Milot Rashica mag voor Kosovo uitkomen.
NOS Voetbal

Vitesse-speler Rashica mag voor Kosovo spelen

Kosovo speelt vanavond tegen Finland zijn eerste WK-kwalificatiewedstrijd ooit, maar pas op het laatst is duidelijk met welke spelers. De FIFA moest toestemming geven, maar door administratieve onduidelijkheden hebben vanmiddag pas de laatste spelers te horen gekregen dat ze uit mogen komen voor Kosovo. Onder hen is Vitesse-speler Milot Rashica. Hij speelde hiervoor zes interlands voor Jong Albanië.

De situatie van Kosovo is bijzonder. In mei kreeg het land toestemming om als zelfstandig land mee te doen aan de WK-kwalificatie. Kosovo scheidde zich in 2008 af van Servië, een status die door Servië nog steeds niet officieel erkend is.

Vooral Albanezen willen voor Kosovo spelen

De FIFA-regels schrijven voor dat voetballers van land mogen wisselen als een nieuw land wordt toegelaten tot de kwalificatiewedstrijden. In het geval van Kosovo wonen veel van oorsprong Kosovaren in het buitenland. Zij zijn gevlucht tijdens de oorlog eind jaren negentig of leven al generaties lang in met name Albanië. Verschillende spelers met Kosovaarse roots wilden van land wisselen.

Afgelopen week meldde de FIFA in een verklaring dat er meer tijd nodig was om tot een beslissing te komen. Bondscoach Albert Bunjaki reisde met een grote groep spelers af naar Finland en gebruikte twee lijsten, eentje met vijftien spelers die sowieso inzetbaar waren en één met zes spelers die nog wachtten op toestemming van de wereldvoetbalbond.

Valon Berisha is de belangrijkste speler die op het laatste moment te horen heeft gekregen dat hij uit mag komen voor Kosovo. De middenvelder van Red Bull Salzburg speelde al negentien interlands voor Noorwegen.

Arsenal middenvelder Xherdan Shaqiri liet vorige week al weten dat hij niet voor Kosovo kiest, maar voor Zwitserland zal uitkomen. Volgens hem kunnen spelers die op het afgelopen EK hebben gespeeld niet meer van land switchen.

Kosovo speelt in de poule met Finland, Kroatië, IJsland, Turkije en Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl