Olie bereikt Russische kust na in tweeën breken tanker
Olie uit de Russische tanker die afgelopen weekend in tweeën brak heeft de Russische kust bij de Zwarte Zee bereikt. De olie drijft door de wind in de richting van de kust in de regio Krasnodar en zou verspreid zijn over bijna vijftig kilometer kustgebied.
De olietanker van 136 meter lang brak tijdens een storm in tweeën en lekte olie in de Straat van Kertsj, tussen Rusland en de bezette Krim. Bij het ongeluk zou een van de vijftien bemanningsleden zijn omgekomen. Daarnaast raakte een andere tanker beschadigd bij de storm, waardoor ook dit schip olie verloor.
Op sommige plaatsen in de regio riepen de Russische autoriteiten de noodtoestand uit. Het is nog niet duidelijk hoeveel olie er in totaal in zee gelekt is, maar de tankers zouden samen zo'n 9000 ton olie hebben vervoerd. Op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat wordt bezet door Rusland, zou nog geen olie zijn aangetroffen.
Duizenden vrijwilligers en hulpdiensten helpen met schoonmaken, meldt het Duitse Tagesschau. Ongeveer 80 ton olie zou van het strand zijn opgeruimd.
Milieuramp
Het Oekraïense ministerie van Milieu zei dat de gelekte olie kan leiden tot een "grootschalige milieuramp in de Zwarte Zee." In 2007 kapseisde in de Straat van Kertsj ook een olietanker waarna er 2000 ton olie in de zee lekte. Toen raakten tientallen kilometers kust vervuild en kostte het tien jaar om de gevolgen van de vervuiling te boven te komen. Op sociale media zijn beelden van stranden vol olie te zien. Ook worden online beelden verspreid van vogels die besmeurd zijn met olie.
De tankers zijn volgens het Russische persbureau Interfax beide gebouwd halverwege de jaren 80 en waren bedoeld voor riviertransport. Het is niet duidelijk of de olietankers gezonken zijn.