Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen baalt van zijn gemiste kans tegen ADO Den Haag
NOS VoetbalAangepast

Drie redenen waarom Feyenoord mijlenver achter PSV staat

Het is begin februari en Feyenoord is kansloos in de strijd om de landstitel. Het verschil met koploper PSV was voor deze speelronde al zestien punten. Het contrast met vorig seizoen is groot, toen Feyenoord nog op overtuigende wijze landskampioen werd.

Drie redenen waarom het deze voetbaljaargang niet is gelukt bij de Rotterdammers.

1. Defensieve problemen door transfers en blessures

De verdediging van Feyenoord was vorig seizoen een van de pijlers onder het succes. Die defensie bestond bijna elke week uit dezelfde namen: keeper Brad Jones (32 duels), Rick Karsdorp (30 duels), Jan-Arie van der Heijden (31 duels), Eric Botteghin (34 duels) en Terence Kongolo (23 duels).

Na het behalen van de titel vertrokken Karsdorp (AS Roma) en Kongolo (AS Monaco, inmiddels Huddersfield Town). Als vervangers werden Kevin Diks en Ridgeciano Haps gehaald. Nieuwkoop, de beoogde opvolger van Karsdorp, raakte geblesseerd, waardoor Diks voor de leeuwen werd gegooid. Hij faalde opzichtig en werd uitgefloten door het Legioen. Toen Nieuwkoop weer fit was, raakte Diks dan ook zijn basisplaats kwijt.

Aan de linkerkant raakte aankoop Haps geblesseerd. Zijn vervanger, de jonge Tyrell Malacia maakte dusdanig veel indruk, dat de inmiddels weer fitte Haps vanaf de bank moet toekijken.

Ook centrumverdedigers Van der Heijden en Botteghin kregen te maken met langdurig blessureleed en kwamen amper aan spelen toe. Mede door de wisselende samenstelling van de verdediging maakt ook doelman Jones een minder solide indruk dan vorig seizoen.

Sterker nog: van een indrukwekkende sluitpost die uitblonk in rust en punten pakte voor zijn ploeg, is hij veranderd in een onzekere doelman die zijn elftal juist punten kost door kinderlijke fouten te maken.

Eric Botteghin, verdediger van Feyenoord

Meer tegengoals

Dat blijkt ook uit de cijfers van databureau OPTA. Feyenoord krijgt in totaal meer schoten tegen en ook het aantal schoten op doel is toegenomen. Het grootste verschil zit echter in het tegenhouden van doelpunten. Feyenoord heeft met nog veertien wedstrijden te gaan al twintig tegengoals geïncasseerd, terwijl de teller aan het eind van vorig seizoen op 25 stond.

Als er wordt gekeken naar het verwachte aantal tegendoelpunten (Expected goals*) presteert Feyenoord slechter. De keeper van Feyenoord wist vorig seizoen meer goals dan verwacht te voorkomen, terwijl hij dit seizoen juist iets meer goals incasseerde dan verwacht.

Defensieve cijfers Feyenoord (bron: Opta)

2016/2017Feyenoord2017/2018
9,1Schoten tegen per wedstrijd9,9
3,1Schoten tegen op doel per wedstrijd3,4
25Goals tegen20
28,9Expected goals tegen19,3
Dirk Kuijt na het behalen van de landstitel

2. Vertrek Dirk Kuijt en Eljero Elia

De tweede reden voor het mindere presteren van Feyenoord is het ontbreken van Dirk Kuijt (gestopt) en Eljero Elia (transfer naar Basaksehir). Kuijt tekende vorig seizoen voor twaalf goals en gaf vijf assists. Eljero Elia maakte negen doelpunten en stond acht keer aan de basis van een doelpunt.

Vooral het beduidend mindere aantal voorzetten ten opzichte van vorig seizoen valt op. Vorig seizoen gaf Feyenoord ruim twintig voorzetten per wedstrijd (vanuit open spel). Dit seizoen ligt dat op ongeveer veertien voorzetten. Logisch gevolg is dat er veel minder vaak gescoord wordt uit een dergelijke spelsituatie.

Vorig seizoen leverde het elf goals op, het doelpunt dat Tonny Vilhena afgelopen weekend tegen ADO was pas de vierde van dit seizoen. In dat opzicht is vooral het vertrek van Elia een groot gemis gebleken. Elia was vorig seizoen goed voor vijf assists, opvolgers Jean-Paul Boëtius en Sam Larsson staan samen nog op nul.

Feyenoord en voorzetten (bron: Opta)

2016/2017Feyenoord2017/2018
20.1Gemiddeld aantal voorzetten per wedstrijd (open spel)14.1
23,2%Succespercentage voorzetten16,7%
11Goals uit voorzetten4
Nicolai Jorgensen

3. Nicolaï Jørgensen brengt minder

Vorig seizoen maakte Nicolai Jørgensen in 32 duels maar liefst 21 doelpunten. De Deen werd met dat aantal topscorer en hij had daarmee een groot aandeel in de titel. Bovendien gaf hij elf assists, wat hem tot de meest waardevolle speler in de eredivisie maakte.

Jørgensen kwam tot die aantallen mede doordat hij slechts twee wedstrijden miste. In tegenstelling tot dit seizoen, waarin de Deen door een knieblessure en andere oorzaken al zes wedstrijden ontbrak. Mede daardoor maakte Jørgensen dit seizoen pas zeven doelpunten en gaf hij drie assists.

Het gemis van de spits doet zich voelen, want van de zes wedstrijden zonder Jørgensen won Feyenoord er maar twee. Met de Deense centrumspits, die een transfer naar Newcastle United aan zich voorbij zag gaan, in de basis pakt Feyenoord gemiddeld twee punten per wedstrijd, zonder Jørgensen is dat slechts 1,3.

De cijfers van Jørgensen (bron: Opta)

In de basis2016/2017Niet in de basis
32wedstrijden2
25winst1
78,1%winstpercentage50%
2,4punten per wedstrijd2
2017/2018
14wedstrijden6
8winst2
57,1%winstpercentage33,3%
2punten per wedstrijd1,3

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl