Een impressie van de vismigratierivier
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Aanleg vismigratierivier bij Afsluitdijk loopt vertraging op

De aanleg van een speciale passage voor vissen in de Afsluitdijk gaat twee jaar langer duren. Dat zegt de provincie Friesland in een reactie op vragen van Omrop Fryslân. Volgens de provincie heeft de vertraging verschillende oorzaken.

Sinds 2019 wordt gewerkt aan de aanleg van de zogenoemde vismigratierivier. De nieuwe passage moet het voor trekvissen als zeeforel, haring en aal makkelijker maken om van de Waddenzee naar het IJsselmeer te zwemmen en terug.

Trekvissen hebben zoet en zout water nodig. Momenteel kan een beperkt aantal vissen al tussen de Waddenzee en het IJsselmeer pendelen door de sluizen in de Afsluitdijk, maar vanwege de stroming is dat alleen weggelegd voor de sterke zwemmers.

Met de nieuwe passage kunnen grotere aantallen heen en weer zwemmen. Ook vissen die niet trekken, zoals de baars en snoekbaars, zouden baat hebben bij deze passage, denken de initiatiefnemers.

Verschillende oorzaken

Het project moest in 2025 klaar zijn, maar nu is dus duidelijk dat de aanleg vertraging heeft opgelopen. Eén van de oorzaken is volgens de provincie dat de passage wordt aangelegd terwijl de Afsluitdijk ook werd versterkt. Die combinatie pakte niet altijd even goed uit, aldus de provincie.

Verder zegt de provincie dat bijvoorbeeld de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne leidden tot stijgende kosten en vertragingen.

Een ander probleem heeft te maken met zand dat nodig is om het gekronkelde deel van de vismigratierivier aan te leggen. Het idee was dat het zand uit de vaargeul tussen de sluis bij Kornwerderzand en Urk zou komen wanneer Rijkswaterstaat de geul zou uitgraven en verdiepen. Maar dat project is tijdelijk stopgezet, waardoor er dus geen zand beschikbaar is voor de aanleg van de passage.

Optimistisch

Bronnen die bij het project betrokken zijn, zeggen tegen Omrop Fryslân dat de vertraging een extra kostenpost van zo'n tien miljoen euro kan veroorzaken. Er wordt echter ook gekeken naar goedkopere oplossingen. De provincie zegt daarom nog niet vooruit te kunnen lopen op mogelijke extra kosten.

Volgens de provincie wordt momenteel gekeken naar oplossingen met onder andere Rijkswaterstaat en bouw- en baggerbedrijf Boskalis, dat het laatste deel van de vismigratierivier aanlegt. Ondanks de vertraging blijft de provincie optimistisch: "Tot nader order gaan we ervan uit dat we de vismigratierivier realiseren."

Advertentie via Ster.nl