Een filiaal van Blokker in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Blokker vraagt uitstel van betaling aan, zit in 'acute geldnood'

Winkelketen Blokker verkeert in grote problemen en heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat meldt het bedrijf in een verklaring. Uitstel van betaling gaat vaak vooraf aan een faillissement. De winkels van Blokker blijven voorlopig open. De webshop is gesloten.

Het bedrijf spreekt van "onvoorziene tegenvallers" die hebben geleid tot "acute geldnood". Een bewindvoerder gaat samen met het bedrijf de toekomst van Blokker onderzoeken. Aan welke scenario's wordt gedacht, wordt niet gezegd. Uitstel van betaling moet "rust" brengen om over die toekomst na te denken.

Pauline Boerman, CEO van Blokker, zegt in een persbericht: "Dit is een moeilijke beslissing en wij betreuren de onzekerheid die dit creëert voor alle betrokkenen die ons de afgelopen jaren zo trouw hebben gesteund, inclusief medewerkers, franchisenemers, leveranciers en klanten."

Het gaat al lang slecht met Blokker. Het bedrijf heeft onder meer te maken met een forse belastingschuld opgebouwd in de coronaperiode.

Zware concurrentie

In augustus waarschuwde accountant KPMG al dat er snel maatregelen nodig waren om te voorkomen dat Blokker in de herfst in geldnood zou komen. Moederbedrijf Mirage Retail Group had slechts enkele maanden om een nieuwe geldschieter te vinden of bedrijfsonderdelen te verkopen om Blokker overeind te houden.

Dat leek deze week te zijn gelukt, toen Mirage meldde dat dochter Intertoys was verkocht aan het Belgische familiebedrijf ToyChamp. Voor de overname is nog wel de goedkeuring nodig van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

In de verklaring van vandaag zegt het bedrijf dat het eerder dit jaar gedwongen was een aantal "noodmaatregelen" te nemen, met als gevolg dat geld in kas even belangrijker was dan voldoende voorraad of winstgevendheid. Hierdoor is er minder verdiend. Daar kwamen de belastingschulden nog bij. Daardoor is acute geldnood ontstaan. Dit oplossen is tot nu toe niet gelukt, zegt het bedrijf.

400 winkels

Blokker heeft bijna 400 winkels en ruim 3500 werknemers. Het bedrijf in huis-, tuin en keukenspullen werd in 1896 opgericht door de Hoornse familie Blokker. Door zware concurrentie van goedkope discounters raakte de keten in verval.

De familie verkocht het bedrijf in 2019 aan Mirage Retail Group van ondernemer Michiel Witteveen. Die schermde zelfs enige tijd met een beursgang van Blokker. Vorig jaar ging een Mirage-dochter al failliet: elektronicaketen BCC. Big Bazar, dat vorig jaar omviel, werd in 2019 al verkocht.

Onzekerheid personeel

Het personeel is bezorgd over de toekomst, zeggen de vakbonden. Vakbond CNV zegt dat de medewerkers nu in grote onzekerheid verkeren. "Zij wisten natuurlijk ook dat Blokker het al lange tijd moeilijk heeft", zegt Jacqueline Twerda van CNV. "Ondanks dat zij zich keihard hebben ingezet, en dat nog steeds doen."

Ook hamert het CNV erop dat het personeel snel duidelijkheid moet krijgen over openingstijden en zekerheid over het doorbetalen van salarissen.

"Het is een zware dag voor alle mensen met een oranje Blokker-hart," zegt de FNV. De vakbond is kritisch op het moederbedrijf Mirage Retail Groep. Volgens de bond wentelt Mirage maatschappelijk kosten af op de samenleving. FNV verwijst naar het faillissement van een onder andere elektronicazaak BCC, dat ook onder Mirage viel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl