liveblog
NOS NieuwsAangepast

Nice herdenkt slachtoffers met mis

liveblog gesloten

Liveblog afgesloten

We sluiten het liveblog nu af. We blijven de ontwikkelingen volgen en zullen hierover berichten op NOS.nl.

Promenade blijft gesloten tot morgenmiddag

De Promenade des Anglais blijft vanavond nog afgesloten. Pas morgen aan het begin van de middag wordt de boulevard weer opengesteld. De reden voor de vertraging is dat het langer duurt dan gepland om de bezittingen van de slachtoffers bij elkaar te zoeken en de boulevard schoon te maken.

Promenade des Anglais nog steeds gesloten

De promenade des Anglais is nog steeds afgesloten. Eerder was gezegd dat de boulevard rond 20.00 uur weer open zou gaan. Veel mensen hebben zich verzameld in het centrum van Nice waar ze bloemen leggen. Ook kan er een condoleanceregister worden getekend.

Justitie onderzoekt of dader banden had met terreurorganisatie

Bouhlel was niet bekend bij de veiligheidsdiensten als geradicaliseerde moslim en er is ook geen enkele islamitische terreurorganisatie die de verantwoordelijkheid voor deze aanslag heeft opgeëist, benadrukte de Franse hoofdaanklager. Maar de daad beantwoordt wel aan de oproepen van de terreurorganisaties, zei hij.

Justitie onderzoekt of Lahouaiej een radicale achtergrond had

Herdenking in de kathedraal Santa Reparata

Om 18.30 is er in Nice in de kathedraal Santa Reparata een herdenkingsdienst begonnen voor de slachtoffers. De dienst wordt bijgewoond door onder meer oud-president Sarkozy en oud-burgemeester van Nice Estrosi.

Ook wordt op korte termijn in congrescentrum Acropolis een kapel ingericht waar de slachtoffers herdacht kunnen worden.

Dader in Nice lijkt geen radicale moslim, denkt justitie

Bouhlel was bekend bij politie en justitie. In maart dit jaar werd hij veroordeeld omdat hij bij een verkeersruzie geweld had gebruikt. Hij was niet bekend bij de veiligheidsdiensten als geradicaliseerde moslim en er is ook geen enkele islamitische terreurorganisatie die de verantwoordelijkheid voor deze aanslag heeft opgeëist, benadrukte de Franse hoofdaanklager.

Witte vrachtwagen weggesleept van plek aanslag

De witte vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd is weggesleept. Naar verwachting zal de Promenade des Anglais om 20.00 uur vanavond weer worden vrijgegeven.

Witte vrachtwagen weggesleept van plek aanslag

Op een ander filmpje is duidelijk te zien dat de vrachtwagen doorzeefd is met kogels.

Justitie in Frankrijk bevestigt identiteit aanslagpleger

De Franse aanklager die belast is met terreurzaken heeft bevestigd dat de dader van de aanslag in Nice Mohamed Lahouaiej Bouhlel is, een 31- jarige Tunesiër die in Frankrijk woonde. Ook zei hij dat er bij de aanslag 202 mensen gewond zijn geraakt waarvan er 52 in levensgevaar verkeren. Onder de 84 doden waren 10 kinderen.

Vuurwerk morgen in Keulen zwaar bewaakt

Een vuurwerkfeest dat voor morgenavond in Keulen op het programma staat, zal in verband met de aanslag in Nice zwaarder worden bewaakt. De politie zet extra mensen in, straten worden afgezet en er worden gepantserde voertuigen ingezet.

'Ik ben nog nooit zo bang geweest'

Wat een mooie laatste vakantie-avond had moeten worden, eindigde voor Anne van der Geest en Daane Koch in een tragedie. Ze waren vlak bij de vrachtwagen die 84 mensen doodreed. "We voelen ons eindelijk weer een beetje veilig", zeggen ze terug in Nederland tegen RTV NH.

Zodra ze op Schiphol Annes moeder omhelzen, barsten de drie in snikken uit. "Jullie zijn veilig", stelt Annes moeder de meiden gerust. Waar veel toeristen halsoverkop zijn vertrokken uit de Franse kustplaats, wisten de vriendinnen al dat ze vandaag zouden vertrekken.

Beelden arrestatie ex-vrouw dader

De ex-vrouw van de vermoedelijke aanslagpleger is door de politie meegenomen naar het bureau voor verhoor.

Ex-vrouw van verdachte opgepakt door politie

Eiffeltoren rouwt in kleuren Franse vlag

De Eiffeltoren zal gedurende de nationale rouw van drie dagen in de rood, wit en blauw verlicht zijn. De rouwperiode begint morgen.

'Verdachte had enge blik'

Volgens een buurvrouw van de verdachte had hij "een hele enge blik". Dat zegt ze in een interview met persbureau Reuters.

Buurvrouw: 'Hij had een hele enge blik'

Rutte reageert vanuit Mongolië

De premier heeft in Mongolië een video met zijn reactie op de aanslag opgenomen. Hij zei dat Frankrijk gisteren opnieuw is getroffen door een laffe aanslag, waarbij veel mensen zijn omgekomen. "Aan de lugubere lijst van steden, waarop Parijs het dieptepunt vormt, is opnieuw een Franse stad toegevoegd."

Rutte reageert in Mongolië op aanslag Nice

'Ex aanslagpleger opgepakt'

Nice-Matin meldt dat de ex-vrouw van de dader van de aanslag in Nice is opgepakt. Dat zouden bronnen tegen krant hebben gezegd.

'Verdachte zat in de put en had geldproblemen'

De verdachte van de aanslag in Nice had geen religieus motief. Dat zegt de buurman van de man. Hij zegt dat de vermoedelijke aanslagpleger geldproblemen had.

'Verdachte zat in de put en had geldproblemen'

Montpellier annuleert gay pride

De gay pride die morgen gehouden zou worden in Montpellier, is geannuleerd in verband met de aanslag in Nice. Dat schrijft de krant Midi Libre.

Twee Nederlandse kinderen gewond

Bij de aanslag zijn twee Nederlandse kinderen gewond geraakt. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Het zijn een meisje van 14 en een jongen van 9

Hollande: nog 50 mensen in levensgevaar

Er zijn nog ongeveer vijftig mensen in levensgevaar. Dat heeft de Franse president Hollande gezegd tijdens een persconferentie over de aanslag. Onder de slachtoffers waren veel kinderen, die met hun ouders naar het vuurwerk waren komen kijken. Hollande is nu in Nice.

Foto aanslagpleger

De Arabische nieuwszender al Jazeera zegt een foto te hebben van de aanslagpleger in Nice, de 31-jarige Tunesische Fransman Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

Fotograaf: het was net een oorlogsgebied

Fotografen trekken naar de rampplek om de wereld te laten zien wat de aanslag heeft aangericht. Zie hier beelden uit een 'oorlogsgebied'.

Ongeloof in Nice

Politie in appartement vermoedelijke dader

De politie doorzoekt het appartement van de vermoedelijke dader in Nice. De aanslagpleger is gisteravond door de politie doodgeschoten. Er zou sprake zijn van minstens een arrestatie.

Waarom wéér een aanslag in Frankrijk?

Frankrijk wordt sinds anderhalf jaar geteisterd door aanslagen, is dat toeval of is daar een reden voor. Terrorisme-expert Quirine Eijkman ziet een verband met de koloniale geschiedenis. "Moslimextremisten zien Frankrijk als legitiem doelwit."

Frankrijk heeft een van de grootste moslimpopulaties van Europa. Eijkman: "Dat wil niet zeggen dat alle moslims deze aanslagen steunen, maar er is wel een voedingsbron. Een hele kleine groep die zich niet thuis voelt in het land is er wel."

Dader was niet in beeld van veiligheidsdienst

De dader van de aanslagen in Nice is hoogstwaarschijnlijk Mohamed Lahouaiej Bouhlel, een 31-jarige Tunesische Fransman. Zijn identiteit is nog niet met dna-onderzoek bevestigd, maar de identiteitspapieren van Bouhlel lagen in de cabine van de vrachtwagen

Ontruiming luchthaven Nice

De luchthaven van Nice is korte tijd ontruimd geweest wegens een verdacht pakketje. Er zijn berichten dat de mensen weer naar binnen kunnen.

Crisisoverleg op hoogste niveau

De aanslag in Nice wordt besproken door onder anderen president Hollande en minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve.

'Ik dacht eerst dat het een ongeluk was'

Nader El Shafei, de maker van de beelden van de uitschakeling van de aanslagpleger, dacht eerst dat hij getuige was van een ongeluk. "Ik schreeuwde en zwaaide naar de berijder dat hij moest stoppen en wees dat hij over mensen heen was gereden", zegt de Egyptenaar.

"Ik kon hem iets van een minuut in zijn gezicht kijken, maar hij had geen aandacht voor de mensen om zich heen. Hij was duidelijk nerveus en toen zag ik ineens dat hij bewapend was. Intussen kwam de politie op hem af. Ze hebben niet geprobeerd om met de man in gesprek te gaan, hij werd meteen doodgeschoten."

Zie hier meer ooggetuigen.

'Meer agenten voor veiligheid in Brussel'

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur wil meer agenten en logistieke middelen voor de veiligheid in de stad, zegt Het Laatste Nieuws. De Belgische hoofdstad heeft de komende tijd veel zomerevenementen, onder andere op en rond de nationale feestdag, 21 juli. Mayeur dringt al langer aan op meer mensen en middelen, na de gebeurtenissen in Nice krijgt dit nieuwe aandacht.

Dader komt uit Tunesische Msaken

Veiligheidsdiensten in Tunesië melden aan persbureau Reuters dat de dader uit Msaken komt, een stad met zo'n 100.000 inwoners in Tunesië. Vier jaar geleden zou hij daar voor het laatst zijn geweest.

Bronnen melden aan Reuters dat de 31-jarige Mohamed Lahouaiej Bouhlel bij de autoriteiten in Tunesië niet bekend stond als iemand die er radicale islamitische opvattingen op nahoudt.

Gentse Feesten

De burgemeester van de Belgische stad Gent is er zeker van dat wat er in Nice is gebeurd niet in zijn stad zal plaatsvinden. "We leggen al dagen betonblokken op de invalswegen. Geen enkel voertuig raakt de stad in zonder controle", zegt hij tegen de VRT.

Vanavond gaan de Gentse Feesten van start, dat verspreid over tien dagen ruim een miljoen bezoekers trekt.

Internationale slachtoffers

Er zijn tot nog toe zeker 84 mensen overleden bij de aanslag in Nice. Voor zover nu bekend zitten daar zes buitenlanders bij.

- een Armeniër

- een Oekraïner

- een Rus

- een Zwitsere

- twee Amerikanen

Élysée

Op het paleis Élysée in Parijs werden aan het begin van de middag de vlaggen halfstok gehangen.

In beeld: verdriet, verbijstering en verslagenheid in Nice

Een overzicht in foto's van de gebeurtenissen in Nice tot nu toe.

Video: politie doodt dader aanslag Nice

Er zijn beelden vrijgegeven van het moment dat agenten de dader van de aanslag bestormen en doodschieten.

Politie doodt dader aanslag Nice

Wake voor de slachtoffers

In Nice wordt vanavond om 18.00 uur een wake gehouden voor de slachtoffers van de aanslag in Nice.

Drie Duitse slachtoffers

Er zouden drie Duitsers om het leven gekomen zijn. Het gaat om deelnemers van een examenreis en de school heeft het bevestigd tegenover de regionale omroep van Berlijn en Brandenburg.

Frans omroep maakt excuses

France Télévisions heeft kijkers zijn excuses aangeboden voor de schokkende beelden die de omroep gisteravond en afgelopen nacht uitzond. Die leverden heftige reacties van kijkers op.

"De verspreiding van de beelden was verkeerd en komen niet overeen met onze standaard", gaf de omroep als verklaring.

Amerikaanse slachtoffers

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat er twee Amerikanen om het leven zijn gekomen in Nice.

Nederlands ooggetuigen vertellen over de aanslag in Nice

Nederlandse ooggetuigen over aanslag

Prudhomme: de Tour gaat door in een sobere sfeer

Prudhomme: de Tour gaat door in een sobere sfeer

De verklaring van Tour de France-directeur Christian Prudhomme voor de dertiende etappe, die is overschaduwd door de aanslag in Nice.

Wereldleiders reageren op aanslag Nice

Wereldleiders reageren op aanslag Nice

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een update geplaatst voor Nederlanders die in Frankrijk zijn of naar dat land willen afreizen.

Visualisatie

De New York Times maakte een visualisatie van de rit die de witte vrachtwagen maakte.

Dick Schoof: alles is een wapen

Dick Schoof: alles is een wapen

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, blijft ons dreigingsniveau substantieel. Dat wil zeggen: een aanslag kan in Nederland voorkomen.

Huiszoeking bij dader

Bij het huis, waar de dader woonde, is een huiszoeking gaande.

Frans volkslied

De beiaardier van de Zwolse Peperbus speelde vanochtend de Marseillaise, het Franse volkslied.

Kinderziekenhuis

In een kinderziekenhuis in Nice zijn na de aanslag 50 kinderen behandeld. Twee van hen zijn overleden.

Tweede Kamer ontdaan na aanslag

Ook uit de Tweede Kamer komen geschokte reacties op de aanslag in Nice. Tweede Kamervoorzitter Arib spreekt van een verschrikkelijke en laffe aanslag. Ze wenst slachtoffers, nabestaanden en het Franse volk veel sterkte toe.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra zegt intens met de Fransen mee te leven. "Wat een feestdag had moeten zijn, is een dag van verdriet geworden. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden."

Lees hier meer reacties van Kamerleden.

Ikbenveilig.nl

Op de website ikbenveilig.nl van het Rode Kruis zijn inmiddels honderd 'veilig'-meldingen binnen en zijn er tot nu toe tien matches gemaakt.

Valls: Frankrijk opnieuw getroffen door terrorisme

Valls: Frankrijk opnieuw getroffen door terrorisme

VVD leeft mee

De VVD leeft ook met met de slachtoffers van de aanslag in Nice. Op het Twitter plaatste de politieke partij een hart in de kleuren van de Franse vlag.

Verscherpte grenscontroles

Italië en Duitsland gaan de controles aan de grens met Frankrijk op de wegen en het spoor verscherpen.

Drie dagen van nationale rouw

De Franse premier Manuel Valls heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Die zijn van zaterdag tot en met maandag.

De Franse premier Valls

De regels van het Jeugdjournaal

Veel ouders vragen zich bij nieuwsgebeurtenissen zoals in Nice af hoe een kind met dergelijk nieuws omgaat. Het Jeugdjournaal zette daarom een aantal tips op een rij.

Een van de tips: onthoud dat dingen die in het nieuws komen, vaak dingen zijn die zelden of nooit gebeuren. Daarom is het nieuws.

Juncker: een barbaarse terroristische daad

Juncker: wanneer houdt het op?

De reactie van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, op de aanslag in Nice.

Burgemeester Nijmegen

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen heeft ook gereageerd op de aanslag in Nice. In zijn stad gaat volgende week de Nijmeegse Vierdaagse van start, een evenement waar veel mensen op afkomen.

