liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Zoektocht naar vermisten gaat door, dader studeerde aan universiteit'

liveblog gesloten

22 doden, 59 gewonden en steeds meer bekend over de dader

Het drama in de Manchester Arena heeft het nieuws de hele dag gedomineerd. Van de zoektocht van radeloze ouders die maar niets van hun vermiste kind hoorden tot geruchten over de vermoedelijke dader die geradicaliseerd zou zijn.

De politie onderzoekt nog steeds of de 22-jarige zelfmoordterrorist die zich opblies bij Ariana Grande alleen handelde. Mogelijk dat daar morgen meer over duidelijk wordt.

Voor nu sluiten we het liveblog, alle ontwikkelingen de komende uren en in de nacht kun je natuurlijk volgen in onze reguliere berichtgeving.

Ben je het overzicht kwijt? Bekijk hier een samenvatting van vandaag:

Birmingham-verstoorder was bekende van politie

De man die eerder vanavond een herdenking in Birmingham verstoorde, stond bij de politie bekend als een verwarde man.

De 39-jarige man gedroeg zich verdacht bij de wake en toen agenten hem daarop aanspraken werd hij aangehouden. Daarna bleek dat de man een kleine bijl en een stok bij zich had.

In totaal werd de herdenkingsbijeenkomst in Birmingham voor een kwartier ontruimd. De wake in Manchester van vanavond, waar duizenden mensen op afkwamen, verliep zonder incidenten.

United-fans met hun hoofd niet bij wedstrijd

Manchester United-fan Mary Kneen, vanaf haar 8ste fan van United

"Eigenlijk ben ik nog helemaal niet in de stemming", zegt Manchester United-fan van het eerste uur Mary Kneen. Het is duidelijk: door de aanslag zijn de meeste fans nog niet helemaal met hun hoofd bij de Europa League-finale.

"Gisteren aan het begin van de avond waren we nog zo blij dat we er woensdag toch bij zouden zijn, maar toen zagen we die verschrikkelijke berichten op tv", zegt Kneen. "Al die mensen die in stukken geblazen zijn op de plek waar we zelf ook vaak naar concerten gaan. Dan is voetbal ineens echt een bijzaak. Het doet er niet meer toe."

Abedi studeerde aan universiteit

Een verslaggever van de lokale krant Manchester Evening News zegt dat de Salford-universiteit in Manchester, die eerder vanavond werd ontruimd, heeft bevestigd dat de zelfmoordterrorist Abedi er studeerde.

De universiteit haast erbij te zeggen dat de evacuatie niets te maken had met Abedi.

Goed nieuws: een vermiste minder

Een Schotse tiener die sinds de aanslag van gisteravond werd vermist, is terecht. De 15-jarige Laura MacIntyre blijkt op de intensive care te liggen in een ziekenhuis in Manchester. Ze zou zwaargewond zijn en ernstige brandwonden hebben opgelopen.

Haar vriendin, de 14-jarige Eilidh MacLeod wordt nog steeds vermist. Nog lang niet alle 22 slachtoffers zijn geïdentificeerd en naar verluidt zijn nog meer dan 10 concertgangers vermist.

Bij de zelfmoordaanslag op de Manchester Arena van gisteravond zijn 59 mensen gewond geraakt, ze zijn verspreid over 8 ziekenhuizen in de regio.

'Dader aanslag gedroeg zich vreemd laatste tijd'

De politie wil nog niets kwijt over de achtergrond van zelfmoordterrorist Salman Abedi, maar via de Britse kranten komen er wel details en geruchten over hem naar buiten. Volgens The Telegraph is hij een kind van Libische ouders, die tijdens het regime van Kadhafi naar Groot-Brittannië zijn gevlucht. Volgens de BBC heeft hij een oudere broer, een jongere broer en een zus.

De Britse tabloid Daily Mail heeft zijn buren gesproken, en die zeggen dat Abedi zich 'vreemd' gedroeg de laatste tijd. "Een paar maanden geleden begon Salman hard op straat islamitische gebedsteksten te zingen in het Arabisch. Ook riep hij: er is maar één god en Mohammed is de profeet."

Baard

Een andere buurman noemt het gezin een traditionele Libische familie. Zo zouden ze ook Libische vlaggen in hun tuin hebben gehangen. En een studiegenoot zegt tegen Daily Mail dat hij Abedi vorig jaar nog tegengekomen is op school en dat hij toen ineens een baard had. "Ik kan me niet herinneren dat ik hem daarvoor met een baard heb gezien." Ook zegt de klasgenoot dat Abedi fan was van voetbalclub Manchester United.

De 23-jarige man die vanmiddag bij hun huis in de wijk Fallowfield is opgepakt, zou de broer zijn geweest van Salman Abedi. Al deze details zijn nog niet bevestigd door de autoriteiten.

Wake Birmingham onderbroken vanwege man met een mes

Een wake in Birmingham die werd gehouden voor de aanslag in Manchester is bruut onderbroken nadat een man zich verdacht had gedragen in de buurt van de herdenkingsbijeenkomst.

De man zou gewapend zijn geweest met een groot mes en honkbalknuppel. De politie heeft hem opgepakt, meldt het Britse Skynews.

Politie in New York schroeft maatregelen op

De politie in New York heeft uit voorzorg de veiligheidsmaatregelen op a-locaties in de stad opgeschroefd. De NYPD zegt in een verklaring dat mensen in de stad de komende tijd zwaarbewapende agenten, speciaal getrainde explosievenhonden en leden van de anti-terreurpolitie kunnen tegenkomen.

Ook worden er in het openbaar vervoer van de stad steekproefsgewijs tassen doorzocht. De politie zegt geen aanwijzingen te hebben dat er een aanslag is gepland in New York, maar vraagt burgers wel om waakzaam te zijn.

Rouwbanden bij Europa League-finale

De finale van de Europa League tussen Ajax en Manchester United begint met een minuut stilte. De openingsceremonie in Stockholm wordt versoberd en de spelers dragen tijdens de wedstrijd rouwbanden.

"Het had een groot voetbalfeest moeten worden,maar dit wordt wel overschaduwd door die verschrikkelijke gebeurtenis. Dat haalt wel een beetje de glans van de finale af", zegt Ajax-trainer Peter Bosz.

Wat we nu weten

Het is bijna een etmaal na de bloedige aanslag op de Manchester Arena. Hieronder een overzicht van de gebeurtenissen:

- Aan het eind van het concert van Ariana Grande blies een zelfmoordterrorist zich op in de hal van het gebouw.

- Zeker 22 mensen zijn omgekomen, 59 mensen raakten gewond. De meeste slachtoffers zijn tieners, fans van de zangeres. Ook zijn veel mensen nog vermist.

- Volgens de politie was de dader de 22-jarige Salman Abedi uit Manchester.

- Terreurorganisatie IS heeft de aanslag opgeëist, maar de politie zoekt nog uit of Abedi inderdaad contact had met de organisatie of dat hij alleen handelde.

- Vanmiddag hebben antiterreureenheden van de politie zijn huis bestormd in de wijk Fallowfield. Met explosieven braken ze de deur open en hielden daarna een 23-jarige man aan, mogelijk een bekende van Abedi.

- Duizenden mensen zijn vanavond op een wake afgekomen in het centrum van de stad om hun steun te betuigen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Obama: schouder aan schouder met Britten

De Amerikaanse oud-president Obama heeft op Twitter gereageerd op de aanslag in Manchester. "Onze gedachten gaan uit naar de doden en gewonden in Manchester. Amerikanen zullen altijd schouder aan schouder staan met de mensen in Groot-Brittannië."

Universiteit in Manchester ontruimd

De Salford University in het noorden van Manchester is even ontruimd geweest vanwege de vondst van en verdacht pakketje bij de bibliotheek.

Een halfuur later bleek dat het vals alarm was en mochten de studenten weer naar binnen.

Volg de wake live

De Britse zender SkyNews zendt de wake in Manchester live uit. Kijk mee via hun YouTube-stream:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Herdenkingsbijeenkomst op Albert Square

Betogers op Albert Square in Manchester

Op Albert Square in het centrum van Manchester zijn duizenden mensen bijeengekomen om de gebeurtenissen van gisteravond te herdenken. Ze hebben borden bij zich met de tekst I love MCR (Manchester) en teksten als 'Manchester is verenigd'.

Het waken begon met een lang eerbetoon aan de hulpdiensten. De burgemeester zei dat Manchester de slachtoffers voor altijd zal onthouden. Hij riep ook op tot respect tussen de verschillende gemeenschappen in de stad.

Take That afgelast

De Britse popgroep Take That zou donderdag, vrijdag en zaterdag optreden in de Manchester Arena, maar vanwege de aanslag zijn de concerten afgelast. De organisatie maakt later bekend wanneer de optredens worden ingehaald. Ook heeft Take That zelf besloten om het optreden van vandaag in Liverpool uit te stellen, uit respect voor de nabestaanden.

De Manchester Arena bekijkt nog wat er met andere optredens in de nabije toekomst gaat gebeuren. Op volgende week dinsdag, 30 mei, staat een optreden van Kiss gepland.

Britse politie bevestigt: dader is Salman Abedi

De Britse politiechef Ian Hopkins bevestigt dat de vermoedelijke zelfmoordterrorist de 22-jarige Salman Abedi is. Hij wil verder geen vragen over de verdachte beantwoorden omdat het onderzoek nog in volle gang is. Ook is nog onduidelijk of hij alleen gehandeld heeft of dat hij lid was van een terroristisch netwerk.

Vanmiddag deed de Britse politie een inval in het zuiden van Manchester. Volgens persbureau AP was dat bij het huis waar Abedi woonde. Een buurtbewoner vertelt dat er zeker 20 zwaarbewapende politieagenten door de straat liepen en zich om het huis heen verzamelden. Daarna bliezen ze de deur op en gingen ze naar binnen.

Politiewoordvoerder Hopkins zegt dat het van het grootste belang is dat de verschillende gemeenschappen in Manchester één front vormen. "Haat tegenover een groep zullen we niet tolereren", zei hij.

De politie heeft ook bekendgemaakt dat er 59 gewonden zijn gevallen bij de aanslag en dat ze in acht ziekenhuizen liggen.

Crowdfunding voor slachtoffers loopt storm

De lokale krant Manchester Evening News is een inzamelingsactie gestart om de nabestaanden van slachtoffers en gewonden financieel te ondersteunen. De bedoeling is om in totaal 500.000 pond in te zamelen, en dat lijkt te lukken. Vanochtend rond 11.00 uur stond de teller op de crowdfundingpagina op ongeveer 30.000 pond. Nu is al meer dan 400.000 pond ingezameld, door meer dan 14.000 mensen.

Veel mensen voelen zich geraakt door de aanslag en willen wat terugdoen. "Mijn hart is bij jullie allemaal. Ik ben diep bedroefd door de recente gebeurtenissen. Ik hoop dat jullie allemaal in orde zijn en voor de slachtoffers bid ik dat ze in de hemel zijn", zegt een donateur.

Wat gebeurde er gisteravond laat in de Manchester Arena?

NOS op 3 heeft een video gemaakt met alle gebeurtenissen over het drama in de Manchester Arena op een rij.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Nog een bron noemt Salman Abedi

Vanmiddag kwam de Amerikaanse zender CBS met het nieuws naar buiten dat de dader van de aanslagen de 23-jarige Salman Abedi was. Hij zou bekend zijn geweest bij de veiligheidsdiensten.

Die naam wordt nu ook genoemd door het Amerikaanse AP. Een Amerikaanse overheidsfunctionaris bevestigt tegenover het persbureau dat Abedi verdacht wordt van de aanslagen. De Amerikanen zouden die informatie hebben gekregen van de Britten.

Hij zou gisteren vanuit Londen de trein naar Manchester hebben genomen. Volgens de Britse krant The Telegraph is hij een kind van Libische vluchtelingen, die voor het regime van Khadafi de wijk naar Groot-Brittannië namen.

Nadere details ontbreken nog.

VN-Veiligheidsraad veroordeelt "afgrijselijke aanslag"

In de VN-Veiligheidsraad is stilgestaan bij de aanslag in Manchester. Secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de aanslag veroordeeld. Hij noemt het een gruwelijke en afgrijselijke aanslag en wil dat de daders van "dit niet te rechtvaardigen geweld" worden berecht.

Eerder vanmiddag sprak ook NAVO-baas Stoltenberg zijn afschuw uit over de aanslag bij het concert van Ariana Grande.

Ondertussen heeft de Britse premier May telefonisch gesproken met de Amerikaanse president Trump, de Franse president Macron, de Italiaanse premier Gentiloni en de Australische premier Turnbull, zegt een woordvoerder.

Minuut stilte bij Buckingham Palace

Koningin Elizabeth en prins Philip hebben een minuut stilte gehouden om de slachtoffers van de aanslag te herdenken.

Kinderziekenhuis overladen met donaties

Het Royal Manchester Children's Hospital heeft foto's gedeeld van dozen vol voedsel die door mensen zijn gebracht naar het ziekenhuis. Van koekjes en chips tot gebakjes en popcorn. Het ziekenhuis zegt dat het overweldigd is door de giften.

Dick Schoof: maatregelen bij evenementen opnieuw nalopen

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof heeft vanmiddag overleg gevoerd met de evenementensector en de politie. De uitkomst van het gesprek is dat alle geplande veiligheidsmaatregelen bij de grote evenementen nogmaals worden nagelopen. Alle partijen zijn na de aanslag extra alert, concludeert Schoof. Het uitgangspunt is dat alle evenementen gewoon door kunnen gaan, meldt hij.

Vanochtend maakte Schoof al bekend dat het dreigingsniveau in Nederland niet omhoog gaat.

'Joan Grande begeleidde tieners naar backstage'

De moeder van Ariana Grande zat tijdens de aanslag op de voorste rij van de concertzaal. Ze begeleidde in de chaos een groep tieners mee naar backstage, schrijft entertainmentsite TMZ op basis van gesprekken met ooggetuigen.

Toen mensen begonnen te vluchten zou Joan Grande tegen de tieners om haar heen geroepen hebben dat ze met haar mee konden, schrijft TMZ. Volgens de site zijn er mogelijk zelfs 10 mensen met haar meegegaan.

De zangeres Ariana Grande is geschokt door de aanslag bij haar optreden. Ze heeft haar tour voorlopig opgeschort.

Zoektocht naar vermisten blijft doorgaan

Vier vermiste mensen na de aanslag

Nell Jones (14), Olivia Campbell (15), Martyn Hett (29), Chloe Rutherford (17) en Liam Curry (19). Enkele namen van mensen die na het optreden van Ariana Grande niets meer van zich hebben laten horen. Hun familieleden vrezen het ergste. Zeker vijftien mensen worden nog vermist. Op Twitter plaatsen mensen foto's in de hoop dat iemand ze gezien heeft.

De Britse krant de Telegraph heeft een overzicht gemaakt van alle bekende vermisten.

Te vroeg voor satire?

Het artikel over de aanslag op de site van De Speld

"Te vroeg", "Respectloos" en "Rot op joh gekken, hoe kan je nou nog geen 12 uur na een aanslag waarbij een tiental kinderen omkomen er zo'n dramatische grap over maken?"

Enkele reacties onder een artikel van de satirische site De Speld. De auteurs vragen zich in het stuk hardop af of de dader misschien wel een goede reden had om de aanslag op kinderen te plegen. Niet serieus bedoeld natuurlijk, maar uit sommige reacties onder het stuk blijkt dat lang niet iedereen de grap kan waarderen. Ook op Twitter zeggen veel mensen dat ze het artikel ongepast vinden.

Reactie NAVO-chef Stoltenberg

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft de aanslag van gisteravond scherp veroordeeld. "Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden en naar de mensen in Manchester en in heel Groot-Brittannië", zegt hij in een schriftelijke reactie op de site van de NAVO.

Hij benadrukt dat alle NAVO-landen gezamenlijk vechten tegen terrorisme en samen de open samenlevingen verdedigen. Ook plaatste hij een combinatiefoto van de NAVO-vlag en de vlag van Groot-Brittannië.

Gebedsbijeenkomst in moskee

Imams uit heel Manchester zijn in de wijk Victoria Park in een moskee samengekomen om te bidden voor de slachtoffers, meldt een verslaggever van Buzzfeed.

Drukte bij bloedbank Manchester

Zo'n honderd mensen hebben zich vanochtend gemeld bij een bloedbank in het centrum van Manchester, op zo'n tien minuten wandelen van de plek van de aanslag.

Normaal gesproken moeten mensen daarvoor een afspraak maken, maar de bloedbank doet zijn best om alle vrijwilligers binnen te laten. Buiten het gebouw stond vanochtend al een flinke rij. "We zijn overweldigd door de gulheid van de mensen die hiernaartoe komen. Het past enorm bij het karakter van de mensen in Manchester om iets bij te dragen na zoiets verschrikkelijks", zegt een man van de bloedbank tegen de Telegraph.

'Eigenlijk ben ik heel bang voor naalden'

Britse spoorstakingen gaan niet door

De drie Britse spoorbedrijven Southern Railway, Arriva Rail North en Merseyrail waren van plan om volgende week dinsdag te staken, maar die staking is geannuleerd vanwege de terroristische aanslag. "In het licht van de de gruwelijke bomaanslag in Manchester en de verhoogde veiligheidsmaatregelen op onze vervoersdiensten hebben we besloten om de staking te schorsen. Onze gedachten zijn bij de mensen in Manchester", zegt een functionaris.

Identiteit derde slachtoffer bekend

Britse media melden opnieuw de naam van een slachtoffer. Het is de 26-jarige John Atkinson uit Radcliffe, een plaats vlak bij Manchester. "Rust in het paradijs John, jij prachtige ziel", zegt een vriendin op Facebook.

Huiszoekingen en gecontroleerde ontploffing

De politie van Manchester heeft twee huiszoekingen gedaan in het zuiden van de stad. Bij een van de invallen is iets gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Verdere details ontbreken:

José Mourinho: we moeten aan de bak

De trainer van Manchester United heeft via Twitter gereageerd op de aanslag. Hij zei dat iedereen bij de club erg verdrietig is. Ze zullen evenwel gewoon naar Stockholm vliegen, "want we moeten aan de bak". Morgen speelt Manchester United de finale van de Europa League tegen Ajax.

CBS: verdachte heet Salman Abedi

De Amerikaanse tv-zender CBS meldt dat Salman Abedi de 23-jarige man is die volgens de politie de aanslag heeft gepleegd. De politie wil zelf tot nu toe geen naam noemen. De veiligheidsdiensten wisten wie Abedi was, zegt CBS-correspondent Mark Phillips.

Twee slachtoffers bekend

Twee slachtoffers van de aanslag zijn nu geïdentificeerd: de 8-jarige Saffie Rose Roussos en de 18-jarige Georgina Callander.

Identiteit tweede slachtoffer bekend: 8-jarig meisje

De identiteit van het tweede slachtoffer is bekend: het 8-jarige meisje Saffie-Rose Roussos, uit Leyland, is overleden. Het meisje was met haar moeder en zus bij het concert. De moeder en zus worden behandeld in het ziekenhuis, maar Saffie-Rose heeft het niet overleefd.

Overleg NCTV met evenementensector

Dick Schoof

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) overlegt vanmiddag met de evenementensector over de veiligheidsmaatregelen bij grote evenementen.

"We gaan samen kijken of de genomen maatregelen voldoende zijn of dat er aanvullingen moeten plaatsvinden", zegt NCTV Dick Schoof. "Concerten zijn zogeheten 'soft targets'. Het is voorstelbaar dat bij zulke gelegenheden aanslagen gebeuren."

Geen zelfmoordaanslag, volgens IS

Islamitische Staat heeft een verklaring gedeeld waarin ze de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Manchester opeisen. Opmerkelijk is dat ze in die verklaring de daad van de aanslagpleger geen zelfmoordaanslag noemen, maar hem een strijder van het kalifaat noemen die explosieven heeft achtergelaten.

Minuut stilte popzalen

Zaterdag wordt tijdens de hoofdacts in verscheidene popzalen en festivals in Amsterdam een minuut stilte gehouden. De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (NVPF) heeft de aangesloten leden opgeroepen om mee te leven met de slachtoffers en nabestaanden. "Het was een aanslag op de vrijheid. Terreur mag vrijheid, democratie, mensenrechten en de rechtsstaat niet aantasten."

Dader bekend bij politie

De Britse politie weet inmiddels wie de dader is, maar maakt de identiteit nog niet bekend.

Correspondent Tim de Wit over de aanslag in Manchester (14.00 uur)

IS eist aanslag Manchester op

De Islamitische Staat claimt de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Manchester. Dat doen ze via het aan de terreurorganisatie gelinkte persbureau AMAQ.

Oproep politie

De Britse politie roept mensen op om weg te blijven uit het centrum van Manchester.

Nieuwe beelden aanslag

Er zijn nieuwe beelden van de momenten na de aanslag opgedoken. Kort na de aanslag maakten toeschouwers deze beelden van de nasleep.

Nieuwe beelden van vluchtende menigte

Minuut stilte in Cannes

Het filmfestival in het Franse Cannes houdt straks een minuut stilte voor de slachtoffers in Manchester. Om 15.00 uur worden alle festivalgangers gevraagd om een minuut stil te zijn.

Queen Elizabeth reageert

Queen Elizabeth heeft gereageerd op de aanslag van gisteren. "Het hele land is geschrokken door de doden en gewonden in Manchester." Ook de koningin spreekt haar dank uit voor de hulpdiensten, en wenst de nabestaanden veel sterkte.

23-jarige man gearresteerd in verband met aanslag

De Britse politie heeft een 23-jarige man gearresteerd in verband met de aanslag in Manchester. Hij was in het zuiden van de stad toen hij gearresteerd werd. Een tijdje daarvoor werd een andere man gearresteerd, bij een winkelcentrum in Manchester, maar deze man heeft niets te maken met de aanslag.

Het winkelcentrum werd voor de arrestatie geëvacueerd.

Incident bij winkelcentrum Manchester

Amsterdam waakzaam op eventuele terreurdreiging

Amsterdam is morgen bij publieke bijeenkomsten in de stad rond de Europa League-finale van Ajax waakzaam op een eventuele terreurdreiging. Of er extra veiligheidsmaatregelen worden ingezet, wordt niet bekendgemaakt, meldt ANP.

