Kabinet: opvang ongedocumenteerden in Veldzicht blijft
Het kabinet zegt dat het mogelijk blijft om ongedocumenteerden met psychische problemen op te vangen in de tbs-kliniek Veldzicht. In een debat met de Tweede Kamer zei minister Faber van Asiel dat de afspraken ongewijzigd zijn. De oppositie is het daar niet mee eens en ook verschillende instanties, waaronder gemeenten en de politie, luiden de noodklok over de huidige situatie.
In de zoektocht naar meer tbs-plekken wil het kabinet dat er in Veldzicht meer plekken komen voor Nederlandse tbs'ers. Plekken voor ongedocumenteerde vreemdelingen met ernstige psychiatrische klachten moeten wel blijven. Zij moeten volgens Faber dan wel in de categorie patiënten vallen die extra zorg en beveiliging nodig hebben.
Toch was er een rechtszaak nodig om een uitgeprocedeerde asielzoeker uit Amsterdam onder te brengen in Veldzicht. Voorafgaand hadden hulpverleners en de gemeente Amsterdam meerdere keren een spoedoverleg met ministeries om tot een oplossing te komen. De rechter oordeelde vorige week dat de man wel degelijk opgevangen moet worden in een beveiligde omgeving.
In het debat zei Faber dat dit specifieke geval niet wijst op een opnamestop, maar op "onduidelijkheden" over de voorwaarden voor opvang in de Overijsselse tbs-kliniek. "Deze signalen neem ik serieus. Daarom ga ik aan de slag om dit te verduidelijken."
Staatssecretaris Coenradie voegde daaraan toe dat er tien plekken voor ongedocumenteerden beschikbaar blijven, in plaats van de eerder genoemde zeven. Wel noemde Faber het "hartstikke gênant" dat afgelopen week de rechter eraan te pas moest komen om een ongedocumenteerde op te vangen in Veldzicht.
De oppositie verwijt het kabinet dat er niet geluisterd wordt naar onder meer de gemeenten, ggz en de politie. Die geven al langer aan dat er geen capaciteit is om ongedocumenteerden met psychische problemen elders op te vangen en dat het op deze manier niet gaat. Volgens de oppositie zorgt dit voor onveilige situaties in de samenleving, neemt het kabinet zijn verantwoordelijkheid niet en zijn de afspraken wel degelijk gewijzigd.
Brief aan de Kamer
De oppositie wordt gesteund door een brief die verschillende partijen, waaronder VluchtelingenWerk Nederland, GGZ Friesland en de portefeuillehouder Zorg & Veiligheid Nationale Politie, gisteren naar de Kamer stuurde.
Ze luiden de noodklok voor de gevolgen wanneer de behandelingen van asielzoekers met psychische problemen in Veldzicht stopt.
Ze wijzen er onder meer op dat deze personen een gevaar zijn voor zichzelf en de omgeving. Ook nemen ze het minister Faber kwalijk dat ze niet met een alternatief komt en dat ze niet de verantwoordelijkheid neemt over potentieel verregaande gevolgen voor de openbare orde en veiligheid.
Naar een oproep voor een alternatief zou niet geluisterd zijn, aldus de briefschrijvers. "Op geen enkele manier wordt rekening gehouden met de beschikbare capaciteit of aanwezige expertise om deze doelgroep goed te kunnen behandelen."
Eerder uitten ook de gemeente Amsterdam, samen met Utrecht, Eindhoven en Groningen, hun zorgen in een brief aan Kamerleden.