"Net als ieder weldenkend mens heb ik met afschuw kennis genomen van de verschrikkelijke gebeurtenissen in Nice gisteravond. Voor menigeen zal het ongetwijfeld effect hebben op de wijze waarop de Vierdaagse beleefd wordt. Al jaren is het dreigingsniveau in Nederland substantieel. De maatregelen waren en blijven hierop gericht. Ook na gisteravond is er geen enkele concrete aanwijzing dat er richting Vierdaagse iets te gebeuren staat. Het spreekt vanzelf dat we gedurende de komende week nauw overleg zullen hebben over de veiligheidsmaatregelen tijdens de Vierdaagse", staat in de verklaring van Bruls.

Vrachtwagen was gehuurd

De witte vrachtwagen waarmee de verdachte gisteravond inreed op het publiek in Nice, was gehuurd. Dat schrijft de krant Le Figaro. De vrachtwagen werd afgelopen woensdag voor meerdere dagen gehuurd.

Voorpagina NRC

Bij middagkrant NRC Handelsblad zijn ze bezig met de opmaak van de voorpagina van vandaag.

'Dreigingsniveau blijft onveranderd'

Volgens Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, worden er in Nederland na de aanslagen in Nice geen extra maatregelen genomen. "Het dreigingsniveau blijft onveranderd. Wel wordt het onderzoek in Frankrijk gevolgd."

Geen reclamekaravaan in Tour

De 13de etappe van de Tour de France, de tijdrit van Bourg-Saint-Andéol naar La Caverne du Pont d'Arc, staat volledig in het teken van de aanslag.

"De etappe zal in stilte worden verreden. Dat betekent dat er geen reclamekaravaan is en ook de officiële plichtplegingen blijven achterwege", vertelde verslaggever Gio Lippens op NPO Radio 1.

Voor en na de etappe zal er een minuut stilte worden gehouden. Ook is er meer politie dan normaal op de been.

'Alles is een wapen tegenwoordig'

Erik Akerboom, de korpschef van de Nationale Politie, reageerde op NPO Radio 1 op de aanslag in Nice. "Het is moeilijk iets aan zulke aanslagen te doen, alles is een wapen tegenwoordig", zei hij.

Volgens hem is er verscherpte paraatheid bij alle veiligheidsdiensten. Er wordt opnieuw gekeken naar de maatregelen die bij allerlei evenementen, zoals bijvoorbeeld de NijmeegseVierdaagse, zijn genomen.

Duitse schoolklas

Het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken sluit Duitse slachtoffers niet uit.

De regionale omroep van Berlijn en Brandenburg meldt dat er mogelijk een Duitse schoolklas getroffen is. Een lerares en twee leerlingen van een school uit Berlijn zouden om het leven gekomen zijn. Maar die informatie is nog niet bevestigd.

Merkel: overtuigd dat we deze strijd winnen

"Duitsland staat in de strijd tegen het terrorisme naast Frankrijk. Ik ben overtuigd dat we ondanks alle moeilijkheden die strijd zullen winnen", dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel vanuit Ulaanbaatar in Mongolië. Daar is momenteel een Europese-Aziatische regeringstop aan de gang, waar ook premier Rutte bij aanwezig is.

Alle deelnemers van de top zijn volgens Merkel "verenigd in onbegrip over de aanslag in Nice". Ze heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken haar medeleven betuigd.

Huiszoeking

In het huis van de 31-jarige verdachte is momenteel een huiszoeking gaande. De man woonde in Nice. Hij staat sinds eind januari bij de politie onder verdenking wegens geweldpleging. Dat meldt de Franse krant Le Point.

Russische bloemen voor Nice

Bij de Franse ambassade in Moskou leggen mensen bloemen neer voor de slachtoffers

'Nice is een spookstad aan het worden'

Een gesprek met correspondent Ron Linker over de aanslag in Nice in het NOS Radio 1 Journaal.

Verslagenheid is groot

Op de ochtend na de aanslag is de verslagenheid groot bij deze man, die bij het strand van Nice zit.

Video: 'Er wordt geschoten'

Het schieten in beeld

De vrachtwagenchauffeur die op de menigte inreed werd door de politie uitgeschakeld. De truck werd doorzeefd met kogels. Van dat moment zijn beelden gemaakt door omstanders.

Baby weer terug bij ouders

In de paniek die gisteravond in Nice ontstond, raakte een stel zijn 8 maanden oude baby kwijt. Via Facebook deden ze een emotionele oproep aan iedereen in de Franse stad om uit te kijken naar hun kind in de kinderwagen.

"Lieve vrienden van Nice, als iemand hem heeft gezien, neem alstublieft contact op", schreef Tiava Banner. Het bericht werd meer dan 20.000 keer gedeeld.

Een uur later was de baby weer terecht.

De 8 maanden oude baby werd al snel teruggevonden

Frankrijk wordt geschokt wakker

Frankrijk wordt geschokt wakker

Voor mensen die gisteravond vroeg zijn gaan slapen, kwam de aanslag als een shock.

Promenade Nice afgesloten

De boulevard waar het gebeurde is nog steeds afgesloten. De technische recherche doet er onderzoek. Vanwege dat politie-onderzoek zouden nog niet alle lichamen van slachtoffers zijn geborgen. Met behulp van de lichamen proberen de rechercheurs te achterhalen wat er is gebeurd en hoe de dader te werk is gegaan.

De boulevard in Nice is afgesloten

'Opeens zag ik overal lichamen liggen'

Een lid van een Franse band die gisteravond optrad in Nice vertelt wat hij zag gebeuren.

Franse ooggetuige over aanslag

Mexico leeft mee met Nice

Mexico-Stad

Het gebouw van de senaat in Mexico-Stad kleurt vannacht blauw, wit en rood.

Foto van vlak na de aanslag

Slachtoffers liggen op straat, vlak na de aanslag.

Reactie koning Willem-Alexander

Op de Facebookpagina van het koninklijk huis reageert koning Willem-Alexander op de aanslag in Nice:

"Ons hart gaat uit naar de slachtoffers van de aanslag in Nice. Frankrijk werd op de dag van zijn nationale feestdag zwaar getroffen. Wij leven intens mee met allen die nu rouwen om hun dierbaren of in tergende onzekerheid verkeren."

Dader was bekende van de politie

De man die de aanslag in Nice pleegde was een bekende van de politie, maar was niet in beeld bij de veiligheidsdiensten. Dat melden bronnen binnen de politie aan persbureau Reuters. Het gaat om een 31-jarige Fransman van Tunesische afkomst. Hij zou volgens Franse media zijn veroordeeld voor geweld en wapenbezit.

San Francisco steunt Nice

Het stadhuis van de Amerikaanse stad San Francisco kleurt blauw, wit en rood, de kleuren van de Franse vlag.

Steunbetuigingen uit het Tourpeloton

De Nederlandse wielrenner Bauke Mollema hoorde het nieuws over de aanslagen afgelopen nacht. "Ik kon nog niet slapen en nu lees ik over iets veel belangrijkers dan de Tour", schreef hij op Twitter.

Ook de leider in het algemeen klassement Chris Froome was met zijn gedachten bij de slachtoffers.

'Explosieven niet echt'

Volgens het dagblad Le Parisien zouden de wapens en explosieven die in de witte vrachtwagen lagen niet echt zijn. De dader schoot wel vanuit de vrachtwagen op het publiek, zo meldt de krant.

Dodental opgelopen

Het dodental na de aanslagen in Nice is opgelopen tot 84.

Geen Nederlanders vermist

In een reactie meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat er in Nice geen meldingen zijn Nederlandse vermisten.

Grote paniek

Deze video die een ooggetuige op Twitter plaatste, geeft goed aan hoe groot de paniek was gisteravond op de boulevard van Nice.

Video: wat er tot nu toe bekend is

Aanslag in Nice na nationale feestdag Frankrijk

Concert Rihanna afgelast

De vlaggen in Nice hangen vrijdag halfstok, maakte de burgemeester Christian Estrosi vrijdagochtend bekend. Ook zei hij dat het concert van de popster Rihanna niet doorgaat. Zij zou vrijdagavond in de Franse stad optreden. Een jazzfestival gaat eveneens niet door.

