Demonstranten tijdens de klimaattop in Katowice

Klimaattop klaar na spannende 24 uur: mislukt of maximaal haalbare?

De afspraken die zijn gemaakt op de internationale klimaattop in Polen roepen wisselende reacties op. De Europese Unie is over het geheel genomen tevreden met het bereikte resultaat, vertelt de Nederlandse klimaatgezant Marcel Beukeboom.

"De EU en Nederland zijn tevreden met deze uitkomst. Diplomatie is de kunst van het haalbare en dit is nu het maximale." Zo zijn er afspraken gemaakt over de 5-jaarlijkse plannen, over rapportages over uitstoot en de vermindering daarvan.

De tekst is door alle deelnemende landen aangenomen. De laatste 24 uur waren spannend, het lukte de landen namelijk niet om het op een paar elementen eens te worden. De overleggen duurden urenlang. Vooral Brazilië lag dwars, zij wilden niet instemmen met een onderdeel over emissierechten.

Na afloop was er opluchting en blijdschap bij deelnemers aan de top. De voorzitter sprong zelfs over tafel:

Blijdschap bij deelnemers klimaattop

In de slottekst is onder meer afgesproken hoe landen de uitstoot van broeikasgassen moeten meten, hoe ze erover moeten rapporteren en hoe ze elkaar moeten controleren. Ook is afgesproken dat landen in de komende jaren hun doelen aanscherpen, al is dit volgens critici te weinig concreet benoemd in de tekst. De landen kwamen niet overeen om nu al te stellen dat de nieuwe doelstelling moet zijn om de opwarming te beperken tot 1,5 graad.

Blije gezichten na afloop bij de onderhandelaars in Katowice

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout noemt de top niet mislukt, maar wel onvoldoende. Volgens hem is het goed dat er wel regels zijn afgesproken die van belang zijn voor het vervolg. "Dus het woord mislukt is te zwaar, maar deze top krijgt echt geen voldoende."

Hij had gehoopt op meer ambitie. "Ik ben teleurgesteld, ik had er meer van verwacht, meer gehoopt. Kijk, we kunnen het volgend jaar nog rechtzetten, maar dan moeten de regeringsleiders wel echt meer gaan leveren." Daarmee doelt hij vooral op het aanscherpen van de klimaatdoelen, zoals velen hadden gehoopt. Mogelijk lukt dit wel volgend jaar september, als staatshoofden en regeringsleiders bij elkaar komen.

Meer leiderschap nodig?

Ook milieuorganisatie Greenpeace is niet tevreden. Volgens de organisatie zijn er niet genoeg afspraken gemaakt die nodig zijn om de opwarming van de aarde te stoppen bij 1,5 graad. Greenpeace had van de Europese Unie bij de onderhandelingen meer leiderschap verwacht.

Demonstranten bij de klimaattop in Polen

Positiever over de uitkomst is Jos Cozijnsen, expert op het gebied van emissiehandel. Hij is bij vrijwel elke klimaatconferentie aanwezig, en nu dus ook in Katowice. "Het is redelijk gelukt. Ik denk dat met name de Europese Unie blij is dat ze geen afspraken hebben hoeven maken waar ze tegen waren. En ze kunnen gewoon met het klimaatplan aan de slag, dus het begin is er."

Kleiner organiseren

Wel denkt hij dat dit soort conferenties in de toekomst anders georganiseerd zouden moeten worden. "Je moet de agenda wat kleiner maken denk ik. Ik zou het kleiner houden, minder punten, minder poeha."

Eickhout signaleert een gebrek aan leiderschap op de conferentie. Niet alleen omdat cruciale landen op de rem stonden, zoals de VS, Rusland, Saudi-Arabië en Brazilië. "Ook aan de Europese kant mis je leiderschap. Iedereen is met andere dingen bezig, Duitsland, Frankrijk, Italië, de Britten. Als we geen leiderschap in Europa hebben, en je hebt geen Amerikanen meer, ja dan loopt de boel echt vast, en dat zag je hier gebeuren."

Jongeren teleurgesteld

Tijdens de laatste vergadering van de klimaatconferentie kregen alle landen de gelegenheid om een laatste statement te geven. Ook verschillende andere groepen, zoals universiteiten, bedrijven en ook jongeren hadden deze mogelijkheid. Namens alle jongeren van de wereld mochten een Nederlander en een Maleisiër de vergadering nog toespreken.

De 28-jarige Sebastiaan Rood is niet positief over de resultaten. "We zijn een beetje teleurgesteld over de uitkomsten van deze klimaattop. Er ligt wel iets, maar het is niet genoeg volgens jongeren om onze toekomst veilig te stellen."

Sebastiaan Rood (rechts in overhemd) bereidt zijn tekst voor

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl