liveblog
NOS NieuwsAangepast

Wereld staat stil bij slachtoffers van aanslagen in Brussel

liveblog gesloten

Sluiten liveblog

We sluiten het liveblog over de aanslagen in Brussel. Bekijk hier de vijf belangrijkste video's over de aanslagen en blijf het nieuws volgen op Nos.nl.

Twee bomaanslagen op het vliegveld Zaventem

Video: De politieactie in Schaarbeek

De politie is bezig met een klopjacht op een van de verdachten die bij de aanslagen in Brussel aanwezig was. In Schaarbeek is al de hele avond een politieactie aan de gang.

Zangeres Adèle over de aanslagen in Brussel

Bij het begin van haar concert in de O2 Arena in London stond de Britse zangeres Adèle stil bij de aanslagen in Brussel.

Nederland organiseert ministeriële bijeenkomst

Het Nederlands voorzitterschap van de EU organiseert een ministeriele bijeenkomst om de aanslagen in Brussel te bespreken, dat zegt minister Van der Steur.

Brabanthallen ingericht met 1.500 opvangbedden

Gestrande reizigers worden opgevangen in de Brabanthallen in Leuven. Alle 1500 beschikbare bedden zijn in gebruik. Dat meldt de VRT.

'Huis verdachte opgespoord via taxi'

De politie kon vandaag het adres van de voortvluchtige verdachte achterhalen met behulp van een waakzame taxichauffeur. Dat zegt Faroek Özgünes tegen VTM nieuws. De drie mannen namen een taxi naar de luchthaven van Zaventem. Bij aankomst mocht de chauffeur de koffers niet zelf uit de wagen halen. Dat verdachte gedrag deed uiteindelijk een belletje rinkelen bij de taxichauffeur, die het adres waar hij hen had opgehaald doorspeelde aan de politie.

Video: Wereldwijde steunbetuigingen voor Brussel

Op plekken over de hele wereld duikt de Belgische vlag op

Reizen naar Brussel mag weer

Het reisadvies van de Nederlandse overheid over Brussel is afgezwakt. Eerder vandaag was het advies om niet naar Brussel te reizen tot er meer duidelijkheid was over de situatie rondom de aanslagen. Het officiële advies luidt nu "blijf alert en op de hoogte van de ontwikkelingen".

Politie zichtbaar bij The Passion in Amersfoort

Bij het muziekevenement The Passion is de politie 'zichtbaar aanwezig' en is er een 'verscherpte toegangscontrole' bij het Eemplein, schrijft de gemeente Amersfoort. Dat houdt in dat tassen, jassen en spullen die bezoekers bij zich hebben gecontroleerd worden. The Passion wordt donderdagavond in Amersfoort georganiseerd.

Grote spijker in borst van slachtoffer aanslag

Op een röntgenfoto van een slachtoffer van de aanslagen in Brussel is een grote spijker te zien in de borst van de persoon. De patiënt werd behandeld in een militair ziekenhuis in het noorden van Brussel. De spijker is het gevolg van een van de spijkerbommen die afging bij de aanslagen in Brussel.

EPA
Röntgenfoto met spijker

Belgische politie vraagt om beelden van daders

De federale politie van België vraagt om beelden van de daders die de aanslagen op het vliegveld Zaventem en een metrostation in Brussel pleegden.

Brusselaars herdenken op het Beursplein

In de loop van de avond kwamen inwoners van Brussel bij elkaar op het plein in het centrum. Premier Michel en Juncker kwamen ook langs.

Spontane discussie en een knuffel in Molenbeek

Verslaggever Mustafa Marghadi is voor NPO Radio 1 op straat in Molenbeek in gesprek met de Marokkaanse jongerenwerker Hassan Rahali. Uit het niets mengt een bewoonster van de wijk zich in het gesprek. Ze is het niet met hem eens en een discussie volgt. Toch eindigt het gesprek in verbroedering. Met een ongemakkelijke omhelzing.

Muzikanten betuigen hun medeleven aan slachtoffers

Jett Rebel heeft zijn optreden in de Brusselse concertzaal AB van morgen afgelast. "Ik en mijn band zijn kapot van dit verschrikkelijke nieuws", zegt Jett Rebel. Zijn concert wordt verplaatst naar 6 mei.

Ook One Direction-zanger Louis Tomlinson betuigt zijn medeleven via Twitter. "Mijn gedachten gaan uit naar België en zijn bewoners", schrijft hij.

Wake op Beursplein 'Je suis Bruxelles'

Op het Beursplein in Brussel is een wake gaande met Belgische vlaggen en een spandoek met de tekst: "Je suis Bruxelles / Ik ben Brussel." Honderden mensen zijn bij de wake aanwezig. Waaronder premier Michel en Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. "Vanavond ben ik Belg", zei Juncker.

ANP
Wake op Beursplein in Brussel

Paus twittert zijn medeleven aan de nabestaanden

Ook Eiffeltoren en Brandenburger Tor in Belgische kleuren

AFP
Eiffeltoren kleurt zwart geel en rood

Premier Michel en Juncker op Beursplein in Brussel

Premier Michel van België en de voorzitter van de Europese Commisie Juncker gingen vanavond naar het Beursplein om de Brusselaars een hart onder de riem te steken.

  • ANP
    Juncker en Michel op Beursplein in Brussel
  • ANP
    Juncker en Michel op Beursplein in Brussel
  • ANP
    Juncker en Michel op Beursplein in Brussel

Video: België al vaker doelwit van aanslagen

De aanslagen van vandaag op het vliegveld in Zaventem en in de Brusselse metro zijn de zwaarste ooit in België. Toch was het land de afgelopen jaren al vaker doelwit van terreur.

Overzicht aanslagen in Belgie

Zondagmiddag Mars tegen de angst in Brussel

In Brussel zal zondag een mars "tegen de angst" worden gelopen. De mars vertrekt om 14.00 uur vanaf het Beursplein, zegt een woordvoerder van het Europees Parlement. "Iedere Europese burger is aangevallen in zijn rechten en zijn vrijheden. Het is belangrijk om te tonen dat België zich weigert te onderwerpen aan het terrorisme", aldus de woordvoerder.

Verklaring van IS over aanslagen in Brussel

IS eist aanslagen in Brussel op

Beursplein in Brussel is de plaats van saamhorigheid

Op het Beursplein in Brussel komen al de hele dag mensen samen om bloemen te leggen, te rouwen of teksten met stoepkrijt op het plein te schrijven.

EPA
Stoepkrijt op Beursplein in Brussel

IS-vlag en spijkerbom gevonden bij huiszoeking

Bij een politieonderzoek in een huis in Schaarbeek (Brussel) is een IS-vlag en een spijkerbom gevonden.

Ook Trevifontein in Rome in Belgische driekleur

Rop Zoutberg / NOS
Trevifontein in Rome

Paleis op de Dam kleurt zwart geel en rood

'Spijkerbom en IS-vlag gevonden'

Bij de huiszoekingen in Schaarbeek zijn een spijkerbom en een IS-vlag gevonden, meldt de VRT.

Video: Ontreddering na explosies Zaventem

Kort na de ontploffing op vliegveld Zaventem is er paniek. Mensen proberen een veilig heenkomen te zoeken.

Koning Filip: Vertrouwen is onze kracht

In een korte toespraak heeft de Belgische koning Filip zijn medeleven betoond aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. "We moeten het vertrouwen in onszelf behouden, dat vertrouwen is onze kracht", zei Filip. Ook dankte hij de hulpdiensten en sprak hij van laffe en verwerpelijke aanslagen.

Belgische koning: "heel ons land draagt de pijn

Station Brussel-Noord opnieuw ontruimd

Het station Brussel-Noord wordt opnieuw ontruimd, meldt de Franse zender BFM TV. Er zou een verdacht pakketje gevonden zijn.