Rusland stuurt Duitse journalisten weg, 'reactie op weigeren Russische journalisten'
Rusland trekt de accreditatie van twee medewerkers van de Duitse omroep ARD in en adviseert ze het land te verlaten. Dat meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Naar eigen zeggen is het een vergelding voor soortgelijke maatregelen tegen twee medewerkers van de Russische staatszender Kanaal Een in Berlijn.
Kanaal Een verklaarde eerder dat het Berlijnse kantoor van de staatszender was gesloten door de Duitse autoriteiten, maar volgens de Duitse overheid klopt dat niet. Het immigratiekantoor van de deelstaat Berlijn weigerde vorige week wel de verblijfsvergunning van twee medewerkers van de staatszender.
De twee Duitse ARD-medewerkers zijn correspondent Frank Aischmann en een technisch medewerker van de studio in Moskou. Ze moeten hun accreditaties voor 16 december inleveren. Zonder accreditatie kunnen ze niet meer in Rusland werken als journalist.
Een woordvoerder van het Russische Buitenlandministerie zegt mogelijk weer nieuwe ARD-journalisten te accrediteren "als Kanaal Een weer mag werken in Duitsland". Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen Russische journalisten echter "vrij en ongehinderd verslag doen" in het land.
"Ik kan alleen maar vermoeden dat dit te maken heeft met kwesties rond de verblijfsstatus", zegt de woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dergelijke kwesties worden in Duitsland behandeld door deelstaten en niet door de federale regering.
Het immigratiekantoor voor de deelstaat Berlijn zegt op 22 november inderdaad verblijfsvergunningen te hebben geweigerd voor de directeur van het kantoor van Kanaal Een en een cameraman. Ze kunnen niet in beroep gaan, aldus de autoriteiten. De reden voor het besluit, is onduidelijk.
Sancties tegen Kanaal Een
Kanaal Een staat sinds december 2022 onder sancties van de Europese Unie. De sancties verhinderen dat de zender mag uitzenden in de EU, maar hebben geen invloed op het verblijf van medewerkers van de zender die in de EU werken.
Westerse journalisten staan zwaar onder druk in Rusland en kunnen er nauwelijks vrij opereren. Er is maar een klein aantal visa beschikbaar voor westerse journalisten en ze moeten hun verblijfsvergunning iedere drie maanden verlengen. Veel (internationale) media, waaronder de NOS, haalden hun correspondenten om veiligheidsredenen terug uit het land.