Langere journaals op NPO 1

Op NPO 1 worden langere journaals uitgezonden in verband met de aanslagen in Nice.

Rutte brengt condoleances over

Eerder vannacht bracht premier zijn condoleances over aan de Franse regering. "Het is afschuwelijk om te zien dat wederom vele tientallen mensen, onschuldige burgers, zijn getroffen door een dodelijke aanslag", zegt de premier tegen het ANP.

Stille getuige

Een pop ligt naast een van de slachtoffers van de aanslag in Nice

Koenders geschokt door aanslagen Nice

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen bij de aanslag in Nice. Toch kan hij het niet uitsluiten, omdat er nog veel onduidelijk is.

Koenders zegt dat hij geschokt is door de aanslag. Hij noemt het afschuwelijk dat een feestdag van de Fransen "een orgie van geweld is geworden, met ongekende wreedheden".

Hollande verlengt noodtoestand in Frankrijk

De noodtoestand in Frankrijk wordt met drie maanden verlengd. Dat maakte president François Hollande bekend in een persconferentie over de aanslag in Nice. Hollande sprak in zijn eerste reactie van een verschrikkelijke aanval met een duidelijk terroristisch karakter.

Hollande verlengt noodtoestand na aanslag Nice

Nederlandse ooggetuige: het was onwerkelijk

De Nederlandse Sanne Reckman liep samen met haar vriend Martijn over de boulevard waar een gezellige sfeer hing. Toen zag ze uit het niets schreeuwende mensen alle kanten oprennen. "Een vader pakte zijn beide kinderen op onder de armen en rende keihard weg. Uit het niets reed een witte vrachtwagen met een rotvaart de menigte in", schrijft ze de NOS.

De vrachtwagen reed enkele meters van de twee Nederlanders af. "Het was onwerkelijk", zegt Sanne. "Het was alsof er opzettelijk in het meest volle deel van de menigte werd ingereden."

Lees hier haar hele verhaal: Ooggetuige Nice: ik bleef huilen en trillen

Beelden van de witte vrachtwagen

De vrachtwagen waarmee de aanslag is gepleegd

Op deze beelden verschijnt de witte vrachtwagen op de boulevard van Nice. Agenten proberen de truck tegen te houden, lossen schoten en dan versnelt de vrachtwagen in de richting van het publiek.

Wat gebeurde er gisteravond in Nice?

In de Zuid-Franse stad is gisteravond rond 22.30 uur, aan het einde van de feestdag Quatorze Juillet, een witte vrachtwagen ingereden op publiek dat naar de jaarlijkse vuurwerkshow aan het kijken was. Op dat moment stond de boulevard van Nice stampvol met mensen. De feeststemming sloeg om in paniek.

In de chaos probeerde het publiek weg te vluchten, maar dat lukte tientallen mensen niet. Zeker tachtig mensen werden doodgereden.

Een openbaar aanklager zei dat de bestuurder van de truck een afstand van ongeveer 2 kilometer door de mensenmassa reed.

Volgens de ANWB Alarmcentrale zijn er vooralsnog geen Nederlandse slachtoffers. Wel waren verschillende Nederlanders ooggetuige van de aanslag.

Bestuurder doodgeschoten

De politie opende het vuur op de witte vrachtwagen. De cabine werd doorzeefd met kogels en de bestuurder doodgeschoten.

Over de identiteit van de dader is nog niets bekendgemaakt. In de cabine is wel een identiteitskaart gevonden van een 31-jarige Franse Tunesiër. Onderzocht wordt of hij de bestuurder was.

De Franse autoriteiten onderzoeken ook of de bestuurder alleen handelde. Het motief van de dader is nog niet bekend. Het OM in Parijs zegt dat justitie nu onderzoek doet naar moord en poging tot moord met een terroristisch oogmerk.

De oud-burgemeester van Nice zegt dat de vrachtwagen vol lag met wapens en granaten.