liveblog

Utrecht verrast miljoenenploeg Zenit

liveblog gesloten

Tot zover

Het was een mooie voetbalavond, die begon met een knappe 1-0 zege van FC Utrecht op FC Zenit en eindigde met vijf bijzonder aardige play-offs om de Champions League.

Morgen is het weer een dag. En dan neemt Ajax het in de play-offs om de Europa League op tegen Rosenborg. Tot morgen!

90+3 GOAL Olympiakos

In blessuretijd sleept Olympiakos toch nog de overwinning binnen tegen HNK Rijeka. Alaixys Romao krijgt de bal min of meer toevallig op zijn hoofd en knikt de 2-1 langs keeper Simon Sluga.

Olympiakos-HNK Rijeka 2-1

88' GOAL Celtic

En dat is vijf voor Celtic: Leigh Griffiths brengt Celtic Park nog verder in extase. De supporters op de tribunes zijn bijna niet meer te houden.

Celtic-FC Astana 5-0

84' GOAL Sevilla

Sevilla komt op schitterende wijze weer op voorsprong tegen Basaksehir. Wissam Ben Yedder tikt de bal achter zijn standbeen langs keeper Babacan.

Basaksehir-Sevilla 1-2

79' Twee keer rood

De problemen voor Nice stapelen zich op. Vincent Koziello krijgt een rode kaart na een harde overtreding, ploeggenoot Alassane Pléa protesteert hevig en krijgt zijn tweede gele kaart, en dus ook rood. Nice kijkt nu met negen man tegen een 2-0 achterstand aan.

Napoli-OGC Nice 2-0

79' GOAL Celtic

Het feest kan niet op in Celtic Park: James Forrest maakt er ook nog 4-0 tegen FC Astana.

Celtic-FC Astana 4-0

70' GOAL Napoli

Uitblinker Mertens wordt gevloerd in het strafschopgebied van Nice, Jorginho neemt de penalty en schiet de bal onberispelijk binnen. Napoli op 2-0 tegen Nice.

66' GOAL Olympiakos

De Grieken komen thuis op 1-1 tegen NK Rijeka. De Belgische middenvelder Vadis Odjidja Ofoe schiet de bal snoeihard in de kruising.

Olympiakos-HNK Rijeka 1-1

64' GOAL Basaksehir

De Turken komen na ruim een uur op gelijke hoogte met Sevilla. En wie schiet op fraaie de bal door de benen van keeper Sergio Rico? Het is Eljero Elia!

Basaksehir-Sevilla 1-1

Eljero Elia zoekt zijn ploeggenoten op de bank op na zijn gelijkmaker

60' GOAL Celtic

Celtic zat al op rozen tegen FC Astana, maar nu helemaal. Scott Sinclair maakt na een uur spelen zijn tweede van de avond en de derde voor Celtic: 3-0.

45+2 GOAL Hapoel Beer Sheva

Op slag van rust komt Hapoel Beer Sheva op 2-1 tegen Maribor. Shir Tzedek benut een strafschop op onberispelijke wijze.

Hapoel Beer Sheva-Maribor 2-1

42' GOAL Rijeka

Het wordt vlak voor rust stil in Stadio Karaiskaki in Pireaus. Héber schiet namens HNK Rijeka knap en hard binnen in de linkerhoek, Olympiakos staat op achterstand.

Héber is dolgelukkig na zijn goal tegen Olympiakos

42' GOAL Celtic

Dat belooft een gezellige avond te worden op Celtic Park. Engelsman Scott Sinclair brengt de Schotten tien minuten na de eerste goal op een 2-0 voorsprong. Hij staat randje buitenspel, kan alleen op Astana-doelman Mokub afstormen en schiet binnen.

32' GOAL Celtic

Celtic komt na ruim een half uur op voorsprong in de thuiswedstrijd tegen FC Astana. Tom Rogic zet goed door en schiet vanaf rechts uit een moeilijke hoek, waarna verdediger Postnikov de bal ongelukkig in eigen doel werkt.

Celtic-FC Astana 1-0

16' GOAL Sevilla

Slecht nieuws voor Eljero Elia en co: Sevilla komt na ruim een kwartier op voorsprong bij Basaksehir door een fraaie goal van Sergio Escudero. Hij knalt in de stromende regen van binnen de zestienmeter binnen.

13' GOAL Napoli

Dries Mertens heeft het weer op zijn heupen in Napels. De snelle Belg flitst langs keeper Cardinale en tikt beheerst de 1-0 binnen tegen Nice.

Dries Mertens juicht na zijn 1-0 tegen Nice

12' GOAL Hapoel Beer Sheva

En twee minuten later is het alweer gelijk in Israël: Anthony Nwakaeme ontsnapt aan twee verdedigers en prikt de 1-1 langs keeper Handanovic.

Hapoel Beer Sheva-Maribor 1-1

10' GOAL Maribor

De eerste goal van deze Champions League-voorronde-avond is een feit: Maribor komt op 1-0 bij Hapoel Beer Sheva door een goal van Marcos Tavares.

Hapoel Beer Sheva-Maribor 0-1

Aftrap

De vijf play-offs om de Champions League zijn begonnen!

De enige Nederlander die vanaf de aftrap meedoet is Eljero Elia. Hij staat in de basis bij Basaksehir, dat het thuis opneemt tegen Sevilla.

Bij Celtic zit doelman Dorus de Vries op de bank. Wesley Sneijder is nog niet fit genoeg om deel uit te maken van de selectie van Nice, dat in de vorige ronde Ajax uitschakelde.

Ten Hag vol lof

Trainer Erik ten Hag is vol lof over zijn team, maar weet dat de klus nog niet geklaard is. "Het is mogelijk. We zijn nu in de rust van de wedstrijd en we hebben kansen."

Labyad: prachtig

"Prachtig", zo omschrijft matchwinner Zakaria Labyad de overwinning op FC Zenit. "We hebben meer dan de helft van de wedstrijd gedomineerd en veel kansen gehad. Dat is een compliment voor de hele ploeg."

Zakaria Labyad (l) en Sean Klaiber

Bedankt

De spelers van FC Utrecht bedanken het publiek na de puike 1-0 overwinning op FC Zenit.

Afgelopen!

FC Utrecht wint verrassend maar verdiend met 1-0 van FC Zenit. Volgende week volgt de return in Sint Petersburg.

88' Slotfase

De laatste minuten lopen in Utrecht. De thuisploeg blijft prima spelen, FC Zenit komt nog steeds moeizaam in beweging. Wel was er nog een hard Russisch schot, dat langs de goal van Jensen vloog.

FC Utrecht-FC Zenit 1-0

78' Dubbele wissel

Van der Meer en Kerk gaan naar de kant, Troupée en Görtler zijn hun vervangers.

Even later ontvangt Ayoub een gele kaart. Niet zo slim: hij schiet de bal weg terwijl er al gefloten is.

76' GOAL FC Utrecht

Daar is de zo verdiende goal van Utrecht! Labyad kopt de bal binnen, eindelijk is keeper Loenev geklopt.

Het gaat wel weer in meerdere instanties: Kerk geeft de bal voor op Dessers, diens kopbal wordt gekeerd door Loenev, maar in de rebound is het wel raak: Labyad staat op de goede plek en doet zijn plicht: 1-0.

Zakaria Labyad wordt geknuffeld na zijn goal tegen FC Zenit

70' Utrecht zoekt

Utrecht blijft in een hoog tempo op zoek naar een kans en een goal. In de 66ste minuut was er een dreigend moment voor het Russische doel, maar de Utrechters durfden (Dessers) of konden (Ayoub) niet afdrukken.

FC Zenit komt ondertussen niet verder dan een ongevaarlijk schot van Kranevitter, dat een prooi is voor Jensen.

FC Utrecht-FC Zenit 0-0

62' Eerste geel

FC Zenit heeft het meeste balbezit na rust, maar doet daar bar weinig mee. Utrecht is bij snelle uitbraken een stuk dreigender. Ondertussen ontvangt Klaiber de eerste gele kaart van de wedstrijd na een 'nuttige' overtreding op het middenveld.

53' Weer Loenev

Na een spaarzaam kansje voor de Russen (slap schotje Paredes) is er wederom een mogelijkheid voor de Domstedelingen. En weer staat keeper Loenev in de weg: hij pakt een schot van Ayoub.

FC Zenit lijkt de klus op halve kracht te willen klaren. Het tempo bij de Russen is heel laag. Maar het blijft natuurlijk oppassen voor Utrecht.

Tweede helft

De bal rolt weer bij FC Utrecht-FC Zenit. Geen wissels. Het wachten is nog op goals.

En na een paar seconden is ook bijna raak. Na een fraaie actie van Labyad volgt een kopkans voor Kerk, maar die staat opnieuw buitenspel. De dekselse Loenev had de bal overigens ook gewoon te pakken.

Rust

Rust in Utrecht! De thuisploeg speelt sterk en kreeg kansen om te scoren, maar het staat nog 0-0 tegen FC Zenit.

41' Smolnikov

Oei, daar doken de Russen ineens gevaarlijk op in het Utrechtse strafschopgebied. Smolnikov weet de bal nog net aan te tikken, maar Jensen brengt met zijn arm redding.

Utrecht speelt sterk, maar het blijft natuurlijk oppassen voor Zenit.

35' Weer een kans

En weer een kans voor Utrecht: Ayoub worstelt zich langs een handvol Russen en geeft een pass op Kerk, maar die staat net buitenspel. Bovendien pakte keeper Loenev het schot ook nog eens.

29' Dessers mist

Dessers krijgt twee niet te missen kansen op rij, maar beide keren is keeper Loenev de spelbreker. Na een schitterende pass van Braafheid en een voorzet van Klaiber schiet Dessers de bal hard in (Loenev redt), in de rebound is de Russische goalie opnieuw winnaar. Utrecht had hier op voorsprong moeten komen.

Cyriel Dessers mist een enorme kans voor Utrecht, keeper Andrej Loenev redt

25' In balans

Na het sterke begin van Utrecht beginnen de Russen zich nu meer met de wedstrijd te bemoeien. Het duel is in balans en zo ook de score: het is nog 0-0.

In de 28ste minuut probeert Van der Meer het eens van grote afstand, omdat Loenev ver voor zijn doel gaat. Maar de poging van de verdediger gaat ver naast het doel.

14' Eerste kans Zenit

Utrecht controleert het duel in het eerste kwartier, maar FC Zenit was ook voor het eerst gevaarlijk. Een laag schot van Kokorin wordt vakkundig gepakt door doelman Jensen.

Even later is er nog een mogelijkheid voor Dessers, maar keeper Loenev grijpt tijdig in.

Een kans voor Cyriel Dessers tegen FC Utrecht

3' Kansen Kerk en Klaiber

Een enorme kans voor Utrecht in de beginfase. Kerk komt alleen voor de keeper na goed werk van Dessers, maar hij neemt niet lekker aan en krijgt de bal er in twee instanties niet in.

Twee minuten later volgt er een afstandsschot van Klaiber, dat ruim langs het doel zeilt. Utrecht begint enthousiast aan het duel.

Aftrap!

Het duel tussen FC Utrecht en FC Zenit is begonnen. Het belooft een zware klus te worden voor de Domstedelingen. Maar: de bal is rond.

De matadoren

Na de ereronde van Dafne Schippers betreden de spelers van FC Utrecht en FC Zenit het veld, onder de klanken van Eye of the Tiger.

Schippers maakt ereronde

Ondertussen is Dafne Schippers begonnen aan haar ereronde op het veld in Utrecht. De snelste vrouw ter wereld op de 200 meter doet het rustig aan.

Even eerder ontving Schippers uit handen van de locoburgemeester van Utrecht de enige echte Gouden Domtoren.

