter Kooij heeft gefloten voor de tweede helft van Excelsior-FC Utrecht. De stand is 1-1.

Nu kijkt de Excelsior-goalie tegen de zon in. Ondanks zijn naam draagt Zwarthoed geen hoofddeksel, in tegenstelling tot zijn collega Jensen.

Drie redenen waarom Feyenoord mijlenver achter PSV staat

Om 14.30 uur neemt landskampioen Feyenoord het op tegen VVV-Venlo. Het verschil met koploper PSV was voor deze speelronde al zestien punten. Het contrast met vorig seizoen is groot, toen Feyenoord nog op overtuigende wijze landskampioen werd.

We hebben drie redenen op een rijtje gezet waarom het deze voetbaljaargang niet bij de Rotterdammers.

Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen

Rust

Het is rust in Kralingen en het staat 1-1 bij Excelsior-FC Utrecht. Het is tijd voor een bekertje thee.

33' Kralingse kans

Excelsior laat zich ietsje meer zien en had na ruim een half uur een enorme kans. Elbers komt alleen voor Jensen te staan, maar de Utrecht-keeper (met pet) redt in twee instanties knap.

Vier minuten later is het bijna raak aan de andere kant na een geweldige uithaal van Ayoub. Keeper Zwarthoed tikt de bal over het doel, ook een knappe redding.

Utrecht-keeper David Jensen draagt een pet

25' Doelpunt FC Utrecht!

Dat is snel: FC Utrecht komt drie minuten na de achterstand op 1-1. Uit een puike voorzet van Labyad van rechts kopt de vogelvrije Van der Maarel binnen.

Mark van der Maarel en Willem Janssen vieren de gelijkmaker van FC Utrecht

22' Doelpunt Excelsior!

De Kralingers komen op 1-0 tegen FC Utrecht door een goal van Elbers. Niet echt conform de verhoudingen, maar dat kan Excelsior weinig schelen. Het is uiteindelijk Utrecht-verdediger Troupée die de bal tegen de voet van Elbers schiet, waarna het een doelpunt is.

Excelsior-FC Utrecht 1-0

Stanley Elbers tikt de 1-0 binnen tegen Excelsior

12' Excelsior wacht af

De beginfase in Kralingen is rustig. Excelsior wacht rustig af wat Utrecht van plan is, de Utrechters proberen een gaatje vinden.

Excelsior-FC Utrecht 0-0

Aftrap

De bal rolt bij het eerste eredivisieduel van deze zondag: Excelsior-FC Utrecht.

De wedstrijd staat onder leiding van de 26-jarige scheidsrechter Joey Kooij, die zijn debuut in de eredivisie maakt.

Leuk detail: arbiter Kooij heeft een relatie met Romy de Boer, de dochter van Frank de Boer.

De Mos: Ten Hag heeft het kampioenschap al verspeeld

Analist Aad de Mos is behoorlijk kritisch op Ajax en coach Erik ten Hag en krijgt steeds meer respect voor PSV-coach Phillip Cocu. Verder vraagt hij zich af waarom Robin van Persie nog niet veel speelt.

Goalgetter De Jong

Nog even over gisteren: PSV versloeg PEC Zwolle met 4-0 en Luuk de Jong scoorde vier keer. We moeten terug naar 12 september 2015 (SC Cambuur-PSV 0-6) om Luuk de Jong drie doelpunten in een wedstrijd te zien maken.

Dus stond er een opgetogen PSV-spits voor de camera na de wedstrijd.

Goalgetter De Jong: hopelijk ben ik nu uit m'n moeilijke fase