President Zelensky deelde een foto van de schade die het graanschip opliep door de aanval
NOS NieuwsAangepast

Oekraïne: Rusland viel graanschip aan op Zwarte Zee

Volgens Oekraïense autoriteiten heeft Rusland afgelopen nacht een Oekraïens graanschip aangevallen op de Zwarte Zee. De Oekraïense marine stelt dat de aanval plaatsvond in de Roemeense maritieme zone, maar een woordvoerder van de Roemeense marine spreekt dat tegen. De claims zijn nog niet onafhankelijk te verifiëren.

Het graanschip was vanuit Oekraïne onderweg naar Egypte. Volgens de woordvoerder van de Oekraïense marine werd de aanval uitgevoerd met een Tu-22-bommenwerper. Die gebruikt Rusland tijdens deze oorlog geregeld om Oekraïense doelen aan te vallen.

Persbureau Reuters schreef eerder op basis van een anonieme bron dat het schip op het moment van de aanval vlak voor de monding van de rivier de Donau voer. Er vielen geen slachtoffers bij de aanval, berichtte de Oekraïense president Zelensky op X.

De export van graan is belangrijk voor Oekraïne. Door een corridor die de Oekraïense krijgsmacht in de Zwarte Zee wist te creëren, konden vrachtschepen een tijdlang relatief veilig varen.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken noemde de aanval op het graanschip een gevaar voor de voedselzekerheid wereldwijd. Rusland heeft nog niet gereageerd op de claims.

Spanning tussen NAVO en Rusland loopt al op

Als de aanval inderdaad in de Roemeense maritieme zone plaatsvond, betekent dat dat de spanning tussen Rusland en de NAVO verder oploopt.

De laatste weken zorgt het feit dat Rusland steeds vaker het NAVO-luchtruim schendt al voor spanning. De Russen sturen drones bewust de NAVO-grens over om te kijken hoe het militaire bondgenootschap reageert, denken ze op het hoofdkwartier van het militaire bondgenootschap.

Een van de grootste exporteurs ter wereld

Oekraïne is economisch erg afhankelijk van het verkopen van graanproducten aan andere landen. In het jaar vóór de Russische invasie bestond zo'n 40 procent van de totale Oekraïense export uit graan. Het land verdiende, als een van de grootste graanexporteurs ter wereld, er dat jaar zo'n 11 miljard euro mee.

Aan het begin van de oorlog dreigde Rusland de Oekraïense graanhandel stil te leggen met een blokkade. Hierdoor dreigden voedseltekorten, met name in landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

In juli 2022 kwam onder leiding van de Verenigde Naties een graandeal tussen Oekraïne en Rusland tot stand. Graanschepen konden na Turkse inspectie de Oekraïense havens weer verlaten via specifieke zeeroutes. Een jaar later stapte Rusland uit die overeenkomst. Rusland dreigde opnieuw met aanvallen op Oekraïense schepen die vanuit Odesa vertrokken, en voerde ook op grote schaal aanvallen uit op Oekraïense havens.

Corridor

Met behulp van antischeepsraketten wist Oekraïne de Russische marine grotendeels op afstand te houden. Oekraïne wist zo stukje bij beetje de Russische schepen weg te drijven van de Oekraïense kust. Via die corridor, die langs de kust van Roemenië en Bulgarije loopt, exporteert Oekraïne iedere maand ongeveer vier miljoen ton aan graan.

De afgelopen tijd lijkt Rusland echter weer actiever te worden in de regio. Gisteren deelde Oekraïne nog een video van een Russisch gevechtsvliegtuig dat het leger zou hebben neergeschoten boven de Zwarte Zee.

'Drie medewerkers Rode Kruis gedood door Russische aanval'

Vandaag vinden ook op het Oekraïense vasteland aanvallen plaats. Volgens Oekraïense autoriteiten werden er drie Oekraïense medewerkers van het Rode Kruis gedood door Russisch vuur. Twee andere medewerkers raakten gewond, van wie een ernstig, berichten Oekraïense autoriteiten.

Op X deelde Zelensky een foto van de brandende vrachtwagen met daarop het logo van het Internationale Rode Kruis (ICRC). Volgens de humanitaire organisatie waren de medewerkers bezig met het uitdelen van hout en briketten in de regio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl