Frank de Boer, Co Adriaanse en Jurgen Streppel
NOS Voetbal

'Huidig Willem II aantrekkelijker dan Ajax'

Het 'Ajax van het Zuiden' wordt Willem II, dat zondag het echte Ajax ontvangt, weleens genoemd. Co Adriaanse weet er als oud-coach van beide clubs alles van. Adriaanse was er eind jaren negentig zelfs verantwoordelijk voor dat de rollen even waren omgedraaid.

Onder Adriaanse eindigde Willem II in 1999 voor de eerste en vooralsnog ook laatste keer boven Ajax in de eredivisie. De Tilburgers werden tweede en kwalificeerden zich voor de Champions League, terwijl Ajax genoegen moest nemen met de zesde plaats. "Uniek", aldus Adriaanse. "Ajax werd in die tijd het 'Willem II van het Noorden' genoemd."

Hoogtepunt tegen Ajax

"We speelden 4-3-3, op de helft van de tegenstander, combinatievoetbal, pressievoetbal", beschrijft Adriaanse. "Vaak offerde ik in de eindfase een verdediger op voor een extra spits om toch nog te winnen. Dan wisselde ik Sami Hyypiä en stond het stadion in brand. Als dat maar goed gaat, dacht men."

Een van de hoogtepunten van het seizoen 1998/1999 was de 3-1 zege van Ajax op 25 april 1999. Invaller Dennis Schulp, ex-Ajacied, bezorgt de thuisclub met twee goals de overwinning. Adriaanse was als coach van de Tilburgers later dat jaar ook betrokken bij de doelpuntrijkste Willem II-Ajax ooit: 3-6.

Bewuste keuze voor Willem II

Co Adriaanse was vijf jaar hoofd jeugdopleiding van Ajax geweest, toen hij in 1997 naar Willem II overstapte. Een bewuste keuze. "Beide clubs spelen hetzelfde systeem en hebben dezelfde spelfilosofie. Ook had ik veel vertrouwen in technisch directeur Martin van Geel, die me had gehaald, mede omdat hij vroeger voor Ajax had gespeeld."

"Het seizoen voor mijn komst was Willem II veertiende geworden", aldus Adriaanse. "Toen ik tekende, leken ze veilig, maar ze belandden nog bijna in de nacompetitie. Het was een dubbeltje op zijn kant. Voor hetzelfde geld had ik bij een Jupiler League-club getekend. De vijfde en tweede plaats in mijn eerste jaren kwamen dan ook onverwacht."

Co Adriaanse op de schouders na kwalificatie voor Champions League met Willem II in 1999

Je zou kunnen zeggen dat Willem II toen als Ajax speelde, maar Adriaanse benadrukt dat het niet de bedoeling was om de speelstijl van Ajax te kopiëren. "We speelden niet als Ajax, maar als Willem II. Dit spel zit ook bij Willem II al lang in de clubcultuur, in het DNA. Dat heb ik niet ingevoerd."

De coach ziet wel gelijkenissen. "Beide clubs spelen al jaren 4-3-3, met een rechts- en linksbuiten, een schaduwspits. Mooi, technisch verzorgd, aanvallend voetbal. En rood en wit zit op de shirts. Beide clubs hebben een mooi traditioneel tenue. En beide clubs hebben een goede opleiding." ​

Zivkovic, Andersen en Ligeon, ex-Ajax, begonnen seizoen bij Willem II.

Zaken

"Niet voor niks doen beide clubs vaak zaken samen", aldus Adriaanse. "Ik had in mijn tijd onder anderen Clyde Wijnhard, Dennis Schulp, Denny Landzaat en Tomáš Galásek die later met mij meeging naar Ajax. Ook na mijn vertrek deed hij het nog lang heel goed bij Ajax. Streppel maakt nu ook gebruik van enkele ex-Ajax-spelers."

Adriaanse stapte in 2000 één wedstrijd voor het einde van de competitie op bij Willem II, dat als negende eindigde. Hij had toen al een contract als coach van Ajax getekend. Met de Amsterdammers eindigde hij in zijn eerste seizoen op de derde plaats en eind november 2001 werd hij ondanks de koppositie ontslagen.

Hoofdtrainers van zowel Ajax als Willem II

CoachPeriode Willem IIPeriode Ajax
Hans Westerhof2000-20021999-2000
Adrie Koster1990-19912007-2008
Co Adriaanse1997-20002000-2001

'Huidig Willem II aantrekkelijker dan Ajax'

Het huidige Willem II doet de bijnaam 'Ajax van het Zuiden' volgens Adriaanse nog steeds eer aan. "Zeker", zegt Adriaanse. "Ze spelen zeer aantrekkelijk, aanvallend voetbal. Jurgen Streppel doet het goed. Ik hoop dat ze zich handhaven. Met Hupperts, Ogbeche en Andersen hadden ze een goede voorhoede. Jammer dat Ogbeche geblesseerd is."

"Bij Ajax vliegen de vonken er niet echt vanaf", stelt Adriaanse. "Het is niet leuk om naar te kijken. Ze spelen wat voorzichtiger, nemen weinig risico's in de opbouw en krijgen weinig goals tegen. Het huidige Willem II speelt over het algemeen aantrekkelijker dan Ajax op het moment."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl