De reis duurde achttien uur met de trein en de bus. Een enkeling was zelfs liftend naar de klimaattop in het Poolse Katowice gegaan, terwijl ze er waarschijnlijk voor minder geld sneller hadden kunnen zijn. Maar juist daar is het ze om te doen, minder CO2-uitstoot door minder te vliegen.
Een groep van 35 Nederlandse jongeren reisde naar de klimaattop om te pleiten voor duurdere vliegtickets en betere treinverbindingen. Ook willen ze meer invloed op de manieren om de CO2-uitstoot omlaag te brengen.
In deze video volgen we ze een dag en leggen zij uit wat ze willen:
De 35 Nederlandse jongeren zijn bijna allemaal lid van jongerenorganisaties als DWARS, Jongeren Milieu Actief en de Jonge Klimaatbeweging. Met hun actie om per openbaar vervoer naar de klimaattop in Katowice te reizen besparen ze naar eigen zeggen de uitstoot van 14 ton CO2.
Remco López (24) is één van de drijvende krachten achter de reis en naast rechtenstudent ook bestuurslid bij DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. "Ik vind het niet kunnen dat regeringsleiders en ministers hier met een privéjet naartoe vliegen. Zij zouden bij uitstek het goede voorbeeld moeten geven en strijden voor een Europees HSL-netwerk."
Zelf houdt hij overigens ook wel van vliegreisjes en vlees op zijn bord, maar "als je je zo bewust wordt van de effecten die dat heeft, dan moet je daarin verandering aanbrengen".
Een Europees HSL-netwerk is volgens de jongeren één van de manieren om het vliegverkeer tussen Europese steden in te dammen en zo de uitstoot van CO2 te verminderen. Ook extra belasting op vliegtickets en brandstof staan op hun lijstje.
Hoe graag ze het ook hadden gewild, meepraten op de klimaattop zat er niet in. Ze mochten niet eens het conferentieterrein op en moesten hun manifest aan staatssecretaris Van Veldhoven overhandigen buiten het terrein van de top. "Ja, ik had graag naar binnen gewild. Misschien ook wel goed om een beetje de confrontatie te zoeken", zegt de 20-jarige Rajae Liesfi.
Een deel van wat de groep wil, wordt op termijn al realiteit. De overheid heeft besloten om vliegtickets vanaf 2021 7 euro duurder te maken, maar dat is lang niet genoeg volgens Remco López. "Je maakt daarmee alleen heel korte vluchten minder aantrekkelijk, voor een ticket naar Azië of de VS betaal je namelijk ook 7 euro en dat staat niet in verhouding."
Een andere wens kreeg de groep voor elkaar bij het overhandigen van hun manifest aan de staatssecretaris. Die deed de groep een aanbod om een keer op haar ministerie te komen praten over hun ideeën. Na nog een gesprek met de Nederlandse klimaatgezant begonnen ze aan hun terugreis. Weer per bus en trein.