Foto ter illustratie
NOS Nieuws

Tekorten zorgpersoneel nemen sneller toe, 'hoogste prioriteit' minister Agema

De komende jaren neemt het personeelstekort in de sector zorg en welzijn steeds harder toe. Over tien jaar wordt het tekort geraamd op 266.000 werknemers. Dat blijkt uit cijfers die minister Agema van Volksgezondheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De grootste tekorten worden verwacht in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Qua opleidingsniveau zitten de grootste tekorten bij helpenden en verzorgenden met een mbo,-opleiding verpleegkundigen met mbo en hbo en maatschappelijke dienstverleners met hbo. Het gaat ook om ondersteunend personeel zoals voor ICT en HRM.

Het cijfer valt tienduizenden werknemers hoger uit dan de raming van vorig jaar. Dat komt doordat het ziekteverzuim minder daalt dan verwacht. En de arbeidsproductiviteit, oftewel wat één werknemer gemiddeld kan doen, zal minder toenemen dan eerder ingeschat.

De vraag naar zorg neemt in het algemeen sneller toe dan er personeel bij komt. Vorig jaar was er al een tekort aan 44.000 werknemers. Agema noemt het haar allergrootste prioriteit om de personeelskrapte aan te pakken.

De minister wil de administratieve lasten van zorgpersoneel verkleinen door onder meer de inzet van kunstmatige intelligentie en medisch-technische innovaties. Ook wil ze het werk en de opleidingen aantrekkelijker maken. Hierover wil ze met de zorgsector afspraken maken in het zorgakkoord.

Onverwachte extra bezuiniging

Daarbij is het voor Agema een tegenvaller dat die onderhandelingen over het zorgakkoord stroef verlopen door de onverwachte extra bezuiniging van 315 miljoen euro op de zorg.

Gisteren stapten de belangenorganisaties van de academische ziekenhuizen, zelfstandige klinieken en medisch specialisten en de belangenvereniging voor de verpleegkundigen uit de onderhandelingen over dat zorgakkoord. Zij vinden de bezuiniging onacceptabel.

De extra zorgbezuiniging werd vorige week door de coalitiepartijen en een deel van de oppositie afgesproken om de bezuinigingen op het onderwijs deels te kunnen terugdraaien. In ruil geven de oppositiepartijen steun aan alle begrotingen in de Eerste Kamer.

De ziekenhuizen, verpleegkundigen en andere zorgpartijen roepen de Eerste Kamer op nog eens goed na te denken over deze afspraak en met Agema te praten voordat ze hun stem over de begrotingen uitbrengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl