Zlatan Ibrahimovic viert de 4-2 tegen Engeland in 2012
NOS Voetbal

Is er in Zweden leven na Zlatan?

Even ten noorden van Stockholm, in de stad Solna, staat sinds vier jaar het grootste stadion van Zweden, de Friends Arena. Daar treft het Nederlands Elftal dinsdagavond Zweden, een Zweden dat het voor 't eerst moet doen zonder Zlatan Ibrahimovic.

Maar in de Friends Arena zal voor altijd de geest van Zlatan Ibrahimovic rondwaren. Op 14 november 2012 werd het stadion ingewijd met de interland Zweden-Engeland en vooral dankzij de Zweedse superster werd het een historische avond. Het thuisland won met 4-2 en Zlatan Ibrahimovic nam alle Zweedse treffers voor zijn rekening. De laatste was een legendarische omhaal van ruim 25 meter afstand.

Is er leven na Zlatan in Zweden?

Na 116 interlands en 62 doelpunten voor de Zweedse nationale ploeg nam Zlatan Ibrahimovic op het EK afscheid. Een nieuw Zweden ontvangt dinsdagavond Oranje, want onder anderen Kim Källström en Andreas Isaksson zetten na het EK ook een punt achter hun interlandloopbaan.

Met een nieuwe bondscoach begint Zweden aan een nieuw tijdperk. Jan Andersson van de Zweedse kampioen IFK Norrköping volgde Erik Hamrén op. En er staat een nieuwe aanvoerder: Andreas Granqvist, ex-FC Groningen, nu spelend voor het Russische Krasnodar.

Jan Andersson

De huidige selectie van Zweden is een mix van oude en jonge spelers en mag als een talentvolle generatie worden bestempeld. In 2015 werd Zweden in Tsjechië Europees kampioen voor spelers onder 21 jaar. Oscar Hiljemark behoorde tot die ploeg, evenals ex-Feyenoorder John Guidetti. De ex-PSV'er is een van de spelers die het stokje moeten overnemen.

"We hebben een goed gevoel", aldus Hiljemark. "Zonder Zlatan spelen is bijzonder. We moeten dit verlies als team opvangen. Samenspelen en 100 procent geven.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl