Willem II-Ajax 0-4

Roda JC-Vitesse 1-2

Feyenoord-SC Cambuur 3-1

Afgelopen

Het is klaar in De Kuip. Makkelijk ging het allemaal niet, maar Feyenoord verslaat SC Cambuur met 3-1.

Doelpunt Feyenoord

De punten zijn binnen voor Feyenoord. Elia tikt de 3-1 binnen tegen SC Cambuur. Peersman loopt te twijfelen voor de doellijn en de felle Elia snoept hem de bal af.

Tussenstand: Feyenoord-SC Cambuur 3-1

Het is in de 80ste minuut 2-1 voor Feyenoord tegen Cambuur. Toornstra haalt uit, Nienhuis redt, Kuijt kopt in de rebound binnen.

De opluchting in De Kuip is groot, want de Rotterdammers hadden het erg moeilijk.

Tussenstand: Feyenoord-SC Cambuur 2-1

Doelpunt SC Cambuur

De druk van Cambuur nam toe en in de 70ste minuut is het raak: Barto maakt er 1-1 van in De Kuip.

Sinds de dubbele wissel bij de Friezen ging het steeds beter draaien. Na twee behoorlijke kansen binnen korte tijd is het de derde keer raak: een hoekschop van Byrne wordt door Van Veen op de lat gekopt, in de rebound weet Barto de bal toch achter keeper Vermeer te prikken.

Tussenstand: Feyenoord-SC Cambuur 1-1

Kans Feyenoord

In de 64ste minuut is er weer een kans voor Feyenoord. Een schot van Jens Toornstra wordt door keeper Nienhuis over het doel getikt.

Het is allemaal niet spectaculair, maar Feyenoord krijgt zijn mogelijkheden wel. Aan de andere kant laat Cambuur zich heel af en toe zien, maar dat leidt vaak wel meteen tot onrust bij de Rotterdamse defensie.

Trainer Keizer heeft inmiddels twee keer gewisseld in een poging iets te forceren: Vloet en Van Veen zijn in de ploeg gekomen voor Van de Streek en Overgoor. Bij Feyenoord is Kramer vervangen door Basacikoglu.

Tussenstand: Feyenoord-SC Cambuur 1-0

Weinig opwinding

Er is nog niet veel te beleven na rust in De Kuip. Feyenoord heeft één kans gehad: in de 54ste minuut leverde Elia een lastig schot af in de korte hoek, maar Nienhuis stond paraat.

Napraten over strafschoppen en afgekeurde goals bij AZ-Excelsior

De bal rolt weer

De tweede helft is in gang gezet bij Feyenoord-SC Cambuur. De Rotterdammers leiden met 1-0.

Rust

Rust in De Kuip. Feyenoord leidt met 1-0 tegen SC Cambuur, door een doelpunt dat eigenlijk had moeten worden afgekeurd.

Feyenoord komt in de 36ste minuut op 1-0 tegen SC Cambuur. Toornstra kan simpel scoren na een slim tikje van Kramer.

Uit de herhaling blijkt overigens dat het doelpunt niet had mogen tellen. Op het moment dat Toornstra de voorzet gaf, stond Kramer buitenspel. De assistent-scheidsrechter laat de vlag echter omlaag. Geluk voor Feyenoord dus.

Ajax tevreden na 4-0 bij Willem II

Dreigend Cambuur

Uit het niets krijgt Cambuur in de 25ste minuut een eerste, serieuze kans. Een lange bal van Manchester City-huurling Byrne komt op het hoofd van de door de Feyenoord-defensie genegeerde Peersman. Maar zijn kopbal gaat net naast.

Voor de rest gebeurt er eigenlijk niet gek veel in De Kuip. Feyenoord heeft de meeste tijd de bal, maar slaagt er niet in om iets te creëren.

Tussenstand: Feyenoord-SC Cambuur 0-0

Feyenoord domineert

Er staan twintig minuten op de klok in Rotterdam. Feyenoord domineert, Cambuur wacht af.

In de 17de minuut was er een aardige mogelijkheid voor de thuisploeg. Na een vlotte aanval tikt El Ahmadi de bal richting Kramer, maar de lange Feyenoorder kan er net niet bij.

Protest

Een deel van de Feyenoord-fans komt pas later het stadion binnen. De supporters protesteren tegen het beleid van Feyenoord. Ze hebben papiertjes met de tekst 'wanbeleid' bij zich en ontrollen een spandoek met de tekst 'Feyenoord is van ons'.

Opvallend: veel andere Feyenoord-fans fluiten op het moment dat de protesterende supporters binnenkomen.

Feyenoord wil penalty

Na tien geruisloze minuten is er eindelijk een beetje opwinding in De Kuip. Na een voorzet van Kramer komt Elia in de zestienmeter ten val in duel met Peersman.

Scheidsrechter Higler ziet er niets in, tot verdriet van Feyenoord. Elia is even aangeslagen, maar kan weer verder.

De bal rolt

De laatste wedstrijd van vandaag is begonnen. Er is afgetrapt bij Feyenoord-SC Cambuur.

Feyenoord met zelfde elf

Drie dagen na de bekerwinst op AZ start Feyenoord met dezelfde elf spelers aan de competitiewedstrijd tegen SC Cambuur. Trainer Giovanni van Bronckhorst geeft het vertrouwen aan de ploeg die donderdag in De Kuip de finale van het bekertoernooi bereikte (3-1). Dat betekent dat Jens Toornstra opnieuw de voorkeur krijgt boven Marko Vejinovic.

Bij SC Cambuur, dat voorlaatste staat in de eredivisie, ontbreekt de zieke verdediger Martijn van der Laan. Trainer Marcel Keizer heeft Calvin Mac-Intosch aangewezen als vervanger.

De reacties na NEC-Heracles

Klaar in Alkmaar

En ook in Alkmaar zijn we klaar. AZ was oppermachtig en verslaat Excelsior met 2-0.

Klaar in Kerkrade

Vitesse verslaat Roda JC in Kerkrade met 2-1 door een doelpunt in blessuretijd van de Chinees Zhang.

Klaar in Tilburg

Het is klaar in Tilburg. Ajax verslaat Willem II met 4-0 en blijft in het spoor van PSV.

Doelpunt Vitesse

In blessuretijd wordt het toch nog 2-1 voor Vitesse bij Roda JC. Invaller Zhang scoort.De Chinees kopt binnen uit een voorzet van Kashia.

Tussenstand: Roda JC-Vitesse 1-2

Vitesse zet aan

Vitesse zet in de slotfase in Kerkrade nog eens aan. De Arnhemmers nemen geen genoegen met het gelijkspel. Brown was dicht bij een treffer, maar zijn inzet werd door keeper Van Leer overgetikt. En ook voor Kashia was er nog een behoorlijke kans.

Tussenstand: Roda JC-Vitesse 1-1

Doelpunt AZ

Penalty voor AZ, rood voor Sander Fischer. De strafschop wordt benut door Vincent Janssen, het is 2-0 voor AZ tegen Excelsior.

Fischer brengt Janssen ten val in de zestienmeter en scheidsrechter Nijhuis stuurt hem van het veld. Janssen benut het buitenkansje zelf.

Tussenstand: AZ-Excelsior 2-0

Doelpunt Ajax

Het verzet van Willem II is gebroken. Na een mooie aanval knalt Klaassen in de 66ste minuut de 4-0 binnen.

Het ziet er allemaal fraai uit bij Ajax na rust. Younes schiet in eerste instantie op de lat, bij de rebound staat Klaassen op de juiste plek en hij rondt keurig af.

Tussenstand: Willem II-Ajax 0-4

Ajax beslist de wedstrijd in Tilburg. Schöne profiteert van geklungel van Achenteh en maakt er 3-0 van.

Achenteh denkt de bal in de eigen zestienmeter rustig op de borst te kunnen aannemen, maar rekent niet op de Deen. Die kan vervolgens eenvoudig binnenschieten. Het vak met Ajax-fans vermaakt zich vervolgens met plagerige liedjes naar aanleiding van de matchfixing-verhalen rond Willem II.

Tussenstand: Willem II-Ajax 0-3

Doelpunt Roda JC

Roda JC komt op gelijke hoogte met Vitesse. Van Duinen maakt er 1-1 van.

Vitesse-trainer Maas kon lange tijd rustig op de bank zitten, maar kijkt nu toch weer bezorgd. Poepon speelt zich vrij in het strafschopgebied van Vitesse en bedient Mike van Duinen. Die scoort, het is weer gelijk.

Doelpunt AZ

Eindelijk komt het oppermachtige AZ op voorsprong tegen Excelsior. Luckassen tikt de 1-0 binnen.

Een corner van Wuytens wordt teruggekopt door Janssen, waarna Luckassen het simpel kan afmaken.

Tussenstand: AZ-Excelsior 1-0

Willem II-keeper Lamprou staat net te ver voor zijn doel, Bazoer haalt uit en maakt er fraai 2-0 van voor Ajax bij Willem II.

De Amsterdammers lijken in veilige haven terechtgekomen in Tilburg. De uithaal van Bazoer van zo'n 18 meter is mooi en doeltreffend.

Tussenstand: Willem II-Ajax 0-2

Tweede helft

De drie wedstrijden zijn weer hervat. In Tilburg hagelde het behoorlijk in de rust, maar dat is nu overgegaan in regen.

Drie keer rust

Het is rust bij Willem II-Ajax. De Amsterdammers leiden met 1-0 dankzij een goal van Milik.

Roda JC en Vitesse zoeken de kleedkamers op met een ruststand van 1-0 in het voordeel van de Arnhemmers.

En ook bij AZ-Excelsior is het rust. De Alkmaarders zijn heer en meester, maar de ruststand is 0-0.

Ajax komt in de 43ste minuut op 1-0 bij Willem II. Van enige dekking is geen sprake bij de Tilburgers, waardoor de vogelvrije Arek Milik een voorzet van rechts van Milik probleemloos kan binnenkoppen.

Het is de veertiende goal van de Pool. Hij is de eerste Ajacied met 14 treffers in één seizoen sinds Luis Suárez en Marko Pantelic in 2009/2010.

Een paar minuten eerder was Younes zelf al dicht bij de openingstreffer. Een leep schot van net buiten het strafschopgebied spatte uiteen op de lat.

Tussenstand: Willem II-Ajax 0-1

Vitesse komt na ruim een half uur op 1-0 bij Roda JC. Isaiah Brown schiet schitterend raak.

Het is de eerste goal van Brown voor Vitesse, maar het is ook een fraaie. Keeper Van Leer heeft geen antwoord op de poeier van de Engelse aanvaller.

Tussenstand: Roda JC-Vitesse 0-1

Veel fouten in Kerkrade

Bij Roda JC-Vitesse kabbelt de eerste helft enigszins voort, met veel foute passes en weinig doelkansen. Na een klein half uur had Roda-middenvelder Zjoekov een beste kans op de 1-0. De Kazach had de hoek voor het uitzoeken, maar keeper Room wint het onderlinge duel.

Tussenstand: Roda JC-Vitesse 0-0

Tumult in Alkmaar

Ook bij AZ-Excelsior gebeurt er van alles. Een schot van AZ-spits Janssen caramboleert in de 24ste minuut via keeper Muyters en de paal weer uit het doel. Een minuut later smeekt Janssen om een penalty als hij ten val komt bij een duel met Muyters. De beslissing van arbiter Nijhuis om het voorval te negeren, lijkt juist, ondanks het opstootje dat vervolgens ontstaat.

Tussenstand: AZ-Excelsior 0-0

Leuke wedstrijd

Er is ruim 20 minuten gespeeld bij Willem II-Ajax en het is tot nu toe een aantrekkelijk duel. Ajax is een beetje bijgekomen van het vlotte begin van Willem II en heeft zich ook al een paar keer bij keeper Lamprou gemeld. Maar ook de agressief spelende Tilburgers blijven dreigend.

Tussenstand: Willem II-Ajax 0-0

Druk AZ

Bij AZ-Excelsior maakt de thuisploeg vooralsnog de dienst uit. De druk op het doel van de Kralingers is groot en er zijn al een paar kansen geweest. De grootse was na ruim een kwartier voor Dos Santos, die na een mooie pass van Jahanbakhsh in het zijnet schiet.

Furieus begin

Willem II begint voortvarend aan het duel met Ajax. Vrijwel meteen na de aftrap is er al een behoorlijke kans voor de Tilburgers. Een schot van zestien meter van Falkenburg wordt gepakt door Cillessen.

Even later is er een prima kans voor Willem II. Van der Hoorn wordt afgetroefd door Falkenburg, die Ondaan bedient. Zijn schot wordt gepakt door Cillessen, opnieuw.

De ballen rollen

Drie duels zijn om 14.30 uur begonnen: Willem II-Ajax, AZ-Excelsior en Roda JC-Vitesse.

Voetbal is weer bijzaak bij Vitesse

Vitesse-trainer Rob Maas moet af en toe het gevoel hebben dat hij in een klucht is beland. De kritiek op zijn functioneren begint groteske vormen aan te nemen.

Eerst was er de theatrale steunbetuiging aan de gepasseerde aanvoerder Guram Kashia, niet veel later kwamen de fluitconcerten en afgelopen zaterdag waren er voorzichtig de eerste witte zakdoekjes. Van die papieren wegwerpdoekjes, die toch al toevallig in de jaszak zaten. De kou zit immers in de lucht, zelfs als het dak gesloten is in Gelredome.

Om 14.30 uur is de aftrap bij Roda JC-Vitesse. Lees een analyse over de situatie in Arnhem.

Rob Maas heeft dringend behoefte aan punten

Klaar

Het is klaar in Nijmegen. NEC wint met 1-0 van Heracles dankzij een late goal van Christian Santos. Voor de Heraclieden is het de vierde opeenvolgende nederlaag.

Doelpunt NEC

In de 88ste minuut wordt er toch nog gescoord in Nijmegen. Santos breekt de ban met een knap schot. NEC komt op 1-0 tegen Heracles.

De voorsprong is niet onterecht. De bal komt bij de Duitse Venezolaan terecht en met een halve omhaal schiet hij binnen. Het is zijn veertiende goal van het seizoen. De NEC-leiding zal blij zijn met het beroep dat deze week werd aangetekend tegen de schorsing van drie duels voor Santos.

Tussenstand: NEC-Heracles Almelo 1-0

Slotfase

We naderen het einde van NEC-Heracles. De thuisploeg neemt in de slotfase iets meer risico, wat ook weer mogelijkheden zou kunnen bieden voor Heracles. In theorie dan, want tot kansen heeft dat nog niet geleid.

Wel heeft scheidsrechter Manschot inmiddels al zes keer geel getrokken, eerlijk verdeeld over beide ploegen.

Tussenstand: NEC-Heracles Almelo 0-0

Opstellingen Willem II-Ajax (14.30 uur)

Jordens Peters mist de thuiswedstrijd van Willem II tegen Ajax. De aanvoerder heeft te veel last van een kuitblessure. Hij wordt vervangen door Freek Heerkens. Nick van der Velden start in de aanval bij de thuisploeg uit Tilburg. Hij krijgt de voorkeur boven Guus Hupperts. Lucas Andersen, door Ajax verhuurd aan de club uit Tilburg, heeft eveneens een basisplaats.

Bijna Heracles

In de 68ste minuut noteren we de eerste echt grote kans voor Heracles. Uit een voorzet van links duikt Weghorst op voor Jones, die er naast zit, maar de bal wordt op tijd weggewerkt door de NEC-defensie.

Het lijkt er voorzichtig op dat de wedstrijd iets meer tot leven komt. Het wachten is nog op doelpunten.

Er gebeurt iets

De toeschouwers in Nijmegen veren na een uur eindelijk eens op na een grote kans voor NEC. Uit een voorzet van rechts kopt Dumic knap via de grond op de lat. Vervolgens ontstaat er een onvervalste scrimmage voor het doel, maar de bal wil er niet in.

Het was een spaarzaam hoogtepunt in een voortkabbelende wedstrijd.

Voorzichtigheid troef

Het is ook in de tweede helft voorzichtigheid troef bij NEC en Willem II. Beide ploegen willen niet verliezen en dat leidt tot een zeer matig schouwspel.

Willem II van het Noorden vs Ajax van het Zuiden

Het huidige Willem II doet de bijnaam 'Ajax van het Zuiden' volgens Co Adriaanse nog steeds eer aan. "Zeker", zegt Adriaanse. "Ze spelen zeer aantrekkelijk, aanvallend voetbal. Jurgen Streppel doet het goed. Ik hoop dat ze zich handhaven."

"Bij Ajax vliegen de vonken er niet echt vanaf", stelt Adriaanse. "Het is niet leuk om naar te kijken. Ze spelen wat voorzichtiger, nemen weinig risico's in de opbouw en krijgen weinig goals tegen. Het huidige Willem II speelt over het algemeen aantrekkelijker dan Ajax op het moment."

Adriaanse was in het verleden zowel coach van Willem II als Ajax. Beide club ontmoeten elkaar om 14.30 uur in Tilburg.

Lees een uitgebreid interview met Co Adriaanse.

Frank de Boer, Co Adriaanse en Jurgen Streppel

De tweede helft van NEC-Heracles is begonnen. Het is wachten op spektakel bij een tussenstand van 0-0.

Swinkels, de routinier van Roda

Om 14.30 uur neemt Roda JC het thuis op tegen Vitesse. Achterin bij de ploeg uit Kerkrade: Arjan Swinkels.

De verdediger houdt van carnavalsmuziek, Phil Collins en hardstyle. En hij vindt het niet leuk als iemand aan zijn haren trekt.

Lees een uitgebreid interview met Arjan Swinkels.

Maxim Hartman ontmoet: Arjan Swinkels

Rust

Het is rust in Nijmegen, waar de toeschouwers nog niet echt worden verwend. De ruststand bij NEC-Heracles is 0-0.

De zoon van

Ramon Zomer (Heracles) moet geblesseerd van het veld. Hij wordt vervangen door een debutant: de 17-jarige Justin Hoogma, de zoon van Heracles-directeur Nico-Jan Hoogma.

Weinig te beleven

We naderen de rust in Nijmegen. Na een aardig begin, vooral van de kant van NEC, is het niveau behoorlijk gedaald. Er is vrij weinig te beleven in de Goffert, tot verdriet van de toeschouwers.

In de 40ste minuut was er een kopbal van Van Eijden, uit een corner van NEC, die net naast ging.

NEC is beter

Een klein half uur gespeeld in Nijmegen, waar NEC het spel bepaalt. De Nijmegenaren spelen helemaal niet onaardig en hebben al een paar kansen gehad.

Heracles heeft nog weinig laten zien, hoewel de ploeg de laatste minuten een beetje uit zijn schulp lijkt te kruipen. We hebben in de 25ste minuut een half kansje voor Bruns gezien, maar dat was het ook wel.

No score

NEC is de enige eredivisieploeg die dit seizoen nog niet scoorde in het eerste kwartier. Ook tegen Heracles lukt het niet. De Nijmegenaren zijn wel sterker, maar de tussenstand na een kwartier is 0-0.

In de zeventiende minuut heeft NEC zijn tweede grote kans: een verre inworp van Woudenberg wordt verlengd door Santos, waarop Sleegers ruim over poeiert.

Eerste kans van de dag

De eerste kans van de dag is voor NEC. Navarone Foor ontfutselt Fledderus de bal, waarbij hij flink zijn rug erin zet, maar strandt op de goed uitgelopen keeper Castro. In de rebound probeert Foor het nog eens met een omhaal, maar die dwarrelt naast.

De bal rolt

De eerste wedstrijd van deze eredivisiezondag is begonnen. NEC heeft afgetrapt tegen Heracles.

Het is het duel tussen de lamme en de blinde, aldus NOS-commentator Jan Roelfs. Beide ploegen zitten in een dip. Bij NEC is de brille van de eerste seizoenshelft er wel een beetje af en Heracles, dat al zeven uitduels niet heeft gewonnen, verloor vorige week thuis met 5-0 van Roda JC.

We gaan bijna beginnen

De matadoren van NEC en Heracles betreden het veld. Het duel tussen de nummer negen en de nummer zes gaat bijna beginnen.

Om de sfeer te verhogen zijn op het veld duizend rood-groen-zwarte ballonnen opgelaten.

Milik was boos

Om 14.30 uur begint Ajax aan het potentieel lastige uitduel met Willem II. Vermoedelijk opnieuw met Arek Milik in de basis.

De Pool heeft twee mooie weken achter de rug. De spits was stroefjes uit de winterstop gekomen en moest dat bekopen met een plaats op de bank. Maar tegen Excelsior en AZ gunde Frank de Boer hem weer een basisplaats en dat betaalde de Pool prompt terug met twee doelpunten. Per wedstrijd welteverstaan.

Die twee duels die hij als reservespeler meemaakte, waren hem slecht bevallen. "Ik heb toen veel nagedacht over m'n positie. Maar ik bleef gewoon hard trainen. En toen heb ik mijn kans gekregen. En twee keer gescoord. Dus ik ben nu heel blij."

Lees een uitgebreid interview met Milik.