NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Zoektocht naar vermisten gaat door, dader studeerde aan universiteit'

Duizenden mensen herdenken de aanslag op de Manchester Arena van gisteravond, ook in Birmingham. Volg alle ontwikkelingen in dit blog.

Liveblog gesloten
 • 22 doden, 59 gewonden en steeds meer bekend over de dader

  Het drama in de Manchester Arena heeft het nieuws de hele dag gedomineerd. Van de zoektocht van radeloze ouders die maar niets van hun vermiste kind hoorden tot geruchten over de vermoedelijke dader die geradicaliseerd zou zijn.

  De politie onderzoekt nog steeds of de 22-jarige zelfmoordterrorist die zich opblies bij Ariana Grande alleen handelde. Mogelijk dat daar morgen meer over duidelijk wordt.

  Voor nu sluiten we het liveblog, alle ontwikkelingen de komende uren en in de nacht kun je natuurlijk volgen in onze reguliere berichtgeving.

  Ben je het overzicht kwijt? Bekijk hier een samenvatting van vandaag:

 • Birmingham-verstoorder was bekende van politie

  De man die eerder vanavond een herdenking in Birmingham verstoorde, stond bij de politie bekend als een verwarde man.

  De 39-jarige man gedroeg zich verdacht bij de wake en toen agenten hem daarop aanspraken werd hij aangehouden. Daarna bleek dat de man een kleine bijl en een stok bij zich had.

  In totaal werd de herdenkingsbijeenkomst in Birmingham voor een kwartier ontruimd. De wake in Manchester van vanavond, waar duizenden mensen op afkwamen, verliep zonder incidenten.

 • United-fans met hun hoofd niet bij wedstrijd

  Manchester United-fan Mary Kneen, vanaf haar 8ste fan van United NOS

  "Eigenlijk ben ik nog helemaal niet in de stemming", zegt Manchester United-fan van het eerste uur Mary Kneen. Het is duidelijk: door de aanslag zijn de meeste fans nog niet helemaal met hun hoofd bij de Europa League-finale.

  "Gisteren aan het begin van de avond waren we nog zo blij dat we er woensdag toch bij zouden zijn, maar toen zagen we die verschrikkelijke berichten op tv", zegt Kneen. "Al die mensen die in stukken geblazen zijn op de plek waar we zelf ook vaak naar concerten gaan. Dan is voetbal ineens echt een bijzaak. Het doet er niet meer toe."

 • Abedi studeerde aan universiteit

  Een verslaggever van de lokale krant Manchester Evening News zegt dat de Salford-universiteit in Manchester, die eerder vanavond werd ontruimd, heeft bevestigd dat de zelfmoordterrorist Abedi er studeerde.

  De universiteit haast erbij te zeggen dat de evacuatie niets te maken had met Abedi.

 • Goed nieuws: een vermiste minder

  Een Schotse tiener die sinds de aanslag van gisteravond werd vermist, is terecht. De 15-jarige Laura MacIntyre blijkt op de intensive care te liggen in een ziekenhuis in Manchester. Ze zou zwaargewond zijn en ernstige brandwonden hebben opgelopen.

  Haar vriendin, de 14-jarige Eilidh MacLeod wordt nog steeds vermist. Nog lang niet alle 22 slachtoffers zijn geïdentificeerd en naar verluidt zijn nog meer dan 10 concertgangers vermist.

  Bij de zelfmoordaanslag op de Manchester Arena van gisteravond zijn 59 mensen gewond geraakt, ze zijn verspreid over 8 ziekenhuizen in de regio.

 • 'Dader aanslag gedroeg zich vreemd laatste tijd'

  De politie wil nog niets kwijt over de achtergrond van zelfmoordterrorist Salman Abedi, maar via de Britse kranten komen er wel details en geruchten over hem naar buiten. Volgens The Telegraph is hij een kind van Libische ouders, die tijdens het regime van Kadhafi naar Groot-Brittannië zijn gevlucht. Volgens de BBC heeft hij een oudere broer, een jongere broer en een zus.

  De Britse tabloid Daily Mail heeft zijn buren gesproken, en die zeggen dat Abedi zich 'vreemd' gedroeg de laatste tijd. "Een paar maanden geleden begon Salman hard op straat islamitische gebedsteksten te zingen in het Arabisch. Ook riep hij: er is maar één god en Mohammed is de profeet."

  Baard

  Een andere buurman noemt het gezin een traditionele Libische familie. Zo zouden ze ook Libische vlaggen in hun tuin hebben gehangen. En een studiegenoot zegt tegen Daily Mail dat hij Abedi vorig jaar nog tegengekomen is op school en dat hij toen ineens een baard had. "Ik kan me niet herinneren dat ik hem daarvoor met een baard heb gezien." Ook zegt de klasgenoot dat Abedi fan was van voetbalclub Manchester United.

  De 23-jarige man die vanmiddag bij hun huis in de wijk Fallowfield is opgepakt, zou de broer zijn geweest van Salman Abedi. Al deze details zijn nog niet bevestigd door de autoriteiten.

 • Wake Birmingham onderbroken vanwege man met een mes

  Een wake in Birmingham die werd gehouden voor de aanslag in Manchester is bruut onderbroken nadat een man zich verdacht had gedragen in de buurt van de herdenkingsbijeenkomst.

  De man zou gewapend zijn geweest met een groot mes en honkbalknuppel. De politie heeft hem opgepakt, meldt het Britse Skynews.

 • Politie in New York schroeft maatregelen op

  De politie in New York heeft uit voorzorg de veiligheidsmaatregelen op a-locaties in de stad opgeschroefd. De NYPD zegt in een verklaring dat mensen in de stad de komende tijd zwaarbewapende agenten, speciaal getrainde explosievenhonden en leden van de anti-terreurpolitie kunnen tegenkomen.

  Ook worden er in het openbaar vervoer van de stad steekproefsgewijs tassen doorzocht. De politie zegt geen aanwijzingen te hebben dat er een aanslag is gepland in New York, maar vraagt burgers wel om waakzaam te zijn.

 • Rouwbanden bij Europa League-finale

  De finale van de Europa League tussen Ajax en Manchester United begint met een minuut stilte. De openingsceremonie in Stockholm wordt versoberd en de spelers dragen tijdens de wedstrijd rouwbanden.

  "Het had een groot voetbalfeest moeten worden,maar dit wordt wel overschaduwd door die verschrikkelijke gebeurtenis. Dat haalt wel een beetje de glans van de finale af", zegt Ajax-trainer Peter Bosz.

 • Wat we nu weten

  Het is bijna een etmaal na de bloedige aanslag op de Manchester Arena. Hieronder een overzicht van de gebeurtenissen:

  - Aan het eind van het concert van Ariana Grande blies een zelfmoordterrorist zich op in de hal van het gebouw.

  - Zeker 22 mensen zijn omgekomen, 59 mensen raakten gewond. De meeste slachtoffers zijn tieners, fans van de zangeres. Ook zijn veel mensen nog vermist.

  - Volgens de politie was de dader de 22-jarige Salman Abedi uit Manchester.

  - Terreurorganisatie IS heeft de aanslag opgeëist, maar de politie zoekt nog uit of Abedi inderdaad contact had met de organisatie of dat hij alleen handelde.

  - Vanmiddag hebben antiterreureenheden van de politie zijn huis bestormd in de wijk Fallowfield. Met explosieven braken ze de deur open en hielden daarna een 23-jarige man aan, mogelijk een bekende van Abedi.

  - Duizenden mensen zijn vanavond op een wake afgekomen in het centrum van de stad om hun steun te betuigen.

 • Obama: schouder aan schouder met Britten

  De Amerikaanse oud-president Obama heeft op Twitter gereageerd op de aanslag in Manchester. "Onze gedachten gaan uit naar de doden en gewonden in Manchester. Amerikanen zullen altijd schouder aan schouder staan met de mensen in Groot-Brittannië."

 • Universiteit in Manchester ontruimd

  De Salford University in het noorden van Manchester is even ontruimd geweest vanwege de vondst van en verdacht pakketje bij de bibliotheek.

  Een halfuur later bleek dat het vals alarm was en mochten de studenten weer naar binnen.

 • Volg de wake live

  De Britse zender SkyNews zendt de wake in Manchester live uit. Kijk mee via hun YouTube-stream:

 • Herdenkingsbijeenkomst op Albert Square

  Betogers op Albert Square in Manchester AFP

  Op Albert Square in het centrum van Manchester zijn duizenden mensen bijeengekomen om de gebeurtenissen van gisteravond te herdenken. Ze hebben borden bij zich met de tekst I love MCR (Manchester) en teksten als 'Manchester is verenigd'.

  Het waken begon met een lang eerbetoon aan de hulpdiensten. De burgemeester zei dat Manchester de slachtoffers voor altijd zal onthouden. Hij riep ook op tot respect tussen de verschillende gemeenschappen in de stad.

 • Take That afgelast

  De Britse popgroep Take That zou donderdag, vrijdag en zaterdag optreden in de Manchester Arena, maar vanwege de aanslag zijn de concerten afgelast. De organisatie maakt later bekend wanneer de optredens worden ingehaald. Ook heeft Take That zelf besloten om het optreden van vandaag in Liverpool uit te stellen, uit respect voor de nabestaanden.

  De Manchester Arena bekijkt nog wat er met andere optredens in de nabije toekomst gaat gebeuren. Op volgende week dinsdag, 30 mei, staat een optreden van Kiss gepland.