Janne Andersson ziet toe tijdens de training van Zweden
NOS Voetbal

Problemen bij Oranje kunnen Zweedse bondscoach niets schelen

Janne Andersson, de nieuwe bondscoach van Zweden, is voor Nederland een grote onbekende. Als trainer van Halmstads BK, Örgryte IS en IFK Norrköping maakte hij buiten de Zweedse landsgrenzen weinig furore. Maar ook nu hij bondscoach is en als eerste tegenstander het Nederlands elftal treft, houdt Andersson het graag geheimzinnig.

Zo speelde Zweden afgelopen week, in tegenstelling tot Oranje, geen oefenwedstrijd in de aanloop naar het eerste WK-kwalificatieduel. En weet het Nederlands elftal niet wat er van het 'nieuwe' Zweden kan worden verwacht. "Dat was ook een van de redenen waarom we geen oefenduel hebben gespeeld", zei Andersson, met een knipoog, tijdens de persconferentie.

Zweden doen geheimzinnig op persconferentie

"Ik heb de spelers afgelopen week voor het eerst ontmoet", aldus Andersson. "Ik vond het belangrijker om die dagen te gebruiken om samen te trainen en te praten over hoe wij voetbal willen spelen. En het is prima als jullie er dan helemaal niets van begrijpen."

Dat er een ander Zweden zal staan dan voorheen, is duidelijk. Want Zlatan Ibrahimovic is er niet meer. Gefluisterd wordt dat Andersson op de defensieve toer gaat. Na enig aandringen wil Andersson wel een tipje van de sluier oplichten. "Natuurlijk wil ik een hechte defensie. Maar ik wil ook dat we dapper en aanvallend spelen."

Echt veel wil Andersson dus niet kwijt. Maar ook het wel en wee van Oranje kan de bondscoach weinig boeien. "Ik concentreer me op mijn eigen team. Wij hebben een goede week achter de rug. Dus of Nederland problemen heeft of niet: het kan me niet schelen." ​

Problemen Oranje kunnen Andersson niet schelen

In Nederland zien velen de WK-kwalificatiewedstrijd tegen de Zweden al als cruciaal, voor Oranje, maar ook voor bondscoach Danny Blind. Ook dat ligt in Zweden heel anders. "Cruciaal? Dat kan natuurlijk, maar dat weet je pas achteraf. Ik zeg altijd: vandaag is vandaag en morgen is morgen. En morgen hebben we een wedstrijd. Daar steek ik al mijn energie in."

Andersson laat niet veel los, maar afgaande op de afsluitende training van de Zweden lijkt het erop dat John Guidetti en Marcus Berg dinsdagavond het spitsenkoppel gaan vormen. Guidetti speelde in het seizoen 2011/2012 voor Feyenoord en staat nu onder contract bij Celta de Vigo, Berg voetbalde in het verleden voor FC Groningen en PSV en verdient nu zijn brood bij Panathinaikos. Ook oud-PSV'er Oscar Hiljemark heeft waarschijnlijk een basisplaats.

Andreas Granqvist tijdens de persconferentie

En de aanvoerder van Zweden is eveneens een oude bekende: voormalig FC Groningen-speler Andreas Granqvist. "Zlatan was een absolute leider. Zonder hem zijn er nieuwe spelers die verantwoordelijkheid moeten nemen. Maar voor mij is het aanvoerderschap een beetje dezelfde rol. Ik praat al veel met de spelers en probeer iedereen in en buiten het veld te helpen."

Met het nieuwe Zweden gaat Granqvist tegen Nederland voor een goed resultaat: "Het is een team dat vecht voor elkaar en elkaar helpt. Het is een vrij jong team, maar met spelers met ervaring bij hun clubs, ook in grote Europese competities. Wij verwachten een goede wedstrijd tegen Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl