WK-kwalificatie: Spanje en Italië winnen, eerste goal Kosovo

Dinsdag is het weer een dag met weer een reeks WK-kwalificatiewedstrijden. Welke springt eruit? Dat is natuurlijk Zweden-Nederland.

De samenvattingen van groep I

De samenvattingen van groep G

De samenvattingen van groep D

Albanië-Macedonië definief gestaakt

De wedstrijd Albanië-Macedonië is definitief gestaakt. Er kan vanavond niet meer verder worden gespeeld. Het is nog onduidelijk wanneer dat wel zal gebeuren.

Vanwege hevige regenval vertrokken beide teams in de 77ste minuut naar de kleedkamers. De tussenstand was 1-1.

En nu: het WK-journaal kijken

Alle samenvattingen van alle WK-kwalificatiewedstrijden zijn vanaf 22.55 uur te zien op NPO 3. En via onze livestream.

Bijna allemaal afgelopen

Alle wedstrijden zijn afgelopen, behalve Albanië-Moldavië. Die wedstrijd is bij een 1-1 tussenstand namelijk stilgelegd vanwege hevige regenval.

GOAL Wales

Diep in blessuretijd wordt het nog 4-0 voor Wales. Niemand anders dan Gareth Bale benut een penalty.

Tussenstand: Wales-Moldavië 4-0

GOAL Spanje

Diego Costa maakte er al twee, Álvaro Morata maakte er twee, en nu heeft David Silva ook zijn tweede goal gemaakt tegen Liechenstein. Het is 8-0 tegen Liechtenstein.

Tussenstand: Spanje-Liechtenstein 8-0

Oekraïne mist penalty

In de 83ste minuut verprutst Konopljanka een uitgelezen kans om Oekraïne op voorsprong te zetten tegen IJsland. Oekraïne krijgt een strafschop, maar Konopljanka schiet hopeloos naast.

Tussenstand: Oekraïne-IJsland 1-1

GOAL Italië

De tien Italianen hadden het lastig, maar in de 83ste minuut lijkt het duel in Haifa beslist. Invaller Ciro Immobile schiet knap binnen: 3-1 tegen Israël.

Tussenstand: Israël-Italië 1-3

GOAL Spanje

De Spanjaarden hebben in Léon de zevenklapper binnen. Het is opnieuw invaller Morata die met een schot scoort: 7-0 tegen Liechtenstein.

Tussenstand: Spanje-Liechtenstein 7-0

GOAL Ierland

Servië krijgt in eigen huis te maken met de wet van Murphy: tien minuten na de 2-1 voorsprong kopt Daryl Murphy de Ieren weer langszij.

Tussenstand: Servië-Ierland 2-2

GOAL Spanje

En dat is zes: Álvaro Morata, in de ploeg gekomen voor Diego Costa, schiet de 6-0 binnen tegen Liechtenstein.

Tussenstand: Spanje-Liechtenstein 6-0

GOAL Servië

Zeven minuten na de 1-1 wordt het in Belgrado 2-1 voor Servië. Dusan Tadic benut een penalty. De Ieren, die al snel op 1-0 kwamen, moeten aan de bak.

Tussenstand: Servië-Ierland 2-1

GOAL Spanje

Diego Costa tekent ondertussen in de 66ste minuut voor zijn tweede doelpunt tegen Liechtenstein. Het staat inmiddels 5-0 in Léon.

Tussenstand: Spanje-Liechtenstein 5-0

GOAL Servië

Servië komt op gelijke hoogte met Ierland. Filip Kostic maakt er in Belgrado 1-1 van.

Tussenstand: Servië-Ierland 1-1

GOAL Kosovo

Kosovo maakt uit een penalty de gelijkmaker tegen Finland. Valon Berisha schiet raak en gaat de Kosovaarse geschiedenisboekjes in. Het is de eerste officiële interlandgoal van Kosovo.

Tussenstand: Finland-Kosovo 1-1

GOALS Spanje

De Spanjaarden zijn intussen los tegen Liechtenstein. David Silva (59') en Vitolo (60') maken er binnen een minuut 4-0 van.

Tussenstand: Spanje-Liechtenstein 4-0

Rode kaart Italië

Problemen voor Italië. Giorgio Chiellini krijgt in de 55ste minuut zijn tweede gele kaart en kan vertrekken.

Tussenstand: Israël-Italië 1-2

GOAL Spanje

Het duurde even, maar het ongeduldige Spaanse publiek krijgt dan toch nog een tweede doelpunt te zien. Sergi Roberto tikt de bal achter doelman Peter Jehle van Liechtenstein, die zich in de eerste helft onderscheidde met een paar knappe reddingen. Het is de eerste goal van Sergi Roberto voor het Spaanse elftal.

Tussenstand: Spanje-Liechtenstein 2-0

GOAL Wales

Het feest in Cardiff kan beginnen: Wales komt op 3-0. Gareth Bale krijgt de bal op een presenteerblaadje van een blijkbaar warrige Moldaviër, kan alleen opstomen richting keeper Cebanu en maakt het fraai af.

Tussenstand: Wales-Moldavië 3-0

GOAL Macedonië

In de 51ste minuut komt Macedonië verrassend op gelijke hoogte met Albanië. Ezgjan Alioski scoort met een geplaatst schot.

Tussenstand: Albanië-Macedonië 1-1

GOAL Turkije

In de blessuretijd van de eerste helft komen de Turken uit het niets nog op 1-1 in Kroatië. Een vrije trap van Calhanoglu gaat via de Kroatische muur onhoudbaar het doel in.

Tussenstand: Kroatië-Turkije 1-1

GOAL Wales

Wales lijkt in veilige haven tegen de zwakke Moldaviërs. Vlak voor rust maakt Joe Allen er met een houdbaar schot 2-0 van.

Tussenstand: Wales-Moldavië 2-0

GOAL Kroatië

De Kroaten schoten in de eerste helft al drie keer op de lat of paal, maar komen in de 44ste minuut toch eindelijk verdiend op voorsprong. Ivan Rakitic schiet een strafschop binnen, die was toegekend na een overtreding op Modric.

Tussenstand: Kroatië-Turkije 1-0

GOAL Oekraïne

In Kiev komen de Oekraïners weer naast IJsland. Andrej Jarmolenko zorgt in de 41ste minuut voor de 1-1 tegen IJsland.

GOAL Wales

De Welshmen komen dan toch op een verdiende voorsprong in Cardiff. In de 38ste minuut kopt Sam Vokes de 1-0 achter de Moldavische doelman. Maar vooral de fenomenale voorzet van Gareth Bale mag er zijn.

Tussenstand: Wales-Moldavië 1-0

GOAL Israël

De Italianen rekenden zich al rijk, maar in de 35ste minuut maakt Israël de aansluitingstreffer. En wat voor eentje: een schitterende lob van Tal Ben-Haim over keeper Buffon heen.

Van alle wedstrijden van vanavond is deze zeker een van de leukste.

GOAL Italië

Na ruim een half uur staat Italië al op een 2-0 voorsprong in Israël. Antonio Candreva benut een (makkelijk gegeven) penalty.

Tussenstand: Israël-Italië 0-2

Geen goals bij Wales-Moldavië

EK-verrassing Wales heeft het eerste half uur nog geen gaatje kunnen vinden in de Moldavische defensie. Het is nog 0-0 in Cardiff.

GOAL Finland

Een historisch moment in Turku: Kosovo krijgt zijn eerste tegendoelpunt in een officiële wedstrijd. En Finland komt dus op 1-0. Uit een hoekschop schiet Paulus Arajuuri de bal snoeihard in het dak van het Kosovaarse doel.

Tussenstand: Finland-Kosovo 1-0

GOAL Italië

De Italianen zijn goed begonnen aan hun WK-missie in Israël. Het staat na een klein kwartier 1-0 voor de Azzurri. Graziano Pellè kan een voorzet van Luca Antonelli simpel binnentikken.

Tussenstand: Israël-Italië 0-1

GOAL Albanië

Albanië komt op een 1-0 voorsprong tegen Macedonië. Armano Sadiko zorgt na negen minuten voor de 1-0.

Tussenstand: Albanië-Macedonië 1-0

GOAL Spanje

Na 10 minuten valt de eerste treffer bij Spanje-Liechtenstein. En, niet verrassend, Spanje scoort. Diego Costa kopt simpel de 1-0 binnen.

Tussenstand: Spanje-Liechtenstein 1-0

GOAL IJsland

Ook IJsland staat snel op 1-0. Alfred Finnbogason schiet de bal in twee instanties langs de Oekraïense keeper. Een prima begin voor de EK-verrassing.

En een slecht begin voor de Oekraïnse bondscoach Andrej Sjevtsjenko. De wedstrijd wordt overigens zonder publiek gespeeld vanwege een straf na racistische uitlatingen van Oekraïense fans.

Tussenstand: Oekraïne-IJsland 0-1

Ierland komt al snel op een 1-0 voorsprong in Servië. Na een vrije trap, die wordt weggestompt door keeper Rajkovic, ontstaat er een soort houterig Iers tiki-taka-voetbal, waarna Jeff Hendrick in de derde minuut voor de 1-0 zorgt.

Eerste officiële opstelling van Kosovo

Van de zes spelers van Kosovo die eerder vandaag nog zenuwachtig zaten te wachten of ze wel voor hun land mogen uitkomen, staan er vier in de basis tijdens het eerste WK-kwalificatieduel in Finland.

Blind vertrekt niet zelf

De persconferentie van bondscoach Danny Blind is inmiddels ook klaar. Blind liet weten niet uit zichzelf te vertrekken als het Nederlands elftal dinsdag verliest bij Zweden.

Hij benadrukte dat het niet alleen aan hem is of hij aanblijft bij een nederlaag tegen de Zweden. "Want daar ga ik niet alleen over'', zei hij. "Dat is ook aan andere mensen.''

Blind: ik kan goed met druk omgaan

Oostenrijk verslaat Georgië

De wedstrijd in Tibilisi zit erop. Oostenrijk verslaat Georgië met 2-1.

De Georgiërs persten er na de 2-1 nog een enthousiast slotoffensief uit, maar de Oostenrijkse defensie hield stand.

Eindstand: Georgië-Oostenrijk 1-2

Nu LIVE: de persconferentie van Danny Blind

De bondscoach is, iets vroeger gepland, begonnen aan zijn persconferentie over Zweden-Nederland. Ook Wesley Sneijder is aangeschoven.

De livestream loopt!

GOAL Georgië

Het ging al een beetje in de lucht en nu gebeurt het: de aansluitingstreffer van Georgië. Jano Ananidze krijgt in de 78ste minuut alle tijd om uit te halen en scoort van afstand. Het is nog maar 2-1 voor Oostenrijk.

De Georgiërs waren in de tweede helft de betere ploeg en de Oostenrijkers waren al op hun lauweren gaan rusten. Nu moeten ze toch nog even aan de bak.

Tussenstand: Georgië-Oostenrijk 1-2

Problemen bij Oranje kunnen Zweedse bondscoach niets schelen

Janne Andersson, de nieuwe bondscoach van Zweden, is voor Nederland een grote onbekende. Als trainer van Halmstads BK, Örgryte IS en IFK Norrköping maakte hij buiten de Zweedse landsgrenzen weinig furore. Maar ook nu hij bondscoach is en als eerste tegenstander het Nederlands elftal treft, houdt Andersson het graag geheimzinnig.

Problemen Oranje kunnen Andersson niet schelen

Tweede helft

De bal rolt weer in Tibili. Oostenrijk staat tegen Georgië op een 2-0 voorsprong.

Tussenstand: Georgië-Oostenrijk 0-2

GOAL Oostenrijk

In de 42ste minuut wordt het, uit het niets, 2-0 voor Oostenrijk. Het fraaie voorbereidende werk is van Arnautovic en diens voorzet wordt door Janko dankbaar tegen de touwen gekopt.

De afgelopen 25 minuten werden de Georgiërs steeds sterker, maar de Oostenrijkers zijn duidelijk doeltreffender.

Ruststand: Georgië-Oostenrijk 0-2

Oostenrijk komt in de zestiende minuut op voorsprong in Georgië. Verdediger Martin Hinteregger kopt een voorzet van David Alaba feilloos binnen. Keeper Giorgi Loria ging daarbij niet helemaal vrijuit.

De voorsprong is verdiend, want de Oostenrijkers hadden via Arnautovic en Janko in de beginfase al twee behoorlijke kansen gehad.

Tussenstand: Georgië-Oostenrijk 0-1