Oppositie Zuid-Korea begint afzettingsprocedure tegen president Yoon
De grootste oppositiepartij en vijf andere partijen hebben een wetsvoorstel ingediend waarin ze oproepen tot de afzetting van president Yoon Suk-yeol. Een stemming over het wetsvoorstel kan aanstaande vrijdag of zaterdag gebeuren, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.
De president ligt onder vuur omdat hij gisteren de staat van beleg afkondigde. Na felle protesten en verzet vanuit het parlement trok hij de noodtoestand gisteravond weer in.
In de Zuid-Koreaanse hoofdstad wordt er op straat verbijsterd gereageerd op de gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur:
Voor de Democratische Partij, die een meerderheid heeft in het Zuid-Koreaanse parlement, volstaat dat niet. De partij eist dat Yoon meteen opstapt. "We zullen niet werkeloos toezien hoe president Yoon de grondwet kapotmaakt en de democratie met voeten treedt", aldus de partij in een verklaring. "President Yoon moet onmiddellijk vrijwillig aftreden."
'Tragische situatie'
Eerder zei de leider van de oppositie, Park Chan-dae, dat Yoon "niet kan ontkomen aan beschuldigingen van verraad". "Het is de hele natie duidelijk geworden dat president Yoon het land niet langer normaal kan besturen. Hij moet aftreden", aldus Park.
De leider van de Zuid-Koreaanse regeringspartij PPP, de partij van president Yoon, noemde Yoons beslissing om de noodtoestand af te kondigen "tragisch". Han Dong-hoon vindt dat Yoon "deze tragische situatie direct en grondig moet uitleggen", zei hij in een tv-uitzending.
Volgens persbureau Yonhap heeft president Yoon een overleg over drugsbeleid woensdagochtend afgezegd. De stafchef van de president en enkele medewerkers hebben hun ontslag ingediend, meldt het persbureau.
Rond het parlementsgebouw in Seoul was in de ochtend, na de tumultueus verlopen dag en nacht, veel politie aanwezig. Er verzamelden zich opnieuw demonstranten. Ook op een druk kruispunt in Seoul wordt gedemonstreerd. Daar zijn stakende werknemers van de grootste vakbond van Zuid-Korea bijeen om het aftreden van de president te eisen.
De onverwachte machtsgreep van Yoon zorgde gisteren voor grote onrust in de hoofdstad Seoul. De president beschuldigde de oppositie ervan te sympathiseren met aartsvijand Noord-Korea en alles te doen om de regering te dwarsbomen. Met de staat van beleg werden het parlement en de politieke partijen buitenspel gezet.
Daarop riep de oppositie parlementsleden en burgers op zich daar niet bij neer te leggen en naar het parlement te komen. Ondanks de aanwezigheid van het leger bij het parlement lukte het de meeste parlementsleden om de vergaderzaal te bereiken. Daar stemden ze voor een resolutie om de noodtoestand terug te draaien. Dat gebeurde enkele uren later. Yoon kondigde in een tv-toespraak aan gehoor te geven aan de resolutie.
In deze video een overzicht van de gebeurtenissen gisteren: