Reizigers worden geëvacueerd bij het metrostation van Maalbeek
NOS Nieuws

Terreur treft politieke hart van Europa

Madrid beleefde het in 2004, Londen in 2005, Parijs vorig jaar en vandaag is opnieuw een West-Europese hoofdstad getroffen door terreur. Brussel - het politieke hart van Europa - werd vanochtend opgeschrikt door een dubbele aanslag op de luchthaven Zaventem en een bij metrostation Maalbeek. "Wat we vreesden, is gebeurd", sprak premier Michel aan het einde van de ochtend op een persconferentie.

Over het aantal slachtoffers bestond lange tijd veel onduidelijkheid, maar aan het einde van de middag kwamen de autoriteiten met cijfers. Bij de dubbele aanslag in de vertrekhal van de luchthaven vielen zeker tien doden en raakten meer dan honderd mensen gewond. Op het metrostation kwamen zeker twintig mensen om het leven, daar vielen 130 gewonden.

Op de luchthaven ontploften rond 08.00 uur kort na elkaar twee bommen. Eén of mogelijk twee daders zouden zich hebben opgeblazen. Volgens de VRT is er naast het lichaam van een van de daders een kalasjnikov gevonden. Mogelijk is een derde dader nog voortvluchtig.

De aanslag in het metrostation Maalbeek was ruim een uur later. Het station ligt in een wijk waar veel Europese instellingen zijn gevestigd. De burgemeester van Brussel maakte halverwege de middag een dodental bekend van twintig. Beelden toonden bebloede mensen, liggend op straat en een metrostel met verwrongen staal, volledig verwoest. Uren na de aanslag zaten er nog mensen vast.

De serie aanslagen leidde ertoe dat het vliegverkeer op Zaventem volledig werd stilgelegd; de politie ontruimde de luchthaven, zeker duizend mensen werden geëvacueerd. Ook het openbaar vervoer in de Belgische hoofdstad werd platgelegd. Inwoners van de stad kregen in de loop van de ochtend het dringende advies: blijf waar je bent, blijf binnen. Ook buiten Brussel kregen mensen het advies thuis te blijven.

Vanaf 16.00 uur is het openbaar vervoer weer geleidelijk opgestart. Ook mogen mensen weer naar buiten.

Het is opnieuw een rechtstreekse aanval op onze vrijheid, onze veiligheid, op onze manier van leven.

Premier Rutte

De Belgische premier Michel noemde de daders blind en laf. Tegelijkertijd riep hij de Belgische bevolking op rustig te blijven en solidair met elkaar te zijn. "Het is zaak één te blijven in deze moeilijke omstandigheden."

Europese regeringsleiders hebben hun afschuw uitgesproken over de terreur. Een van hen was premier Rutte, die sprak van "een aanval op onze vrijheid, onze veiligheid, op onze manier van leven". Europa is in het hart getroffen, zei Rutte. Over de dreiging voor Nederland zei de premier dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag hier. Wel worden vliegvelden en stations extra bewaakt.

In Hoofddorp werd aan het begin van de middag een trein ontruimd omdat er een verdacht persoon was gesignaleerd. Een zwaarbewapend arrestatieteam werd ingeschakeld. Een man is meegenomen, maar of er sprake was van een reële dreiging is niet bekend.

Salah Abdeslam

Ook Frankrijk heeft extra maatregelen genomen. Er worden 1600 extra agenten ingezet om wegen, vliegvelden en het spoor te beveiligen, zei minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken. Duitsland besloot tot vergelijkbare maatregelen.

Of de aanslagen in Brussel verband houden met de arrestatie afgelopen vrijdag van terreurverdachte Salah Abdeslam in Molenbeek is onduidelijk. De Belgische premier Michel zei op zijn persconferentie dat er vooralsnog geen link is te leggen. Dat was nog voordat terreurgroep IS de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opeiste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl