NOS NieuwsAangepast

Japanse coalitie verliest meerderheid in parlement

De regeringspartijen in Japan verliezen de meerderheid in het parlement. Dat meldt de Japanse omroep NHK, nu het overgrote deel van de stemmen geteld is.

Volgens NHK hebben de oppositiepartijen in totaal 234 zetels behaald, wat een meerderheid van de regeringscoalitie onmogelijk maakt. De huidige regerende coalitie, bestaande uit de Liberaal Democratische Partij (LDP) en Komeito, zou 192 van de 465 zetels hebben behaald. Er zijn minimaal 233 zetels nodig voor een meerderheid in het Lagerhuis.

"Deze verkiezingen waren erg zwaar voor ons", zei de huidige premier van Japan en leider van de conservatieve LDP, Shigeru Ishiba. De grootste winnaar van de verkiezingen is de sociaal-liberale oppositiepartij CDP, die volgens NHK op 135 zetels uitkomt. De definitieve verkiezingsuitslag wordt morgenochtend verwacht.

Schandalen

Vooraf werd al een slecht resultaat voor de regerende partijen verwacht. De LDP, die sinds 1955 vrijwel onafgebroken aan de macht is, wordt geplaagd door een reeks schandalen. In augustus besloot premier Kishida zich niet herkiesbaar te stellen vanwege zijn kelderende populariteit en die van zijn partij.

Zijn opvolger Ishiba besloot nieuwe parlementsverkiezingen uit te schrijven. Maar het lijkt hem niet gelukt te zijn om het benodigde mandaat voor zijn premierschap veilig te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl