Premier Dick Schoof tijdens een persconferentie na afloop van de ministerraad op het ministerie van Algemene Zaken.
NOS Nieuws

Schoof: 'We koersen nog steeds op vrijdag voor besluit asiel'

Het kabinet streeft er nog steeds naar om uiterlijk vrijdag de knoop door te hakken over de route die het kiest voor het fors indammen van de asielstroom. Premier Schoof heeft dat gezegd na de wekelijkse ministerraad. Die was verplaatst van vrijdag naar vandaag, omdat Schoof op de Europese top was in Brussel.

Wordt het het noodrecht of toch een traject via een spoedwet? Schoof wilde er ook vandaag geen vragen over beantwoorden. De gesprekken erover zijn in volle gang, zei Schoof. Maar de optie om het noodrecht in te zetten en daarmee het parlement te omzeilen ligt nog steeds op tafel, erkende hij.

Vorige week werd duidelijk dat de PVV, die van begin af aan steeds zei alleen te willen werken met het noodrecht, ook open stond voor gesprekken over alternatieven. De Eerste Kamer bleek de week ervoor al geen voorstander van het noodrecht. Daarmee loopt het kabinet het risico uiteindelijk door de Eerste Kamer te worden teruggefloten mocht het noodrecht worden ingezet.

Vanavond nieuwe gesprekken

Ondertussen werkt minister Faber van Asiel en Migratie al weken aan een 'dragende motivering' om het noodrecht in zetten. Vooral coalitiegenoot NSC vindt het van belang dat er een goede juridische motivering ligt, voordat besloten wordt tot het gebruik van deze ingrijpende uitzonderingsbepaling in de Vreemdelingenwet.

Vorige week ontstond verwarring toen Faber eerst zei dat haar dragende motivering af was, maar die woorden enige uren later weer terugnam. Er moesten toch nog wat 'puntjes op de i' worden gezet en gecheckt.

Vanavond voert de premier opnieuw gesprekken met NSC en PVV. Op vragen van journalisten of alle vertraging op dit dossier niet haaks staat op de snelheid die het kabinet wil maken, zei Schoof: "We willen dit zorgvuldig doen. En dat kost nu eenmaal tijd en energie."

Vorige week ontstond verwarring na uitspraken van Asielminister Faber dat ze klaar was met haar 'dragende motivering' voor het invoeren van het noodrecht. De vier fractieleiders van de coalitie wisten van niets en spraken tegen dat de motivering af was:

Noodwet af of toch niet, Faber neemt woorden terug

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl