liveblog
NOS NieuwsAangepast

Wereld staat stil bij slachtoffers van aanslagen in Brussel

liveblog gesloten

Sluiten liveblog

We sluiten het liveblog over de aanslagen in Brussel. Bekijk hier de vijf belangrijkste video's over de aanslagen en blijf het nieuws volgen op Nos.nl.

Twee bomaanslagen op het vliegveld Zaventem

Video: De politieactie in Schaarbeek

De politie is bezig met een klopjacht op een van de verdachten die bij de aanslagen in Brussel aanwezig was. In Schaarbeek is al de hele avond een politieactie aan de gang.

Zangeres Adèle over de aanslagen in Brussel

Bij het begin van haar concert in de O2 Arena in London stond de Britse zangeres Adèle stil bij de aanslagen in Brussel.

Nederland organiseert ministeriële bijeenkomst

Het Nederlands voorzitterschap van de EU organiseert een ministeriele bijeenkomst om de aanslagen in Brussel te bespreken, dat zegt minister Van der Steur.

Brabanthallen ingericht met 1.500 opvangbedden

Gestrande reizigers worden opgevangen in de Brabanthallen in Leuven. Alle 1500 beschikbare bedden zijn in gebruik. Dat meldt de VRT.

'Huis verdachte opgespoord via taxi'

De politie kon vandaag het adres van de voortvluchtige verdachte achterhalen met behulp van een waakzame taxichauffeur. Dat zegt Faroek Özgünes tegen VTM nieuws. De drie mannen namen een taxi naar de luchthaven van Zaventem. Bij aankomst mocht de chauffeur de koffers niet zelf uit de wagen halen. Dat verdachte gedrag deed uiteindelijk een belletje rinkelen bij de taxichauffeur, die het adres waar hij hen had opgehaald doorspeelde aan de politie.

Video: Wereldwijde steunbetuigingen voor Brussel

Op plekken over de hele wereld duikt de Belgische vlag op

Reizen naar Brussel mag weer

Het reisadvies van de Nederlandse overheid over Brussel is afgezwakt. Eerder vandaag was het advies om niet naar Brussel te reizen tot er meer duidelijkheid was over de situatie rondom de aanslagen. Het officiële advies luidt nu "blijf alert en op de hoogte van de ontwikkelingen".

Politie zichtbaar bij The Passion in Amersfoort

Bij het muziekevenement The Passion is de politie 'zichtbaar aanwezig' en is er een 'verscherpte toegangscontrole' bij het Eemplein, schrijft de gemeente Amersfoort. Dat houdt in dat tassen, jassen en spullen die bezoekers bij zich hebben gecontroleerd worden. The Passion wordt donderdagavond in Amersfoort georganiseerd.

Grote spijker in borst van slachtoffer aanslag

Op een röntgenfoto van een slachtoffer van de aanslagen in Brussel is een grote spijker te zien in de borst van de persoon. De patiënt werd behandeld in een militair ziekenhuis in het noorden van Brussel. De spijker is het gevolg van een van de spijkerbommen die afging bij de aanslagen in Brussel.

Röntgenfoto met spijker

Belgische politie vraagt om beelden van daders

De federale politie van België vraagt om beelden van de daders die de aanslagen op het vliegveld Zaventem en een metrostation in Brussel pleegden.

Brusselaars herdenken op het Beursplein

In de loop van de avond kwamen inwoners van Brussel bij elkaar op het plein in het centrum. Premier Michel en Juncker kwamen ook langs.

Spontane discussie en een knuffel in Molenbeek

Verslaggever Mustafa Marghadi is voor NPO Radio 1 op straat in Molenbeek in gesprek met de Marokkaanse jongerenwerker Hassan Rahali. Uit het niets mengt een bewoonster van de wijk zich in het gesprek. Ze is het niet met hem eens en een discussie volgt. Toch eindigt het gesprek in verbroedering. Met een ongemakkelijke omhelzing.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Muzikanten betuigen hun medeleven aan slachtoffers

Jett Rebel heeft zijn optreden in de Brusselse concertzaal AB van morgen afgelast. "Ik en mijn band zijn kapot van dit verschrikkelijke nieuws", zegt Jett Rebel. Zijn concert wordt verplaatst naar 6 mei.

Ook One Direction-zanger Louis Tomlinson betuigt zijn medeleven via Twitter. "Mijn gedachten gaan uit naar België en zijn bewoners", schrijft hij.

Wake op Beursplein 'Je suis Bruxelles'

Op het Beursplein in Brussel is een wake gaande met Belgische vlaggen en een spandoek met de tekst: "Je suis Bruxelles / Ik ben Brussel." Honderden mensen zijn bij de wake aanwezig. Waaronder premier Michel en Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. "Vanavond ben ik Belg", zei Juncker.

Wake op Beursplein in Brussel

Paus twittert zijn medeleven aan de nabestaanden

Premier Michel en Juncker op Beursplein in Brussel

Premier Michel van België en de voorzitter van de Europese Commisie Juncker gingen vanavond naar het Beursplein om de Brusselaars een hart onder de riem te steken.

  • ANP
    Juncker en Michel op Beursplein in Brussel
  • ANP
    Juncker en Michel op Beursplein in Brussel
  • ANP
    Juncker en Michel op Beursplein in Brussel

Video: België al vaker doelwit van aanslagen

De aanslagen van vandaag op het vliegveld in Zaventem en in de Brusselse metro zijn de zwaarste ooit in België. Toch was het land de afgelopen jaren al vaker doelwit van terreur.

Overzicht aanslagen in Belgie

Zondagmiddag Mars tegen de angst in Brussel

In Brussel zal zondag een mars "tegen de angst" worden gelopen. De mars vertrekt om 14.00 uur vanaf het Beursplein, zegt een woordvoerder van het Europees Parlement. "Iedere Europese burger is aangevallen in zijn rechten en zijn vrijheden. Het is belangrijk om te tonen dat België zich weigert te onderwerpen aan het terrorisme", aldus de woordvoerder.

Verklaring van IS over aanslagen in Brussel

IS eist aanslagen in Brussel op

Beursplein in Brussel is de plaats van saamhorigheid

Op het Beursplein in Brussel komen al de hele dag mensen samen om bloemen te leggen, te rouwen of teksten met stoepkrijt op het plein te schrijven.

Stoepkrijt op Beursplein in Brussel

IS-vlag en spijkerbom gevonden bij huiszoeking

Bij een politieonderzoek in een huis in Schaarbeek (Brussel) is een IS-vlag en een spijkerbom gevonden.

Ook Trevifontein in Rome in Belgische driekleur

Trevifontein in Rome

Paleis op de Dam kleurt zwart geel en rood

'Spijkerbom en IS-vlag gevonden'

Bij de huiszoekingen in Schaarbeek zijn een spijkerbom en een IS-vlag gevonden, meldt de VRT.

Video: Ontreddering na explosies Zaventem

Kort na de ontploffing op vliegveld Zaventem is er paniek. Mensen proberen een veilig heenkomen te zoeken.

Koning Filip: Vertrouwen is onze kracht

In een korte toespraak heeft de Belgische koning Filip zijn medeleven betoond aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. "We moeten het vertrouwen in onszelf behouden, dat vertrouwen is onze kracht", zei Filip. Ook dankte hij de hulpdiensten en sprak hij van laffe en verwerpelijke aanslagen.

Belgische koning: "heel ons land draagt de pijn

Station Brussel-Noord opnieuw ontruimd

Het station Brussel-Noord wordt opnieuw ontruimd, meldt de Franse zender BFM TV. Er zou een verdacht pakketje gevonden zijn.

Michel: Huiszoekingen in heel Belgie

Er zijn huiszoekingen in heel België, zegt de Belgische premier Michel. Ook zijn verschillende getuigenverhoren gaande, zegt procureur generaal Frederik van Leeuw. Er wordt alles gedaan om het openbaar vervoer op redelijke termijn weer op gang te krijgen.

Premier Michel Belgie

Brussel vandaag: stad in lockdown

Brussel was vandaag een vrijwel uitgestorven stad. Er waren wel wat mensen op straat, maar de meesten bleven thuis. Toch moesten moeders hun kinderen van school halen.

Toespraak Belgische koning live op NOS.nl

De toespraak van de Belgische koning Filip is vanaf 18.57 live te zien op NOS.nl.

Wereldleiders spreken afschuw uit over aanslagen Brussel

Wereldleiders spraken hun afschuw uit over de aanslagen in Brussel. Europese leiders benadrukten dat de aanslagen in Brussel een aanslag op Europa is.

Minuut stilte bij Belgische ambassade

Bij de Belgische ambassade in Den Haag wordt morgen om 17.00 uur één minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel.

De Haagse vlaggen hangen halfstok bij het stadhuis.

'Huiszoekingen in Schaarbeek'

Er zijn huiszoekingen gaande in Schaarbeek, meldt RTL Info. De pers wordt op afstand gehouden en ook de explosievenopruimingsdienst is aanwezig. De politie is een huis binnengegaan in de Prinses Elizabethstraat, vlakbij Boulevard Lambermont . Bewoners zijn geëvacueerd, vertelde een omstander aan RTL.

Twee metrostations Brussel gesloten

De treinstations Schaarbeek en Etterbeek in Brussel zijn op last van de politie gesloten.

Opsporingsbericht man met witte jas

De Belgische politie heeft een opsporingsbericht verspreid van een van de verdachten van de aanslag op de luchthaven in Zaventem. De man draagt een witte jas en een zwart hoedje. Eerder verspreidden Belgische media al een foto van de drie vermoedelijke daders van de aanslagen.

Opsporingsbericht politie Belgie

Vragen stellen over aanslag bij NOSop3

Over 15 minuten kun je vragen over de aanslagen in Brussel stellen aan veiligheidsexpert Marco Zannoni en angstexpert Sander Koole via de Facebookpagina van NOSop3.

Officiele verklaring IS over aanslagen

IS heeft een officiële verklaring over de aanslagen naar buiten gebracht. In de verklaring staat niet hoeveel daders er zijn. Wel wordt gesproken over 'strijders van het kalifaat' die op pad zijn gegaan met bomgordels en mitrailleurs. Ook schrijven ze over meer dan 40 doden en 210 gewonden. "Er komen nog meer zwarte dagen", alle landen die tegen IS strijden worden bedreigd.

Video van aanhoudingen twee personen

Twee personen zijn aangehouden bij station Brussel-Noord, beelden van RTL.be.

Merkel: 'Onze kracht ligt in eenheid

Bondskanselier Merkel heeft haar medeleven betuigd met de nabestaanden van de slachtoffers en met de gewonden in Brussel. Ze heeft de Belgische regering alle medewerking toegezegd om de schuldigen te vinden, aan te houden en te bestraffen.

"De moordenaars van Brussel zijn terroristen, die menselijkheid verachten. De daders zijn vijanden van iedereen die Europese waarden aanhangt. Onze kracht ligt in onze eenheid: zo bewijzen we dat we sterker zijn dan terrorisme."

Bondskanselier Angela Merkel

Ook in Duitsland worden sinds vanmorgen de grenzen beter bewaakt, en is er meer politie op stations en vliegvelden. Morgen spreekt de Duitse regering over mogelijk verdere maatregelen.

'Politieactie in Schaarbeek'

In Brusselse gemeente Schaarbeek, bij Universitair Ziekenhuis St. Lucas, is een politie-actie gaande naar aanleiding van de aanslagen, meldt RTL Info, een Franstalige Belgische zender.

Twee verdachten op de vlucht

Er zijn nog twee verdachten op de vlucht, meldt de VRT. Een verdachte van de aanslag in Zaventem en een van de aanslag bij de metrohalte Maelbeek.

Grote vraag naar hotelkamers in Brussel

Er is een grote vraag naar hotelkamers in Brussel, vanwege de vele reizigers die gestrand zijn, meldt Brusselsnieuws.be. Daarom is er een centraal telefoonnummer om hotelkamers te boeken.

Nederland treft extra maatregelen na aanslagen in België

Er zijn extra maatregelen genomen op luchthavens, stations en aan de grens met België, zegt de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid Dick Schoof.

Kinderen over aanslag: ik vind het niet leuk

Verslaggever Robbie Kammeijer heeft in Brussel gesproken met kinderen over de aanslagen.

Video van spijkers die zijn gebruikt bij de aanslag

Spijkers gebruikt bij aanslagen Zaventem

Drukte bij Centraal Station Brussel

Mensen mogen met tien tegelijk naar binnen bij het gebouw. Er is nog steeds forse beveiliging aanwezig, zegt verslaggever Roel Pauw.

Mensen mogen in kleine groepjes naar binnen

Luchthaven ook morgen dicht

Vliegveld Zaventem bij Brussel blijft ook morgen gesloten. Dat heeft de directeur van de luchthaven bekendgemaakt. De schade aan het gebouw zou te groot zijn om morgen weer open te gaan.

Het luchtruim boven België is ook nog steeds gesloten, zegt de VRT. Het is nog onduidelijk of dat morgen wel open is.

Ruim 600 vluchten zijn geannuleerd en 60.000 mensen zijn erdoor gedupeerd.

'Nederlander onder gewonden'

Bij de aanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem is een Nederlander lichtgewond geraakt. Dat meldt persbureau ANP. De Nederlander zou zijn behandeld in een ziekenhuis.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft volgens het persbureau geen aanwijzingen dat er meer Nederlandse slachtoffers zijn.

'Aanslag metro was geen zelfmoordaanslag'

Volgens de Vlaamse omroep VRT was de aanslag bij Maalbeek geen zelfmoordaanslag. Bronnen van de omroep spreken berichten daarover van IS tegen.

Het lijkt erop dat de aanslag bij Zaventem wel is gepleegd door meerdere zelfmoordenaars.

Bioscoop Antwerpen blijft hele dag dicht

De mega-bioscoop Kinepolis in Antwerpen, ook wel bekend als Metropolis, blijft de hele dag dicht. De bioscoop is op verzoek van het Federaal Crisiscentrum van de Belgische overheid gesloten.

De bioscoop werd rond 15.30 uur ontruimd. Er waren toen zo'n 180 mensen aanwezig.

Kinepolis is een grote bioscoop in het noorden van Antwerpen met dertig zalen. De bioscoop wordt ook veel door Nederlanders bezocht. De voorverkoop voor kaartjes later deze week is ook opgeschort.

Files bij grensovergangen

De extra controles bij de grensovergangen met België leiden tot files, zegt de ANWB. Bij de grensovergang Antwerpen - Bergen op Zoom staat 5 kilometer file, met 25 minuten vertraging.

Bij Genk - Stein staat 10 kilometer file, met 1 uur vertraging als gevolg. Die lange vertraging komt mede doordat er een ongeluk is gebeurd in de file.

IS eist verantwoordelijkheid aanslagen op

IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de twee aanslagen in Brussel van vanmorgen. "Strijders van Islamitische Staat voerden met bomgordels en explosieven een serie bomaanslagen uit", staat in een verklaring die naar buiten is gebracht door een website die aan IS is gelieerd.

Officieel dodental: dertig doden

Het Belgische crisiscentrum zegt dat er in Maalbeek twintig mensen zijn omgekomen en bij Zaventem tien mensen. Een woordvoerder houdt wel een slag om de arm.

Het crisiscentrum zegt dat het hoogste dreigingsniveau, niveau 4, nog steeds van kracht is in heel het land. Wel zijn sommige maatregelen afgezwakt. Zo hoeft in Brussel niet iedereen meer binnen te blijven en mogen ouders hun kinderen van school halen.

Het treinverkeer in Brussel is voor een groot deel weer hervat en ook de metro gaat binnenkort weer rijden. Zaventem blijft voorlopig nog dicht. Onduidelijk is of de luchthaven morgen weer opengaat.

Bijna geen verkeer in centrum Brussel

Ondertussen zijn meerdere leden van het kabinet naar het vliegveld Zaventem gegaan, om de gevolgen van de aanslag met eigen ogen te zien.

Vrije Universiteit Brussel dicht

De Vrije Universiteit Brussel blijft de rest van de week gesloten. Alle geplande colleges gaan niet door en het personeel moet thuis werken. Ook de bibliotheek en het restaurant zijn de hele week dicht.

Treinverkeer hervat

Rond deze tijd komt het treinverkeer in Brussel weer op gang.

Zoekactie op luchthaven beëindigd

Op Zaventem is de zoekactie van de politie ten einde, zegt de Vlaamse omroep VRT. Er zijn geen nieuwe verdachte personen aangetroffen en ook geen wapens gevonden. Vanmorgen werd wel één kalasjnikov gevonden.

Tweede Kamer praat donderdag over aanslagen

De fractievoorzitters debatteren donderdag met premier Rutte en minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie over de aanslagen in Brussel.

Foto verdachten uitgelekt

De Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN) heeft een foto naar buiten gebracht van drie verdachten van de aanslag op Zaventem. De foto, afkomstig van een bewakingscamera, zou per ongeluk door een politiedienst zijn gedeeld op Twitter.

De man met de witte trui wordt volgens HLN gezocht voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen. Wie die andere twee zijn is niet bekend.

De foto van de vermoedelijke verdachten

Drie dagen van nationale rouw

In België worden drie dagen nationale rouw afgekondigd naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. Dat meldt minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken.

Obama: wereld moet zich verenigen tegen terreur

"De wereld moet zich verenigen in de strijd tegen terreur." Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag gezegd in Havana.

"De gedachten en gebeden van de Amerikanen zijn bij België. We kunnen en zullen degenen verslaan die de veiligheid van de mensen wereldwijd bedreigen."

'De wereld moet zich verenigen'

Wilders: Rutte medeverantwoordelijk, Pechtold: PVV drijft mensen uit elkaar

PVV-leider Wilders vindt dat alle Syriëgangers in Nederland moeten worden opgepakt. Als dat niet gebeurt houdt hij premier Rutte verantwoordelijk voor een eventuele aanslag. D66-partijleider Pechtold noemt de PVV uitspraken ongepast. "Wilders doet precies wat de terroristen willen; mensen uit elkaar drijven."

Wilders: Rutte verantwoordelijk als Syriëgangers niet worden opgepakt, Pechtold boos

Imam roept op tot verbroedering

De imam van de Es Salam moskee in Rotterdam roept op tot eenheid en verbroedering

Zwart, geel en rood op 10 Downing Street

Op de ambtswoning van de Britse premier Cameron hangt de Belgische driekleur in top.

Treinstations om 16.00 uur weer open

De treinstations in Brussel gaan om 16.00 uur weer open. Er zijn wel veiligheidsmaatregelen genomen, melden Belgische media. Zo zullen er veel militairen aanwezig zijn op de drie grote stations. Ook een aantal verkeerstunnels rond de Belgische hoofdstad gaat geleidelijk weer open, zodat mensen naar huis kunnen.

De schoolkinderen mogen ook weer naar huis van de Brusselse scholen. Het is nog onduidelijk of de scholen morgen open zijn.

Krijtboodschappen op straat in Brussel

In het centrum van Brussel worden in de voetgangerszone rond de Beurs boodschappen op straat geschreven. Daarmee uiten mensen hun medeleven met de slachtoffers van de aanslagen.

Aboutaleb: het lijkt vechten tegen de wind

In Rotterdam geldt geen concrete terreurdreiging volgens burgemeester Aboutaleb. Hij heeft overleg gehad met de terrorismecoördinator Dick Schoof na de bloedige aanslagen in Brussel, zegt hij tegen RTV Rijnmond.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam noemt de aanslagen 'zuur en idioot'

Ook Brandenburger Tor in Belgische kleuren

Niet alleen de Eifeltoren in Parijs, ook de Brandenburger Tor om Berlijn kleurt vanavond zwart, rood en geel - de kleuren van de Belgische vlag.

Cameron: terroristen zullen nooit winnen

Cameron: terroristen zullen nooit winnen

Wat weten we tot nu toe:

- Er zijn vanochtend twee aanslagen gepleegd, een op het vliegveld Zaventem en een bij het metrostation Maalbeek

- Bij de aanslag in Zaventem zijn volgens Belgische media 14 doden en 81 gewonden gevallen. In de metro zijn zeker 20 mensen omgekomen en 106 mensen gewond geraakt

- Het is nog onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor de aanslagen

Preventief fouilleren bij Zaventem

Mensen worden op straat gefouilleerd na aanslagen Brussel

'Pisprotest' op Twitter

Op Twitter delen mensen afbeeldingen van Manneken Pis om te protesteren tegen de aanslagen in België. Als hashtag wordt #prayforbruxelles gebruikt.

Huiszoekingen in regio Brussel

De Belgische politie voert huiszoekingen uit in de Brusselse deelgemeente Schaarbeek. Eerder op de dag waren er ook al huiszoekingen in de Molenbeek. Het is niet duidelijk wat daar is uitgekomen.

'Bommen Zaventem bevatten spijkers'

"De bom die gebruikt werd in Zaventem bevatte spijkers om meer slachtoffers te maken", zegt Marc Decramer van het universitaire ziekenhuis in Leuven op de Belgische omroep VTM. "Sommige slachtoffers hebben spijkers in hun lichaam, wat er op lijkt te wijzen dat daders extra metaal aan hun bom hadden bevestigd."

'Zwaargewonden door rondvliegend glas en spijkers in de bommen'

​Zaventem deels vrijgegeven

Een deel van vliegveld Zaventem is weer vrijgegeven. Mensen die in gebouwen op het vliegveld werken, hebben toestemming gekregen om hun auto op te halen en te vertrekken. Rond de vertrekhal waar de explosies waren, blijft wel een groot gebied afgegrendeld, meldt de VRT.

Kerncentrale Tihange

De evacuatie van de kerncentrale betreft niet-essentieel personeel. Eerder werd gemeld dat al het personeel weg moest. De kerncentrale blijft draaien, wordt nu gemeld. Het gaat om een standaardprocedure. Er zou geen concrete dreiging zijn.

Nieuw aantal slachtoffers

Burgemeester Mayeur van Brussel zegt dat er bij de aanslag in Maalbeek 20 mensen zijn omgekomen. Er zijn 106 gewonden. Hij waarschuwt dat dat nog geen definitieve balans is.

Rutte in Tweede Kamer: de nabestaanden zijn in ons hart

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer stilgestaan bij de aanslagen. "Het verdriet en het gemis zijn onvoorstelbaar. We staan naast hen en we rouwen. We delen met België meer dan een grens. We zijn intens verbonden en we houden elkaar goed vast.”

In een korte verklaring sprak de voorzitter van de Tweede Kamer Arib over verschrikkelijke gebeurtenissen. "Hoe dicht bij het ook komt, hoe onveilig het ook voelt, in een open en vrije samenleving als de onze zullen we nooit wijken voor dit soort geweld."

Premier Rutte en Kamervoorzitter Arib geschrokt over gebeurtenissen Brussel

Gecontroleerde explosie

Bij de luchthaven is een pakje gecontroleerd tot ontploffing gebracht door de Belgische explosieven opruimingsdienst. Eerder vandaag is dat ook al gebeurd in de Europese wijk van Brussel. Er is nog steeds angst voor nieuwe aanslagen, maar na de explosies van vanochtend bij het metrostation Maalbeek zijn er geen nieuwe aanslagen meer geweest.

Kerncentrale Tihange ontruimd

De kerncentrale in het Belgische Tihange wordt ontruimd. Al het personeel moet weg, melden Belgische media. Wat de aanleiding is voor de ontruiming is niet duidelijk.

Brussel blijft binnen

De oproep om binnen te blijven wordt massaal opgevolgd. De Grote Markt in Brussel is uitgestorven.

Grote Markt Brussel

Kalasjnikov gevonden

Naast het lichaam van een dode terrorist is een kalasjnikov gevonden, meldt de VRT. Het dodental van de twee aanslagen staat op 34. De VRT meldt verder dat Rusland België vorige week heeft gewaarschuwd voor teruggekeerde Syrië-strijders. Er wordt bij gemeld dat dat nieuws niet bevestigd is.

Terreur treft politieke hart van Europa

Madrid beleefde het in 2004, Londen in 2005, Parijs vorig jaar en vandaag is opnieuw een West-Europese hoofdstad getroffen door terreur. Brussel - het politieke hart van Europa - werd vanochtend opgeschrikt door een dubbele aanslag op de luchthaven Zaventem en een bij metrostation Maalbeek. Lees hier ons overzichtsartikel.

Rook vult de vertrekhal van Zaventem na de explosie

Bomgordel gevonden

De VTM meldt dat op Zaventem een niet-ontplofde bomgordel is gevonden. De bomgordel wordt nu gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

PVV blaast flyer-actie af

De PVV heeft vanwege Brussel een flyer-actie afgelast. Er zou in Loosduinen actie worden gevoerd in verband met het referendum over Oekraïne. PVV-leiders Wilders wil een debat met premier Rutte.

Eerste Kamer staat stil bij 'gruwelijke aanslag'

Voorzitter Broekers-Knol sprak van afschuwelijke gebeurtenissen. "Opnieuw is er een gruwelijke aanslag gepleegd op onze open, vrije democratische rechtsstaat." Lees hier meer.

Eerste Kamer staat stil bij aanslagen

Gebouw Sanoma ontruimd vanwege bommelding

In Hoofddorp wordt het gebouw van Sanoma ontruimd. Onder meer de redactie van NU.nl zit daar. Het pand is vlak bij het station, waar dinsdag ook een trein werd stilgezet omdat er iets verdachts in de trein aanwezig zou zijn. Volgens de politie is er in de trein niets aangetroffen. Redacteuren hebben onderdak gekregen bij 'de buren'.

Ooggetuige: ik zag mensen met verschroeide ledematen

'Ik zag mensen met verschroeide ledematen'

Manneken Pis

Ongewone rust bij het beeldje van Manneken Pis in het centrum van Brussel. Doorgaans staan hier drommen toeristen.

Ongewone rust bij Manneken Pis in het centrum van Brussel

Filmpjes op Facebook

En ook op Facebook worden filmpjes gepost van mensen die op Zaventem waren toen de bommen afgingen. Klik hier.

Heftige beelden van kort na de explosie op Zaventem

Beelden van direct na de explosie in vertrekhal vliegveld Zaventem

Nog geen maatregelen KNVB

De KNVB zal niet op eigen initiatief maatregelen gaan nemen na de aanslagen in Brussel. Vrijdagavond speelt Oranje tegen Frankrijk in Amsterdam. De laatste interland van het Nederlands elftal, in Hannover tegen Duitsland, werd afgelast vanwege terreurdreiging. "Voor ons is de overheid leading", zegt een woordvoerder van de KNVB. Lees hier meer.

Franse premier: we zijn in oorlog

Franse premier over aanslagen Brussel: we zijn in oorlog

Hoger dodental

Het dodental bij de aanslagen in Brussel loopt op. Bij de explosie op de luchthaven van Zaventem zijn 14 doden gevallen, in metrostation Maalbeek 20, meldt de VRT.

Politici verdeeld over sluiten grenzen

PVV-leider Wilders vindt dat Nederland onmiddellijk zijn grenzen moet sluiten. Andere politici waarschuwen voor het nemen van harde maatregelen. Lees hier meer.

Veel gestrande reizigers

Reizigers die op Zaventem zijn gestrand worden opgevangen in een sporthal. Het gaat volgens Belga om een man of 1000. Er zijn ook veel mensen overgebracht naar hotels. De evacuatie van Zaventem is rond 13.00 uur beeindigd en rustig verlopen

EU-buitenlandcoördinator Mogherini aangedaan

EU-buitenlandcoördinator Mogherini emotioneel na aanslagen Brussel

Extra uitzending NPO 1 loopt door

Het NOS Journaal blijft voorlopig op NPO 1 live uitzenden om te berichten over de ontwikkelingen in Brussel. Voor de livestream klik hier.
Het Vragenuur wordt daarom, vanaf 14.00 uur, op NPO 2 uitgezonden. Aan het begin van het Vragenuur zullen Kamervoorzitter Arib en premier Rutte stilstaan bij de aanslagen. Dat is zowel op NPO 1 als NPO 2 te zien.

Enorme verwoesting op vliegveld Zaventem

Gebroken ramen op het vliegveld van Zaventem

Getuige aanslag metro: ik zag verdachte types

Ooggetuige: ik zag verdachte types bij station Maalbeek

Belgische koning geschokt

De koning en koningin van België zeggen dat ze geschokt zijn door de aanslagen van vanochtend in Brussel. "Geconfronteerd met deze laffe en gruwelijke daden, gaan de gedachten van de koning en de koningin in de eerste plaats naar de slachtoffers en hun families en naar de hulpdiensten die alles in het werk zetten om de slachtoffers op te vangen"

De Belgische koning Filip

Station Hoofddorp

Het station van Hoofddorp is nog steeds ontruimd. Reizigers worden met bussen vervoerd. Volgens bronnen bij de NS staat er een trein uit Brussel die wordt doorzocht. Er zou bij de conducteur een melding zijn binnen gekomen over een verdacht persoon. Er is een aanhouding verricht.

Een overzicht van de gebeurtenissen in Brussel tot nu toe

Een overzicht van de gebeurtenissen in Brussel tot nu toe

'Koninklijk paleis Brussel ontruimd'

Het koninklijk paleis in Brussel wordt ontruimd, meldt de Belgische omroep RTBF. De omgeving van het paleis is afgezet.

Eiffeltoren in kleuren Belgische vlag

De Eiffeltoren in Parijs zal vanavond de kleuren van de Belgische vlag (zwart-geel-rood) hebben uit solidariteit, zo meldt burgemeester Anne Hidalgo.

Extra grenscontroles

Op veel plaatsen in West-Europa zijn de grenscontroles verscherpt. Nederland besloot al eerder om extra te controleren en ook Duitsland doet nu. Niet alleen aan de grens met België, maar ook aan die met Nederland en Luxemburg.
Minister van Binnenlandse Zaken de Maizière zegt: Met deze aanslag is niet alleen België aangevallen, maar ook onze vrijheid, onze bewegingsvrijheid, alle burgers van de EU. Ook wij zijn getroffen. We staan in nauw contact met België en de EU-instituten. We nemen extra veiligheidsmaatregelen op infrastructurele punten. Controles aan de grens België, Nederland en Luxemburg. Geen aanwijzingen dat er daders op weg zijn naar Duitsland.

Aantallen slachtoffers

De VRT meldt nu dat er bij de aanslagen op vliegveld Zaventem 11 doden zijn gevallen en 81 gewonden.
In het metrostation Maalbeek zouden 15 mensen zijn omgekomen. Daar zijn 55 gewonden.

Koenders: bij vragen bel noodnummer

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken laat in een schriftelijke verklaring weten dat het ministerie nog geen informatie heeft over mogelijke Nederlandse slachtoffers. Verder geeft hij het Nederlandse noodnummer 00 31 247 247 247 en het Belgische noodnummer 00 32 275 373 00. Ook worden Nederlanders in België per sms op de hoogte gehouden van de veiligheidsinstructies van de lokale autoriteiten.

Oproep om bloed te geven

Bij de opvang van slachtoffers van de aanslagen in Brussel zijn in totaal vijftien ziekenhuizen betrokken. Mensen wordt gevraagd om bloed te geven, er is een tekort, zo meldt de VRT. Officiële cijfers over het aantal slachtoffers zijn er nog steeds niet, maar er lijken zeker 25 doden en vele tientallen gewonden te zijn.

Grote delen van Brussel zijn afgesloten

Premier Michel: waar we bang voor waren is gebeurd

Premier Michel: waar we bang voor waren is gebeurd

Vlag halfstok op Schiphol

Op Schiphol is de vlag halfstok gehangen

Reactie koning Willem-Alexander

"Vanmorgen is ons buurland België getroffen door gewelddadige aanslagen waarbij onschuldige mensen zijn omgekomen. Ik heb koning Filip mijn medeleven overgebracht. Nederland leeft intens mee met de mensen die zijn getroffen en met de inwoners van Brussel die nu in onzekerheid en angst leven. Europa wordt opnieuw zwaar op de proef gesteld. Wat nu nodig is, is dat wij onze gezamenlijke kracht tonen en de waarden van vrijheid en solidariteit hoog houden."

Zelfmoordterrorist

De Belgische justitie zegt dat een van de twee explosies op het vliegveld Zaventem waarschijnlijk is veroorzaakt door een zelfmoordterrorist. In het metrostation Maalbeek was één explosie.

Rutte: Brussel, België en Europa in het hart getroffen

Premier Rutte: Brussel, België en Europa is in het hart getroffen

Rutte: geen aanwijzingen aanslagen in Nederland

De premier toont begrip voor het feit dat mensen geschokt zijn, maar benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn dat in Nederland ook aanslagen zijn beraamd. "Al onze diensten staan paraat om extra maatregelen te nemen, bij voorbeeld op het Binnenhof. Soms zijn ze onzichtbaar."

Premier Michel: wat we vreesden is gebeurd

De Belgische premier Michel heeft in een verklaring gezegd dat is gebeurd wat werd gevreesd. "Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families." Hij riep mensen op om rustig te blijven "in deze moeilijke omstandigheden". Er is sprake van twee aanslagen. Michel noemde de aanvallers laf. Hij zei dat er doden zijn, maar noemde geen aantal.

IS eist verantwoordelijkheid op

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Brussel. Dat meldt de Koerdische zender Rudaw.

Vijftien doden bij aanslag op metro

De VRT meldt dat de aanslag op het metrostation Maalbeek aan vijftien mensen het leven heeft gekost.

Rutte: we zullen Nederland zo goed mogelijk beschermen

Het kabinet heeft allerlei voorzorgsmaatregelen genomen, zoals de uitbreiding van de patrouilles van de marechaussee en het grenstoezicht. Er is ook extra controle op de stations van Roosendaal, Breda en Arnhem, ook vanwege het internationaal treinverkeer. De treinen naar België zijn stilgelegd.

Het advies is voorlopig niet naar Brussel te reizen. “We zullen Nederland zo goed mogelijk beschermen”, aldus de premier. “Het is ongelofelijk triest, dat zoveel onschuldige mensen in één klap het leven hebben verloren en dat er zoveel gewonden zijn gevallen. Al onze diensten staan paraat om extra maatregelen te nemen. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat het ook in Nederland kan gebeuren."

Rutte: Moord met voorbedachten rade

Rutte spreekt op een persconferentie zijn afschuw uit. “Het is moord met voorbedachten rade. Het is een aanslag op onze veiligheid, op onze manier van leven. Brussel is in het hart getroffen, België is in het hart getroffen. Europa is in het hart getroffen.”

Gecontroleerde ontploffing

NOS-verslaggever Arjan Noorlander zegt dat het bij de explosie in de Wetstraat zou gaan om een "gecontroleerde ontploffing" en dus niet om een nieuwe aanslag.

Nieuwe explosie

Er is in de Wetstraat, in de Europese wijk, een nieuwe explosie geweest, meldt Belga. De VRT zegt dat er misschien verdachte pakketjes tot ontploffing zijn gebracht. Het is niet zeker dat het om een nieuwe aanslag gaat.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer staat om 14.00 uur stil bij de aanslagen in Brussel, zo maakt Kamervoorzitter Arib bekend. Daarna volgt een korte verklaring van premier Rutte.

Ontruiming Europese wijk

De Europese wijk in Brussel wordt ontruimd. Het Belgische leger stuurt 225 man extra naar de Belgische hoofdstad.

Safety Check

Facebook heeft de zogeheten Safety Check geactiveerd. Daarmee kunnen mensen aangeven dat ze veilig zijn. Klik daarvoor hier.

Kaartje van plaats van de aanslagen in Brussel

Zijlstra: kabinet moet kijken of aanvullende maatregelen nodig zijn

Ook VVD-fractievoorzitter Zijlstra spreekt zijn afschuw uit over de aanslagen. "Het is ronduit verschrikkelijk wat er in Brussel is gebeurd. We hebben eerder aanslagen gezien in Turkije en Parijs. Hiermee komt het weer dichterbij," aldus Zijlstra in een schriftelijke verklaring. "In de eerste plaats gaat mijn medeleven uit naar de slachtoffers en nabestaanden. De aandacht moet nu gericht zijn op het achterhalen wat er precies gebeurd is en wie de daders zijn. Het is aan het kabinet om met deskundigen te bepalen wat de gevolgen zijn voor de veiligheid in Nederland en welke aanvullende maatregelen moeten worden genomen."

Mogelijk 30 doden in metrostation

De Belgische krant Het Nieuwsblad meldt dat er alleen al in het metrostation 30 doden zijn. Officieel bevestigd is dat nog niet.

Frans-Belgische grens dicht

De grens tussen België en Frankrijk wordt gesloten, meldt de Franstalige zender RTBF. De maatregel houdt verband met de aanslagen in Brussel.

Passagiers verlaten metro Maalbeek over het spoor

Passagiers verlaten metro Maalbeek over het spoor

Gestrande reizigers Amsterdam Centraal

Doordat de treinen naar Brussel niet rijden zijn ook in Amsterdam reizigers gestrand.

Reizigers in Amsterdam

Tweets Belgische crisiscentrum

Het Belgische crisiscentrum heeft een noodnummer geopend en vraagt mensen om niet onnodig te bellen. Er is een speciaal twitteraccount

Slachtoffers

De VRT meldt dat er zowel bij de aanslagen op het vliegveld Zaventem als bij die op het metrostation Maalbeek sprake is van dertien doden. De informatie komt uit politiebronnen, zo wordt gezegd.

Ooggetuigen van aanslagen

Ooggetuigen van de aanslag

Ook extra bewaking in Frankfurt

Er staan voor de terminal zwaarbewapende politiemensen, meldt correspondent Jeroen Wollaars. Een woordvoerder van de luchthaven meldt dat busjes worden doorgezocht. Op dat vliegveld werken ongeveer 2500 agenten van de landelijke politie. Iedereen die kan werken wordt ingezet, zo wordt gemeld.

Verklaring Rutte

Premier Rutte legt om 11.15 uur een korte verklaring af naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. De verklaring is live te zien in onze extra uitzending op NPO 1. Die is hier te volgen.

Grens met België extra bewaakt

De controles langs de grens met België worden verscherpt. Dat heeft het kabinet besloten in overleg met de NCTV. Verder wordt er extra politie gestuurd naar de grote treinstations in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Ook op Schiphol is er extra beveiliging.

Beelden metro

Beelden metro Maalbeek

Dertien doden in Maalbeek

De VRT meldt dat nu officieel is bevestigd dat er in het metrostation Maalbeek 13 doden zijn gevallen. Over het aantal slachtoffers op het vliegveld Zaventem is nog geen duidelijkheid.
De Vlaamse tv roept mensen op niet meer te bellen met mensen op of bij de getroffen plekken. Bellen is zo goed als onmogelijk.

Ooggetuige Zaventem

Christen-democratisch parlementslid Georges Dallemagne zette vanochtend zijn vrouw op het vliegveld af.
"Ik heb haar tegen 07.40 uur afgezet vanochtend. Ze heeft me gebeld en vertelde dat er explosies geweest waren tegen 07.58 uur. Ze is meteen weggerend, in shocktoestand naar het Sheraton-hotel en is toen weer teruggegaan om haar bagage te halen, omdat ze zich realiseerde dat er geen gevaar meer was op de plek waar zij geweest was. Toen heeft ze slachtoffers gezien met wonden door rondvliegend glas die het vliegveld verlieten, oude mensen op brancards, de eerste hulpdiensten die aankwamen. Ze zag een deel van een verlaagd plafond dat ingestort was. Ze sprak van twee explosies die ze in de verrtrekhal gehoord had”

Ravage in vertrekhal Zaventem na explosies

Een ooggetuige zette dit filmpje op YouTube.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Van der Steur: wees waakzaam

Minister voor Veiligheid en Justitie zegt voor aanvang van het crisisoverleg op het Torentje dat ook in Nederland waakzaamheid is geboden. Hij heeft zijn Belgische collega hulp aangeboden. Het kan zijn dat de Europese ministers bij elkaar komen en dat organiseert Nederland dan als voorzitter van de Europese Unie. De minister spreekt over een laffe en moorddadige daad.

Van der Steur benadrukt dat hij alle maatregelen neemt die noodzakelijk zijn, zoals de verscherping van de controle op de Nederlandse luchthavens en een strengere grenscontroles bij de Belgische grens. Er is geen reden om het dreigingsniveau te verhogen.

Van der Steur: waakzaamheid is geboden

Veel slachtoffers

Bij het metrostation Maalbeek werden vanochtend gewonden op straat Maalbeek

Openbaar vervoer rond Brussel plat

Na alle metrostations zijn nu ook de treinstations in Brussel op last van de politie gesloten. Het openbaar vervoer in de Belgische hoofdstad is helemaal stilgelegd. Vliegveld Zaventem zal tot minstens morgenochtend 6.00 uur gesloten blijven.

Extra uitzending NOS

De NOS maakt een extra tv-uitzending op NPO 1. Die uitzending is hier te bekijken.

Officiële gebouwen in Brussel ontruimd

Mensen in Brussel wordt gevraagd te blijven waar ze zijn. De omgeving rond de Wetstraat, het kantoor van de premier, wordt ontruimd. Ook het Belgische parlement wordt ontruimd, meldt Belga.

Telefoonnetwerk plat in Brussel

Het mobiele telefoonverkeer in Brussel ligt plat. Het netwerk is overbelast. Er wordt gevraagd om niet te bellen, maar gebruik te maken van sms of sociale media.

Haagse politici spreken afschuw uit

PVV-leider Wilders wil sluiting Nederlandse grens
Pechtold: nu niet met gemakzuchtige oplossingen komen

Lock down

Alle inwoners van Brussel moeten binnen blijven, zo waarschuwen de autoriteiten. Er lijkt angst voor nog meer explosies.

Schiphol extra bewaakt

Nederland heeft de beveiliging van vliegvelden opgeschroefd. Het dreigingsniveau wordt niet verhoogd.

Extra beveiliging op Schiphol

'Doden bij metrostation Maalbeek'

Belgische media melden dat er bij de aanslag bij het metrostation Maalbeek tien doden zijn gevallen. Bij Zaventem zouden 13 mensen zijn omgekomen.

Overleg kabinet over Brussel

Het Nederlandse kernkabinet komt om 10.15 uur bijeen in Den Haag om te praten over de aanslagen in Brussel en eventuele gevolgen voor Nederland. Ook de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid is daarbij aanwezig.

Kaartje

Kaartje Brussel

Extra bewaking vliegvelden Nederland

De Koninklijke Marechaussee heeft op alle vliegvelden de bewaking opgeschroefd. Ze zijn extra nadrukkelijk zichtbaar aanwezig "vanwege de verhoogde dreiging".

Samenvatting

Er vanochtend explosies geweest op het vliegveld van Brussel en op metrostations in Brussel. Lees hier een samenvatting

Europese instellingen: blijf binnen

EU-instellingen waarschuwen werknemers om thuis te blijven. Als ze al op het werk zijn, moeten ze binnenblijven.

Rook uit metrostation Maalbeek

Eerste beelden van rook uit metro in Brussel

Dreigingsniveau Nederland niet omhoog

De aanslagen zijn geen aanleiding om het dreigingsniveau in Nederland aan te passen. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zegt dat het niveau voorlopig onveranderd blijft. Lees hier meer.

Gewonden bij station Maalbeek

Gewonden liggen op straat bij metrostation Maalbeek

Rutte: laffe en moorddadige aanslagen

In een eerste reactie op het nieuws uit België spreekt minister-president Rutte zijn afschuw uit. ‘België is opnieuw getroffen door laffe en moorddadige aanslagen. Ons hart gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden en Nederland staat klaar om onze zuiderburen op welke manier dan ook te helpen en steun te bieden. Ik heb al contact gehad met mijn Belgische collega Michel. Veel is nog onduidelijk, maar zeker is dat op dit moment extra waakzaamheid geboden is; ook in ons land. We zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen die nodig zijn. Vanochtend komt de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing met spoed bij elkaar op het ministerie van Algemene Zaken.’

Ooggetuigen in vertrekhal van vliegveld Brussel

Reacties explosie vertrekhal Brussel

Metrostation Maalbeek in Europese wijk van Brussel

Meerdere explosies

Er zijn in de vertrekhal van het vliegveld in Brussel vanochtend rond 08.00 uur twee explosies geweest. Later waren er ook explosies bij metrostations in Brussel. De VRT meldt dat er 13 doden en 35 gewonden zijn.

Ooggetuige in vertrekhal

Dennis Kranenburg wilde vanochtend vanaf Brussel vertrekken: "We kwamen net aan en wilden de rij ingaan om in te checken. Toen was er op 30, 40 meter een enorme lichtflits. Stukken plafond kwamen naar beneden. Iedereen begon te gillen en mensen begonnen te rennen."

Metrostation Schuman ontruimd

Er is nu ook sprake van een ontruiming bij metrostation Schuman. Eerder werd al een ontploffing gemeld bij metrostation Maalbeek in Brussel.
Alle Brusselse metrostations zijn dicht.

Politici geschokt

In Nederland reageren Kamerleden geschokt op de aanslag in België. Geert Wilders wil dat de grenzen meteen dichtgaan

Slachtoffers Maalbeek

Ook bij het metrostation Maalbeek in Brussel lijken slachtoffers te zijn gevallen.

Vliegverkeer stilgelegd

Luchtverkeersleiding Nederland zegt dat er inmiddels zes vliegtuigen voor Zaventem zijn uitgeweken naar Schiphol en een naar Aachen/Maastricht Airport. Voor vandaag is er inmiddels door vliegvelden in Nederland ruimte gecreëerd, zodat vliegtuigen voor Zaventem daar kunnen landen.

Metro

Er is sprake van een nieuwe aanslag bij het metrostation Maalbeek in Brussel. Dat ligt dicht bij de instellingen van de Europese Unie.

Ravage

Op Twitter blijven foto's binnenkomen van de verwoestingen in de vertrekhal op Zaventem

Centraal Station ontruimd

In Brussel is het centraal station Brussel ontruimd, zo wordt nu bevestigd. Er zijn geruchten dat ook het metroverkeer stilligt. Het crisiscentrum van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken vraagt iedereen met klem aan om weg te blijven van de luchthaven van Zaventem.

Dreigingsniveau omhoog

Het dreigingsniveau is naar aanleiding van de aanslagen verhoogd naar niveau 4, zo zegt de Belgische minister van Binnenlandse Zaken. Dat is het hoogste niveau.

'Enorme lichtflits op 30, 40 meter'

Ooggetuige Dennis Kranenburg vertelde op NPO1 zijn verhaal. "We kwamen net aan en wilden de rij ingaan om in te checken. Toen was er op 30, 40 meter een enorme lichtflits. Stukken plafond kwamen naar beneden. Iedereen begon te gillen en mensen begonnen te rennen. Daarna volgde er een tweede explosie. We zijn weggerend. We werden geholpen door mensen van het vliegveld. Zijn in een ruimte gaan zitten, met zo'n vijftien man, we hebben de deur gebarricadeerd. Toen er werd geklopt zijn we door de vertrekhal weggegaan. Er hing een enorm penetrante geur. Er was heel veel schade. Mensen werden gereanimeerd. We moesten bijna over de mensen heen stappen. We staan nu buiten."

Ooggetuige

Ooggetuige explosie op NPO Radio 1

Vertrekhal

NOS-verslaggever Arjan Noorlander is ter plaatse. Hij ziet heel veel hulpdiensten, politiewagens en ambulances. Mensen zijn op zoek naar familieleden en bekenden. De explosie zijn volgens hem in de vertrekhal geweest, dus nog voor de bagagecontrole. Een deel van het gebouw is ingestort. Op andere plekken worden verslaggevers weggestuurd, zo wordt gemeld. Er zou sprake zijn van nog een bom, maar dat is niet bevestigd.

Een dode volgens politie

De Belgische politie spreekt nu van zeker één dode en meerdere gewonden. Er zijn twee explosies op de luchthaven geweest, bevestigt de politie.

Europarlementariërs

Europarlementariër Sophie in 't Veld van D66 is bang dat er collega's van haar zijn getroffen.

Slachtoffers

Het lijkt wel vast te staan dat er slachtoffers zijn gevallen, maar hoeveel is onduidelijk. Sommige media melden zeker één dode is en een aantal gewonden. De Belgische krant La Dernière Heure meldt dat er zeker elf doden en 25 gewonden zijn. Officiële bevestiging is er nog niet.

Extra uitzendingen

De NOS zendt vanaf 09.00 uur uit NPO1. Ook op NPO Radio 1 blijven we verslag doen van de explosies in Brussel.

Aanslagen

Diverse Belgische media melden dat het om aanslagen gaat. De explosies waren volgens ooggetuigen bij de balie van maatschappij American Airlines. De luchthaven is dicht.

Veel doden en gewonden

Belgische media melden dat er bij de explosies op Zaventem elf doden en 25 gewonden. De luchthaven wordt geëvacueerd.

Beelden van vluchtende mensen

Beelden van vluchtende mensen op Zaventem

Sky News

De Britse zender Sky News zendt live uit. http://news.sky.com/watch-live

Slachtoffers

Volgens de Belgische radio is er een dode gevallen en zijn er gewonden. De explosie zou in de buurt van de balie van American Airlines zijn.

Explosie vliegveld Brussel

Op het vliegveld Zaventem bij Brussel zijn twee explosies geweest, melden Belgische media. Volgens persbureau Reuters zijn er meerdere gewonden. De luchthaven wordt geëvacueerd.