Een herdenking in Manchester
NOS NieuwsAangepast

Dit was de lange, verdrietige dag van Manchester

Het begint als een droomavond voor de ruim 20.000 Ariana Grandefans in de Manchester Arena. Zij zijn erbij: een uitverkochte concert van hun popidool. Maar vlak na de show blaast een terrorist zichzelf op met een zelfgemaakt explosief.

Bij de politie in Manchester komen na 22.30 uur (in Groot-Brittannië is het een uur vroeger) uur de eerste telefoontjes binnen dat er iets is gebeurd in de grote concertzaal.

Op beelden die bezoeker Ellie Cheetham op Twitter zet, is duidelijk de paniek te zien als de explosie plaatsvindt. Het concert is net afgelopen en Cheetham, een grote fan van de Amerikaanse popster, filmt de zaal als aandenken:

Nieuwe beelden: vanuit de zaal, kort na het concert

Ariana Grande heeft veel jonge fans en door de paniek raken veel kinderen hun ouders of begeleiders kwijt. De hele nacht en ook vandaag gaat op Twitter de hashtag #MissinginManchester rond.

De politie laat weten dat er doden en gewonden zijn, maar onduidelijk is hoeveel. Tientallen mensen worden vermist. Op tv vertelt een radeloze moeder dat ze nog geen contact heeft kunnen maken met haar dochter.

Moeder vertelt over haar vermiste dochter

Hotels bij de Manchester Arena openen hun deuren en vangen concertbezoekers op die in de chaos hun vrienden zijn kwijtgeraakt. Taxichauffeurs bieden aan om concertgangers gratis naar huis te brengen.

Even na 02.00 uur maakt de politie bekend dat er 19 mensen om het leven zijn gekomen bij de explosie. Er zijn ongeveer vijftig gewonden. De politie gaat uit van een terroristische aanslag, maar maakt verder geen details bekend.

Wel wordt duidelijk dat de bom afging in een hal die in verbinding staat met een trein- en tramstation. Op dat moment waren er talloze mensen op weg naar de uitgang.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Dinsdagochtend kan de politie meer vertellen. Er is een zelfmoordaanslag gepleegd door een man. Over zijn identiteit wil de hoofdcommissaris nog niets zeggen. De politie onderzoekt of de dader alleen heeft gehandeld.

Het dodental stijgt naar 22. Ook het aantal gewonden neemt toe, dat zijn er nu 59.

In de Britse kranten verschijnen de eerste, gruwelijke ooggetuigenverslagen. "Ik zag een klein meisje liggen, zij had geen benen meer", vertelt een 33-jarige man. "Ik krijg het geschreeuw niet uit mijn hoofd", zegt hij.

"Alle terroristische aanslagen zijn laf, maar deze onderscheidt zich vanwege zijn ziekmakende lafheid", zegt de Britse premier Theresa May na spoedberaad. De gewonden worden behandeld in acht ziekenhuizen in Manchester. Velen van hen verkeren in levensgevaar, zegt May.

Wereldleiders reageren vol woede en ongeloof op de zelfmoordaanslag. Trump noemt de aanslagplegers "evil losers". Premier Rutte spreekt van een "verschrikkelijke" daad.

Rutte: dramatische avond in Manchester

Het is de zwaarste aanslag in Groot-Brittannië sinds juli 2005. Toen bliezen vier zelfmoordterroristen zichzelf op in metro's en een bus in Londen. Bij die explosies kwamen 52 mensen om het leven.

In de afbeelding hieronder een overzicht van de meest recente aanslagen in West-Europa.

Aan het begin van de middag pakt de politie een 23-jarige man op in verband met het onderzoek naar de aanslag. Twintig zwaarbewapende agenten bestormen een huis in het zuiden van Manchester.

Later op de dag wordt duidelijk dat het de voormalige woning is van de man die zichzelf heeft opgeblazen tijdens het popconcert: de 22-jarige Salman Abedi. De Britse inlichtingendienst ziet Abedi als de dader van de bomaanslag.

Hij zou gisteren vanuit Londen de trein naar Manchester hebben genomen. Volgens Britse media is hij een kind van Libische vluchtelingen, die voor het regime van Kadhafi naar Groot-Brittannië zijn gevlucht.

Politie bij een inval in het huis van Abedi in de wijk Fallowfield

De verdachte die eerder op de dag werd gearresteerd, is mogelijk een bekende van de zelfmoordterrorist.

Terreurgroep Islamitische Staat eist de bomaanslag op. Opmerkelijk is dat de organisatie de daad geen zelfmoordaanslag noemt, maar de dader een strijder van het kalifaat noemt die explosieven heeft achtergelaten.

De claim wordt dan ook in twijfel getrokken. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten eist IS vaak de verantwoordelijkheid op voor aanslagen die het niet heeft gepleegd.

Zij kwamen om bij de aanslag in Manchester

Van drie slachtoffers wordt vandaag duidelijk wie het zijn: Saffie Rose Roussos (8), Georgina Callander (18) en John Atkinson (26). Vrienden en familie rouwen.

Op internet worden meerdere crowdfundingacties opgezet voor de nabestaanden. Ruim een half miljoen euro wordt er opgehaald, om onder meer voor de begrafenissen te betalen. Ook melden ruim honderd mensen zich bij een bloedbank in Manchester.

  • AFP
    De herdenking op Albert Square
  • Getty
    Mensen rouwen in Manchester

Op Albert Square in het centrum van Manchester komen 's avonds duizenden mensen bijeen. Ze herdenken de slachtoffers en gewonden - er liggen nog 59 mensen in acht verschillende ziekenhuizen.

Mensen houden borden in de lucht met teksten als "I love MCR" (Manchester) en 'Manchester is verenigd'. Een dominee verwoordt het zo: "We slaan ons erdoorheen, omdat we samen sterk staan, wat voor achtergrond of geloof we ook hebben. Je kunt ons niet verslaan, want liefde is altijd sterker dan haat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl