Spanning stijgt rond grote handelsdeal tussen EU en Zuid-Amerika
Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zou al een vliegticket hebben geboekt naar Uruguay, valt te horen in de wandelgangen. Maar of ze ook echt in het vliegtuig stapt is nog niet zeker. Dat doet ze alleen als ze daar vandaag of morgen haar handtekening kan zetten onder een van de grootste handelsakkoorden ooit gesloten.
Over die vrijhandelsdeal tussen de Europese Unie en vijf Zuid-Amerikaanse landen wordt al 25 jaar onderhandeld. Het zou handelsbarrières opheffen en de onderlinge handel een enorme impuls geven. Producten kunnen dan namelijk veel makkelijker en goedkoper op elkaars markten worden verkocht.
Goed voor de consument en bedrijven, is de gedachte. Door stevig verzet van sommige landen bleef het tot nu toe echter bij onderhandelen.
Correspondent Ardy Stemerding legt uit wat een deal betekent:
De druk om de deal te sluiten neemt toe. Niet alleen hangen er donkere wolken boven de Europese economie, de EU wil ook voorkomen dat de invloed van China te groot wordt in Zuid-Amerika. En dus zou het kunnen dat Von der Leyen voor het weekend een punt zet achter een kwart eeuw onderhandelen en het EU-Mercosur handelsakkoord sluit.
Meerderheid van EU-landen voor deal
Mercosur is de noemer waaronder Brazilië, Argentinië, Paraguay, Bolivia en Uruguay economisch samenwerken en een handelsblok vormen. Regeringsleiders van de landen zijn vandaag en morgen in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo voor een onderlinge top. Een perfect moment voor een groepsfoto dus, mocht Von der Leyen zich bij hen aansluiten.
Een meerderheid van de EU-landen is op dit moment voor een deal. Een land als Duitsland ziet bijvoorbeeld kansen om in Zuid-Amerika meer auto's te verkopen, wat bij kan dragen aan het redden van de Duitse auto-industrie. Daartegenover staan Frankrijk en Polen, die zijn bang voor oneerlijke concurrentie voor hun boeren. Die boeren zouden uit de markt geprijsd worden door goedkopere producten uit Zuid-Amerika, zoals vlees.
De tegenstanders hopen dat meer landen zich bij hen aansluiten. Nederland bijvoorbeeld. Het kabinet houdt zich nog op de vlakte over de deal, maar een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet zich ook verzet tegen het handelsakkoord.
Zorgen
Naast de zorgen over boeren bij onder meer BBB, zijn er in Nederland ook partijen als de Partij voor de Dieren die waarschuwen voor te lage standaarden met betrekking tot dierenwelzijn. Ook zijn die partijen bang voor extra ontbossing in Zuid-Amerika, als daar meer geproduceerd gaat worden voor de Europese markt.
Als het kabinet luistert naar de oproep van de Tweede Kamer groeit de groep van landen die zich openlijk verzet tegen het Mercosur-akkoord. Maar om de deal tegen te houden, zouden nog meer landen zich moeten aansluiten.
Achter de schermen wordt nu druk onderhandeld om alle bezwaren weg te nemen. Of het genoeg is, kan vandaag of morgen al blijken. En dan weten we dus ook of Ursula von der Leyen haar vliegticket gaat gebruiken of dat ze aan het jarenlange onderhandelen nog een tijdje vastplakt.