"De aanslag in Manchester past in het huidige dreigingsbeeld en benadrukt helaas de realiteit waar alle grote steden in Europa al langer mee te maken hebben", zegt de woordvoerder tegen het persbureau. "Amsterdam leeft mee met de veelal jonge slachtoffers, hun ouders en andere nabestaanden van de verschrikkelijke aanslag in Manchester."

Winkelcentrum weer open, persoon gearresteerd

Het winkelcentrum gaat weer open voor het publiek. Volgens persbureau AP is er een persoon gearresteerd. Of die persoon iets met de aanslag in de Manchester Arena te maken heeft, is onduidelijk.

Arrestaties na aanslag Manchester

De politie van Manchester heeft volgens Manchester Evening News mensen gearresteerd met betrekking tot de aanslag. De arrestaties zijn nog niet bevestigd.

Winkelcentrum geëvacueerd

Er wordt een winkelcentrum in Manchester geëvacueerd, meldt een fotograaf van Reuters. Waarom is onduidelijk. Getuigen hebben een luide knal gehoord.

Rutte reageert op aanslag

Premier Rutte sprak zijn afschuw uit over de aanslag in Manchester.

Rutte over aanslag Manchester

'Rugzakken werden niet gecontroleerd'

Meerdere ooggetuigen zeggen dat hun rugzakken bij de ingang van de Manchester Arena gisteravond niet gecontroleerd zijn door beveiligers.

Ooggetuigen in de ochtend: geen bagagecontrole

May noemt aanslag ziekmakend en laf

"Alle terroristische aanslagen zijn laf, maar deze aanslag onderscheidt zich vanwege zijn ziekmakende lafheid", zei de Britse premier Theresa May na een spoedberaad. May overlegde met onder anderen ministers en hoofden van de hulp-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Ze reist later vandaag naar Manchester.

Premier May: Aanslag is van een ziekmakende lafheid

Veel slachtoffers in kritieke toestand

Momenteel worden er nog 59 slachtoffers behandeld in acht verschillende ziekenhuizen, vertelt de Britse premier Theresa May tijdens een persconferentie. Veel slachtoffers verkeren in kritieke toestand.

"Onder de gewonden zijn veel kinderen en jonge mensen", gaat May verder.

Momenteel denkt de politie van Manchester dat de zelfmoordaanslag door een man is uitgevoerd, maar er wordt onderzocht of hij onderdeel van een netwerk was.

Vliegtuig richting Londen geëvacueerd

Een vlucht van Dubai naar Londen is geëvacueerd uit veiligheidsoverwegingen. Vlucht VS401 van Virgin Atlantic wordt momenteel gecheckt op het vliegveld van Dubai. Waarom het vliegtuig is geëvacueerd, is onduidelijk.

Vlaggen halfstok in Nederland

Ook in Nederland hangen op meer plekken de vlaggen halfstok. De gemeente Rotterdam heeft op het stadhuis de Britse vlag halfstok gehangen, meldt RTV Rijnmond. Ook de gemeente Den Haag betuigt medeleven aan de slachtoffers en heeft de vlag op het stadhuis halfstok hangen, meldt Omroep West.

Vanavond herdenking voor slachtoffers

Vanavond wordt in Manchester een eerbetoon voor de slachtoffers georganiseerd, heeft de burgemeester bekendgemaakt.

Eerste slachtoffer bekend: 18-jarige Georgina

Georgina met Ariana Grande in 2015

Het eerste slachtoffer van de aanslag in Manchester is bekend. De 18-jarige Georgina Callander is een van de 22 doden, melden haar vrienden. Callander was een van de eerste slachtoffers die naar het ziekenhuis werden gebracht, vertellen ze aan The Evening Standard. Het meisje overleed in het ziekenhuis, met haar moeder aan haar zijde.

Callander had eergisteren nog een bericht naar Ariana Grande gestuurd op sociale media om te vertellen hoe blij ze was om haar 'morgen' te zien. Callander was een grote fan.

Haar vrienden delen op sociale media hoe erg ze haar zullen missen.

Meer vermisten

Courtney Boyle en partner Philip Tron

Deborah Hutchinson zegt op Facebook dat haar dochter Courtney Boyle en partner Philip Tron ook vermist zijn. Ze zijn nog niet gevonden. "Ik ben in Manchester en ik wacht op nieuws!!!", schrijft ze. Eerder vroeg ze andere Facebook-gebruikers om hulp bij het zoeken naar Courtney en Philip. Dat bericht is meer dan 60.000 keer gedeeld.

Op een andere Facebookpagina wordt een foto van de twee meisjes Eilidh MacLeod en Laura MacIntyre massaal gedeeld. Hun tante zegt op Facebook dat ze nog niets van het tweetal heeft gehoord.

Eilidh MacLeod en Laura MacIntyre

Wie is Ariana Grande eigenlijk?

Ariana Grande bij een eerder concert

Gisteravond werd er een aanslag gepleegd tijdens een concert van de Amerikaanse popster Ariana Grande. Wie is Grande eigenlijk?

De hoge paardenstaart en de 'schattige kattenoortjes'. Zo staat popster Ariana Grande bekend bij haar miljoenenpubliek, vooral tienermeisjes. Grande kan dan pas 24 zijn, maar met nummers als My Everything en Dangerous woman weet de Amerikaanse zangeres records te breken.

Volgens Time Magazine behoort Grande zelfs tot een van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld. En dat is te zien op sociale media. Op Instagram is Grande met 105 miljoen volgers de op een na meest gevolgde persoon. En op YouTube staat ze met 16 miljoen volgers in de top 50 meest gevolgde kanalen.

Trump noemt aanslagplegers 'evil losers'

Ook de Amerikaanse president Donald Trump is geschrokken door de aanslag. Hij noemt de aanslagplegers 'evil losers'. "De aanslag was gericht op onschuldige kinderen."

Hij heeft geen goed woord over voor dader aanslag Manchester

Koning: aanslag heeft ons diep geraakt

Koning Willem-Alexander heeft ook gereageerd op de aanslag. "De huiveringwekkende aanslag in Manchester die zoveel jonge slachtoffers heeft geëist, heeft ons diep geraakt", schrijft het Koningshuis op Facebook. "Wij leven intens mee met alle ouders die het verschrikkelijke nieuws hebben gekregen dat hun kind is omgekomen en met alle familieleden en vrienden die nu in rouw gedompeld zijn. Ook allen die in angstige onzekerheid verkeren over het lot van hun dierbaren zijn in onze gedachten. "

Extra veiligheidsmaatregelen Ajax-Manchester United

Bij de Europa League-finale tussen Manchester United en Ajax in Stockholm morgen worden extra veiligheidsmaatregelen genomen. Die maatregelen worden niet genomen vanwege de aanslag in Manchester, maar vanwege de aanslag in Stockholm vorige maand.

De Europese voetbalbond UEFA roept fans op zo vroeg mogelijk naar de wedstrijd te komen.

Geen kinderen meer in hotel

De kinderen die werden opgevangen in een Holiday Inn-hotel in Manchester zijn allemaal naar huis. "We hebben geen vermiste kinderen meer in het hotel", zegt een medewerker van het hotel op Facebook. Wel is iedereen welkom als ze op zoek zijn naar een veilige plek.

Merkel: dit is onbegrijpelijk

Bondskanselier Angela Merkel noemt de aanslag onbegrijpelijk. "Het is onbegrijpelijk dat iemand een vrolijk popconcert misbruikt om zo veel mensen te doden en zwaar te verwonden", zegt ze.

"Deze vermoedelijk terroristische aanslag zal ons alleen maar meer vastberaden maken om samen met onze Britse vrienden die mensen aan te pakken die zulke verachtelijke daden plannen en uitvoeren."

Onduidelijkheid over hoeveelheid vermiste kinderen

Op sociale media is onduidelijkheid ontstaan over welke kinderen nog vermist zijn. In collages met meerdere foto's van vermiste kinderen worden foto's toegevoegd van kinderen die niet bij de aanslag betrokken waren. Die neppe collages worden vervolgens wel weer door mensen gedeeld.

Van sommige kinderen is wel duidelijk dat ze nog vermist zijn, of dat hun familieleden nog geen teken van leven van ze hebben gehad. Zo is de 15-jarige Olivia Campbell nog vermist. Haar moeder deed vanochtend een oproep in het tv-programma Good Morning Britain. Olivia was met haar beste vriend naar het concert, hij ligt in het ziekenhuis.

Stuart Aspinall (links) is op zoek naar zijn vriend Martyn Hett

Ook Martyn Hett is vermist. Hij ging naar de wc tijdens het concert en kwam niet meer terug. Zijn vriend Stuart Aspinall vraagt op Facebook om hulp.

Wel is het stel Chloe Rutherford en Liam Curry terecht. Zij waren ook urenlang vermist.

Reconstructie

Op bovenstaand kaartje is te zien waar de zelfmoordaanslag precies plaatsvond. De explosie was ver weg van het podium.

Volgens een woordvoerder van de concertzaal vond de explosie plaats in een hal tussen de concertzaal en het metro- en treinstation

Burgemeester Londen: Groot-Brittannië zal nooit bang worden

De burgemeester van Londen heeft een verklaring gedeeld op sociale media. Hij zegt dat Londen hand-in-hand staat met Manchester na de "barbaarse en zieke aanval". Volgens de burgemeester zal er ook meer politie in Londen rondlopen.

"Manchester en de rest van Groot-Brittannië zal nooit bang worden voor terrorisme. De personen die onze manier van leven kapot willen maken en een tweedeling willen veroorzaken, zullen daar nooit in slagen", schrijft hij.

Een van de eerste video's van de aanslag op het concert in Manchester.

Nieuwe beelden: vanuit de zaal, kort na het concert

Verdacht pakketje veilig

Het verdachte pakketje dat werd gevonden in Londen is veilig, meldt de politie op Twitter. Het Victoria Coach Station is weer geopend.

Burgemeester bedankt hulpdienst

Burgemeester dankt alertheid van inwoners Manchester

De burgemeester van Manchester bedankt de hulpdiensten en de inwoners van Manchester. "In de eerste minuut na de aanslag openden inwoners hun deuren al voor vreemden. Ze gaven het beste antwoord op hen die ons uit elkaar willen drijven."

Paula bracht tientallen kinderen naar een hotel

Paula Robinson (48) was met haar man in de buurt van de concerthal toen ze de explosie hoorde. Vervolgens zag ze tientallen tienermeisjes naar buiten rennen. Ze riep de meisjes bij zich en rende met ze naar een nabijgelegen hotel. Vervolgens heeft Paula haar telefoonnummer getweet, waarop bezorgde ouders haar kunnen bellen om te kijken of hun kinderen in het hotel zijn. Ze is de hele tijd aan het bellen, zegt ze.

"Ouders waren in paniek op zoek naar hun kinderen. Er zijn heel veel kinderen in het Holiday Inn-hotel", vertelt Paula tegen The Telegraph.

Ook Ajax reageert

Ajax heeft gereageerd op de aanslag met de tekst 'From Amsterdam with love to Manchester'. De club moet woensdagavond aantreden in de Europa League tegen Manchester United. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen van de zelfmoordaanslag zijn voor de wedstrijd in Stockholm.

Station in Londen ontruimd

De politie van Londen heeft een station in Londen, het Victoria Coach Station, en de omliggende straten ontruimd nadat er een verdacht pakketje is gevonden.

'Ik heb nog steeds niets van Olivia gehoord'

Een geëmotioneerde moeder heeft in het Britse programma Good Morning Britain een oproep gedaan aan kijkers die meer weten over de vermissing van haar dochter. De 15-jarige Olivia is nog steeds vermist en haar moeder heeft sinds gisteravond niets meer van haar gehoord. Olivia was met een vriend naar het concert van Ariana Grande, die vriend is inmiddels terecht. Hij ligt in het ziekenhuis.

Olivia is niet de enige persoon die wordt vermist: op sociale media komen tientallen foto's voorbij van ouders en vrienden die op zoek zijn naar kinderen.

Moeder vertelt over haar vermiste dochter

Verklaring politie

De politie van Manchester heeft een verklaring gedeeld.

Audiofragment van paniek

De BBC heeft een audiofragment van de explosie gedeeld. Op het fragment is veel gegil te horen.

Vlaggen halfstok

De vlaggen bij de ambtswoning van de Britse premier Theresa May hangen halfstok uit respect voor de slachtoffers en nabestaanden.

#PrayforManchester

PrayforManchester

Op sociale media wordt vaak bovenstaand plaatje gedeeld. De oren op het lintje zijn gebaseerd op de iconische oortjes die Ariana Grande vaak draagt tijdens optredens.

'Zestig kinderen in hotel'

Volgens een 15-jarig meisje op Twitter worden er ongeveer zestig kinderen zonder ouders in een hotel opgevangen.

UEFA: onze gedachten zijn bij slachtoffers

Voetbalbond UEFA heeft geschokt gereageerd op de zelfmoordaanslag in Manchester. "Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en de families van de getroffen personen", schrijft UEFA op Twitter.

Manchester United vliegt dinsdag, net als Ajax, naar Stockholm voor de Europa League-finale. Het is onbekend of beide finalisten met rouwbanden om gaan spelen, of dat er een minuut stilte wordt gehouden.

Dreigingsniveau Nederland verandert niet

Het dreigingsniveau in Nederland blijft 4, tweet Dick Schoof van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Nog steeds veel vermiste concertbezoekers

Er zijn nog steeds veel concertbezoekers vermist. Op Twitter wordt de hashtag #missinginmanchester heel veel gebruikt.

Gelukkig zijn er ook positievere berichten van mensen die inmiddels zijn gevonden.

Niet duidelijk of aanslagpleger alleen handelde

De politie van Manchester zegt dat het nog onduidelijk is of de pleger van de zelfmoordaanslag onderdeel van een netwerk was, of alleen handelde.

'Geen Nederlandse slachtoffers'

Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen aanwijzingen dat er Nederlanders zijn onder de slachtoffers in Manchester, meldt ANP. Dinsdagochtend hadden zich nog geen ongeruste mensen gemeld bij het contactcentrum van het ministerie.

Explosie was zelfmoordaanslag

De explosie gisteravond was een zelfmoordaanslag, zegt de politie van Manchester.

Politie: 22 doden, dader blies zichzelf op

'22 doden bij vermoedelijke aanslag Manchester'

Volgens de politie van Manchester is het dodental gestegen naar 22 doden.

Politie Manchester gaat uit van terroristische aanslag

Hoewel het nog niet helemaal zeker is dat het om terreuraanslag gaat, gaat de politie in Manchester daar wel van uit.

Politie gaat uit van terroristische aanslag

Onduidelijkheid over tour

Het is nog onduidelijk of Ariana Grande haar hele tour heeft geannuleerd. Onder meer TMZ meldde eerder dat de 23-jarige zangeres al haar Europese concerten van de Dangerous Woman Tour had afgezegd, maar het is nog niet bevestigd dat het concert in het Sportpaleis in Antwerpen niet doorgaat.

Rutte betuigt medeleven

Premier Rutte heeft zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en nabestaanden in Manchester. "Verschrikkelijk nieuws uit Manchester, waar mooie avond eindigt in een drama", tweet Rutte. "Gedachten bij slachtoffers. Net premier May ons medeleven betuigd."

Dit is wat we tot nu toe weten

Vermoedelijke aanslag Manchester

Minister Binnenlandse Zaken reageert

Ook de minister van Binnenlandse Zaken heeft gereageerd op de vermoedelijke aanslag. "Het is een barbaarse aanval", zegt Amber Rudd. "De aanval is opzettelijk gericht op de kwetsbaarste mensen in onze maatschappij: jonge mensen en kinderen tijdens een popconcert."

Ze bedankt de hulpdiensten.

Minister Rudd noemt het een barbaarse aanval

Ariana Grande annuleert concerttour

De tour van Ariana Grande is geannuleerd, melden meerdere media. De Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ zegt dat de 23-jarige zangeres de rest van haar Europese Dangerous Woman Tour voor onbepaalde tijd uit te stellen. Donderdag zou ze optreden in Londen, daarna in België, Polen, Duitsland en Zwitserland.

Vorige week stond de zangeres nog in de Ziggo Dome in Amsterdam.

'Waarschijnlijk zelfmoordaanslag'

Meerdere media schrijven dat de explosie een zelfmoordaanslag was. "Een zelfmoordaanslag is waarschijnlijk de reden voor de explosie. Een man ter plekke is geïdentificeerd als de mogelijke pleger van de aanslag", schrijft CNN.

Foto van explosie

Paniek in Manchester

Op beelden is te zien hoe concertbezoekers wegrenden na de explosie.

'Op een gegeven moment ben je niet meer beschermd'

In het NOS Radio 1 Journaal vertelt Syan Schaap, directeur Event Safety Institute, over de beveiliging bij massa-evenementen. Hij zegt dat het moeilijk is om altijd voorbereid te zijn op deze explosies. "Er zijn zulke verschillende aanslagen de laatste tijd. Een aanslag in een concerthal is heel anders dan een aanslag op een open evenement als de kerstmarkt in Berlijn", vertelt Schaap. "Het type maatregelen is erg afhankelijk van de locatie."

De concerthal lijkt een locatie waar goed maatregelen te nemen zijn, gaat hij verder. "Je kan goed controleren wie er naar binnen en buiten gaat." Maar de bescherming houdt wel ooit op. "Op een gegeven moment ben je buiten niet meer beschermd."

Schaap zegt dat we van dit incident kunnen leren. "Hoe cru dat ook is. Maar we moeten steeds verder proberen te leren van deze dingen, dit had ook ergens anders kunnen plaatsvinden."

De hulpdiensten rukten massaal uit naar de Manchester Arena

Britse kranten openen met vermoedelijke aanslag

De Britse kranten openen vandaag natuurlijk met het nieuws over de vermoedelijke aanslag in Manchester. Op de voorpagina van The Independent is een foto van een jong meisje in de armen van politieagenten te zien. De krant schrijft over de angst dat er kinderen onder de doden zullen zijn.

The Guardian heeft de nasleep van de vermoedelijke aanslag samengevat met een fotoverhaal. Op de foto's zijn mensen met handen in het haar te zien en hulpdiensten die gewonden verzorgen.

The Telegraph sprak met ooggetuigen. Een getuige vertelt over de explosie. "De explosie was enorm. Je voelde de druk op je borst."

Update over situatie Manchester

Onze correspondent in Groot-Brittannië, Suse van Kleef, geeft in het NOS Radio 1 Journaal een update van alles wat we tot nu toe weten over de vermoedelijke aanslag in Manchester. "De Arena is nog steeds afgezet, er wordt momenteel onderzoek gedaan", vertelt Van Kleef. Vandaag wordt extra politie ingezet in treinen en op stations. Ook is er een noodlocatie opgezet bij het station Manchester City.

"Veel mensen zijn nog op zoek naar hun geliefden", gaat Van Kleef verder. "Er zijn veel geruchten over het explosief. Mensen vragen zich af: was het een granaat? Een spijkerbom? Een zelfmoordaanslag? Er is nog niets bekend."

Geen campagne vandaag

Geen enkele Britse politicus zal vandaag campagne voeren vanwege de vermoedelijke aanslag in Manchester. Normaal zou het een drukke campagnedag zijn: op 8 juni vinden er verkiezingen plaats in Groot-Brittannië.

Manchester United reageert op vermoedelijke aanslag

Ook voetbalclub Manchester United heeft gereageerd op het nieuws over de explosie.

Nu ook Twitter-pagina voor vermiste concertbezoekers

Eerder vannacht werd al de hashtag #missinginmanchester in de wereld geroepen voor in een poging mensen weer bij elkaar te brengen. Inmiddels bestaat ook de pagina Manchester Missing.

Veel ouders en kinderen zijn elkaar kwijtgeraakt in de chaos die ontstond. Het is onduidelijk hoeveel mensen officieel vermist worden, de politie heeft daar niets over naar buiten gebracht.

Dit is wat we tot nu toe weten

Vermoedelijke aanslag Manchester

Extra lange Journaals

In verband met de vermoedelijke aanslag in Manchester worden er extra lange Journaals op NPO1 uitgezonden.

Ooggetuigen over de explosie

Ooggetuigen van de explosie in Manchester

Ooggetuigen vertellen over de explosie. "Ik rende voor mijn leven", vertelt een meisje, zichtbaar geëmotioneerd. "Iemand zei nog dat we rustig moesten blijven, dat het een knal van een ballon was."

Dicht bij station

De Britse autoriteiten melden dat de ontploffing niet in de concertzaal plaatsvond, maar in de lobby. Die ligt naast een trein- en tramstation in het noorden van Manchester. Honderden mensen probeerden zo snel mogelijk weg te komen. Het treinstation is uit voorzorg gesloten.

'Heel hard rennen'

Bij Sky News zegt een moeder dat ze met haar 11-jarige dochter het concert bezocht. "Het was haar eerste concert. We hadden een heerlijke avond gehad." Toen ze naar buiten liepen, klonk een enorme knal.

"De eerste tien seconden stonden we stil, na te denken over wat nu", zegt ze. Toen begonnen we te lopen. Pas toen er een man heel hard 'rennen!' riep, gingen we rennen." De moeder en dochter wisten snel bij hun auto te komen en zijn ongedeerd.

Chaos na explosie

Bij het concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande waren veel jonge fans aanwezig. Volgens ooggetuigen brak na de ontploffing grote paniek uit. In de chaos raakten veel ouders hun kinderen kwijt. Ariana Grande heeft zelf gereageerd via Twitter. "Ik heb er geen woorden voor", schrijft de popster.

Tim de Wit over explosie

Het gebeurde tijdens een concert van Ariana Grande

Premier May

De Britse premier Theresa May zegt dat de politie uitgaat van een terroristische aanslag. Er wordt nog onderzocht wat er precies is gebeurd. Over een mogelijke dader of daders is nog niets bekend. May heeft haar medeleven met de nabestaanden uitgesproken. Vanochtend is er een er extra vergadering van het kabinet

Beelden van paniek

Beelden van de paniek na de explosie

Een harde klap

Op het moment van de ontploffing was het concert nog bezig. Ooggetuigen zeggen dat er rond middernacht één harde klap was, in de buurt van loketten in de Manchester Arena. Volgens een woordvoerder van de concertzaal vond de explosie plaats in een openbare ruimte, en niet in de zaal zelf. In de Manchester Arena passen ongeveer 18.000 mensen.