Dafne Schippers wordt toegejuicht in het stadion van FC Utrecht

Ondertussen in Amsterdam

Ajax-trainer Marcel Keizer heeft Davinson Sánchez opgenomen in de wedstrijdselectie voor het duel met Rosenborg van morgen, ondanks al het gekrakeel rond de belangstelling van Tottenham Hotspur.

Sánchez keert terug op trainingsveld bij Ajax

'Zelfs bankspelers Zenit zouden in top van Nederland spelen'

FC Utrecht is allesbehalve favoriet tegen FC Zenit. Dat het lastig gaat worden om de Russen te verslaan, beaamt Henk van Stee. De voormalig hoofdtrainer van onder meer AZ en De Graafschap werkte tussen 2009 en 2016 bij de Russische club. Eerst als hoofd jeugdopleiding, daarna als technisch directeur.

"Zelfs de bankspelers van Zenit zouden in de top van Nederland spelen", aldus Van Stee over de spelersgroep van coach Roberto Mancini. "Alles valt of staat met hoe gretig Zenit is. Ze kunnen puur op resultaat spelen. Met minimale krachten het maximale eruit halen."

Henk van Stee

Ondertussen in Zeist

Robin van Persie is door bondscoach Dick Advocaat opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal. Ook Ryan Babel en Donny van de Beek zitten in de voorselectie.

Van Persie, met 50 goals in 101 interlands de topscorer aller tijden van Oranje, speelde in oktober 2015 zijn laatste interland. Dat was de met 3-2 verloren EK kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië.

Nederland speelt donderdag 31 augustus (Frankrijk, uit) en zondag 3 september (Bulgarije, thuis) twee belangrijke WK kwalificatiewedstrijden.

Robin van Persie

'Uitschakeling Ajax zou rampzalig zijn'

Morgen is de andere Nederlandse kandidaat voor de Europa League aan de beurt: Ajax neemt het dan op tegen het Noorse Rosenborg.

Volgens Marcel Keizer wordt het voor Ajax een behoorlijke klus om af te rekenen met Rosenborg. "Qua niveau zijn zij vergelijkbaar met ons", meent hij namelijk na het bekijken van de videobeelden van de komende tegenstander.

Lees een voorbeschouwing op het duel van Ajax met Rosenborg, inclusief het gedoe rond verdediger Davinson Sánchez.

Snelle ereronde

Dafne Schippers is vanavond eregast van FC Utrecht. De in Utrecht geboren atlete veroverde afgelopen vrijdag op de WK atletiek in Londen voor de tweede opeenvolgende keer de wereldtitel op de 200 meter.

Schippers maakt voorafgaand aan het duel een ereronde in Stadion Galgenwaard en bekijkt het treffen vervolgens in een loge. FC Utrecht roept bezoekers van de wedstrijd op om tijdig aanwezig te zijn.

Schippers prolongeert wereldtitel op 200 meter

Opstellingen FC Utrecht-FC Zenit

Ramon Leeuwin en Willem Janssen zijn geschorst. Anouar Kali is geblesseerd en zijn meest voor de hand liggende vervanger Rico Strieder is ook nog niet fit. Yassin Ayoub was een vraagteken, maar is speelklaar tegen Zenit.

'Een geweldige uitdaging en test'

FC Utrecht neemt het om 18.00 uur in de laatste voorronde van de Europa League op tegen FC Zenit, de koploper in de Russische competitie. Utrecht-trainer Erik ten Hag zag op televisie hoe de ploeg onlangs regerend landskampioen Spartak Moskou met 5-1 van het veld veegde. Dat boezemde hem geen angst in.

"Het is een grote club met goede spelers. Er zit een duidelijke visie achter qua speelwijze. Ze beheersen veel facetten van het topvoetbal. Voor ons wordt het een geweldige uitdaging en test."

Lees een voorbeschouwing op het duel van Utrecht met FC Zenit.

Ten Hag: Zenit voor ons een geweldige uitdaging en test

Om 18.00 uur: FC Utrecht-FC Zenit

Welkom bij het liveblog van het duel tussen FC Utrecht en FC Zenit in de play-offs om de Europa League. De aftrap in Utrecht is om 18.00 uur.