ING boekt recordomzet, maar ziet ook de kosten stijgen
ING heeft in het derde kwartaal van dit jaar een recordomzet van 5,9 miljard euro geboekt. Dat heeft de bank vooral te danken aan een toename van het aantal zakelijke klanten. De grootste bank van Nederland verdient een miljard aan de dienstverlening aan retailers en beleggers.
Daarnaast ziet de bank een stijgende vraag naar hypotheken. Wel daalt de winst enigszins en blijft er onderaan de streep 1,8 miljard euro over. Dat komt volgens de bank vooral door een stijging van de loonkosten en investeringen in technische dienstverlening voor de klant.
Nederlandse inflatie
Door de zakkende rente verwacht Steven van Rijswijk, de topman van ING, komende tijd meer te kunnen verdienen aan leningen. Tegelijkertijd wijst hij op eventuele effecten van de stroef draaiende Europese economie. "De groei in Europa is beperkt", zegt Van Rijswijk. "Het vertrouwen van de consument, maar ook van de industrie, is niet groot."
Ook zijn er zorgen over de inflatie in Nederland, die hoger ligt dan het gemiddelde in Europa. Volgens Van Rijswijk komt dat door belastingverhogingen en accijnzen, maar ook door hogere huren in de vrije sector. Onlangs pleitte Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, voor het terugdraaien van de woonwet die voor meer en meer betaalbare huurwoningen moest zorgen. Volgens Knot is het omgekeerde gebeurd.
ING-topman Van Rijswijk wijst ook de toegenomen overheidsbestedingen aan als verklaring voor de inflatie. "We moeten naar de 2 procent, maar daar zijn we nog niet. Het zou goed zijn voor de economie als de inflatie wat lager wordt."
Stroppenpot
Opvallend is dat ING aanzienlijk meer geld in de stroppenpot stopt dan een jaar geleden. Dat is het geld dat nodig is als blijkt dat klanten hun betalingsverplichtingen niet kunnen voldoen. In het derde kwartaal van 2023 was er nog 15 miljoen euro nodig om dit verlies op te vangen. Een jaar later staat er een bedrag van 191 miljoen euro in de boeken.
Deze week werd bekend dat ING in de Verenigde Staten een rechtszaak heeft aangespannen tegen de Amerikaanse investeringsmaatschappij 777 Partners vanwege mogelijke fraude. De bank leende 28 miljoen dollar uit, maar ziet vooralsnog niets terug van dat geld.