liveblog
NOS NieuwsAangepast

Vliegtuigcrash in Franse Alpen van minuut tot minuut

liveblog gesloten

Zoektocht gaat morgen verder

De zoektocht tussen de wrakstukken van de neergestorte Airbus A320 gaat morgen verder. De reddingsactiviteiten zijn gestaakt vanwege het slechte weer in de Franse Alpen. Omdat het regent, waait en vriest in het berggebied, kunnen zij pas morgenochtend weer verder werken. Er blijven wel tien Franse politieagenten achter om de wrakstukken te bewaken.

Met het staken van de zoektocht beëindigen wij ook dit liveblog.

'Zoektocht in de Alpen gaat morgen verder'

Korte samenvatting van de dag

Iets voor elf uur vanmorgen verdween vlucht 4U 9525 van Germanwings van de radar, zo'n drie kwartier na het opstijgen. Het vliegtuig was van Barcelona op weg naar Düsseldorf. De Airbus A320 stortte neer in het zuiden van Frankrijk, in een bergachtig gebied dat moeilijk te bereiken is. In het toestel zaten 144 passagiers en zes bemanningsleden. Er is nog geen passagierslijst bekend gemaakt, omdat nog niet alle namen zijn geverifieerd.

Zeker één Nederlander zat in het toestel. Het gaat om een 20-jarige vrouw uit Deurne.

Nabestaanden van de slachtoffers zijn op weg naar Frankrijk. De zoektocht in het rampgebied is gestaakt tot morgenochtend.

Een reconstructie van de vlucht van Germanwings

'Twee Australiërs aan boord'

Er waren twee Australiërs aan boord van het toestel van Germanwings. Dat bevestigt de Australische minister van Buitenlandse Zaken Bishop.

In beeld: rouw na vliegramp Germanwings

Het verdriet na de vliegramp met de Airbus A320 in Zuid-Frankrijk is groot. In het toestel van Germanwings zaten 144 passagiers en zes bemanningsleden. Waarschijnlijk heeft niemand de ramp overleefd. Op verschillende plekken in Duitsland en Spanje wordt daarom gerouwd.

Nabestaanden op vliegveld Barcelona

Zo'n 150 nabestaanden van vlucht 4U 9525 zijn op het vliegveld van Barcelona aangekomen om meer informatie te krijgen over het lot van de slachtoffers. Voor hen is speciale opvang geregeld. Voor nabestaanden die naar het rampgebied willen, worden er bussen klaargezet, meldt het ANP.

Nederland biedt Duitsland hulp aan

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken brengt morgen een bezoek aan Berlijn. Daar zal hij zijn medeleven betuigen en Nederlandse hulp en expertise aanbieden bij de afwikkeling van de crash van het toestel van Germanwings.

Duitse voetbalteam speelt morgen met rouwbanden

Het Duitse nationale voetbalteam speelt morgen met zwarte rouwbanden om, meldt persbureau AP. Voor de wedstrijd tegen Australië begint wordt er een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. Volgens de voorzitter van de Duitse voetbalbond overschaduwt de ramp alles.

'Rampplek biedt gruwelijke aanblik'

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier biedt de rampplek een "gruwelijke aanblik." Steinmeier vloog eerder vandaag met een helikopter boven het gebied en sprak daar met de Franse autoriteiten. Hij noemt het verdriet van de nabestaande onvoorstelbaar groot. "We moeten nu samen optrekken. Wij zijn verenigd in ons verdriet."

Beelden rampplek Airbus A320

Obama belt met Merkel

De Amerikaanse president Obama heeft telefonisch gesproken met de Duitse bondskanselier Merkel en zijn condoleances uitgesproken. Hij hoopt later vandaag nog in contact te komen met de Spaanse premier Rajoy. Zijn gedachten en gebeden zijn bij "onze vrienden in Europa, met name in Duitsland en Spanje", zei hij op een persconferentie.

Verklaring burgemeester Deurne

De burgemeester van Deurne laat in een schriftelijke verklaring weten dat de 20-jarige vrouw uit zijn gemeente waarschijnlijk tot de slachtoffers behoort. "In het begin van de avond heb ik via het ministerie de bevestiging gekregen dat de twintigjarige Iris Claassen uit onze gemeente op de check-in lijst stond van deze vlucht", aldus de burgemeester. "Het is dus zeer waarschijnlijk dat zij aan boord was en is omgekomen."

De burgemeester heeft ondertussen ook zijn medeleven aan de nabestaanden betuigd.

Personeel Germanwings weigert te vliegen

In Düsseldorf en Stuttgart weigeren de bemanningsleden van enkele Airbussen van Lufthansa en Germanwings te vliegen na het ongeluk met de Airbus vanochtend in Frankrijk.

Waarschijnlijk zijn de piloten ongerust, omdat het verongelukte toestel gisteren urenlang in Düsseldorf heeft stilgestaan vanwege technische problemen.

In Düsseldorf hebben zich inmiddels lange rijen gevormd voor de balies van Germanwings en Lufthansa.

'​Ik prijs mezelf gelukkig dat ik gisteren die vlucht heb genomen'

Na elke vliegtuigramp komen ze naar buiten: verhalen van mensen die eigenlijk de rampvlucht hadden willen nemen, maar dat om een of andere manier toch niet deden. Kenrick Drijkoningen kon vandaag opgelucht ademhalen.

Spanje kondigt drie dagen van nationale rouw af

De Spaanse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd na het neerstorten van het vliegtuig van Germanwings in de Franse Alpen, melden verschillende persbureaus. De Spaanse rouw gaat vannacht beginnen.

In de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen hangen op veel plaatsen de vlaggen halfstok en in het Europees Parlement wordt morgen een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de vliegramp.

'Eerst nabestaanden inlichten'

Nog niet van alle passagiers aan boord van vlucht 4U 9525 is de nationaliteit bekend, omdat sommigen via reisbureaus reisden. Ook worden eerst de nabestaanden ingelicht, maar het is nog niet gelukt om met een aantal van hen in contact te komen. Dat zei topman Thomas Winkelmann van Germanwings op een persconferentie in Keulen.

Hij benadrukte nog eens dat het extra moeilijk is de identiteiten te achterhalen, omdat reizigers die binnen het Schengengebied reisden geen paspoort hoefden te tonen bij het boarden.

De luchtvaartmaatschappij gaat uit van een ongeluk. Elke andere theorie is "speculatie", zei de topman.

Nederlandse slachtoffer komt uit Deurne

De 20-jarige Nederlandse vrouw die aan boord was van het toestel van Germanwings komt uit Deurne. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

'Waarschijnlijk pas morgen weer door met zoeken'

Het gaat sneeuwen, waaien en vriezen vanavond in de Alpen. Daarom kan er waarschijnlijk pas morgen weer doorgewerkt worden door hulpverleners, zegt correspondent Frank Renout.

Zwarte doos gevonden

Een van de zwarte dozen is gevonden. Dat bevestigt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve tegenover Franse media. Het zou gaan om de zogeheten flight data recorder, waarin alle vluchtgegevens worden opgeslagen. De doos wordt overhandigd aan het onderzoeksteam.

'Meer Nederlandse doden niet uitgesloten'

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken kan niet uitsluiten dat er meer Nederlanders zijn omgekomen bij de vliegramp in het zuiden van Frankrijk, zei hij tegen het ANP.

Eerder meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken al dat er een Nederlandse vrouw uit Brabant is omgekomen. "Dat is verschrikkelijk voor de familie en nabestaanden. Die krijgen uiteraard ook ondersteuning van ons. Maar het is heel slecht nieuws'', zei Koenders tegen het persbureau. "Ik kan eventuele verdere slachtoffers niet uitsluiten op dit moment."

Een crisisteam van het ministerie zoekt op dit moment uit of er nog meer Nederlanders aan boord van het vliegtuig zaten.

Nieuwe persconferentie Germanwings

Om 18.30 uur geeft luchtvaartmaatschappij Germanwings op de luchthaven van Keulen opnieuw een persconferentie over de crash met de Airbus A320.

Frankrijk neemt de leiding in onderzoek

Frankrijk neemt leiding het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Dat is een standaardprocedure, omdat het ongeluk daar is gebeurd.

Wat we tot nu toe weten van de crash van vlucht 4U 9525

Iets voor elf uur verdween vanmorgen vlucht 4U 9525 van Germanwings van de radar, 47 minuten na het opstijgen. Het vliegtuig was vertrokken vanuit Barcelona en op weg naar Düsseldorf. Wat weten we tot nu toe allemaal?

'Eén zwarte doos gevonden'

Een van de zwarte dozen van het ramptoestel dat dinsdag crashte in het zuiden van Frankrijk, zou gevonden zijn. Dat meldt onder meer de lokale krant Le Dauphine dinsdagmiddag op haar website:

"16 h 57 : Une boîte noire aurait été retrouvée"

Ook andere Franse media melden het op Twitter.

Rutte: dit komt ook in Nederland hard aan

Rutte: dit komt ook in Nederland hard aan

Geen paspoortcontrole

Het is lastig om informatie over de slachtoffers van de vliegtuigramp te krijgen, omdat er geen paspoortcontrole is gedaan op het vliegveld van Barcelona.

Veel hulpverleners ter plaatse

Beelden van zoekactie vliegtuigcrash

'39 Turken aan boord'

Een Catalaans tv-station meldt dat er 39 Turken aan boord zouden zijn geweest van de het toestel van Germanwings. In totaal waren 144 passagiers en zes bemanningsleden aan boord.

In ieder geval één Nederlander op vlucht

Bij de vliegtuigcrash in het zuiden van Frankrijk is zeker één Nederlandse dode gevallen. Het gaat om een vrouw uit Noord-Brabant, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

'Eerste beelden met wrakstukken'

Op Twitter verschijnen beelden waarop de eerste wrakstukken van het vliegtuig te zien zouden zijn.

VS biedt hulp aan bij onderzoek

De VS heeft hulp aangeboden aan Frankrijk, Duitsland en Spanje bij de nasleep van de vliegramp. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis is er geen sprake van een "terroristische daad", melden persbureau AFP en Duitse media.

Franse media: overlevende van ramp

De Franse tv-zender France Info en de krant La Provence melden dat er een overlevende zou zijn. Dat zou de leider van het onderzoeksteam hebben verklaard.

President Gauck breekt bezoek Peru af

De Duitse president Gauck breekt zijn bezoek aan Peru af. Hij is ver weg, heeft hij gezegd, maar zijn hart gaat uit naar de nabestaanden. Ondertussen is ook bevestigd dat er een Duitse schoolklas in het vliegtuig zat door een gemeente, zegt Jeroen Wollaars. Het zou gaan om leerlingen en leraren van het Joseph-König-Gymnasium in Haltern.

'Geen duidelijkheid Nederlanders rampvlucht'

Het is nog altijd niet duidelijk of er Nederlandse passagiers aan boord waren van het dinsdag verongelukte toestel van Germanwings. Dat liet premier Mark Rutte dinsdagmiddag weten, meldt het ANP.

'Niets dan puin en lichamen'

Volgens een bestuurder van de regio waar het toestel is neergestort is er "niets meer te zien dan puin en lichamen" op de rampplek.

'Vrouw uit Deurne in toestel'

Een vrouw van 20 jaar uit Deurne zou aan boord zijn geweest van het toestel van Germanwings dat is neergestort in de Franse Alpen, meldt Omroep Brabant.

Eerste wrakstukken gevonden in Franse Alpen

Een helikopter is erin geslaagd te landen op de plek waar het vliegtuig van Germanwings is neergestort. Volgens de Franse premier Valls waren er geen overlevenden op de rampplek.

Verklaring op website Germanwings

Op de website van Germanwings heeft de luchtvaartmaatschappij een verklaring geplaatst over de neergestorte vlucht 4U 9525, met onder meer een telefoonnummer voor familie van passagiers van de crash.

Hulpverleners komen aan bij de rampplek

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

'17 ongelukken, 799 doden'

Volgens de database van de Aviation Safety Network waren er tot nu toe 17 ongelukken met een Airbus A320, dat al sinds de jaren 80 in gebruik is. Daarbij vielen voor het ongeluk van vandaag in totaal 799 doden.

De grootste ongelukken met een A320 tot nu toe:

(Jaartal, rampplek, maatschappij, aantal doden)

2007, Sao Paolo, TAM Brasil, 199 doden

2014, Javazee, Indonesia AirAsia, 162 doden

2006, Sochi, Armavia, 143 doden

2000, Perzische Golf, Gulf Air, 143 doden

1990, Bangalore, Indian Airlines, 92 doden

1992, Vogezen, Air Inter, 87 doden

Airbus: wereldwijd duizenden A320's

Volgens cijfers van Airbus zijn er wereldwijd 3660 A320-toestellen in gebruik. Germanwings gebruikt er 16, Lufthansa 51.

Volgens luchtvaartdeskundige Joris Melkert is het een betrouwbaar toestel. "Op dit moment vliegen er duizenden rond. Er is zelden iets mee gebeurd, bij Germanwings zelfs nooit eerder."

'Het toestel is het werkpaard van Airbus'

Veel hulpverleners bij rampplek

Hulpverleners verzamelen zich nabij de rampplek.

Zoekteam met helikopters in de buurt van de rampplek

'Geen noodsignaal'

Volgens de Franse luchtvaartautoriteiten heeft het toestel geen noodsignaal verzonden. "De bemanning heeft geen ‘mayday’ verzonden. Het was de luchtverkeersleiding die besloot om het vliegtuig in nood te verklaren omdat er helemaal geen contact meer was met de bemanning van het vliegtuig", melden ze aan het AFP.

'Twee baby's en 67 Duitsers'

Aan boord van het toestel zaten in ieder geval twee baby's en waarschijnlijk 67 Duitsers, zei een woordvoerder van Germanwings zojuist op een persconferentie. Ook werden de nabestaanden gecondoleerd.

Op 6000 voet hadden de piloten voor het laatst contact met de luchtverkeersleiding. De laatste acht minuten voor het vliegtuig van de radar verdween was het vliegtuig bezig aan een steile afdaling.

Gisteren werd het toestel nog gecontroleerd op vliegveld Düsseldorf. De laatste grote controle van het vliegtuig was in 2013. Het zou een betrouwbaar toestel zijn geweest en de piloot had 6000 vlieguren op zijn naam staan. Hij vloog al tien jaar voor de luchtvaartmaatschappij.

Er wordt alles aan gedaan om de oorzaak van de ramp zo snel mogelijk te achterhalen en bekend te maken. Een team van Lufthansa, Germanwings en vliegtuigbouwer Airbus is onderweg naar de rampplek om te helpen met het onderzoek. Ook de Franse luchtvaartautoriteiten ondersteunen het onderzoek.

'Twee baby's en 67 Duitsers'

Nabestaanden komen aan op vliegveld

Nabestaanden komen aan op vliegveld

'Hartverscheurend nieuws'

Ook David Cameron, de premier van het Verenigd Koninkrijk, reageert op de vliegtuigcrash. Hij noemt het "hartverscheurend nieuws".

Perconferentie Germanwings

Op dit moment is er een persconferentie van Germanwings gaande in Keulen.

Volg de persconferentie live op NPO Nieuws.

Merkel: we moeten niet over de oorzaak speculeren

Bondskanselier Merkel laat tijdens een persconferentie weten dat het neerstorten een schok veroorzaakt in Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Merkel: we moeten niet over de oorzaak speculeren

'Geen noodsignaal'

In tegenstelling tot eerdere berichten zond het toestel geen noodsignaal uit, zeggen meerdere bronnen op de Franse televisie.

Een Franse ooggetuige zegt dat er geen rook uit het toestel kwam en dat het erop leek dat het toestel wilde landen. Volgens de burgemeester van een dorp in de buurt zijn er brokstukken gevonden bij een steile, haast verticale wand.

Ook het Franse leger wordt ingezet bij de bergingswerkzaamheden.

'20 Duitse scholieren en leraren in toestel'

Duitse en Spaanse media melden dat er 20 Duitse scholieren en leraren in het toestel van Germanwings zaten. Ze zouden op een schoolreis naar Spanje zijn geweest.

'Het leed van de families is onmetelijk'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat morgen naar Frankrijk vanwege de ramp, zei ze op een persconferentie in Berlijn. De bondskanselier betuigde ook haar deelneming aan de nabestaanden van de slachtoffers. Ze noemde het leed van de families "onmetelijk".

De Duitse ministers Dobrindt van Verkeer en Steinmeier van Buitenlandse Zaken gaan vanmiddag al naar Frankrijk.

Koning Felipe: condoleances aan de families van de nabestaanden

Een eerste reactie van Koning Felipe van Spanje

'Geen aanslag'

Het vliegtuig is niet neergestort door een aanslag, melden Duitse veiligheidsbronnen en Lufthansa. Volgens de vliegmaatschappij hadden 45 mensen een Spaanse achternaam.

Berging wordt moeilijk

De berging van het neergestorte vliegtuig van Germanwings zal moeilijk worden. Het toestel stortte neer in een onherbergzaam gebied in de Alpen bij Barcelonnette, ten noorden van Marseille. Inmiddels zijn er beelden van de omgeving, maar daarop zijn geen wrakstukken te zien.

Volgens Le Monde ligt het toestel op 7 kilometer van de dichtstbijzijnde weg. Er zouden gendarmes te voet ter plekke zijn, op zoek naar eventuele overlevenden. De komende uren worden er 600 gendarmes en brandweerlieden verwacht op de rampplek.

Eerste beelden van gebied vliegtuigcrash

'Familieleden worden op aparte plek opgevangen'

'Familieleden worden op aparte plek opgevangen'

Persconferentie vliegveld Düsseldorf

Zojuist is er een persconferentie op vliegveld Düsseldorf geweest. Daar werd weinig nieuws verteld.

Foto's van hulpdiensten

Twitteraccount ActuSecours, dat noodsituaties in Frankrijk volgt, plaatst foto's van hulpdiensten die verzamelen vlak bij de plek van de crash.

Veel politie op vliegveld Düsseldorf

Verslaggevers Marc Hamer en Martijn van der Zande zijn op het vliegveld van Düsseldorf. Er is veel politie bij de incheckbalies van Lufthansa en Germanwings. De vlucht is van de informatieborden afgehaald.

Slecht weer voorspeld

Er wordt sneeuw verwacht in het gebied waar het vliegtuig is neergestort. Dat melden verschillende weerbureaus. Dat kan de bergingsoperatie bemoeilijken.

Persconferentie Merkel

Om 14.30 geeft de Duitse bondskanselier Merkel een persconferentie.

Wat weten we tot nu toe?

Wat is er tot nu toe bekend over het vliegtuigongeluk in Zuid-Frankrijk?

Wat weten we tot nu toe over de vliegtuigcrash?

Bezoek Spaanse koning ingekort

Persbureau AFP meldt dat het bezoek van de Spaanse koning aan Frankrijk wordt onderbroken.

Hollande: wel Turken, geen Fransen

Volgens de Franse president Hollande waren er ook Turken aan boord van het toestel. Voor zover bekend waren er geen Franse passagiers of bemanningsleden, zegt hij.

Hulpdiensten uitgerukt

Volgens de Franse nieuwszender France24 zijn er 200 brandweermannen en 250 politieagenten in het rampgebied.

Wrak gezien vanuit helikopters

Het Franse persbureau AFP meldt dat vanuit helikopters het wrak van de verongelukte Airbus A320 is gezien.

Rajoy: een tragedie

De Spaanse premier Rajoy spreekt van een tragedie. Samen met de Franse en Duitse autoriteiten onderzoekt Spanje de details van het ongeluk.

Germanwings bevestigt crash

In een persbericht bevestigt luchtvaartorganisatie Germanwings dat de Airbus A320 van de radar is verdwenen. De organisatie geeft nog geen aantallen van slachtoffers.

​Noodnummer Düsseldorf Airport

Het vliegveld van Düsseldorf heeft een noodnummer geopend: (0049) 800 7766350.

Extra uitzending

Extra uitzending op NPO Nieuws over het neergestorte vliegtuig: volg het hier.

Franse premier: alles gedaan om ter plekke te komen

De Franse premier Valls heeft gereageerd op het neerstorten van het vliegtuig.

Valls: alles gedaan om ter plekke te komen

Aankomstbord Düsseldorf

Bord in de aankomsthal op het vliegveld van Düsseldorf

Reactie Duitse ministerie

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken leeft mee met de nabestaanden van de slachtoffers.

42 Spanjaarden aan boord

Correspondent Jessica van Spengen zegt in het NOS Journaal dat er 42 Spanjaarden aan boord van het toestel waren. Ze volgt de ontwikkelingen vanuit Spanje.

Persconferentie Germanwings

Volgens de Duitse nieuwszender N-TV geeft luchtvaartmaatschappij Germanwings om 14.00 uur een persconferentie over het vliegtuigongeluk in Zuid-Frankrijk.

Beelden persconferentie Hollande

Er zijn waarschijnlijk geen overlevende, zegt de Franse president Hollande.

Hollande: waarschijnlijk geen overlevenden

Droog weer

Volgens NOS-weerman Marco Verhoef was het in Zuid-Frankrijk op de plaats van de crash droog weer. Er was alleen wat sluierbewolking. Het was er zeker geen noodweer.

Dochter Lufthansa

Germanwings is een dochteronderneming van Lufthansa. Het staat bekend als een grote en betrouwbare prijsvechter met jaarlijks 16 miljoen klanten.

Ron Linker: crisiscentra geopend in Frankrijk

Correspondent Ron Linker over het vliegtuigongeluk

Van de radar verdwenen

Flightradar24 meldt dat het vliegtuig op een hoogte van 2100 meter van de radar verdween. In de minuten daarvoor was het van een hoogte van 11 naar 2 kilometer gedaald.

Veel Duitsers aan boord

De Franse president Hollande zegt dat er bij het vliegtuigongeluk veel Duitsers om het leven zijn gekomen. Precieze aantallen noemt hij niet.

Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan nog niet zeggen of er Nederlanders in het vliegtuig zaten.

Hollande: geen overlevenden

De Franse president Hollande zegt dat er hoogstwaarschijnlijk geen overlevenden zijn.

President Hollande zegt dat er waarschijnlijk geen overlevenden zijn

Neergestort in Zuid-Frankrijk

Het vliegtuig is neergestort bij de Zuid-Franse stad Digne

Website plat

Op Twitter verwijst Germanwings naar zijn website voor meer informatie, maar deze ligt direct plat.

Germanwings kan niets bevestigen

De Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings kan het ongeluk nog niet bevestigen, meldt de organisatie op Twitter.

142 passagiers, zes bemanningsleden

Volgens correspondent Ron Linker waren er 142 passagiers aan boord van het toestel en zes bemanningsleden. Het toestel zou zijn neergestort bij de Zuid-Franse plaats Digne, bergachtig gebied dat moeilijk begaanbaar is.

Vliegtuig neergestort

In het zuiden van Frankrijk is een passagiersvliegtuig neergestort. Het zou gaan om een Airbus A320 van de Duitse prijsvechter Germanwings. Het vliegtuig was op weg van Barcelona naar Düsseldorf.