NOS VoetbalAangepast

Bosz: glans is van de finale

"Wat gisteravond is gebeurd in Manchester voelen we ook bij Ajax. Ik wil namens iedereen bij Ajax ons medeleven tonen aan de slachtoffers". Trainer Peter Bosz twijfelde geen moment hoe hij de persconferentie voor de belangrijkste finale van Ajax in meer dan twintig jaar moest beginnen.

'Aanslag in Manchester overschaduwt de finale'

"Het gevoel bij mij is dat de glans wel een beetje van deze finale af is. Helemaal omdat we spelen tegen een club uit Manchester. Wat een voetbalfeest had moeten worden is nu overschaduwd door de gebeurtenissen."

De aanslag op de bezoekers van een concert van Ariana Grande in Manchester maandagavond, waarbij ten minste 22 slachtoffers vielen, heeft diepe indruk gemaakt op de jonge selectie van Bosz. "We praten er wel over. Ariana Grande was een week of twee geleden in Amsterdam. Daar zijn bij ons ook spelersvrouwen met hun kinderen naartoe geweest. Dan komt het natuurlijk wel heel dichtbij."

Onder die bezoekers was het gezin van middenvelder Lasse Schöne. "Het komt hard aan", aldus de Deen, "maar we zijn professionals. We moeten de knop omzetten."

Zenuwen

De finale van de Europa League in Stockholm gaat woensdag door, versoberd met een minuut stilte en rouwbanden. Bosz wilde niet ingaan op de vraag of hij vond dat de wedstrijd uitgesteld had moeten worden. "Dat is niet aan ons. Ik ben alleen de coach."

Ajax houdt minuut stilte

En dus ging de persconferentie ook over voetbal. De verwachting is dat een aanvallend Ajax het zal opnemen tegen een verdedigend Manchester? "Dat is wel romantisch", reageerde Bosz. "We zijn met een bepaalde manier van spelen in de finale gekomen. Dat is onze kracht, maar we zijn natuurlijk wel afhankelijk van de tegenstander. Het zijn in ieder geval twee verschillende speelwijzen, we zullen zien welke overwint."

Feit is dat Manchester United over een surplus aan routine beschikt in vergelijking met de jonge selectie van Bosz. "Ik zou ze meteen naar de dokter sturen als ze geen zenuwen zouden hebben. Dit hebben ze allemaal nog nooit meegemaakt. Zenuwen zijn prima, maar het moet niet doorslaan naar een gebrek aan durf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl